Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cimkék: Dél-Dunántúli Gazdaság

KamarAAkadémia - A versenyképesebb vállalkozásokért

2017. 09. 20. 14:31

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási Központjának KamarAAkadémia képzési rendszere a megyében és a dél-dunántúli régióban működő KKV-k versenyképességének javítása, valamint a működésük és fejlődésük támogatásához szükséges elméleti és gyakorlati tudás, ismeretek, naprakész információk biztosítása érdekében jött létre.

Tervszerű működés, a piac ismerete, elkötelezett munkatársak

2018. 10. 10. 14:30

Túlzás nélkül állítható, hogy mindent tudnak a Volkswagenekről a pécsi AutóCity Zrt.-nél, hiszen márkakereskedésként és -szervizként ez magától értetődik az ott dolgozók számára. Ugyanilyen önmaguk felé támasztott magas igénnyel képviselik 2011-től az Audi, ettől az évtől pedig a Skoda, illetve a Lada márkát, és hogy több mint két évtizede a régió meghatározó márkakereskedőjeként tartják számon a vállalkozást, abban Liszácz Mihály vezérigazgatónak nem kis szerepe van.

A kozmetikus nem hibázhat

2018. 10. 10. 14:27

Pécsett a Kereskedők Háza második emeletén a Marcsi Kozmetikában a délutáni órákban már minden csendes. Az utolsó vendég is megszépülve kilépett az ajtaján. Bicskeyné Horváth Mária kozmetikus mester még néhány kedves szót vált a tanulóival, majd útjukra ereszti őket is.

Ahol lehet népszerűsítik az építőipari szakmákat

2018. 10. 10. 14:22

Miközben egyre jobb helyzetbe kerül az építőipar, ezzel párhuzamosan mind nehezebben tudják a vállalt határidőket teljesíteni a szakemberhiány miatt. Ezen is igyekszik változtatni az idén tavasszal létrejött Dél-dunántúli Építőipari Klaszter, amelynek a bólyi HVS-Bau Kft. is tagja. A Dél-baranyai kisváros főterén egy újonnan épült ház udvarában található a cég székhelye. Az egyterű irodában foglalunk helyet Schrempf Istvánnal, a cég ügyvezetőjével. 

„Az online boltot erősíti az offline” – sikeres üzleti modell a Laptopszalonnál

2018. 10. 10. 14:20

A Laptopszalon egy országos lefedettséget biztosító, 8 nagyobb üzletből és szervizből, valamint egy nagy forgalmú webáruházból álló országos hálózat, amely mára piacvezetővé vált hazánkban a számítástechnikai értékesítésben. Idei forgalmukat 10 milliárd forint körülire várják az év végére. A pécsi székhelyű cég néhány éve a kerékpár üzletágban is érdekelt, a korábban bevált sikeres modell alapján két szaküzletet – egy pécsit és egy budapestit –, valamint egy professzionális webáruházat hoztak létre biciklikk.hu néven. Folkmann Ferencet, a vállalkozások vezetőjét az online értékesítésben rejlő lehetőségekről, illetve a sajátos üzleti modellről kérdeztük.

Félmaratonokat fut, pedig utált mozogni

2018. 10. 10. 11:21

Szeptember elején a szigligeti félmaratont futotta le, tavasszal pedig 4-es váltóban a Spuri Balaton Szupermaratont (vagyis 4 nap alatt futották körbe a tavat egy négyes csapattal) abszolválta Dobay Balázs coach, a D-LAB Consulting Kft. ügyvezetője. Egy nagyon jó barátja inspirációjára több mint 2,5 éve kezdett rendszeresen futni és azóta heti 3-4 alkalommal biztosan felhúzza a futócipőt. Már több mint 2000 km van az edzésnaplójában, és félmaraton feletti távokat is könnyedén teljesít.

Autóteszt – Papp Judit - Suzuki Vitara 1.4 GLX 2WD 6AT Panorama

2018. 10. 10. 10:10

A Kennel und Schmenger cipőket készítő szigetvári Manifaktor Kft. ügyvezetőjével az FX Autóház új Suzuki Vitaráját próbáltuk ki.  Papp Judit elsőként a kárpitokat vizsgálta meg alaposan.

2018 a „nők éve” Baranyában

2018. 09. 18. 14:41

Mind a társadalom, mind pedig a nők, maguk egyre inkább felfedezik azokat az értékeket, azt az erőtartalékot, szellemi és kreatív potenciált, amely a „gyengébbik” nemben rejtőzik. A 21. században rengeteg lehetőség kínálkozik a lányok, nők, asszonyok, hölgyek számára, hogy kibontsák tehetségüket, megéljék nőiségüket, energiáikkal hozzájáruljanak az emberiség jobbá tételéhez. Ehhez jelentenek támogatást, segítséget azok a projektek, amelyek idén indultak Baranyában és amelyekhez a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott konzorciumi partnerként.

„Mindennap azt kérdezzük magunktól, hogy miben lehetnénk még jobbak”

2018. 09. 18. 14:37

De jó neked! – mondták ismerőseim, amikor megemlítettem nekik, hogy a pécsi Trüffel cukrászdába megyek interjúra. Az érzékszervi kaland már az üzletbe lépéskor kezdetét veszi, hiszen vidáman köszönnek a sütemények és a fagylaltok tetejéről a valódi gyümölcsök, az igazi csokoládék, a hamisítatlan tejszínhabok. Ez az a hely, ahol az sem érzi mellőzöttnek magát, aki valamilyen „mentes” étrendet követ, a tej-, laktóz-, liszt- és cukormentes torták, szeletek, fagyik több dimenzióját is élvezhetik. Talán kissé balgának tetszik a kérdés, mégis felteszem a nyitástól számított eltelt 8 év alatt a térség meghatározó cukrászdájává vált Trüffel tulajdonosának, Sztanics Balázsnak: miért szeretnek idejárni az emberek?

Az unióban már rangot jelent a mestercím

2018. 09. 18. 14:33

Tanulókkal ma már csak mesterek foglalkozhatnak. Balogh Péter, a Völgység Szakmunkásképző Ipari Szolgáltató Kft. ügyvezetője mesterlevelét 2015-ben szerezte meg, majd 2016-ban megválasztották a mestervizsga-bizottság elnökének is, amely posztot azóta is betölti.  

Az átlagosnál kedvezőbb helyzetben vannak

2018. 09. 18. 14:31

Komló ötezer lakásában és a város közintézményeinek jelentős részében a fűtési- és használati meleg vizet a Komlói Fűtőmerőmű Zrt. biztosítja. A távhőt szolgáltató cég évek óta döntően biomassza-fűtőműben állítja elő a szükséges hőmennyiséget,ezért a Távhő ökocímkét az első között vehették át. Miközben a városban szinte mindenhol a legnagyobb problémát a szakemberhiány, valamint a szakember-utánpótlás jelenti, addig fűtőerőműben ennél kedvezőbb a helyzet.

„Olyan technológiákat adunk az ügyfeleinknek, amelyek a jövőképüket tükrözik”

2018. 09. 18. 14:11

Ha van olyan ágazat, amely atomsebességgel fejlődik, az az informatika. Az a szoftver, amelyet tegnap használtunk, mára elavulttá válik, a néhány éve létrehozott weboldalak ahhoz, hogy a korszerű igényeknek megfeleljenek, továbbfejlesztésre szorulnak. Nem könnyű tehát tartani a tempót, főleg nem egy kisvállalkozásnak, de nem is lehetetlen. Ezt igazolja a webfejlesztésre és digitális grafikára specializálódott pécsi kreatív ügynökség, a W5labs, amely innovatív és hatékony megoldásaival az elmúlt években számos vezető márkát nyert meg magának. Olyan cégeket, amelyek webes megjelenésükkel és kreatív anyagaikkal ki akarnak tűnni versenytársaik közül.

„Teljesen új megközelítésre van szükség a kereskedelemben”

2018. 09. 18. 14:09

Míg évszázadokon keresztül a személyes találkozás és ehhez kapcsolódóan az udvarias, figyelmes kiszolgálás jellemezte a kiskereskedelmet, addig az elmúlt évtized internet kínálta lehetőségei alapjaiban változtatták meg az eladó és a vásárló közötti viszonyt. Ma már teljesen más technikákra, eszközökre és csatornákra van szükség ahhoz, hogy egy új ruha megtalálja leendő tulajdonosát. Öt évvel ezelőtt érzékelte ezt a pécsi Crystal butik tulajdonosa, Münster Edina is, aki új alapokra szervezte át a forgalmazást: internetes áruházat nyitott. Az eredmények őt igazolták.

Autóteszt: Benkő Dezső – Renault Talisman

2018. 09. 18. 13:49

A Diacell Kft. tulajdonosa jól ismeri a Renault modelleket, hosszú éveken át Renault Lagunával járt, így örömmel próbálta ki a Nyitrai Autóház limitált szériás Renault Talismanját.

Műszaki arculatot építünk!

2018. 07. 05. 11:21

Személyautók alkatrészei, orvostechnikai eszközök, elektronikai termékek Európa szinte minden országába, biotechnológiai fejlesztések az európai piacra, szoftver és applikáció a globális piacra – ez csak néhány azokból a termékekből, amelyek pécsi és baranyai vállalkozásoknál készülnek igen magas minőségben. Kevesen tudják, hogy helyi cégek a világpiacra termelnek.

Ökocímkés védjegyet kapott Dél-Dunántúl egyik legkorszerűbb távhőszolgáltatója

2018. 07. 05. 11:19

Negyed évszázadnyi működés önmagában is jelentős egy vállalkozás életében, az pedig külön elismerést érdemel, ha a cég mindezt partnerei megelégedésére és környezete védelmével teszi. A Mohács város területén a távfűtést és a melegvíz szolgáltatást végző Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft. az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően jelentős mértékben javította a hőszolgáltatás stabil üzemeltetését és energiahatékonyságát. A vállalat a környezetbarát technológia alkalmazásával hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az egészségesebb légtér biztosításához, és ezáltal a fenntartható fejlődéshez.

Nem volt könnyű, de megérte

2018. 07. 05. 11:16

Nem volt könnyű időpontot keresni ahhoz, hogy napközben leüljünk beszélgetni Lovász Milán, szakácsmesterrel, a pécsi Rundó Étterem konyhafőnökével. Már kora hajnalban kezdődik a munkanapja, az aznapi menüsor előkészítésével, a hozzávalók beszerzésével, s egészen az ebédidő lejártáig tart.

Folyamatosan fogadnak tanulókat

2018. 07. 05. 11:13

Egyre több szakmában okoz gondot a szakember-utánpótlás. Lassan a gazdaság minden egyes területére begyűrűzik ez a probléma, azonban vannak kivételek is, amikor a képzésben bekövetkező változások hatására megnő a tanulók száma. Az Elektro-Uno Bt.-nél az utóbbi években nem jelent gondot a tanulóképzés, folyamatosan fogadnak műszaki cikk eladó tanulókat.

Tanulás, fejlesztés és szigorú pénzügyi gazdálkodás

2018. 07. 05. 09:50

Elkészítették a Magyar Tudományos Akadémia épületének szakértői véleményét, egy horvát-magyar együttműködéssel végrehajtott kettős projekt keretében pedig komplex tervet a csurgói Korona Szálló Csokonai Mozivá átalakításához. Nemesvámos-Balácán a Villa Romanaban a komplett kiállítótér térlefedésének cseréjével a bemutató épület felújítását tervezték, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház „anyaépületének” esetében pedig a tartószerkezeti tervezését és épületdiagnosztikáját végezték el.

Mindegy, hogy Svájc vagy Magyarország, a sport nem maradhat el

2018. 07. 05. 09:48

Mivel az ideje felét Svájcban tölti a sportruházat gyártásával és értékesítésével foglalkozó pécsi Crestyle Kft. ügyvezetője, Armin Lustenberger, így nehéz rendszert vinnie a sportolásba. Magyarországon inkább benti edzéseket tart, Svájcban azonban outdoor sportokat űz. Pont ez a kétlakiság az, ami a magányos sportolás felé tereli az üzletembert.

 

Autóteszt – Renault Scenic Energy TCe 140 – Aubert Gábor

2018. 07. 05. 09:41

A szoftverfejlesztéssel foglalkozó Webstar Csoport Kft. szakmai projektvezetője a Nyitrai Autóház Renault Scenic tesztautóját próbálta ki, amelyben az új 1.33 literes turbómotor dolgozott. Az új erőforrás kívülről ugyan nem látszott az autón, ám a Scenic ma is olyan, mintha egy megelevenedett tanulmányautó lenne.

Open4Business: a fókusz a kreatív-, az IT- és a gépiparon

2018. 05. 29. 12:19

A korábbiaknál is nagyobb érdeklődésre tarthat számot az Open4Business nemzetközi konferencia és üzletember-találkozó, amelyet az idén már harmadik alkalommal rendez meg október 3. és 5. között az Enterprise Europe Network magyarországi hálózatának dél-dunántúli irodája a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve. Igen sokszínű, az aktuális kérdéseket és a legújabb trendeket átfogó szakmai programokkal várják a résztvevőket. A tematikus rendezvények idén kifejezetten a kreatív-, az IT- és a gépipari szektorokat célozzák meg, nem véletlenül, hiszen ezek az ágazatok kiemelkedő szerepet játszanak a baranyai gazdaság előrelépésében. Az ágazatok folyamatos fejlődésében és a régióban való megszilárdulásában különösen fontos szerepet kapnak a nemzetközi kapcsolatok, illetve együttműködések, amelyekből néhány már a korábbi Open4Business rendezvényeknek köszönhetően született meg.  

A minőségi vendéglátás a cél

2018. 05. 29. 12:16

Értékesítő, étteremvezető, majd társtulajdonos – ezt az utat járta be Nagy Katalin, a pécsi Pezsgőház étterem vezetője az elmúlt több mint 10 évben, ugyanazon a helyen. A patinás, 150 éves múltra visszatekintő épületben működő vendéglátóhely különböző rendezvények elegáns helyszíne, a házban található, a 21. század dizájnjának megfelelő modern Littke rendezvényterem pedig új dimenziókat nyitott a vendéglátásban. Katalin másfél évvel ezelőtt vette át korábbi főnökétől az étterem üzemeltetését és mint mondja, nem sok mindent változtatott, csupán „magára szabta” a helyet.

 

Bármikor érdemes nekiállni az idegennyelv-tanulásnak

2018. 05. 29. 12:09

A hazai kis- és középvállalkozások külföldi piacra jutásának egyik legnagyobb gátja az idegennyelv-tudás hiánya. Hiába kitűnő minőségű és kedvező árú az általuk kínált termék vagy szolgáltatás, ha a nyelvi nehézségek megakadályozzák őket abban, hogy azokat „eladják” a lehetséges külföldi partnereknek. Az Enterprise Europe Network (EEN) hálózat is angol nyelven kommunikál, mint ahogy az októberi, a kamara által szervezett pécsi nemzetközi üzletember-találkozó, az Open4Business nyelve is az angol lesz. A rendezvényig visszalévő időt érdemes a felkészülésre szánni, akár az angolnyelv-tudást csiszolni, akár tárgyalástechnikai ismereteket tanulni. A pécsi KATEDRA Nyelviskola mindkettőben tud segíteni.

Speciális árucikk: mobiltelefonos audio guide

2018. 05. 29. 11:57

Nagy sikere van a majdnem egy éve bevezetett, QR-kód felhasználásával működő tárlatvezetésnek a pécsi Zsolnay Negyedben, a Zsolnay Mauzóleumban, illetve a Cella Septichorában. A saját mobileszközünkön használható Visitor Guide alkalmazással csak be kell olvasni az ott található QR-kódot, letölteni egy applikációt a telefonra, és ennek segítségével a kiállítási térben elhelyezett kódok segítségével rengeteg új szöveges, képi információhoz, valamint rövid, 1-2 perces hanganyagokhoz is juthatunk, de akár animációt is megnézhetünk. Mindezt több idegen nyelven. Az applikáció android és IOS készülékekre is használható. Az alkalmazást a pécsi ISTF Kft. és partnercége fejlesztette, Urbán István társtulajdonost az eddigi tapasztalatokról, illetve e speciális áru értékesíthetőségéről kérdeztük.

A felmérésből megtudtuk: jó irányba haladunk

2018. 05. 29. 11:55

Bár Kresz Erika, a fröccsöntéssel, szerszámkészítéssel és termék-összeszereléssel foglalkozó pécsváradi Kresz & Fiedler Kft. tulajdonos-ügyvezetője azt mondja, hogy „mi nem innovációval foglalkozunk”, a beszélgetés végére maga is azzal szembesül, hogy folyamatos fejlődésük maga az innovatív tevékenység. A 28 éve működő vállalkozás növekedése, piaci elismertsége az infrastrukturális, a technológiai és a szervezeti innovációnak köszönhető. Ezt megrendelőik értékelték, értékelik, és ma már el is várják tőlük. Ennek köszönhető, hogy a vállalkozást bevonják az új termékeik fejlesztésébe.

A „talált” üzleti lehetőség: céglogó-animáció készítés

2018. 05. 29. 11:51

Jó példa arra a pécsi BÁMA-PRESS Kft., hogy egy vállalkozás sikeréhez a szaktudás és a szorgalom mellett néha a szerencsére, jobban mondva a nyitott szemre is szükség van. A társaság ügyvezetője, Czéh Bálint élelmességének köszönhetően már nem az első alkalommal vette észre az üzleti lehetőséget. Most céglogó-animációk készítésébe kezdett.

Sportból épít üzletet aktív mami

2018. 05. 29. 11:49

Active_mum_life – ezzel a márkanéven azonosítják most már világszerte Csíkos Andrásnét, Jucát, egy pécsi háromgyermekes édesanyát, aki a közösségi oldalakon arra tanítja követőit, hogy otthon, kisbabával is végezhetnek olyan mozgást, amelytől fitté válnak. Juca tulajdonképpen a szülés utáni depressziójának leküzdésére találta ki a módszert, amellyel még egy amerikai apuka 50 kg-os fogyását is segítette, mára azonban üzleti vállalkozássá érett a mindennapi mozgás. Egyre több cég lát lehetőséget az Instagramon százezres követőtáborral rendelkező fiatal anyukában.

Jó hely - Piccola Toscana

2018. 05. 29. 11:32

Gianluca Rossi öt évvel ezelőtt érkezett Pécsre, hogy itt is autentikus olasz-toszkán konyhával szerezzen örömöket a vendégeknek. A Piccola Toscanát, a Kórház téren már saját vállalkozásként indította, üzlettársával Bebtó Zoltánnal, aki ennek az interjúnak az elkészítésében is segített.

Kukta - Pichler Józsefné

2018. 05. 29. 11:29

Pichler Józsefné Piroska a gasztonómia szerelmese, aki tanárként a férjén keresztül cseppent bele a professzionális vendéglátás világába. Ma már aktív nyugdíjas: a szakképzés működését bizottsági elnökként, cukrászok, szakácsok vizsgáit irányítva segíti.

Autóteszt – Citroen C4 Cactus– Ferkov István

2018. 05. 29. 11:27

A szakmunkások gyakorlati oktatásával foglalkozó Tan-Szak Kft. szakoktatójáról azt mondták kollégái, hogy nemcsak remek oktató, hanem az autók iránt is érdeklődik. Ez igaz is volt, az FX Autóház Schroll József útra költözött Citroen szalonjából kapott Citroen C4 Cactus tesztjére már felkészülten érkezett.

Együtt, összefogva: megalakult a Dél-Dunántúli Építőipari Klaszter

2018. 05. 02. 10:08

29,6 százalékkal nagyobb teljesítmény nyújtott az építőipari termelés 2017-ben a korábbi évhez képest. A KSH adatai alapján az épületek építésének volumene 28,9, az egyéb építményeké 45,3 százalékkal nőtt tavaly. A számok ugyan biztatóan alakulnak – továbbra is folytatódnak az uniós forrásokon alapuló fejlesztések, illetve a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek és a kedvezményes lakásáfának köszönhetően lendületet kapott újlakás-építések is –, ám az ágazatban kialakult munkaerőhiány súlyos gondot okoz a vállalkozások számára, hiszen alig akad szakképzett munkaerő. Többek között ez utóbbi probléma megoldására is alakult meg a kamara menedzselésével 15 taggal 2018 márciusában a Dél-Dunántúli Építőipari Klaszter (DDÉK).

Aki elhozta az üvegfóliát Magyarországra

2018. 05. 02. 10:06

Bátorságának, vállalkozó és az újdonságra nyitott szemléletének, valamint kitartásának is köszönhető, hogy az évtizedekkel ezelőtt másodállásként végzett gmk-ból mára több embernek megélhetést nyújtó, szakmailag irányadó és elismert cég lett a Solar-Control Napvédelmi Kft. Schunk József nevét az 1980-as években az üvegfóliázás kapcsán ismerték meg országszerte, de ez a tevékenység csak a kezdetet jelentette. Mára azon kevesek közé tartozik, akik szinte mindent tudnak az árnyékolástechnikáról, állandóan keresi a külföldi kiállításokon és vásárokon az új megoldásokat, hogy azokkal a magyarokat is gazdagítsa. Az utóbbi években azért is sokat tett, hogy a közeljövőben elindulhasson egy új szakma, az árnyékolástechnikai-szerelő képzés.

Aki mindent tudott a Volkswagenekről

2018. 05. 02. 10:04

Több mint ötven évet dolgozott aktív autószerelőként Baranyai Bálint. Fő profilja a Volkswagen autók teljes körű szerelése, szervizelése volt, amelyben olyan szakértelemre tett szert, amivel nemzetközi hírnevet szerzett. Sok éves tapasztalatait felhasználva, energiáit és anyagi erőforrásait nem kímélve élete végéig aktívan részt vett a fiatalok minőségi képzésében, más szakmáknak, vállalkozásoknak is példát mutatva a hivatás iránti elkötelezettségben és a jövő generációinak felkészítésében. Baranyai Bálint munkásságát a kamara Életmű Díjjal ismerte el. A díjat felesége vette át. A díjátadó után nem sokkal Baranyai Bálint 88 éves korában elhunyt.

Szakma, szervezettség. lelkesedés és a világ ismerete

2018. 05. 02. 10:02

Dr. Lustyik György biofizikus kutatóként és oktatóként is jelentős eredményeket ért el a sejtszintű öregedés és a sejtosztódás szabályozásának megismerésében. Vendégkutatóként több évet töltött világhírű kutatóintézetekben az USA-ban, Japánban és Olaszországban, nyugdíjba vonulásakor a PTE Biofizikai Intézet igazgatóhelyettese volt. Több mint két és fél évtized alatt felépítette a dél-dunántúli régió legerősebb biotechnológiai vállalkozását, a Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft.-t, amelyet a világ 28 országában jelen lévő, az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatára szakosodott dán FOSS cég vásárolt meg a közelmúltban és fejleszt tovább.

Összekapcsol, koordinál, fejleszt

2018. 05. 02. 10:00

Évek óta segíti a kamarát és a kamarai üzleti közösséget Ódorné Kovács Ildikó szervezetfejlesztési és HR tanácsadó, tréner. Célja, hogy a térségben működő HR tanácsadással és coaching tevékenységgel foglalkozó tanácsadók és az ilyen jellegű szolgáltatást igénybe vevő vállalkozások egymásra találását elősegítse. Munkája nyomán a kamarai üzleti közösség vállalkozásai tudatosabban tervezik és fejlesztik a műküdésüket és így a vállalati kultúrában magasabb szintet képviselnek.

Címzetes kamarai tanácsos: Bartos Sándor

2018. 05. 02. 09:58

Mintegy 3 évtizede aktív szereplője a környezetvédelemnek Bartos Sándor, a 25 éves Öko-Trade Kft. cégalapítója, ügyvezetője. Folyamatosan nyomon követi az ágazat szervezeti, szakmai, jogszabályi változásait, naprakész információit pedig kamarai munkájában is felhasználja. Alapfilozófiája, hogy a munkája során felmerülő, környezetvédelmet érintő problémákra minden esetben meg tudja adni azt a megfelelő választ, amely a megbízó számára a leggazdaságosabb, a hatóságok számára pedig a legkielégítőbb megoldást jelenti.

Érdekképviselet, jogszabályi módosítások kezdeményezése a munkavédelemben

2018. 05. 02. 09:44

A kamara Munkavédelmi Klubjának alapítója és elnöke volt 2014-2017 között Somfai Gábor, munkája nyomán jó együttműködés alakult ki a kamara és a kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi osztálya között. Ennek eredményeként közös, sikeres, informatív felkészítő rendezvényeik sorával hozzájárultak a vállalkozások munkavédelmi kultúrájának emeléséhez, amely értéke emberi egészségben, életekben mérhető. Szakmai tudásával folyamatosan támogatja a vállalkozások munkavédelmi aktivitását. Somfai Gábort a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Címzetes kamarai tanácsos címmel tüntette ki.

Példaértékű a pécsi Angster együttműködése a gazdasággal, a vállalkozásokkal

2018. 05. 02. 09:42

Különös gondot fordít a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségére, kompetenciafejlesztésére, integrációjára Várnagyi Mihály gépészmérnök, mérnöktanár, a Pécsi Szakképzési Centrum Angster József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Általános Iskolája igazgatója. Pályaorientációs tevékenységekben rendkívül aktív, komoly eredményekkel. Az iskolai szakmai munkájának színvonalát jelzi, hogy az elmúlt 11 évben mindig volt az SZKTV versenyen országos döntőbe jutott diákja, többször országos első helyezést is elértek.

Meg kell találni a fiatalokban, hogy miben jók

2018. 05. 02. 09:40

Lakossági munkák kivitelezési feladatainak megalkuvás nélküli, igen magas szintű ellátásával foglalkozik Járányi Andor vállalkozásában. Aktívan részt vesz a tanulóképzésben, ez idáig 32 tanulót készített fel szakmai vizsgára a festő, mázoló, tapétázó, valamint a rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló képzésben. Számos versenyről kiemelkedő eredménnyel kerültek ki tanulói. Járányi Andor oktatóként aktív szerepet vállal a mesterképzésben, a jövőben pedig már mestervizsga elnökként is szerepet kap. Munkáját a kamara Baranya Megyei Szakképzési Díjjal ismerte el.

A szakképzett mérnökök, a tapasztalt szerelők és a saját nevelésű tanulók jelentik a cég jövőjét

2018. 05. 02. 09:38

Több mint 10 éve foglalkozik villanyszerelő, elektronikai műszerész, ipari gépész, hegesztő, valamint épület- és szerkezetlakatos tanulók gyakorlati képzésével a KONTAKT-Elektro Kft. A vállalkozás elkötelezett és sikeres az erősáramú szakképzés fejlesztésében, az erősáramú technikus képzés újbóli beindításában. Kezdeményezésükre a kamarában erősáramú munkacsoport alakult a szakképzett humánerőforrás-problémák megoldására.

Példaértékű export bútorgyártással

2018. 05. 02. 09:34

A 2004-ben alapított komlói Art-Innova Kft. leginkább nagy üzlethálózatok, intézmények bútorait készíti, fő profilja az egyedi, teljes mértékben testre szabott belsőépítészeti berendezés megoldások, valamint üzletberendezések professzionális tervezése és kivitelezése. A kis- és középvállalkozások között évek óta példaértékű export aktivitása, ezt ismerte el a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a Baranya Megyei Export Díjjal.

Külföldi ügynököt találtak az EEN közreműködésével

2018. 05. 02. 09:32

Fiatal csapat egy fiatal üzletágban: a pécsi Greypixel Geometrics az ipar4.0-hoz köthető mérnöki innovációk implementálását tűzte ki célul. Lézerszkenneléssel, fotogrammetriával hoznak létre 3D-s pontfelhőket, amelyek a lehető legkülönfélébb akcióterületek pontos és gyors digitalizálására alkalmasak, illetve lehetővé teszik a tervezők számára a 3 dimenzióban való tervezést. Az újszerű felmérési technikákat és módszereket elsősorban a tervezéssel foglalkozó szakemberekkel szeretnék megismertetni, és nem csak Magyarországban gondolkodnak. Az Enterprise Europe Network segítségével már egy szlovén ügynököt is találtak.

A borvidék, a termelő, illetve a fajta presztízse számít a bor értékesítésében

2018. 05. 02. 09:29

Reneszánszát éli a borkultúra. A hazai bortermelők és pincészetek mind igényesebb, különlegesebb borokat állítanak elő, munkájuk minőségét számos nemzetközi elismerés is tükrözi. A hazai kulturált borfogyasztást a borvidékeken létrejött borutak, fesztiválok, rendezvények támogatják, bár a közízlés csak lassan változik. Igaz, ma már akár borakadémián is lehet tanulni az embert évezredek óta kísérő nemes italról.

„Az IMP3rove felmérés megmutatta, hogy miben kell még fejlődnünk”

2018. 05. 02. 09:25

Saját fejlesztésű szoftverekkel segíti a kereskedelemben részt vevő üzletek – vendéglátók, nemzeti dohányboltok, kiskereskedelmi üzletek, pékségek és kisboltok – működését a pécsi Xoft Kft. A szoftverek megbízható támogatást nyújtanak a pénz elszámoltatásához, csakúgy, mint a leltározáshoz, a standoláshoz és a kedvezmény kezeléshez.

Fontos a családi indíttatás

2018. 05. 02. 09:18

A Barbakán Szépségszalonban Pécsett, mint mindig most is nincs üres szék. Siklósi Mónika, fodrász-mester a szalon tulajdonosa is éppen az egyik vendég haját mossa, s miközben beszélgetünk megszületik a frizura is.

Közös LEADER pályázat a gazdasági kapcsolatokért

2018. 04. 12. 15:19

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 4 partnerével nyújtott be pályázatot a Dél-Baranyai Határmenti Települések LEADER HACS  „Térségi üzleti típusú együttműködések” c. pályázati felhívására.

Pécs és Baranya turisztikai értékei a Duna mentén, regisztráljon Ön is!

2018. 04. 05. 15:39

A Duna menti turisztikai termékeket egységesen bemutató www.danubetourism.eu kereshető honlapgyűjtemény várja baranyai vállalkozók bemutatkozását és turisztikai termékek bemutatását. A honlap célja, hogy összefogja a Duna menti 10 ország látnivalóit, turisztikai termékeit egy közös felületen.

Siker: együtt működünk!

2018. 03. 07. 10:31

„A siker nem a körülményektől, hanem a hozzáállásodtól függ.” Andrew Matthews amerikai író fogalmazta meg így a siker fő összetevőjét, de tudták ezt azok a baranyai vállalkozók is, akiknek sikertörténetét adjuk közre ebben a cikkben. Olyan pozitív kicsengésű eseteket gyűjtöttünk össze, amelyekben jelentős szerepe volt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Ipakamara munkatársainak: információval, tanácsadással, szervezéssel támogatták a hozzájuk forduló vállalkozásokat.

Kutatóközpontot épít Pécsett a dán FOSS cég

2018. 03. 07. 10:29

A dán FOSS cég együttműködése a pécsi biotechnológiai kutatásokkal foglalkozó Soft Flow Kft.-vel több mint hat évvel ezelőtt kezdődött. Négyévnyi sikeres közös munka igazolta, hogy a két cég stratégiája jól kiegészítik egymást. Ez vezetett el odáig, hogy a FOSS cég 2016 márciusában megvásárolta a Soft Flow-t; a dolgozók létszámát azóta 22-ről 33-ra, 2020-ra pedig remélhetőleg 120 fölé emeli.

PTE Innovációs és Ipari Tanácsadó Testület

2018. 03. 07. 10:26

A helyi vállalkozások aktív közreműködésével, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkárának elnökletével megújuló szakmai testület kezdte meg munkáját a Pécsi Tudományegyetemen. A PTE Innovációs és Ipari Tanácsadó Testület a gazdaság és az egyetem kapcsolatának szorosabbra fűzését, a kutatás-fejlesztési eredmények társadalmi megvalósulását segíti elő.

Külföldi befektetők – mikor jönnek Pécsre?

2018. 03. 07. 10:24

Az utóbbi másfél-két évben számos alkalommal szóltak a hírek arról, hogy nagy külföldi befektetők érkeznek Pécsre, Baranyába, új gyártóegységeket, üzemeket hoznak létre és ezekben helyi munkavállalókat foglalkoztatnak. Mind a város és a megye, mind a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara vezetői számos tárgyalást folytattak az érdeklődőkkel – átütő eredményt azonban egyelőre nem hoztak ezek a próbálkozások. A kamara új metódust vezetett be a leendő befektetőkkel való egyeztetéseken: minden esetben a tárgyalófelek között ül legalább egy olyan helyi vállalkozás vezetője, aki adott területen érdekelt, hogy tapasztalataival, véleményével járuljon hozzá egy minél objektívebb kép kialakításához. Rabb Szabolcs, a kamara titkára szerint a sikerhez az őszinteségen keresztül vezet az út.

A porcelánszerű bőrtáskáktól a „pécsi” táskáig

2018. 03. 07. 10:20

A Zsolnay-kerámia formavilága már a bőrdíszmű termékeken is megjelenik. A pécsi Blázek & Anni Kft. egy budapesti megrendelő megbízására olyan különleges bőrtárgyakat készít, amelyek mind anyagukban, mind megjelenésükben megidézik a híres Zsolnay-porcelánokat. A termékek fejlesztése során a vállalkozás szorosan együttműködik a Zsolnay család tagjaival, akik az elkészült termékeket a Zsolnay hagyományok szellemében zsűrizik, illetve a gyártási folyamatot jóváhagyják. De ez az utóbbi hónapoknak csak az egyik fejlesztése, mint a cég ügyvezetője, Kamu János mondja, folyamatosan keresik a megújulás lehetőségét.

A sport pontosságra, fegyelemre tanít

2018. 03. 07. 10:09

Napjai nagyobb része úgy telik, mint a „rendes” vállalkozóké: a társas- és családi házak, valamint középületek építésével, kivitelezésével foglalkozó vállalkozását vezeti, miközben folyamatosan képezi magát és több testületben szakmai munkát is vállal Vörös György, a Vörös Bau Kft. ügyvezetője: többek között a kamarában a kőműves mestervizsga bizottság elnöke. Attól azonban sem a megbízások, sem más nem tántoríthatja el, hogy sportoljon. Ugyan ma már nem napi rendszerességgel, de azért hetente 1-2 alkalommal lemegy a focipályára és beáll a csapatba. Azt mondja, a mozgásra szüksége van.

 

Mestervizsgát tett, hogy szakoktató maradhasson

2018. 03. 07. 10:07

Ma már a tanulókkal csak mesterek foglalkozhatnak, folyjon a képzésük cégeknél, vagy vállalkozásoknál. Az eltelt években e cím megszerzése érdekében többen is mestervizsgát tettek, hogy továbbra is a jövő szakmunkásainak kinevelésében vehessenek részt. Orzsi Bálint a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. szakoktatója is ennek jegyében szerezte meg a gépi-forgácsoló mesterlevelet.

Az épületgépészet három szakma egyben

2018. 03. 07. 10:05

Egyre nehezebben találnak jól képzett szakmunkásokat az épületgépész vállalkozások, cégek. A pécsi CH Épületgépész Kft. ügyvezető tulajdonosa, Czvitkovics Gábor sincs könnyű helyzetben, de még eddig nem kellett munkát visszamondania azért, mert nem volt, aki elvégezze azt.

Autóteszt – Dacia Duster 1,2 TCe Prestige 4x4

2018. 03. 07. 10:02

Pintér Istvánnal a pécsi Volker Kft. Bosch Car Service ügyvezető tulajdonosával a Dacia sikermodelljének, a Dusternek új generációját próbáltuk ki. A Nyitrai Autóház tesztautója az erősebb benzinmotorral, négykerékhajtással, és az új elektronikus extrákkal érkezett a tesztre.

I-DARE, márciusban kezdődnek a képzések!

2018. 02. 13. 17:38

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a gesztora az I-DARE projektnek. A projekt célja, hogy képzésekkel segítséget nyújtson a horvát és magyar fiatalok pályaorientációjában, munkanélküliek elhelyezkedési esélyeinek növelésében.

Ipar4.0: a jövő már a jelen

2018. 02. 07. 15:38

Már javában zajlik a negyedik ipari forradalom, amikor is a fizikai gépek és tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak, a reálgazdaság egyetlen hatalmas, intelligens információs rendszerbe integrálódik. Az újkeletű forradalom kihívásaira ad válaszokat elsősorban az ipari folyamatok teljes digitalizációjával az Ipar4.0 elnevezésű koncepció. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az elsők között csatlakozott ahhoz a platformhoz, amely országos szinten az új technológiai korszakváltásra reagál a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra és az iparvállalatok együttműködésével, nemzetközi kooperációval.

Webáruházra fel! – a siker érdekében fontos a tervezés, a marketing

2018. 02. 07. 15:34

Egyre több vállalkozás dönt úgy, hogy internetes kereskedésbe fog. Vannak köztük sikertörténetek, és vannak, akik hamar feladják. Hogy mi a sikeres webáruház titka, egyáltalán milyen eszközök szükségesek a hosszú távú eredményességhez, erről kérdeztük Szilágyi Tímea kreatív szövegírót, marketing tanácsadót.

Karosszéria-lakatosra mindig szükség lesz

2018. 02. 07. 15:28

A műhelyben nincs egy szabad hely, minden egyes szerelőaknán áll autó, a karosszéria és a fényező műhelyben is hasonló a helyzet.

 

 

Az eddigi munkám koronája a mesterlevél

2018. 02. 07. 15:23

Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a mestervizsga megléte. A céhek megalakulásával fonódik össze a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó mesterek képzése, akik mindig is jelentős szerepet töltöttek be a szakember-utánpótlás kinevelésében. Ma már csak e cím birtokosai vehetnek benne részt, s ennek köszönhetően már mester nem csak a kézműves szakmákban tevékenykedők lehetnek. Vörös Bernadett kereskedő-mester e lehetőséggel élve szerezte meg a mesterlevelét. 

A sport megkönnyíti a felek közötti kommunikációt

2018. 02. 07. 15:19

Míg gyermekkorában a csapatsportokat részesítette előnyben, felnőtt korára az egyedül végzett mozgás is fontos szerepet kapott Boros Gergely, EXIM Bank Zrt. regionális képviseletvezetőjének életében. A sport kisgyermek kora óta jelen van mindennapjaiban, a mozgás szeretetét talán futballozó édesapja ültette el benne. Ma már a foci mellett rendszeresen fut, télen síel, a nyári nap pedig többször a vitorláshajón találja. Nem múlik el hét mozgás nélkül.

 

A család együtt képes a talpon maradásra

2018. 02. 07. 15:12

Mi történik akkor, ha egy családi vállalkozásban az egyik „motor” egy hosszan tartó betegség miatt kiesik, de holnap is ki kell nyitni, mert a vendégek, a vásárlók várják a terméket, a szolgáltatást? Hogyan képes kezelni az előállt helyzetet a család, amely egyben vállalkozói közösség is, és miként tudja bebizonyítani azok számára, hogy igenis képes életben tartani a vállalkozást, akik a teljes csődöt prognosztizálták? A villányi Polgár Pincészetet működtető Polgár család megtalálta a maga válaszait ezekre a kérdésekre.

Autóteszt - Ford Fiesta 1.0l EcoBoost Tiatnium

2018. 02. 07. 15:09

A munkaruhák gyártásával foglalkozó Anikó Munkaruha névadó tulajdonosával, Pálinkásné Bakó Anikóval a kisautó kategória egyik legnépszerűbb modelljének a Ford Fiestának legújabb változatát próbáltuk ki. Az FX Autóháztól egy jól felszerelt agilis változatot kaptunk a tesztre, ami már az első méterek megtétele előtt elnyerte tesztelőnk szimpátiáját.

Jó hely

2018. 02. 07. 15:05

Az Eozin néhány hónappal ezelőtt nem csak, hogy elköltözött, de nevet váltott és konyhával gazdagodott a Színház téren. Az immár Eozin Corso néven futó hely üzemeltetőjével Kövy Zoltánnal beszélgettünk.

Kukta

2018. 02. 07. 15:01

Sorozatunkban cégvezetők, üzletemberek, vállalkozók mesélnek gasztronómiához, főzéshez fűződő viszonyukről és ezúttal cikkünk egyik következménye lehet, hogy Jenei Péter, fotós mégiscsak összeköti a munkáját a hobbijával. Azaz dokumentálja is, amit kedvtellésből sütöget.

Ipari park kialakítása Harkányban

2018. 01. 09. 13:19

Harkány városa TOP pályázati keretből nyert 392 millió forint támogatást, ipari területének fejlesztésére.

Alkoss csodát! – DesignPécs 2017

2017. 11. 07. 12:02

Alkoss csodát! – ez a szlogenje az idei, immár 5. DesignPécs rendezvénynek, amely mintegy 10 napon át (szept. 29. – okt. 8. között) mindenki előtt nyitva állt, hogy tényleg megszülessen benne vagy általa a csoda. Már a hivatalos megnyitón is olyan hatalmas volt az érdeklődés, hogy egy gombostűt sem lehetett leejteni a Nana Bistro & Barban, ez is azt jelzi, hogy mekkora igény van a városban rejlő design potenciál megmutatására.

Ház építés, ház eladás - 35 éves a Kőház Zrt.

2017. 11. 07. 11:58

Míg korábban kizárólag építették a házakat, az épületeket, néhány éve új üzletágként és már ingatlanok értékesítésével, épületgépészettel, szerkezetépítéssel, beruházással is foglalkozik a pécsi székhelyű Kőház Zrt. A társaság 1982-es megalapítása óta meghatározó szereplőjévé vált a pécsi építőiparnak, számos középület, intézmény, lakóház létesült az ott dolgozó szakemberek hozzáértésének, minőségi munkájának köszönhetően.

Ma már ő értékeli a jelölteket

2017. 11. 07. 11:56

Már az ebédhez terítenek a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz Éttermében, ahol Miseta Zoltán szakácsmesterrel, többek között a vendéglátóhelyet is üzemeltető  cég üzemeltetési vezetőjével ülünk le beszélgetni. Az elsők között szerezte meg a kamarai mester címet, amikor hosszú évek után ismét lehetőség nyílt rá. Az elmúlt hónapban pedig átvehette a szakács mestervizsga-bizottság elnöki posztjáról szóló megbízólevelét.

Az informatikát hívták segítségül

2017. 11. 07. 11:53

Kicsit várnom kell, mert az M4-Tech Kft. egyik tulajdonos, ügyvezetője Varga Zoltán a beérkezett alapanyagokat teszi a helyére targoncával a raktárban. Amikor végez, végigjárjuk az üzemet, ami az elmúlt években jelentős fejlődésen ment át. Egyetlen gép sem áll, kettőn - nem kis meglepetésemre - hölgyek állnak, míg a CNC-esztergát egy volt tanítványuk kezeli. Speciális, a fémforgácsoláshoz szükséges egyedi szerszámokat- és alkatrészeket gyártanak, jelenleg német, valamint hazai vállalkozások részére.

Előre felkészülni, gyorsan tárgyalni

2017. 11. 07. 11:49

Európai cégek képviselői, diplomaták és testvérvárosok küldöttei, valamint pécs-baranyai vállalkozások részvételével zajlott október elején a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában az Open4Business rendezvény, amelyen a résztvevők többek között partnerségeket, üzleti kapcsolatokat építhettek. Az Enterprise Europe Network dél-dunántúli irodája, valamint a kamara által szervezett programon kiemelt esemény volt az üzletember-találkozó, amely mellett plenáris ülések, fórumok, egyéni tanácsadások, céglátogatások és networking események is helyet kaptak. A gabonakereskedelemmel, raktározással, logisztikával foglalkozó bólyi Agro Boy Kft. fuvarszervezője, Körösztúri Balázs már második alkalommal vett részt az Open4Business üzletember-találkozóján, a vállalkozás fuvarozási kapacitásához keresett üzleti partnereket.

Pécsi cég a legsikeresebb magyarországi, közösségi finanszírozással létrejött projektben, a BREWIE-ban

2017. 11. 07. 11:47

Egy magyar fiatalok által fejlesztett otthoni sörfőző gép, a Brewie – ez lett az eredménye a legsikeresebb magyar közösségi finanszírozású projektnek, amelyet egy budapesti startup valósított meg. A számítógéppel vezérelt, egyedi fejlesztésű automata berendezésre több mint 700 ezer dollárt gyűjtöttek össze a fiatalok, a gépet azóta meg is építették, már igen sokat el is adtak és folyamatosak a megrendeléseik. A vállalkozás azzal kereste meg a hardver- és szoftverfejlesztéssel is foglalkozó pécsi RG Net Kft.-t, hogy segítsenek a gép szoftveres és hardveres problémáinak kezelésében és a gép továbbfejlesztésében. Mint Herbály István ügyvezető mondja, az interneten találták meg cégüket, mint olyan vállalkozást, amelynek van már tapasztalata e területen.

Art business, avagy a kézzel készült alkotások értéke

2017. 11. 07. 11:45

Akár egy vörösbor molekula, a kis herceg, vagy éppen egy gyerekrajz is megjelenhet ékszer formájában Gajcsi Blanka pécsi ékszertervező műhelyében. De készített már taplóból is medált a fiatal művész, és az sem szokatlan számára, ha egy eljegyzési gyűrű nem karika formájú, hanem szív vagy háromszög. Blanka saját tervezésű és kivitelezésű tárgyait is árulja, de egyre többen keresik meg őt sajátos elképzelésekkel, hogy aztán az ötvösműhelyben egyedi ékszerekben öltsön testet az ezüst és az arany. Ahhoz azonban, hogy új ékszerek születhessenek, vissza kell forgatni az eladottakból származó bevétel egy részét, hirdetni, marketingelni, azaz működtetni a vállalkozást. Ez utóbbi területeken Blanka szerint van még teendő.

A rendezvényterem új szintre emelte a vendéglátást a Pálmában

2017. 11. 07. 11:27

Régi vágya vált valóra két évvel ezelőtt a mára országos hírnevet szerzett botyakapeterdi Pálma vendéglő vezetőjének, Hóbor Lászlónénak, amikor megépült a vendéglő rendezvényterme. Ezzel ugyanis olyan hely jött létre, amely nagyobb csoportok fogadására, különleges események megünneplésére is lehetőséget biztosít. Mint Hóborné Klára mondja, Pécsről is szívesen érkeznek hozzájuk vendégek egy-egy ünnepi alkalom megtartására, kedvelik házias ételeiket és azt a szíves vendéglátást, amit ő és kollégái biztosítanak. A családi vállalkozás immár több mint 20 főt foglalkoztat.

„A csapatsport kitartásra, alkalmazkodásra, megoldásra tanít”

2017. 11. 07. 11:25

Sportos családban nőtt fel Schweitzerné Hornicz Bernadett, a Karma Pécsi Kesztyű ügyvezetője, ezért egyértelmű volt, hogy az iskolaválasztásnál is fontos szerepe lesz a sportnak. Bár a fiatal üzletasszony pályafutása kicsit messze került az élsporttól, hiszen ma a minőségi kesztyűk varrásával foglalkozó családi manufaktúrát vezeti, a rendszeres mozgásról soha, egyetlen percre sem mondott le. A mai napig igazolt játékos, a kézilabda NB III-ban játszik, és erre úgy van ideje kétgyermekes anyukaként, hogy az edzésekre magával viszi a gyerekeket. Ezért aztán a sport, a mozgás szeretete tovább öröklődött a családban.

Fejben folyton itt kell lenni

2017. 11. 07. 11:23

Sorozatunkban egy vendéglátóhely sem duplázott eddig, de a majdnem két évvel ezelőtti felálláshoz képest annyi változás történt, hogy mindenképpen indokolt volt ismét alaposabban körbenézni a pécsi Ferencesek utcájában található Balkán Bisztróban. A megjelenésében kibővült és megszépült, szellemiségében még letisztultabb helyről ezúttal Wéber Tamás, tulajdonos-üzemeltetővel beszélgettünk.

"Mindig szerettünk jókat sütni, főzni és enni"

2017. 11. 07. 11:21

A gasztronómiához fűződő viszonyáról Nagy Katalin nem csak a Pezsgőház étterem ügyvezetőjeként beszélt, hanem az őszinte, házias ételek iránt érzett, otthonról hozott szeretetét is bevallotta.

Autóteszt: Melegh Andrea – Mercedes-Benz GLA 180d

2017. 11. 07. 11:17

Melegh Andrea selyemfestő, és búvár, a Pappas Autótól ezért egy olyan Mercedest kaptunk a tesztre, ami ennek a két egymástól különböző területnek az igényeire is megfelelő. Az új GLA a vízpartokon is boldogul, ugyanakkor egy kiállítás megnyitón is elegáns.

A siklósi Hotel Castello indulhat az ÉV HOTELE címért

2017. 10. 19. 11:42

Az RTL Klubbon futó műsorban leadott közönségszavazatok alapján 2017 szeptemberében a HÓNAP HOTELE a Dél-Dunántúli régióban a siklósi Hotel Castello**** lett.

Új energiák, új projektek a kamaránál

2017. 10. 03. 14:06

A korábban energiahordozók kitermelésére szakosodott mecseki térség még mindig keresi a helyét. Ugyan Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt 2010-ben, ám mivel a kultúra is csak erős gazdasági alapokon tud virágozni, ezért továbbra is központi kérdés marad a gazdaságfejlesztés. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara számos projekt partnereként, pénzt és módszereket juttatva a térségbe, ehhez járul hozzá.

Egy jó mester nemcsak oktat, de nevel is

2017. 10. 03. 14:03

Batthyányi József, a Pécsi Szakképzési Centrum Pollack Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola festő szakmai csoportjának vezetője, nemcsak felsőfokú végzettségekkel rendelkezik, de éveken át, mint szobafestő,mázoló kereste a kenyerét, s a szakma csúcsát jelentő kamarai mestervizsgát is letette.  

Belső átképzéssel csökkentik a szakemberhiányt

2017. 10. 03. 14:01

A víz- és csatornarendszerek kiépítését, központi-fűtés, szellőző, szellőző és légtechnikai berendezések szerelését végző pécsi GLT Delta Épületgépészeti Kft. munkatársainak nagy része a cégnél sajátította el a szakma alapjait. Vannak közöttük olyanok is, akik másod-szakmát is itt szereztek. Azonban az utóbbi időben - ugyanis a szakképző intézetekben már évek óta egyetlen vízvezeték-szerelő sem végez - azt az utat választották, hogy a fűtésszerelőik tanulják ki ezt a rokonszakmát.

„Olyan partnerek is képbe jönnek, akikre nem is gondolnánk”

2017. 10. 03. 13:58

Nagyon részletes profillal van jelen az Enterprise Europe Network (EEN) rendszerében a funkcionális alsóruházat, fehérnemű, sportruházat és munkaruházat gyártásával, termékfejlesztéssel, gyártás- és csomagolásfejlesztéssel foglalkozó Crestyle Kft. A svájci tulajdonban lévő, de Pécsett működő vállalkozás már számos kapcsolatot alakított ki a kamara, illetve az EEN segítségével, és mint ahogy Földes Csilla ügyvezető asszisztens mondja, nemcsak az értékesítésben, hanem az alapanyagok beszerzésében, azaz a beszállítók megtalálásában is jó hasznát veszik a partnerközvetítő platformnak.

 

Innovátor kereskedő

2017. 10. 03. 13:54

Nem gyárt, nem termel, mégis folyamatos innovációs tevékenység jellemzi a bodai Tomelilla Kft.-t. A mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozó vállalkozás munkatársai évekkel ezelőtt rájöttek arra, hogy a legteljesebb módon úgy tudják kiszolgálni vevőiket, ha kézzelfogható közelségbe hozzák a legújabb technológiákat, gépeket, módszereket. Ezért amit lehet, kipróbálnak, a más szegmensekben használt berendezéseket mezőgazdasági célra fordítják át, azt szeretnék elérni, hogy hozzáadott értékkel járuljanak hozzá partnereik sikeréhez. Elkötelezettek a folyamatos fejlesztés iránt, ezért partnereik már számos innovációjukat használják a gyakorlatban.

Közösségi felületek, blogolás, személyes felkeresés – sikeres külföldi gasztrobiznisz

2017. 10. 03. 13:49

Még a Földközi-tengeren közlekedő luxusjachtokra is eljutnak a pécsi Venison Gusto Kft. által értékesített füstölt vadhús-készítmények, de szállítanak Olaszországba, Franciaországba, Monacoba, Belgiumba, Londonba is. A prémium minőségű termékek tehát főként külföldön kelnek el, mivel egyre nagyobb az igény a jó minőségű, tiszta, adalékanyag-mentes élelmiszerre. De miként kell kereskedői oldalról kiszolgálni ezeket az igényeket, egyáltalán mit érdemes szem előtt tartani a minőségi élelmiszerek értékesítése esetén? – ezt kérdeztük a cég munkatársától, Hagymási Balázstól.

A Trust Hungary új laboratóriumban kutatja bor aromáit

2017. 10. 03. 13:47

Rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben a borászati technológia, amelynek egyik eszköze a hordó, valamint azok az eltérő méretű és alakú hőkezelt tölgyfa termékek, amelyeket a borászok a folyamat különböző szakaszaiban használnak. Ez lehet az erjesztés, de az érlelés is. E sajátos szegmensek fejlesztésével, készítésével, és már kutatásával is foglalkozik a szigetvári székhelyű Trust Hungary Zrt.

„Az embernek elemi szükséglete a mozgás”

2017. 10. 03. 13:40

Fiatalabb korában jól ment neki a futballozás, az NB III-ban is szerepelt, és még válogatott mez is volt Arnold Antalon, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelemfejlesztési és általános alelnökén. Eredetileg német-testnevelés szakos tanárnak készült, de a kereskedelem felé sodorta az élet, évtizedeken keresztül a Mecsek Füszért kereskedelmi igazgatójaként dolgozott. Mint mondja, mindig is sportolt, még a katonaság alatt is részt vett minden alkalommal a reggeli tornán és sikeresen szerepelt a versenyeken.

Autóteszt: Bogos Csaba – Mercedes-Benz C 220 d 4M Cabrio

2017. 10. 03. 13:01

A zuhanásbiztonsággal foglalkozó Gazek Safety Expert ügyvezető tulajdonosával a Pappas Auto Mercedes C-osztályának kabrió változatát próbáltuk ki, nem a megszokott motorral, és kabriótól szintén szokatlan hajtáslánccal.

A gulyásban ne legyen ress a zöldség

2017. 10. 03. 12:56

Ha fast foodról hallunk, akkor általában a hamburger vagy a girosz jut eszünkbe. De lehet ezt máshogy is sikeresen csinálni, ahogy a pécsi Széchenyi téri és Ifjúság úti Ízes Magyar Csemegék be is mutatják. Pallos Balázsék hamarosan a harmadik egységet – és egyben új főhadiszállást – nyitják.

Nem vagyok a lightos konyha híve

2017. 10. 03. 12:53

Sorozatunkban érdekes módon eddig nem szerepeltek hölgyek, így külön öröm volt Kovács Évával (Kerko Média Kft.) a kamarai Üzletasszony Klub elnökével beszélgetni a gasztronómiáról. Bevallottan a hagyományos, magyaros konyha híve, miközben persze nincs baja az alacsony kalóriatartalmú, egészségtudatos ételekkel sem. Csak a saláta mellé kapjon egy szelet rántotthúst is.

Duális szakmai képzés indul a fiatalok munkanélküliségének csökkentéséért

2017. 09. 06. 12:51

Az I-Dare magyar-horvát Interreg projekt kiemelt célja a duális képzés fejlesztése és a felsőfokú rendszerek bevezetése a gépészmérnöki és elektrotechnikai szakmák területén.

Autóteszt: Járányi Andor– Mercedes-Benz B200d 4MATIC

2017. 09. 06. 00:00

A magas minőségű szobafestő, mázoló és tapétázó munkákkal foglalkozó Pittore Bt. cégvezető tulajdonosa, a Mercedes-Benz modellpalettájának kis egyterűjét, a Pappas autó megújult Mercedes-Benz B-osztályát próbálta ki.

Kukta - Csanaky András

2017. 09. 06. 00:00

Sorozatunkban bemutatkozó üzletemberek, cégvezetők általában a családot kápráztatják el gasztronómiai érzékükkel. Csanaky András, a pécsi Szocio-Gráf piac- és közvéleménykutató cég ügyvezetője ennél egy kicsit tovább lépett.

Jó hely

2017. 09. 06. 00:00

Egyre több színvonalas kínálattal rendelkező, tematikus vendéglátóhely nyílt az elmúlt években Pécsett, de ezeken belül is a prémium kategóriát célozza meg a 19 - Bar&Shop. A Király utcai üzlet egyik üzemeltetőjével Krusóczki Tamással beszélgettünk.

A kedvenc a tenisz, de ott van az éjszakai futás is

2017. 09. 06. 00:00

Képes késő este, vagy éjszaka futócipőt húzni és elmenni futni, ha éppen akkor van rá ideje. Sport nélkül nehezen képzeli el az életét a földgáz- és villamosenergia-értékesítéssel, karbantartással, valamint energetikai tanácsadással foglalkozó pécsi Hungaro Energy Kft. ügyvezetője, Katics Ákos, aki több sportágat is kipróbált már. Az, hogy mindenre jut ideje, jó szervezés kérdése.

Új termelőcsarnok épül Bólyban

2017. 09. 06. 00:00

Új csarnok építése zajlik a bólyi May András vállalkozásánál, várhatóan év végére már a termelésben is használhatják a 250 m2 alapterületű gyártóhelyiséget. A vállalkozás 36 éve gyárt a saját fejlesztésű háztartási fémtömegcikk termékek mellett ipari felhasználásra fém alkatrészeket. Mint May András mondja, a megnövekedett megrendelések miatt volt szükség a beruházásra.

Ritka, mint a fehér holló: hatvan éve szabó

2017. 09. 06. 00:00

Az eltelt évek alatt a könnyűipari szakmák népszerűsége folyamatosan csökkent. Ma már szinte alig találni női és férfi szabót, az erre a szakmákra képző intézmények pedig a kevés jelentkező miatt, nem tudnak osztályokat indítani. Sőt van, ahol egyáltalán senki nem akar férfi, vagy női szabó lenni.

A jövő: naprakész tudás

2017. 09. 06. 00:00

Ma már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében, amellyel mind többen élnek, s szerzik meg a mesterlevelet. Várszegi Zsolt is közéjük tartozik, az elmúlt esztendőben tette le a vízvezeték- és vízkészülék-szerelő mestervizsgát.   Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a szakma csúcsát jelentő mestercím megszerzése, ami cím nemcsak rangot, hanem többlet tudást, egyfajta emberi tartást is jelent. 

Fontos a hely, a szakértelem, de a személyes kötődés a legfontosabb

2017. 09. 06. 00:00

Kellemes kozmetika Pécs egyik ódon, belváros feletti hangulatos utcájában, ahol talán az országban egyedülállóan három generáció: anya, lánya, unokája fogadja a szépülni, regenerálódni vágyó vendégeket. A Szentklárai szalonban amellett, hogy elköteleződtek a folyamatos szakmai megújulás, a továbbképzés, a professzionális kezelések és alapanyagok használata mellett, nagy figyelmet fordítanak a környezetre: nyugtató színek, természetes fa bútorok, kényelmes, praktikus elrendezés. Mindez talán úgy hangzik, mint egy reklámszöveg, ám Szentklárai Gabriella kozmetikus mester, szakoktató azért tartja fontos szempontnak ezeket, mert egyszerűen figyel a vendégei igényeire. A tanulói is sokszor kérik a tanácsát ahhoz, hogy miként alakítsák ki saját kozmetikájukat.

 

Kintlévőség behajtásában segített az EEN

2017. 09. 06. 00:00

Eddig az Enterprise Europe Network nemzetközi hálózat üzleti partnerek megtalálásában, a kapcsolatok építésében játszott szerepéről írtunk ebben a rovatban, most azonban egy új oldaláról mutatkozott be a rendszer: egy pécsi vállalkozásnak a rendszer segítségével sikerült az évek óta fennálló kintlévőségét behajtania.

Új kihívás a vállalkozások előtt: Ipar 4.0

2017. 09. 06. 00:00

Elkezdődött a negyedik ipari forradalom, amikor is a fizikai gépek és tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak, a reálgazdaság egyetlen hatalmas, intelligens információs rendszerbe integrálódik. Az újkeletű forradalom kihívásaira ad válaszokat elsősorban az ipari folyamatok teljes digitalizációjával az Ipar 4.0 elnevezésű koncepció. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Rabb Szabolcs titkár kezdeményezésére az elsők között csatlakozott ahhoz a platformhoz, amely országos szinten az új technológiai korszakváltásra reagál a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra és az iparvállalatok együttműködésével, nemzetközi kooperációval. A nemzeti platformhoz történt csatlakozással párhuzamosan a kamara vezetése idén tavasszal kezdeményezte egy együttműködés elindítását a PTE-vel. Nemrég a kamara együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel és a PTE Politechnika Kft.-vel az IPAR 4.0 minősítő rendszer kidolgozására, amelyet 6-10 vállalkozás bevonásával tesztelnek majd. Az első interjú már el is készült a Matro Kft vezetőjével, Kleisz Zoltánnal.

 

„A siker egyik záloga a jó közösségben rejlik”

2017. 09. 06. 00:00

Az, hogy egy utazási iroda évtizedeken keresztül talpon marad, önmagában is siker. Az, hogy az iroda vezetője nem csak a saját vállalkozásának előrejutásáért dolgozok, az már túlmutat a sikeren. Vétek Jánosné, vagy ahogy mindenki ismeri, Vétek Emi évtizedek óta a turizmus, a pécsi turizmus szolgálatában áll, az utazási iroda és a pécsi kisvonat mellett több vállalkozást is üzemeltet. Elsőként arra kerestük vele a választ, hogy miként változott az iparág és maga a szolgáltatás, milyen kihívások voltak 10-20-30 évvel ezelőtt és milyenek vannak ma a turizmusban.

 

Open4Business – Az üzlet házhoz jön

2017. 09. 06. 00:00

Európai cégek képviselői, diplomaták és testvérvárosok képviselői érkeznek október 4. és 6. között a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarába, hogy a helyi vállalkozásokkal partnerségeket, üzleti kapcsolatokat építsenek az Enterprise Europe Network dél-dunántúli irodája által szervezett Open4Business rendezvényen. Az üzletember-találkozó mellett plenáris ülések, fórumok, egyéni tanácsadások, céglátogatások és networking események is helyet kapnak. Az idei témák, a főbb szektorok: a tudásgazdaság, a gépipar, a kreatív ipar, a kereskedelem, a női vállalkozók, a klaszter együttműködések és az innováció. A rendezvény része lesz a Connect-IT IT klaszter konferencia, a Design Pécs, valamint a Duna Régió Stratégia konferencia.

Autóteszt: Maszler Róbert – Mercedes-Benz E 220 d

2017. 07. 04. 10:00

Pécs legtradicionálisabb vendéglőjének, a Tettye Étteremnek egyik tulajdonosa Maszler Róbert a Pappas Autó felső középkategóriás limuzinját, az új Mercedes-Benz E-osztályt próbálta ki.

"Minden bográcsos ételt szívesen készítek"

2017. 07. 04. 10:00

A gasztronómia szeretete köti össze sorozatunk szereplőit: ezúttal ifj. Kecskés Károly, a komlói Kecskés Fémipari Kft vezetője mesél szenvedélyéről. És közben az is kiderült, hogy azért nem minden vadász tudja – vagy éppen szeretné – elkészíteni a vadhúst.

Saját szomszédaik

2017. 07. 04. 10:00

A Nappali Bár néhány év alatt a pécsi Király utca ikonikus, a városhatáron túl is ismert vendéglátóhelyévé nőtte ki magát. Az üzemeltetők májusban egy társintézményt nyitottak a szomszédban. A Reggeli megálmodójával, Felcser Dáviddal beszélgettünk.

„Mindig a kihívásokat keresem a sportban, jobb akarok lenni”

2017. 07. 04. 10:00

A szüleit kérte meg, hogy vegyenek neki teniszütőt a zsebpénzéből, így 7 éves korában már a Pécsi Spartacusba járt teniszedzésre és a mai napig a klub tagjaként játszik Simon István, a JuridEco Zrt. vezérigazgatója. A Pécsi Tudományegyetem jogi és gazdasági tanácsadó vállalkozásának vezetője focizni is szeret, immár 15 éve játszik hetente szinte ugyanazzal a csapattal. Amíg versenyszerűen teniszezett, nem szerette a futást, mára ez megváltozott, és szívesen jár futni, elsősorban a Mandulás tornapályájára.

 

Felnőtt korba lépett két és fél év alatt a Jobcapital

2017. 07. 04. 10:00

Nagyon fiatal vállalkozás a pécsi Jobcapital – két és fél éve működik –, de máris igen komoly eredményeket tudhat maga mögött. A munkaerő-közvetítésre, -toborzásra, -kölcsönzésre, álláskeresés támogatására specializálódott cég ügyvezetője, Papp Zoltán Péter azt mondja, gyorsan meghatározó szereplője lettek ennek a területnek Pécsett és a régióban. A rengeteg megbízás teljesítése mellett a cég építésére, a belső folyamatok fejlesztésére is sok figyelmet fordítanak.

Egyre kevesebben hagyják el a pályát

2017. 07. 04. 10:00

Évekkel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy egyszer a hiányszakmák közé tartozik majd az eladóé is. Esztendők óta olyan sokan hagyják el a pályát, hogy a boltokban már lassan már csak szakképzetlenekkel tudják a hiányzókat pótolni.

A kétfajta tudásának nagy hasznát veszi

2017. 07. 04. 10:00

A Körex Épületgépészeti Kft. családi vállalkozásban működik már lassan három évtizede. Az alapokat az édesapa tette le, majd nyugdíjba vonulását követően a két fiú vitte tovább, s ezzel egy időben két különálló cég is létrejött, az egyik az irodatechnikára és a pénztárgépek kereskedelmére, szervizelésére, míg a másik az épületgépészetre szakosodott, ami egy időben kivitelezői tevékenységet is folytatott.

Világszínvonalú bakteriofág kutatások Pécsett

2017. 07. 04. 10:00

Számos sikeres kutatás-fejlesztési projektet menedzselt és több szabadalmat is bejegyeztetett már a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt., amely elsősorban molekuláris és mikrobiológiai jellegű kutatásokkal foglalkozik. Fő területük a bakteriofág terápia, a pécsi laborban elsősorban növényvédelmi kutatásokat folytatnak, innen került ki a világon másodikként fogalomba hozott bakteriofág alapú növényvédő szer, amely egyben az első tűzelhalás elleni anyag is volt. 

A zuhanásbiztonság új márka lett

2017. 07. 04. 10:00

A zuhanásbiztonság néhány év óta gyakran használt fogalom és egy új tartalommal megtöltött terület lett a munkabiztonság területén. A védőeszköz-kereskedelemmel foglalkozó pécsváradi Q. P. Kft. ügyvezetője, Bogos Csaba jó érzékkel figyelt fel a magasban és mélyben végzett munka biztonságosabbá tételét szolgáló lehetőségre, és új márkát épített, amelynek a magas minőségű védőeszközök mellett szaktanácsadás, oktatás, leesésvédelmi eszközök felülvizsgálata is a része. Az elmúlt évek sikeréért azonban több fronton is meg kellett harcolnia a Gazek Safety Expertnek.

Több lábon

2017. 07. 04. 10:00

Mi köze van a laptopoknak a kerékpárokhoz? Vagy egy színes magazinnak a borkóstolós csapatépítéshez? De a villamoselosztók gyártása sem említhető egy napon a szárazjeges tisztítással, ahogy az autómosó sem a dizájntervezéssel. Mégis, az egyes üzleti tevékenységeket ugyanaz a vállalkozás végzi, hol azért, mert az élet így hozta, máskor pedig amiatt, mert a cégvezető kedvenc időtöltésében látta meg a lehetőséget. Egy azonban minden döntésnél közös volt: legyen gazdasági haszna az új terület elindításának, mert azért mégiscsak egy vállalkozásról van szó. Baranyai üzletembereket kérdeztünk meg a több lábon állás előnyeiről.

Az EEN növeli az üzleti lehetőségek esélyét

2017. 05. 30. 11:19

Vállalkozásuk építése során mindig is fontosnak tartották, hogy olyan szervezetekkel építsenek ki kapcsolatokat, amelyek a célja a „kicsik" fejlődésének támogatása. Az EU által életre hívott Enterprise Europe Network (EEN) projekt és annak rendszere, szervezete pontosan egy olyan eszköz a vállalkozások életében, amely támogatni tudja a kicsik növekedési céljait – vélekedik Orosz Norbert, a műszaki fejlesztéssel, mérnöki tevékenységgel foglalkozó pécsi RPT InnoteQ Kft. ügyvezetője.

Küzdelem, Kitartás, Koncentráció, Kaland – azaz a 4K

2017. 05. 30. 11:17

Mindannyian sportolnak.  Mindannyian vezetők. Mindannyian családapák. Idén első alkalommal vett részt a pécsi-pogányi akadályfutáson egy csapatban (4K néven) Lakics Péter és Herbály István kamarai alelnökök, Opauszki László címzetes kamarai tanácsos és Rabb Szabolcs a kamara titkára. Tesztelték, hogy képesek-e együtt egy csapatban egy célért hajtani? Szórakozás volt? Készülnek a kamarai feladatokra? Erről beszélgettünk velük.

A szakma fennmaradásának a mesterek a letéteményesei

2017. 05. 30. 11:13

Ilijin Petár pécsváradi ácsmester házán különlegesen kialakított a tető, de még a virágágyakat övező kerítés is, amelynek minden egyes oszlopa más és más mintával faragott. Ez mind, mind bizonyítéka annak, lakója magas színvonalon műveli a mesterségét.

A legautentikusabb török kávé

2017. 05. 30. 08:22

Ural Sirkeci Törökországban született, jogi tanulmányait Bécsben végezte, és megismerkedett egy pécsi lánnyal. Először turistaként látogatott a baranyai megyeszékhelyre, de végül ide is költöztek, családot alapítottak. Ural két évvel ezelőtt a Jókai téren nyitotta meg a Juice&Co.-t, ami nem csak a pikáns gyümölcslevek, de a város legautentikusabb török kávéjának is a lelőhelye.

Komplex, egyedi célgépek Bólyból

2017. 05. 30. 08:20

Mozgalmas időszakát éli az ipari automatizálással, palack címkézéssel, precíziós alkatrészmozgatással és megmunkáló gép kiszolgálással foglalkozó bólyi PLC Tuning Kft. A jövőre 10 éves évfordulót ünneplő kisvállalkozást egyre bonyolultabb feladatokkal keresik meg a megrendelők, egyben egyik erősségük is ebben rejlik: az egyedi gépek, berendezések létrehozásában. Hogy minél teljesebben ki tudják szolgálni az igényeket, a fejlődés érdekében pályázaton vesznek részt.

Autóteszt: Ágoston György – Mercedes-Benz GLC350e 4M

2017. 05. 30. 08:09

Pályája kezdetén Németországba ment tanulni, mert már akkor a minőséget tartotta a legfontosabbnak Ágoston György fogtechnikus mester, az Ágoston Precíz Dental fogtechnikai vállalkozás alapító tulajdonosa. Az autók közt is a kiemelkedő minőséget keresi, ezért örömmel próbálta ki a Pappas Auto konnektorról is tölthető Mercedes GLC tesztautóját.

Szorosabb együttműködés, új gazdasági közösségek

2017. 05. 03. 10:57

A kamarai tagok a gazdasági önkormányzat új irányvonaláról beszélnek. Az utóbbi hónapokban pezsgőbbé váló kamarai élet, az új célok és prioritások meghatározása, a testületek munkájának kibővítése, az Alapszabály változása, vagy a megye nagyobb településein az új gazdasági közösségek létrejötte mind a kamarai munka újragondolását igazolja. Hogy miben fogható meg ez a váltás, ezt kérdeztük dr. Síkfői Tamástól, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől, valamint Rabb Szabolcs titkártól.

 

A legfontosabb a szakértelem, naprakész tudás

2017. 05. 03. 10:56

Új célokat kitűzve, a mindenkori piaci kihívásokra reflektálva, a szakmai fejlődést szem előtt tartva mára a Dél-Dunántúl meghatározó cégcsoportjává nőtte ki magát az épületgépészeti, szellőző- és klímarendszerek tervezését, kivitelezését, szervizelését végző Klímatrio Kft. A napokban készült el Hosszúhetényben új gyártóbázisuk, ahol a közeljövőben megkezdődik az Európai Unió piacára szánt termékek előállítása. Mint Reitz Gábor tulajdonos-ügyvezető mondja, a fejlesztések nem fejeződtek be, legalább 10 évre való terve van még.

Új fejlesztés: gázkonvektorok vezeték nélküli fűtésszabályozása

2017. 05. 03. 10:54

Új megoldással állt elő a KonvekPRO rendszer megalkotója: a három évvel ezelőtt kifejlesztett, a gázkonvektorok szabályozását szobatermosztáttal lehetővé tevő berendezés már rádiófrekvenciával is működtethető, így az okosotthon-rendszerekbe is integrálható. Az új megoldásról Vajda Róbertet, a készülék kifejlesztőjét, a VR-Com Bt. ügyvezetőjét kérdeztük.

Hangulatformálás dekorációs dizájnanyagokkal

2017. 05. 03. 10:53

Ez igen! – önkéntelenül is kiszalad az ember szájából az elismerés, ha olyan helyiségbe lépünk be, ahol úgy „egyben van” minden. Harmonikus színek, a berendezés szemet gyönyörködtető, és a kiegészítők is összhangban vannak a bútorokkal, drapériákkal. Nos, ez utóbbiak, azaz a dekoráció teszi teljessé a belső teret, hol alig észrevehetően, hol igen hangsúlyosan jelenik meg egy irodában, szállodában, a folyosókon. Az egyedi dekorációk tervezésével és kivitelezésével foglalkozó pécsi DekoRozmár Kft. a legkülönfélébb anyagok használatával éri el azt a bizonyos „ez igen!” érzést, Rozner Mária, a vállalkozás ügyvezetője folyamatosan figyelemmel kíséri a világban megjelenő újdonságokat, és ajánlja partnereinek az új anyagokat, technikákat.

Gépekkel helyettesítik a hiányzó szakembereket

2017. 05. 03. 10:48

A szajki Stang Bádogos Kft. irodája előtt egymás mellett sorakoznak a céges autók. Az egyik sofőrje kezében a megrendelővel éppen útjára indul, a másik platóján is ott vannak a szerszámok és az előkészített elemek. Látszólag az eltelt években semmi nem változott...

Sallangok nélküli, naprakész információkat kaptak

2017. 05. 03. 10:46

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak.

Segített az EEN: Karma pécsi kesztyű Belgiumban, Hollandiában

2017. 05. 03. 10:44

Az EU FashionMatch rendezvényén, Amszterdamban mutatta be kesztyűit a közelmúltban a pécsi Szom-Hor Kft., az üzleti út olyan sikeres volt, hogy máris két minta megrendelésük van belőle. Mint a vállalkozás kereskedelmi vezetője, Hornicz Bernadett mondja, az Enterprise Europe Network (EEN) által megvalósult kapcsolatfelvétel arra erősített rá, hogy muszáj kimozdulni Pécsről, az országból, ha valamilyen irányban bővíteni szeretnének.

Oktatóként, vezetőként sokat merít a sportpályán tapasztaltakból

2017. 05. 03. 10:42

10 éves kora óta kosárlabdázik, a sport szeretetét édesapjától, Bachman Zoltán Kossuth-díjas építésztől örökölte és lányainak adja tovább. Prof. Dr. Bachmann Bálint, a PTE Műszaki és Informatikai Karának dékánja korábban napi rendszerességgel edzett, különböző szinteken játszott, jelenleg heti egyszer pattogtatja a labdát a Pécsi Szalonkosárlabda csapatban.

Kevés a vendég

2017. 05. 03. 10:37

Optimistán tekintettek az EKF után a jövő elé a pécsi Delanta panzió munkatársai, hiszen a 2010-es év nagyon jó eredményeket hozott számukra. Akkor a szobakihasználtságuk a 2008-as gazdasági világválságot megelőző évekéhez volt hasonló, és az üzletemberek mellett az üdülési csekknek köszönhetően élénkült a turisták részéről megnyilvánuló érdeklődés. Sárosi István, a Delanta panzió tulajdonosa akkor azt mondta, a vendégek igénylik a plusz szolgáltatásokat (medence, szauna), de mivel nagyon rövid időt, 3-4 napot töltenek el náluk, végül nem használják ezeket.

A kíváncsiság dolgozik bennem

2017. 05. 03. 10:34

A DDG hasábjain is többször tárgyaltuk már, hogy a minőségi kávék városszerte egyre elérhetőbb közelségbe kerültek az elmúlt években. Ennek a folyamatnak az egyik úttörője volt a Kórház téren található Next Step Coffee is. Farkas László barista-tulajdonossal beszélgettünk.

Autóteszt: Gilincsek Szabolcs – Mercedes-Benz CLA 200 d 4M Shooting Brake

2017. 05. 03. 10:16

A Pappas Autótól ezúttal a márka egyik legfiatalosabb modelljét kaptuk a szokásos autótesztünkre, így egy olyan üzletembert értünk fel a tesztre, aki otthon van a digitális világban. Gilincsek Szabolcs ICT szakértő a Mercedes-Benz CLA Shooting Brake változatát próbálta ki.

Céglátogatások: szorosabb együttműködés az önkéntes kamarai tagokkal

2017. 04. 04. 09:19

Harmincnál is több projektet indított el vagy dolgozta ki a működtetési kereteket az újonnan felállt kamarai vezetés. Képzések, programok, rendezvények, együttműködések, a kamarai szervezet új feladatai, új szolgáltatások vagy a meglévők újraszervezése – számos feladat, amely megvalósításra vár a következő időszakban. Annak érdekében, hogy az önkéntes kamarai tagokkal szorosabbá váljon a testület kapcsolata, hogy jobban megismerjék a vállalkozások igényeit, Rabb Szabolcs titkár vezetésével elkezdődött a tagok végiglátogatása. Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy az eddiginél sokkal hatékonyabbá válhat a kapcsolat a két fél között.

„Egy vállalkozást akkor lehet jól csinálni, ha szívből csinálja az ember”

2017. 04. 04. 09:17

Életre szóló élményekkel tértek vissza a sétahajózásról az idei első utasok, március 15-én ugyanis elindult a szezon a Dráván is. Több mint húsz éve szeli a habokat a Szirén nevű kecses sétahajó Drávaszabolcstól a horvát határig, korábbi kapitánya, Fórizs Sándor – aki 2015-ben megkapta a kamara Siklósi Idegenforgalmi Díját – továbbadta a kormányt, ma a lánya és a veje viszi a vállalkozást. A lelkesedés ugyanúgy megvan a fiatalokban, mint volt korábban Fórizs Sándorban.

 

Egykori önindítósok ajánlották a programot

2017. 04. 04. 09:12

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával és a KIKK Egyesülettel közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel, valamint a pécsi önkormányzattal együttműködve valósít meg.

A nyitással egy időben fogadták első tanulóikat

2017. 04. 04. 09:09

Hosszú évek után véget ért az egykor szebb napokat látott Sopianae Söröző hányattatása. Az eltelt évek során volt már benne kávéház, különleges étterem is, de mindegyik csak rövid ideig. Az ólomüveg ablakainak is lába kelt, de a faragott padjai, asztalai, a kovácsoltvas lámpái szerencsére megmaradtak. 

A szakoktatói oklevelet is megszerezte a mesterlevél mellé

2017. 04. 04. 09:06

A Pécsi Szakképzési Centrum Sásdi Vendéglátó-ipari Szakközépiskolájának tanműhelyében találkozunk Schneiderné Szabados Ildikó cukrászmesterrel, akinek szakma választása szorosan összefügg a családi vállalkozásukkal. A nagymama különleges kuglóf receptjére alapozva hozták létre ugyanis a Katus Kuglóf névre keresztelt cukrászműhelyüket.

Baranya megyei érték lett a Tenkes csárda

2017. 04. 04. 09:04

A Baranya Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága felvette a megyei értékek sorába az ősi hagyományokat tisztelő, azokat tovább örökítő, de mégis a modern kor elvárásainak megfelelő Tenkes csárdát. Köszönhető ez annak, hogy az ország, de legalábbis a Dél-Dunántúl egyik legismertebb csárdájában sokan dolgoznak azon, hogy felélesszék a múlt emlékeit, felkutassák a régmúlt ízeit, hiszen azok nem érdemlik meg, hogy a feledés homálya takarja őket. Kovács Gábor és csapata a mai kor eszközeivel éleszti újjá a hagyományokat, fűszerezve természetes életszemlélettel, megálljt parancsolva a rohanó időnek.

„A sport kitágította a komfortzónám határait”

2017. 04. 04. 09:02

Gyermekkorában egyáltalán nem szeretett futni, ehhez egy betegség is hozzájárult. Aztán amikor maga választhatta meg a kedvére való mozgásformát, több sportot is kipróbált. Az igaz áttörést azonban négy évvel ezelőtt egy motivációs előadás hozta meg: tudatosan és tervezett módon kezdett futni. Azóta már lefutott egy félmaratont, bár egyáltalán nem hajtja a versenyzés. Annál inkább az, hogy a fiának példát mutasson. Erős Gábor, az RG Stúdió Kft. ügyvezetője a futópálya mellett az uszodában is maga mögé utasítja a kilométereket.

A mi borunk?

2017. 04. 04. 08:59

A pécsi lokálpatrióták és érdeklődő borkedvelők közös halmazának tagjai jó esetben azonnal felkapják a fejüket, ha valahol valaki cirfandlit emleget. Sok szempár azért ilyenkor nem találkozik és gyorsan kiderül, hogy nem is olyan nagy ez a közös halmaz, mint gondolnánk. Vagy csak csalódott? Mi lesz veled pécsi cirfandli?

Koncepció kell a vendéglátáshoz

2017. 04. 04. 08:57

A pécsi belvároson kívül is akad élet a helyi gasztronómiában, ezt mutatja a Kolozsvár utcában található Művész Presszó sikere is. Az idén már ötödik életévébe lépő hely egyik üzemeltetőjével, Jozifek Csillával a kézműves sörök forradalmáról és hamarosan nyíló, új egységükről is beszélgettünk.

Bánusz Ágota – Kia Rio 1.2 LX Exclusive

2017. 04. 04. 08:53

A Kóc-Olló fodrászat tulajdonosa a Pappas Auto Pécs legújabb Kia modelljét, az új Riót próbálta ki.

 

MSZÉSZ régióülés a Dél-Dunántúlon - középpontban a magyar turizmus és vendéglátás

2017. 03. 20. 08:00

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének idei dél-dunántúli ülésének központi témái közt szerepeltek: adóváltozások, Z generáció és best practice

Piacvezető pozíciót szerzett a pécsi Honsa Kft.

2017. 02. 28. 14:27

Látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt 15 év alatt a Honsa Kft., amely a Pécsi Ipari Parkban végzi tevékenységét mintegy 600 alkalmazottal. Az Andreas Koller által vezetett német tulajdonú vállalkozás korszerű gépparkkal, robotizált gyártósorral magas technológiai színvonalon készít fedlapokat és felszereléseket az autóiparnak. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően immár 14.000 m²-en végzik a termelést, tavaly 4 millió darab értékesített csomagtérfedlappal megszerezték az európai OEM piacvezető pozícióját. A folyamatos újításoknak, fejlesztéseknek köszönhetően már nemcsak autóipari beszállítóknak dolgoznak, hanem közvetlenül a gépkocsi gyáraknak is. 70 féle autóhoz állítanak elő különféle termékeket. A Honsa Kft. 2012-ben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Angster József Díjában részesült a Pécs gazdaságának egészét szolgáló kiemelkedő teljesítményéért.

Már korábban is bontogatták szárnyaikat

2017. 02. 28. 14:25

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a KIKK Egyesülettel és a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel, valamint a pécsi önkormányzattal együttműködve valósít meg. A tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye, a KOHÓ ad helyet.

Régóta foglalkozott a gondolattal: mestervizsgát tesz

2017. 02. 28. 13:12

Ma már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében, amellyel mind többen élnek, s szerzik meg a mesterlevelet. A pécsi Terex-Cranes Hungary Kft. tanműhely-vezetője, Golácz Attila is közéjük tartozik, aki az elmúlt esztendőben tette le a hegesztő mestervizsgát.   

Új tagjaink

2017. 02. 28. 13:03

A baranyai üzleti közösség újabb tagokkal bővült.

Pozitív életszemléletet adott a sport

2017. 02. 28. 13:00

Az informatikai szektorban dolgozókról az a kép él bennünk, kívülállókban, hogy egész nap a számítógép előtt ülnek, még az ebédjüket is a monitor előtt fogyasztják el és keveset mozognak. Mint ahogy másokat, az IT-terület munkavállalóit sem lehet egy kalap alá venni - jó példa erre Bertók Attila, a pécsi Webstar Csoport Kft. ügyvezetője, aki három éve felhúzta a futócipőt, mert tenni akart az egészségéért. A futástól rengeteg energiát és pozitív életszemléletet kapott, és bár nem indul versenyeken, azért mégis lehet, hogy munkatársaival idén beneveznek egyre.

Autómosó hálózat Pécsről indítva

2017. 02. 28. 12:57

Néhány évvel ezelőtt a pécsi Prosis Kft. ügyvezetőjében, Varsányi Szilárdban egy jó értelemben vett izgága fiatalembert ismertünk meg, aki a pécsi Árkád bevásárlóközpontban üzemeltette a Tatuum divatmárka termékeit forgalmazó üzletét, mellette pedig az épület tetőparkolóján kialakított autómosót. A fiatal üzletember akkori jelszava az volt: „Legyünk nyitottak a világra és merjünk kockázatot vállalni!” Ez annak ellenére sem változott, hogy a vállalkozás egyik része jelenleg nem működik. De ez a helyzet korántsem végleges.

Medvehagymás macaron

2017. 02. 28. 12:55

A közelgő tavasz első ehető jele a medvehagyma. Előfordul, hogy a szezon már januárban beköszönt – mint 2016-ban –, ritkább esetben pedig ki kell várni vele a március idusára időzített húszcentis hó elolvadását. Aztán május végéig brummog a város.

Ez a hely mindenkié

2017. 02. 28. 12:52

Nehéz és felelősségteljes a Széchényi tér 1. öröksége. Pécs belvárosának egyik legjobb elhelyezkedésű vendéglátóhelye pont egy évvel ezelőtt nyitott meg, így a Főtér szakmai vezetőjével, Mikes Márkkal beszélgettünk.

Autóteszt: Horváth László – Mercedes-Benz C 220 d 4M T

2017. 02. 28. 12:48

A magas és mélyépítéssel foglalkozó szigetvári Melio-Start Kft. ügyvezetője a Mercedes-Benz C-osztályának T-modelljét, azaz a kombi változatát próbálta ki, a különleges 9 fokozatú automata váltóval és összkerékhajtással.

Kiadványszerkesztéstől a vendéglátásig – a minőség és a kitartás a kulcsszó

2017. 01. 31. 10:04

Míg tavaly arról beszélgettünk Szundi Györggyel, a Partners Pécs Kft. ügyvezetőjével, hogy miként váltott, azaz a piac elvárásai szerint hogyan építette fel konferenciaszervező márkáját a korábban grafikai, szerkesztői és kiadványszerkesztői munkájáról ismert vállalkozás, most ismét egy új szegmens, a vendéglátás érkezett az ügyvezető életébe. Néhány hónapja ugyanis valóra vált egy régi álma: üzlettársával megnyitották a Graphite Bárt az egyetemvárosban.

Folyamatosan meg kell újulni

2017. 01. 31. 10:02

A délelőtti órákban már megterítették az asztalokat a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz Éttermében. A konyhában és a földszinti cukrászüzemben nagy a sürgés, forgás, készül az ebéd, a cukrászok pedig a beérkezett megrendeléseknek tesznek eleget, valamint a saját cukrászdájuk részére készítik a pitéket, egyedi íz világú tortákat. A cukrászüzemet megnyitása óta Böröcz Csabáné, Hajni vezeti, aki nemrégiben mestervizsgát tett.

Nemcsak oktatják, nevelik is a tanulóikat

2017. 01. 31. 10:00

Több, mint két évtizeddel ezelőtt alapította meg egy testvérpár Rameisl Vencel és Levente  édesapjuk nyomdokaiba lépve a vállalkozásukat. A megrendelői igényekhez igazodva 2006.óta kft. formában működnek, Szinezet Kft. néven.  Tanulóképzéssel is már szinte a kezdetek óta foglalkoznak. Részt vettek a restaurátorok képzésében is, két Erdélyből érkezett diákot fogadtak.

Nem konkurenciának tekintik egymást

2017. 01. 31. 09:57

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával és a KIKK Egyesülettel dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel, valamint a pécsi önkormányzattal együttműködve valósít meg. A tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye, a KOHÓ ad helyet.

A színvonalból nem engedünk

2017. 01. 31. 09:54

 Lassan indul a 2017-es év a pécsi Laterum Hotelben, az igen mozgalmas december után lényegesen kevesebb vendég pihen a szobákban. Mint Gyenis Lászlóné, a Laterum Kft. ügyvezetője mondja, ez az időszak más pécsi szállodákban is hasonló évek óta, de mindent megtesznek azért, hogy nagyobb legyen a szobák kihasználtsága. Az már több fejtörést okoz a számos egységet működtető és ellátó társaságnak, hogy az éttermi szolgáltatással valamint a minimálbérrel kapcsolatos jogszabályi változásoknak miként feleljenek meg maradéktalanul. Gyenisné véleménye szerint a törvényt még finomítani kell, hogy problémamentesen tudják alkalmazni a mindennapokban.  

 

Valami új

2017. 01. 31. 09:52

Keresve sem találhatnánk közhelyesebb dolgot az újévi fogadalmaknál. Talán csak az évértékelés és jóslás hasonlóan elcsépelt ebben az időszakban. No, de – mint a közhelyek és sztereotípiák általában – nem ok nélkül léteznek ezek. Az eredetiséget meg amúgy is szokás túlértékelni, így a helyi gasztronómiát most mi is ezen a szemüvegen keresztül vizsgáljuk egy kicsit. Visszatekintésre alapozott trendek következnek.

 

„Sportolás közben elfáradok testben, kitisztulok fejben”

2017. 01. 31. 09:44

3 éves korában állították sílécre a szülei, nyolcévesen pedig a tenisszel köteleződött el. Évekig versenyszerűen sportolt, és ugyan ma már nem küzd azért, hogy felállhasson a dobogó legfelső fokára, mozgás nélkül most sem tudja elképzelni a mindennapjait. Vásárhelyi Balázs, a pécsi Profit Holding Hungary Zrt. vezérigazgatója sokszor egyedül rója a kilométereket gyalog vagy kisebb baráti körével biciklin, de szívesen ütögeti a labdát a teniszpályán is. Mint mondja, a sportközösségben keletkezett kapcsolatok sok üzletet hozhatnak, holott nem is ezért járunk sportolni.

Betekintést akartam adni a kávékészítésbe

2017. 01. 31. 09:32

A jó kávé szerencsére már tényleg nem ritkaság a régióban. A minőségi kávézók sorát az Ifjúság útján található Block Coffee Room nyitotta Pécsett, majdnem két évvel ezelőtt, és azóta már a Gault Millau étteremkalauz is felvette az ajánlott vendéglátóhelyek közé. A tulajdonos-barista Sefcsik Tamással beszélgettünk.

Autóteszt: Háber István – Mercedes-Benz B250e

2017. 01. 31. 09:28

A Renergy Consulting Kft ügyvezetője és a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar oktatója elismert szakértője az alternatív hajtású autók témakörének, így vele próbáltuk ki a Pappas Autó pécsi márkakereskedésének új elektromos autóját, a Mercedes-Benz B-osztály villanymotorral hajtott változatát.

„Minden esküvőt úgy dekorálok, mintha a sajátom lenne”

2016. 12. 06. 13:49

Elszántság, bátorság, megoldáskeresés – mint vállalkozót ezek a szavak jellemzik Réti Ritát, a pécsi Fantázia Esküvő- és Rendezvényszervező Iroda vezetőjét, ha pedig a szakemberre keresünk megfelelő jelzőket, akkor a kifinomultság, a precízség, az ízlés és az elegancia a megfelelő szó. A rendezvények, esküvők dekorálását művészi szinten művelő vállalkozónő számos alkalmat tett felejthetetlenné harmonikus színeivel, virágkölteményeivel, megkomponált enteriőrjeivel az elmúlt másfél évtizedben.

Az alma nem esett messze a fájától

2016. 12. 06. 13:44

A folyamatosan fejlődő bólyi ipari parkban hozta létre évekkel ezelőtt telephelyét a vaskereskedelemmel és lakatosipari szolgáltatást végző Mar-Mul Kft., ami szennyvíztelepek korlátjától, a vaskapukon, kerítéseken, tetőelemeken át komplett csarnokok készítését is vállalja. Az üzemcsarnokukat is maguk tervezték és építették, a vázszerkezetét saját maguk készítették el. Éveken át alvállalkozóként külföldi cégeknek is dolgoztak, jelenleg a legnagyobb megrendelőik a villányi borászatok, nekik többek között tartályokat gyártanak.

Ne vesszen el az évtizedek alatt felhalmozott tudás

2016. 12. 06. 13:42

A Somapak Kft. ezelőtt harminc esztendővel kezdte meg működését Pécsett. A tanulóképzésbe csak néhány éve kapcsolódtak be, amikor szembesültek azzal, lassan elfogynak a jó szakemberek, nem tudják majd kikkel pótolni a nyugdíjba vonulókat. Az első gépi-forgácsoló tanulójukat már a duális képzés keretében fogadták. Jelenleg négyen sajátítják el náluk a gépipari szakmák alapjait, közülük ketten érettségi után.

Pécsi siker a Kulináris Olimpián

2016. 12. 06. 13:35

A négy évente sorra kerülő Kulináris Olimpiának ebben az esztendőben Erfurt adott helyet, amelyre a világ ötvenkilenc országából kétezer versenyző érkezett. A mostani, immár 24. alkalommal megrendezett minden eddiginél nagyobb volt és megannyi újítás is várta a résztvevőket. E rangos mezőnyben végzett a legjobbak között, s szerzett bronzérmet, Brunner Attila pécsi szakácsmester, aki a kamarai mestertanfolyamon szerezte meg címét.

Innovatív gondolkodással mindig az elsők között

2016. 12. 06. 13:34

Számos igen aktív év után az utóbbi két esztendő nem volt kiemelkedően mozgalmas a Mohácsi Computer SysTeam Kft. életében, ám ez nem jelenti azt, hogy nem történt semmi a cég házatáján. Új profillal bővült a vállalkozás, és az is sok energiát emészt fel, hogy az IT-szektorra jellemző igen gyors fejlődést naprakészen kövesse a Kiss Ferenc irányította szakemberközösség.

„Életre szóló tartást és kapcsolatokat kaptam a sporttól”

2016. 12. 06. 13:31

Aki találkozott már Kovács Évával, a Kerko Média Kft. ügyvezetőjével, biztosan az lesz a benyomása róla, hogy „egyben van”. Kiegyensúlyozott személyiség, van tartása, laza, felszabadult, kedves és közvetlen. Hogy Éva ilyenné vált, abban nagy szerepet játszott az egész életét elkísérő sport.

 

Ez nem egy szokványos büfé

2016. 12. 06. 13:20

Pécs egyetemi városrésze egyre több előremutató vendéglátóhelynek ad otthont, ami részben a külföldi egyetemisták vásárlóerejének is köszönhető. A 2016 őszén megnyitott Fellow’s Sandwich & Burger tulajdonosával, Felober Krisztiánnal arról is beszélgettünk, hogy ez a büfé miért is más, mint a többi büfé.

Vállalkozói fórum

2016. 11. 22. 12:28

 2016. december 2-án, pénteken, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara  Komló Városi elnöksége szervezésében vállalkozói tájékoztató fórumra kerül sor.

 

Pályaválasztás: a legfontosabb a gazdaság igényeinek megfelelni

2016. 11. 08. 15:40

Ami érdekel, azután a pénz, majd egyéb tényezők, ezt követi a hivatástudat és presztízs, a legvégén pedig a céges autó – ilyen sorrendet állítottak fel a pályaválasztással kapcsolatban a mai fiatalok, ez derül ki egy közelmúltbeli rögtönzött felmérésből. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara több csatornán és számos módon támogatja a pályaválasztás előtt álló gyerekek és szüleik információhoz jutását, segíti döntésüket, hogy a jövő munkavállalói olyan szakmát, hivatást válasszanak, amellyel el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A Dél-Dunántúli Gazdaság által megkérdezett, tanulóképzéssel foglalkozó vállalkozások vezetői egyöntetűen állítják: kevés gyerek akar szakmát tanulni, és a legtöbb esetben nem is tudják, hogy ma mit csinálnak, milyen körülmények között dolgoznak az egyes szakmákban.

Kiváló minőségű csomagolóanyagot gyártanak a sérült emberek

2016. 11. 08. 15:38

Elsősorban az autóipar illetve élelmiszeripari cégek számára gyárt csomagolóeszközöket szigetvári telephelyén a Weiland Kft., amely 1999 óta dolgoz fel hullámpapír alapanyagot egyedileg tervezett és gyártott vágószerszámmal, jelenleg 48 munkatárssal. Négy évvel ezelőtt rehabilitációs akkreditációval rendelkező védett foglalkoztatóvá vált a vállalkozás, ami azt jelenti, hogy többségében megváltozott munkaképességű munkatársakkal dolgoznak. Medgyaszainé dr. Paller Gabriella, aki rehabilitációs mentorként vesz részt a családi vállalkozás működtetésében, büszkén mondja, hogy folyamatos érdeklődés mutatkozik kiváló minőségű termékeik iránt.

Ma már ő készíti fel a mesterjelölteket

2016. 11. 08. 15:37

Ettől a tanévtől már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében az elmúlt esztendőben számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében. Az elkövetkezendő hónapokban pedig ismét mestereket avatnak. A komlói Kiss András az első között tett hegesztő mestervizsgát, s szerezte meg a mesterlevelet.

Tanműhelyt hoztak létre az üzem területén

2016. 11. 08. 15:35

Novemberben már az új tanműhelyben sajátíthatják el a hegesztő, a forgácsoló és az épület ipari gépész tanulók szakmájuk alapjait Komlón a Lakics Kft.-nél. 

Korszerű módszerek, nemzetközi minőség a vezetésfejlesztésben

2016. 11. 08. 15:33

Intenzív időszakon van túl és ugyanilyen mozgalmas időszak elé néz a jövő évben is dr. Lakner Szilvia, vezető tréner-tanácsadó, business coach, a Lartco Consulting Kft. ügyvezetője. A szervezetfejlesztéssel foglalkozó szakember a vállalkozásokat segíti céljaik elérésében, tanít az egyetemen, tréningeket tart, aktív tagja a kamara Humán klubjának és nem mellesleg könyvet írt a felnőttképzés módszertanáról.

„A sportnak pozitív hatása van a pszichére, az egora, az érzelmi intelligenciára”

2016. 11. 08. 15:32

Balogh Judittal, Magyarország egyik legjobb női kosárlabdázójával hallott egyszer egy rádióbeszélgetést az IT Services Hungary pécsi szolgáltatóközpontjának vezetője, amit igaznak érzett önmagára és szülőként gyermekei sportolására nézve is. Az élsportoló azt mondta, hogy ha a fizikai korlátainkat feszegetve kell elérni egy célt, ami nem közvetlenül a saját célunk, hanem egy közösségé, egy csapaté, az nagyon sok mindenre megtanít bennünket. Zalay Buda számára nagyon fontos volt ez a gondolat, és ugyan nem ennek hatására kezdett rendszeresen sportolni, mégis a csapatsportban, ezen belül is a kosárlabdában találta meg önmagát. Évtizedek óta ugyanazzal a társasággal dobálja a labdát, emellett a tenisz is bekerült a naptárjába.

Nem zugbüfé

2016. 11. 08. 15:30

Egy vadidegen lakásában kajázni? Ráadásul a legalitás határán? Az biztos, hogy izgalmasabban hangzik, mint egy vakrandi vagy egy sima vendéglős vacsora. Volt is hájp körülöttük évekig, de most úgy tűnik, nagyobb a lakáséttermek füstje, mint a tűzhelyeik lángja, hiszen mégiscsak elég gyorsan kimentek a divatból. Miért nincsenek már lakáséttermek Pécsen?

Többet kellene a termelőknek és a vendéglátósoknak kommunikálni

2016. 11. 08. 15:29

Az éppen felújítás alatt álló Jókai tér előremutató gasztronómiai központ lett Pécs belvárosában és ezt a profilt erősíti a tavaly nyáron megnyitott Blöff Bisztró is. A vendéglátóhely koncepciójáról és az aktuális kihívásokról az étterem egyik üzemeltetőjével és séfjével Klepach Ivánnal beszélgettünk.

 

Mühl Gyula – Kia Niro EX

2016. 11. 08. 15:26

A Mühl Fogászati Centrum ügyvezetője a Pappas Auto Pécs legújabb Kia modelljét, a Niro hibridet próbálta ki.

Sok függ attól, ki mennyire képes kiaknázni a benne lévő képességeket

2016. 09. 05. 15:20

A cukrászda teraszán foglalunk helyet. Eleinte csak ketten vagyunk, majd egyre több asztalhoz telepednek le, fiatalabbak, idősebbek, kicsi gyerekkel érkezők. Kovács Kálmán, a Kovács Cukrászda egyik tulajdonosa, mindenkit üdvözöl. Szinte nincs olyan, akivel ne váltana néhány szót.

Autóteszt: Kmettyné Győri Szilvia – Mercedes-Benz E 220 d

2016. 06. 28. 14:07

Az Alsómocsoládi Községfejlesztő és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője a Pappas Auto felső kategóriás modelljének új változatát, a nemrégiben bemutatott új E-osztályt próbálta ki.

Klaszterek 2016

2016. 06. 02. 13:35

Az elmúlt évtizedben megnőtt Magyarországon a klaszteralapítási kedv, de a létrehozás után még sok a bizonytalanság. Nincs kapcsolat az egyes szereplők között, nem születik meg a közös stratégia, lemaradnak a pályázati forrásokról, mivel nem ismerik a lehetőségeiket. Az „egyedül nem megy” alternatívája csak akkor lehet a klaszter, ha a tagok felismerik a szinergiát biztosító együttlét erősítő szerepét és elköteleződnek a közös célok megvalósítása érdekében. Összeállításunkban sikeresen működő baranyai klasztereket is bemutatunk.

A jó szakma felér egy diplomával

2016. 06. 02. 13:33

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzetgazdasági és Nemzeti Fejlesztési Minisztériumokkal közösen ebben az esztendőben kilencedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója versenyt az általa felügyelt negyven szakmában - közöttük négy új informatikaiban - nappali tagozatos szakiskolások és szakközépiskolai tanulók részére. Az országos döntőt Budapesten a Hungexpo Vásárközpontban és egyes szakmákban Esztergomban rendezték meg. A végső megmérettetésen 214 diák vett részt az ország 110 oktatási intézményéből, Baranyából öt iskolából kilenc szakmában tizenketten versenyeztek a kitüntető címért, s azért, hogy a jó eredmény jutalmaként felmentés kapjanak a szakmai záróvizsga alól.

Országosan is elismert a Baranya Megyei Békéltető Testület munkája

2016. 06. 02. 13:10

Tíz évig, 2005 és 2015 között elnöke, előtte pedig – a megalakulását követő öt évben – elnökhelyettese volt a kamara mellett működő Baranya Megyei Békéltető Testületnek dr. Bodnár József. A jogász végzettségű szakember részt vett a fogyasztóvédelmi jogszabály-alkotási munkálatokban, elnöki ténykedése alatt javult a fogyasztóvédelem hatékonysága és ezáltal a testületet működtető kamara eredményessége. A kamara Kiváló Kamarai Munkáért Díjat adományozott dr. Bodnár Józsefnek.

Stratégiánk az ember- és ügyfélközpontú gondolkodásmódra épül

2016. 06. 02. 13:08

Tavaly volt 20 éves az új VW személygépkocsik, kishaszon-járművek, valamint a használt gépkocsik értékesítésével, szervizelésével foglalkozó, Pécsett és Szekszárdon telephelyet működtető AutóCity Kft. A vállalkozás 2000-ben az Év Volkswagen márkakereskedője, 2004-ben pedig az Év Volkswagen márkaszervize lett. Az AutóCity két évtizede kiemelt szerepet vállal a szakképzésben. A vállalkozás tavalyi teljesítményét a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Az Év Kereskedője Díjjal ismerte el.

A Fishing „emberközpontú és barátságos hangulatú” fesztivál

2016. 06. 02. 13:06

2008-ban indították útjára a Mecsek árnyékában a Fishing on Orfű fesztivált, ahol a hazai alternatív zenekarok színe-java fellép. Az elmúlt évek alatt a megye emblematikus rendezvényévé nőtte ki magát, és számos fiatalt vonz a megyébe. A fesztivál 9000 vendéget fogad naponta, így a rendezvény nagymértékben hozzájárul a környék szállásadói és vállalkozásai gazdasági eredményéhez. A kamara a Baranya Megyei Idegenforgalmi Díjjal ismerte el a fesztivált szervezők munkáját.

Az Önindító egy létra, ami segít a magabiztosabb indulásban

2016. 06. 01. 14:51

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár harmadik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a KIKK Egyesülettel és a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal és a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel együttműködve valósít meg. A tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye, a KOHÓ ad helyet.

Továbbra is szeretnének tanulókkal foglalkozni

2016. 06. 01. 14:48

Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a mestervizsga megléte. A céhek megalakulásával fonódik össze a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó mesterek képzése, akik mindig is jelentős szerepet töltöttek be a szakember-utánpótlás kinevelésében. Ma már csak e cím birtokosai vehetnek benne részt. 

Sportolni márpedig kell! – a futócipőtől a korcsolyáig

2016. 06. 01. 14:06

Egészségügyi vállalkozás vezetőjeként –mondhatnánk - foglalkozásából eredően kötelező sportolnia Lévai Ildikónak, hiszen egy pécsi, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalkozás élén példát illik mutatnia ügyfeleinek, partnereinek. De Ildikó nem ezért húzza fel a sportcipőt, a korcsolyát vagy a sítalpat, hanem a mozgás szeretetéért, a kikapcsolódásért, a feszültség levezetéséért. Mindezt kiegészíti egy egészségterápiás eszköz alkalmazásával is, így akár két lábon járó reklámja is lehetne az Infra-Mednek.

Mindig csak a fesztivál

2016. 06. 01. 14:04

Egyáltalán nem megoldhatatlan feladat tisztességes borfesztivált csinálni. Vagy legalább olyan fesztivált, ahol a bor megkapja a kellő tiszteletet. Ezt például onnan is lehet tudni, hogy másoknak sikerül. Valahogy Pécsen – szervezőtől szinte függetlenül – mégis évről-évre ugyanazok a problémák bukkannak fel. És a problémák nem csak a borral kapcsolatosak.

Folyamatosan fejleszteni kell

2016. 06. 01. 14:02

Teleky Zoltán néhány év alatt a gasztronómia több szegmensében is új lendületet hozott Pécsre. Vállalkozásának portfóliójában cateringszolgáltatás, menüztetés és étterem is szerepel. Kihívásokról és lehetőségekről is kérdeztük.

Autóteszt: Urbán Ernő – Mercedes-Benz C350e

2016. 06. 01. 14:01

Első olyan tesztünkben ahol zöld rendszámos autó a főszereplő, Urbán Ernő a rendezvénytechnikával és digitális tartalomszolgáltatással foglalkozó ERLA cégcsoport ügyvezetője a Pappas Auto konnektorról is tölthető C-osztályos Mercedesét próbálta ki. Már az első villanymotorral megtett méterek is különlegesek voltak.

 

Külföldi befektető Baranyában? Harmadik rész

2016. 04. 27. 12:12

Cikksorozatunk harmadik részében azokat az eszközöket és szolgáltatások szeretnénk bemutatni, ami minden vállalkozónak rendelkezésére áll annak érdekében, hogy nemzetközi kapcsolatrendszerét bővítse. A világ legnagyobb szakértői hálózata a vállalkozások nemzetközi növekedéséhez itt helyben is elérhető. Az Enterprise Europe Network (EEN) – pécsi irodával - , az Európai Bizottság által létrehívott, 63 országban működő vállalkozásfejlesztési program. Célja az európai kis- és középvállalkozások (kkv-k) nemzetközi növekedésének elősegítése, kapcsolatrendszereik bővítése. Magyarországon 9 tagú konzorcium biztosítja az országos lefedettséget.

Virtuális jövő – még hová fejlődhetünk?

2015. 10. 07. 10:46

Ma már ki sem kell lépnünk otthonról ahhoz, hogy ügyeinket intézzük: kanapénkon ülve dolgozhatunk, interneten rendelhetünk ételt, könyvet, ruhát, fizethetjük számláinkat az internet bankingon keresztül, otthonunkba jönnek a hírek, mobiltelefonunk jelez, ha valami elintéznivalónk van, de ez a szerkezet ébreszt reggel is a hagyományos vekker helyett, és ha ki akarunk kapcsolni, elmerülünk egy számítógépes játékban… Folytathatnánk a sort, ami 10-20 éve még csak a fejekben létezett, az mára valósággá vált. És miként éljük az életünket 5-10 év múlva, hová fejlődhet még a digitális világ? A pécsi, baranyai cégek miként vesznek részt a virtuális jövő megírásában? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ az IT-szektorban működő vállalkozások vezetőinek segítségével.

„Csak olyan munkát akarunk végezni, aminek haszna van”

2015. 10. 07. 10:12

Mondhatnánk, könnyű beülni a családi vállalkozásba és a már meglévő anyagi, tudás- valamint eszközháttérrel tovább működtetni a céget. Nos, Cserkúthy András nem ezt az utat választotta, bár vitathatatlan az a támogatás, amit vállalkozásvezető édesapjától kapott. Az egyetemista fiatalember kitartó felkészüléssel, több éves munkával mára olyan elismert és keresett szakemberré vált a lézerszkenneres felmérés területén, hogy Pakisztánban, Svédországban is szívesen foglalkoztatnák. Ő azonban önálló céget alapított és egyelőre itthon képzeli el a jövőjét.

Termékfejlesztés – nem kell félni tőle

2015. 10. 07. 10:06

Bűvös szóként hangozhat a kis- és közepes vállalkozások körében a termékfejlesztés, a kutatás, ezért sokan nem is mernek belevágni, egyáltalán gondolkodni róla, pedig egy külső tanácsadó céggel, egy jó pályázattal komoly eredményeket, pénzben mérhető megtakarításokat lehet elérni. A pécsi székhelyű RPT Innoteq Kft. kereskedelmi vezetőjével, Orosz Norberttel arról beszélgettünk, hogy mire figyeljenek, milyen szempontokat vegyenek figyelembe a vállalkozások termékfejlesztés esetén.

Munkahelyeket teremtettek, üzemcsarnokot építettek

2015. 10. 07. 09:38

Szinte nincs Mohácson olyan család, akinek a fülében ne csengene ismerősen a Gráf Trans Bt. neve. A családi vállalkozást annak idején a nagypapa indította útjára, aki mezőgazdasági munkákkal és fuvarozással foglalkozott, méghozzá lovakkal. Aztán ahogy egyre nagyobb teret hódítottak ezen a területen is a gépjárművek, úgy adta át folyamatosan a céget a fiainak.

A mesterlevelet is együtt szerezték meg

2015. 10. 07. 09:36

A Németh testvérpár műhelyét nem nehéz megtalálni Pécsett a Huba utcában, egymás mellett sorakoznak előtte az autók. Bent is nagy a nyüzsgés, egy úr éppen a már elkészült gépkocsiját veszi át, míg egy hölgy arról érdeklődik, hogy az övé mikor készül el. Lassan elcsendesedik a műhely, Németh Zoltánnal és Gáborral az irodaként is szolgáló üzlethelyiségben ülünk le.

A villanyszerelőnek komplex tudással kell rendelkeznie

2015. 10. 07. 09:31

A siklósi In-go Kft. a város ipari parkjában a telephelyükön tanműhely létrehozását tervezi, ahol hiányszakmákban folyna a tanulók gyakorlati képzése.

Kis pécsi gasztrokörkép II.

2015. 10. 07. 09:26

Nem csak az ételeknél, de a például a boroknál sem elhanyagolható szempont a lokalitás és szezonalitás, azonban még ezeknél is fontosabb a megbízható minőség. Szerencsére ezen a téren is történetek előrelépések az utóbbi években Pécsett. A második részben italozunk.

Autóteszt: Peugeot 308 1.2 PureTech Style– Schnell Szimonetta

2015. 10. 07. 09:24

A nyílászárók gyártásával foglalkozó bólyi REISO-HUNGÁRIA KFT. gazdasági vezetője a 2014-es Év Autóját, az Autósziget Kft. Peugeot 308-át próbálta ki, annak is a legizgalmasabb motorral szerelt változatát.

Befejezték nyári szakmai gyakorlatukat vájártanulóink

2015. 07. 21. 10:00

Lassacskán befejezik első nyári gyakorlatukat a komlói külszíni bányában a szakiskola vájártanulói. A megérdemelt pihenőt követően, szeptembertől – már lényegesen több gyakorlattal – újabb képzési év kezdődik számukra.

 

Összefogásra vár az idegenforgalom

2015. 06. 03. 14:27

Jól indult az idegenforgalmi szezon idén Baranyában, ez a vendégéjszakák számában is megmutatkozik, a szolgáltatók pedig bizakodók. Számos látványosság, program közül választhatnak a megyébe látogatók, legutóbb például az Ormánság természeti, kultúrtörténeti értékeit, a helyi gazdálkodási hagyományokat bemutató, európai uniós támogatással felépült Ős-Dráva Látogatóközpontot adták át Szaporcán. Az idegenforgalmi szakemberek abban egyetértenek: ki kell szolgálni a megyébe, Pécsre látogató vendégeket. Hogy hogyan, egyáltalán mit lehet tenni a turisták számának növeléséért, erről kérdeztünk meg néhány neves turisztikai szakembert.

Szakmaszerkezeti javaslat, hiányszakmák, ösztöndíj – a BMFKB javaslata a következő tanévre

2015. 06. 03. 14:26

Érdekességként említhető, hogy a női szabó szakma is bekerült Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (BMFKB) által meghatározott hiányszakmák közé, amelyek esetében a diákok tanulmányi ösztöndíjra jogosultak a 2015/2016-os tanévre. Számos változás, újdonság jellemzi a szakképzést, ezeket is figyelembe veszi munkája során a kamara mellett működő Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (BMFKB).

 

„Ahogy egy bölcs embernek, a bornak is mindig van valami mondanivalója”

2015. 06. 03. 14:24

Amíg beszélgettünk a villányi Polgár Pincészet egyik alapítójával, a borba máig szerelmes Polgár Katalinnal, közben érkezett a hír, hogy Bordeaux-ban, a 39. alkalommal megrendezett Challenge International du Vin borversenyen ötezer bor közül a pincészet  2011-es évjáratú ELIXÍR  bora ezüstérmet szerzett. Ennél jobb bizonyíték nem is kell ahhoz, hogy Polgár Katalint A hónap üzletembereként mutassuk be.

 

Komló és Mohács legjobbjai

2015. 06. 03. 13:44

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Komló és Mohács Városi Elnökségei díjazták a térség gazdasági életének legjobbjait.

„Mindenekelőtt az EMBER-t tekintem a legfontosabb értéknek!”

2015. 06. 03. 13:42

Mindig is ez a hozzáállás jellemezte Janovics László munkáját. A közelmúltig a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatójaként dolgozó munkaügyi szakember tevékenységének sikerét az is bizonyítja, hogy a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közigazgatási szervezetek körében végzett, 2014-ben publikált felmérése szerint a munkaügyi központ az állampolgárok (az ügyfelek) véleménye szerint mind az ismertség, mind az elismertség tekintetében az elsők közé tartozik.

Sokat tanultak és fejlődtek a verseny ideje alatt

2015. 06. 03. 13:40

A Szakma Sztár Fesztiválon ebben az esztendőben harminckilenc  szakmában mérték össze tudásukat a szakmunkástanulók, akik közül százkilencven-ketten jutottak a  döntőbe. A versenyen elért eredményük alapján 82 százalékuk  teljesítette a szakmunkás vizsga feltételeit, és  mentesült a záróvizsga alól.  A baranyai versenyzők ebben az esztendőben is szép eredményeket értek el, többen közülük ott voltak a legjobbak között, s állhattak fel a dobogó valamelyik fokára, nem is kevesen a legfelsőn foglalhattak helyet. 

Az alma nem esett messze a fájától

2015. 06. 03. 12:53

A mágocsi Radnai Péter ácsmester esetében elmondható, hogy az alma nem esett messze a fájától, miután egy kisebb kitérőt követően, édesapja nyomdokaiba lépve evvel a szakmával jegyezte el magát. S, ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy mindegyik testvére az építőiparban tevékenykedik, a nagyobbiknak saját építőipari cége van, s tőle kapja a megrendelései jelentős részét, a kisebbik pedig szintén ácsnak tanult.  

Országos első helyen végzett a tanulójuk

2015. 06. 03. 12:50

A Somapak Kft. ezelőtt közel harminc esztendővel kezdte meg működését Pécsett, olasz-magyar vegyes-vállalatként, s főleg az akkori KGST piacra gyártottak csomagolás-technikai gépeket. A kezdeti időkben a Sopianae Gépgyár - az Árkád helyén álló - egyik régi csarnokában tevékenykedtek, majd amikor azt lebontották, hozták létre a jelenlegi telephelyüket az Edison úton. 

Középpontban a kézművesség

2015. 06. 03. 12:49

Önindító2014 néven indult ismét útjára az egy esztendővel ezelőtt sikerrel zárult egyedi képzési program. A munkaerő-piaci projektnek, amely egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak, a szellemi hátterét a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, valamint a KIKK Egyesület közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel és a várossal együttműködve valósít meg. A hozzá kacsolódó tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye a KOHÓ ad helyet.

 

Autóteszt: Schnell Rajmund – Mercedes-Benz B180 CDI

2015. 06. 03. 12:47

A környezetbarát öko kályhákat és tűztereket gyártó Max Blank Hungária Kft. ügyvezetője, a Pappas Autó megújult Mercedes-Benz B-osztályát próbálta ki.

Innováció = Jövő

2015. 05. 06. 12:48

Az országos kamarai innovációs rendszer és az Enterprise Europe Network nemzetközi aktivitásai mellett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara igyekszik a helyi vállalkozási igényeknek megfelelően szakmai tanácsadásokat nyújtani, innovatív projektek elindulását segíteni. A közeljövőben indul a Fejlesztők Fóruma, amely remek terepe lesz a kkv-k innovációs fejlesztései egyeztetésének. A kamara folyamatosan együttműködik az egyetemmel az Innovációs Paktum alapelvei mentén és egy pályázati program, a Tudáspark keretében. Ez utóbbi célja az egyetemi KFI-rendszer dinamizálása, a kutatói projektek ipari felhasználásának elősegítése és nemzetközi piacok teremtése.

„A siker titka a nagyfokú elkötelezettség”

2015. 05. 06. 12:46

Példa nélküli sikert tudhat magáénak Kollár László, aki néhány év alatt jelentős idegenforgalmi célponttá tette a korábban turisták által alig látogatott baranyai települést, Bikalt. A Hella’91 Kft. által működtetett bikali Puchner Kastélyszálló 90%-os telítettséggel, ötféle szálláshangulatban várja a kikapcsolódásra várókat, akik 60%-a törzsvendég.

A minőségi utánpótlás nevelésért

2015. 05. 06. 12:41

A kamarai Szakképzési Díjat idén is hárman vehették át.

„ Az én felelősségem a szakszerű és időben történő tájékoztatás”

2015. 05. 06. 12:38

Számtalan kamarai szakmai rendezvényen és programban vesz részt aktívan, tanácsadó az Önindító programban, a kamarai ingyenes pénzügyi tanácsadó napok egyik szervezője, és mint pályázati szakértő is nagyban hozzájárul a megyei vállalkozások pénzügyi kultúrájának fejlesztéséhez. Emellett a kamarai Kisvállalkozás-fejlesztési Bizottság tagja Opauszki László, akinek 2014-ben végzett munkájáért Kiváló Kamarai Munkáért Díjat adományozott a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.

„Aki megszereti, marad is a szakmájában”

2015. 05. 06. 12:36

Nem volt teljesen biztos abban, mi is szeretne lenni, ezért egyik lehetőségként jelölte meg a kereskedelmi iskolát annak idején Szabó Zsolt és nem bánta meg választását. Az autószerelő szakmával szemben azért győzött az eladó, mert itt nem kellett összepiszkolnia a kezét. A ma Siklóson műszaki boltot vezető és tulajdonló kereskedő családjában többeknek ez volt a hivatása, így a fiatalember tudta, mivel jár az, ha valaki a pult mögött áll.

Negyven éve fodrász

2015. 05. 06. 12:34

A kamarai Az Év Kézművese Díjat ebben az esztendőben a pécsi Zsoldos Dezsőné vehette át. A délutáni órákban a nap vidám táncot  jár a tükrökön Pécsett a Ferencesek utcai fodrászműhelyen. Zárás előtt találkozunk itt, egy kicsit várnom kell, mert az utolsó vendég haján igazítani szeretne egy kicsit.

Étterem után cukrászda

2015. 05. 06. 10:57

Miszler Miklós, az MM-Catering Kft. ügyvezetőjének útja a vendéglátás területére számos kitérő után vezetett. Első ilyen jellegű vállalkozásának színhelyén a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz éttermében ültünk le e nem igazán szokványos életútról beszélgetni.

Akik megrajzolták a Dél-Dunántúl kreatív iparát

2015. 05. 06. 10:55

Ha valaki vállalkozna a pécsi székhelyű Kulturális Ipari Klaszter elmúlt nyolc évének megírására, biztosan nem egy vékony füzet, hanem egy könyv lenne a végeredmény. Olvasható lenne számos program, pályázat, projekt leírása, a klasztertalálkozók, a nemzetközi összefogások, események, klaszter reggelik összefoglalója és egyértelművé válna az olvasóban: a lelkes, összetartó tagság valami olyasmit vitt végbe eddig is, amire méltán lehetnek büszkék nem csak ők, hanem az egész Dél-Dunántúl.

Egy vállalkozói kézikönyv nagy segítséget jelentene

2015. 05. 06. 10:53

Idén Önindító2014 néven zajlik az a munkaerő˙piaci projekt, amely egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. Pályázatírás, üzleti terv készítés köti le most szinte minden idejüket a tanfolyam résztvevőinek. Nem könnyű éppen ezért a találkozót megszervezni. 

Új tagjaink

2015. 05. 06. 10:35

Folyamatosan bővül a baranyai üzleti közösség.

A mesteri cím rangot jelent

2015. 04. 01. 13:16

A mesterképzés a céhek megalakulásával fonódik össze. A kézműves szakmákban mindig is jelen volt a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó szakember. A mester cím nemcsak rangot, hanem többlet tudást, egyfajta emberi tartást is jelent. Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a szakma csúcsát jelentő mesterlevél megszerzése.

„Szeretem megoldani a vevők olyan problémáit, amire más nem vállalkozik”

2015. 04. 01. 13:14

Számos, Németországban munkával eltöltött év és néhány kalandos fordulat után az egykori nagy múltú nehézipari városban, Komlón alapította meg a fő tevékenységként gépgyártással, acélszerkezet gyártással és ipari szereléssel foglalkozó Uni-System Bau Kft.-t 1994-ben Schillinger Emil.

A modern pécsi cukrászda megteremtője

2015. 04. 01. 13:12

Még csak 25 éves Märcz Éva, még egy éve sincs, hogy megnyitott az általa vezetett pécsi Jókai Cukrászda, de már híre van a városban és a megyében prémium kategóriás édességeinek, már megkapta a Made in Pécs magazin „Az év vendéglátóhelye” címet és átvehette a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara első ízben megszavazott „Az Év Fiatal Üzletembere Díjat”.

„Sokat lehet tanulni abból, ha külföldre szállít az ember”

2015. 04. 01. 13:10

A Blázek & Anni Kft. már 1989-es megalapításakor is dolgozott külföldre, jelentősebb külkapcsolatai azonban az elmúlt 15 évben formálódtak, akkortól számítva, amikor 2008-ban megvásárolta a tulajdonosoktól a menedzsment a céget.

Fából tégla: fatégla

2015. 04. 01. 13:00

A falburkolat hagyományos téglaburkolatot mutat, de tömör fa anyagának köszönhetően különleges, meleg légkört biztosít az általa burkolt helyiségben. Egy teljesen új „burkolóanyagot”, úgynevezett fatégla falburkolatot fejlesztett ki a pécsi It’s Wood Kft.

Innováció és LED-fénycsövek

2015. 04. 01. 09:59

A világítás korszerűsítését végzi ipari üzemekben, középületekben, bevásárló csarnokokban, köztereken a Tega-Led Kft. A korszerűsítés az eddigi higanygőz kisülésű csöves világítás helyett LED-fénycsövek alkalmazásával történik, ezáltal az eddigi elektromosenergia-költségek átlagban a harmadára csökkenthetők.

Új lendület a további innovációhoz

2015. 04. 01. 09:57

Egy szabadtérben elhelyezhető, nagyobb mennyiségű készpénz tárolására is alkalmas, valamennyi biztonsági követelménynek megfelelő önműködő tankoló automatát fejlesztett Strausz János.

Mindig szem előtt a környezetvédelem

2015. 04. 01. 09:54

Országosan is kiemelkedő a pécsi BIOKOM hulladékgazdálkodási tevékenysége, amelyet a 2014. évben megvalósult Mecsek-Dráva Regionális Hulladékgazdálkodási Program is fokozott. A projekt területileg 313 települést és mintegy 426 ezer főt érint a régióban, eredményeként Pécsett egy komplex, az országban a legkorszerűbb, egyben legköltséghatékonyabb begyűjtési rendszer került bevezetésre, amelyben megvalósul a teljes körű szelektív gyűjtés. Ennek köszönhetően a lerakott hulladék mennyisége 30% alá csökken.

„Mindenki hozzá tud járulni környezete javításához”

2015. 04. 01. 09:52

A Techniq 2000 Kft. központi telephelyének 1.600 m2-es épülete tetején 184 db napelemből álló háztartási méretű kiserőművet létesített kizárólag saját forrásból. A tervezés és kivitelezés során az anyag- és költségtakarékosság szempontjait szem előtt tartva a rendszer tartószerkezetét egy jogszabályi változás miatt selejtezendő reklámtábla-keretekből alakították ki.

„Mindennapi szokássá kell válnia a környezet védelmének”

2015. 04. 01. 09:39

Tulajdonképpen kisfia betegsége indította el a környezettudatos életmód követésében a pécsi Kovács Bertalannét, aki ma már nem csak forgalmazza az egészség- és természetvédő termékeket, hanem számos embert tanított meg az elmúlt években arra, miként óvja önmagát és környezetét. Tevékenységét a kamara Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjjal ismerte el.

Egyedi és különleges megoldások

2015. 04. 01. 09:14

Idén Önindító2014 néven zajlik az a munkaerő-piaci projekt, amely egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak.

A vállalkozás elindításának alapfeltétele a mesterlevél

2015. 04. 01. 09:12

Az Intertherm Kft. telephelyén Pécsett a Táltos utcában a déli órákban is zajlik az élet, nagy a sürgés forgás. A csaknem két és fél évtizede alakult cég fűtés-, saniter- és klímatechnikai  komplex szolgáltatásokat nyújt a tervezéstől, a kivitelezésen át egészen a gázkészülékek szerelésén, garanciális és azon túli javításáig. A társaság két teljes jogú ügyvezetője Mészáros József és Bernula Károly.

Sikerélményhez kell juttatni a tanulókat

2015. 04. 01. 09:10

Pellérden, alig néhány méterre a templomtól található a Simon Autószerelő műhely. Simon János autószerelő mesterrel a barátságosan berendezett boltként is működő előtérben ülünk le. 

Öko kályhák, pályázatírás

2015. 04. 01. 09:05

Tovább bővül a baranyai üzleti közösség. A Max Blank Hungária Kft. és az EU-Winner Consulting Kft. is már a megye fejlődéséért dolgozik.

Jeep Renegade 1.6 Mjt – Salamonné Maráczi Erika

2015. 04. 01. 09:01

A Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. szakképzési vezetőjének néhány órára megvalósult egy régi álma, amikor a Pappas Auto Jeep Renegade-jét próbálta ki.

Külkapcsolataink

2015. 03. 03. 12:59

A rendszerváltást követő elhibázott gazdaságpolitikai döntések következménye, hogy mára eltűnt a Baranya megye ipari bázisa. Az 1 főre jutó ipari termelés és export Magyarország megyéit tekintve Baranyában a legalacsonyabb, jövedelmi pozícióinkból is folyamatosan vesztünk. Külkapcsolati törekvéseink során mind az országok, mind a szervezeti együttműködések tekintetében az újraiparosításra, a klaszterekre és a kkv-k nemzetközi piacra segítésére fókuszálunk.

„Az iparűzési bevételt mindig visszaforgattuk új beruházásokba”

2015. 03. 03. 12:57

Ezúttal nem egy gazdasági szereplő, egy vállalat első embere, hanem egy önkormányzat irányítója, Bóly város polgármestere, Hárs József részesült a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara legrangosabb elismerésében.  A kamara „Baranya Gazdaságáért Díj” kitüntetést adományozhat évente annak a természetes személynek, aki egy-egy gazdálkodó szervezet vagy szakma érdekeit meghaladó, a megye gazdaságának egészét szolgáló kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

„Ezen az úton kell menni tovább”

2015. 03. 03. 12:44

Azt gondolja Seres László, a Seres Kft. ügyvezetője, hogy a kamara az elkötelezettségét és az állhatatosságát ismerte el Az Év Üzletembere Díjjal, pedig az indoklásban a Seres Kft. 2014-es konkrét sikere is szerepel. A Seres Gépipari és Kereskedelmi Kft. magyar tulajdonú vállalkozás, mely kommunális gépjármű felépítmény gyártás mellett hidraulika- és gépszerviz tevékenységet is folytat.  2014-es évük egyik legnagyobb sikere a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási programhoz átadott 57 tömörítő valamint edénymosó autó, melyek a Seres Kft-nél készültek.

„Sikerünk csapatmunka eredménye”

2015. 03. 03. 12:41

Jó időben voltunk, jó helyen és jó terméket kezdtünk el gyártani – így fogalmazta meg néhány évvel ezelőtt sikerük egyik titkát a pécsi MATRO Kft. ügyvezetője, Kleisz Zoltán, aki mára egy dinamikusan fejlődő vállalatért felel. A forgácsolással előállított alkatrészek gyártásával valamint szerszámok tervezésével és gyártásával foglalkozó gépipari cég egy kis műhelyből nőtte ki magát középvállalattá. 1995 óta gyártanak haszonjárművek fékrendszeréhez alkatrészeket, 1997-ben az alaptevékenység kiegészült a váltólapkás forgácsoló szerszámok gyártásával, 2004-ben pedig a CNC esztergagépekhez használatos álló és meghajtott kivitelű szerszámbefogók valamint gépalkatrészek előállítását kezdték meg.

„Mindig is szerettem a szakmámat”

2015. 03. 03. 12:39

A mai napig tisztelettel és szerénységgel beszél „életművéről”, a pécsi Kontakt-Elektro Kft-ről megalapítója és ügyvezetője, Hirth Ferenc. A cég története 1982-ben kezdődött a cserkúti Mezőgép vállalatnál, amelynek villamos üzemében dolgozott kollégáival Hirth Ferenc. Amikor megnyílt a lehetőség az első magánvállalkozásra, azaz gazdasági munkaközösség alapítására, hatan úgy gondolták, hogy megpróbálkoznak vele.

„A legnagyobb elismerés az elégedett vendégek dicsérete”

2015. 03. 03. 12:38

A Tettye Vendéglő fogalom Pécsett. A Mecsek déli oldalán található, festői környezetben, abban a városrészben, ahol már a 16-17. században mohamedán szerzetesek kolostorként (törökül: "tekke") használták az itt álló püspöki nyári palotát. A Tettye fennsíkja az elmúlt több mint 200 évben számos népünnepélynek és majálisnak szolgált helyszínéül. Ezért is elképzelhetetlen a Tettye vendéglátóhely nélkül. Szerencsére nem is kell nélkülözni a kulináris élményeket és kellemes környezetet nyújtó éttermet, ugyanis 1986 óta a Maszler család fogadja itt a városrészről elnevezett vendéglőben az ízutazókat.

„Csak kitartással és hittel lehet talpon maradni”

2015. 03. 03. 12:36

Mindennapjait a kövek között tölti, még az irodája is tele van kövekkel, azaz kövekből, kavicsokból készült saját fejlesztésű járólapokkal és azok fényképeivel. Szavaiból, viselkedéséből azonban mégsem az a keménység és hidegség árad, amit e rideg anyaghoz társítunk. Ahogy lendületesen és elszántan beszél a fiatal cégvezető, Greksza Ottó, a Greksza Kft. ügyvezetője, kirajzolódik egy empatikus, a csapatáért és a családi vállalkozásért maximálisan felelősséget vállaló üzletember képe.

Fontos, hogy mesterek képezzék a tanulókat

2015. 03. 03. 12:31

A mesterképzés a céhek megalakulásával fonódik össze. A kézműves szakmákban mindig is jelen volt a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó szakember. A mai mesterekkel szemben ugyan korunk már más követelményeket állít, azonban egyetlen dolog mára sem vesztett érvényességéből, az e címmel rendelkezők magas szakmai és etikai normák szerint végzik tevékenységüket. 

Az alkatrész csak végtermék

2015. 03. 03. 12:29

Ma már a vállalkozások, cégek mind nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a saját szakember gárdájukat maguk neveljék ki. Egyre többen foglalkoznak tanulók-képzésével, ahogy a mecseknádasdi Gungl és Franke Kft.-nél is teszik.

Kreativitás felsőfokon

2015. 03. 03. 12:28

Ebben az esztendőben Önindító2014 néven zajlik az a munkaerő-piaci projekt, amely egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. E programban vesz részt Hudson Szandra, aki természetes anyagokból készíti kézműves kozmetikumait, Hegyi János, aki speciális hidegburkolási technikát alkalmazva teszi egyedivé a falakat, valamint Futó Márton József, aki egy  stratégiai társasjáték egyik alkotója, valamint kerttervezéssel foglalkozik.

Kamu János – Ford Mondeo 2.0 TDCI Titanium

2015. 03. 03. 12:27

A bőrdíszműves termékek és üzleti bőrtáskák gyártásával és importjával foglalkozó Blázek és Anni Kft ügyvezető tulajdonosa, az FX Autóház új Ford Mondeójának legnépszerűbb változatát, a jól felszerelt dízel kombit próbálta ki.

Hogyan fejlődhet a gazdaság Baranya nagyobb városaiban 2015-ben?

2015. 02. 04. 13:10

2014 nem hozott átütő változást Baranya megye gazdaságában. A térség továbbra is a sereghajtók közé tartozik az országban, már az is eredményt jelentene, ha néhány kedvezőtlen folyamatot lassítani vagy megszüntetni tudnánk. De milyen hatással vannak Baranya kisebb térségeire a kedvezőtlen folyamatok, miként látják a jelenlegi helyzetet és jövőbeni lehetőségeiket a megye nagyobb városainak polgármesterei és városi kamarai elnökei? – erről szól összeállításunk.

Cél a folyamatos, fenntartható fejlődés

2015. 02. 04. 13:08

„Tehetséges munkatársak, nagyszerű ötletek, hatalmas odaadás. Minden munkával töltött pillanatunkat átjárja az újítás iránti vágy.” – így mutatkozik be weblapján a pécsi székhelyű Qualysoft SME Solution Kft., amely a Qualysoft cégcsoport tagjaként internetes technológiákhoz kötődő fejlesztésekkel foglalkozik. 

Kiutazó delegációk, piacfeltáró utak a kamara szervezésében

2015. 01. 21. 11:11

A Kamara Enterprise Europe Network – nemzetközi vállalkozásfejlesztési – irodája idén is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a helyi vállalkozóknak lehetőséget teremtsen megismerni új piacokat, az adott ország üzleti- és vállalkozói környezetét. Ha többet szeretne tudni ennek hasznosságáról, kérjük tekintse meg ez erről szóló kisfilmet: What is a Brokerage Event?

 

Újraindult a szénbányászat Pécs-Vasason

2014. 12. 11. 12:04

Újraindult a szénbányászat a vasasi szénbányában. A mintegy 3 millió tonna ásványvagyont rejtő bányaterületen évi 15 ezer tonna szenet termelnek majd külfejtéses technológiával. A bánya újranyitása munkahelyeket teremt a környéken, és olcsó tüzelőanyaghoz juttatja a helyi lakosságot.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium Agrár Innovációs Díját kapta a TeGaVill Kft.

2014. 05. 07. 13:14

A szántóföldi lágyszárú növénytermesztés melléktermékeit felhasználó, környezetterhelést csökkentő agroenergetikai technológiák és azokat biztosító géprendszerek kifejlesztéséért a XXII. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázaton a 2013. évi Agrár Innovációs Díjat (Vidékfejlesztési Minisztérium) vehette át a közelmúltban a TeGaVill Kft.

A díj megtiszteltetés, a sok munka elismerése

2014. 05. 07. 13:11

Évről, évre Baranya Megyei Szakképzési Díjjal ismeri el a Pécs–Baranyai Kereskedelmi Kamara azok tevékenységét, akik jelentős eredményeket értek el az egyes szakmák oktatási színvonalának emelésében, a gyakorlati képzés során a tényleges munkába bevonva tanulóikat, azokat piacképes szakmai tudással vértezik fel.

Az utolsó baranyai kékfestő

2014. 05. 07. 13:09

Az Év Kézművese díjjal ismerte el a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a nagynyárádi  kékfestő, Sárdi János több évtizedes tevékenységét.

„A mai napig keresnek a vállalkozók iparjogvédelmi, szabványügyi és környezetvédelmi kérdésekkel”

2014. 05. 07. 13:04

Bár a vállalkozások jelentős része még kevés figyelmet fordít a szellemi tulajdon illetve az iparjog védelmére, egyre inkább előtérbe kerülnek ezek a területek is. A baranyai cégek ez irányú ügyeit segíti évek óta a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában Gelencsér Lajosné, aki jelenleg is a kamara iparjogvédelmi szakértője, évente közel 100 ügyfél számára végez iparjogvédelmi szakértést.

„Sok vállalkozásnak tudtam segíteni”

2014. 05. 07. 12:45

Ugyan a közelmúltban nyugdíjba vonult, a kamarától nem szakadt el a Területfejlesztési osztály volt vezetője, Weller János, aki a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara ünnepi küldöttgyűlésén címzetes kamarai tanácsos elismerést vehetett át.

Ausztriában érték a mesterlevél

2014. 05. 07. 12:42

A szajki Stang Bádogos Kft. irodája előtt egymás mellett sorakoznak a céges autók. Az egyik sofőrje kezében a megrendelővel éppen útjára indul, a másikban is már benne vannak a szerszámok és az előkészített elemek, vezetője idősebb Stang Imre, éppen a fiával Stang Ákossal az elvégzendő munkáról egyeztet. Az irodában szinte megállás nélkül cseng a telefon, ahol az adminisztrációs feladatokat fiatal segítőjével az édesanya látja el.

Ketten folytatják náluk tovább

2014. 05. 07. 12:40

Már csak néhány gép megy a műhelyben, egyedi megrendelésre készülnek rajta az alkatrészek. A műszak véget ért, a takarítás is befejeződött, egy már hazafelé tartó dolgozó igazít útba, mutatja meg, a cég ügyvezetőjét merre találom meg. Nem kis meglepetésemre, nem az iroda irányába indulunk el, hanem az üzem felé vesszük utunkat. Mit kiderül az egyik gépen, Csobaji Zoltán, az M4-Tech Kft. ügyvezetője dolgozik.

Üzleti közösség: partnerség, pályázati lehetsőégek

2014. 05. 07. 12:36

Folyamatosan bővül a megye üzleti közössége, a kamarai tagság.

ŠKODA Octavia RS TDI DSG – Kecskés Károly

2014. 05. 07. 09:11

Az acélszerkezetek gyártásával és speciális nyílászárók készítésével foglalkozó Kecskés Fémipari Kft ügyvezető-tulajdonosa örömmel próbálta ki a Megyer Autócentrum Kft. családi sportkocsiját, az új ŠKODA Octavia RS-t.

Összefogásra lenne szükség Baranya idegenforgalmának fellendítésére

2014. 04. 02. 13:24

Pécs-Harkány-Villány-Mohács - Baranyában főként erre a négy városra koncentrálódik a turizmus, Pécsre általában a 2 napos tartózkodás, Harkányra a kúrák miatt hosszabb (5-6 éj), Villányra elsősorban a hétvégi kulturált borturizmus, míg Mohácsra a fél-egynapos kiránduló turizmus jellemző. Sajnos, folytatódott az utóbbi évek a tendenciája, csökkent a látogatók száma.

„Teremtettünk egy olyan értéket, amire ma már nagyon büszkék vagyunk”

2014. 04. 02. 13:22

Termékeiket hét éve kínálják a piacon, miközben a vállalkozásuk ívét folyamatos fejlődés jellemzi. Kreatív ötleteikkel, egyre bővülő kínálatukkal, no meg az általuk gyártott, illetve forgalmazott termékek remek minőségével gyorsan betörtek – ma már figyelemre méltó  konkurenciaként - a hasonló profilú üzleti vállalkozások közé.

„Mindig keresni a lehetőséget és a lehető legjobb eredményt elérni”

2014. 04. 02. 13:19

Számos gazdasági siker, egy nemzetközileg elismert ipari vállalkozás létrehozása és működtetése – ez a mérlege annak az aktív pályafutásnak, amelyet Életmű Díjjal ismert el a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. Az indoklás szerint a pécsi Fekoral International Kft. vezetője, Molnár László a belföldi és a külföldi élelmiszergazdaság, vegyipar számára gyártott króm tartályaival hírnevet szerzett nemcsak a vállalkozásának, hanem Pécs városának is. A cég folyamatosan képezte munkavállalóit, partneri kapcsolatot alakított ki helyi beszállítóival és aktív tagja a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszternek. A kamara annak a természetes személynek adományozhat „Életmű Díjat”, aki munkásságával maradandót, példaértékűt alkotott a gazdaság területén.

„Ez egy igazi csapatmunka”

2014. 04. 02. 13:05

Az előző évhez képest 174 millió Ft-ról 458 millió Ft-ra nőtt a Kontakt-Elektro Kft. exportja 2013-ban, többek között ezért is adományozta a pécsi cég számára a Baranya Megyei Export Díjat a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. A kamara ezzel az elismeréssel kívánja honorálni annak a gazdasági szervezetnek a teljesítményét, amely az előző évhez viszonyítva kiemelkedő exportnövekedést ért el, hozzájárult a megyei export növekedéséhez valamint a meglévő külpiacok bővítéséhez.

„Ha valaki vállal valamit, azt vigye végig”

2014. 04. 02. 13:02

Elnöki teendőin felül több, klaszteren belüli projekt vezetője dr. Hüse István, a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter elnöke, aki bár még csak másfél évet töltött el ebben a megbízatásban, munkáját máris Kiváló Kamarai Munkáért Díjjal honorálta a kamara. Ezt az elismerést annak a természetes személynek adományozhatja a testület, akinek munkája nyomán az adott kamarai szervezeti egység vagy a kamara egészének eredményessége, hatékonysága javult.

„Sosem szabad megelégedni”

2014. 04. 02. 10:41

Évek óta előkelő helyet foglal el Baranya megye TOP100 cége között a Novro Kft. Az 1993-ban alakult nagy- és kiskereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozás hús- és húskészítményeket forgalmaz nemcsak Magyarországon, hanem Lengyelországban, Romániában, Horvátországban is. 2000-ben megnyitották 1200 m2 alapterületű pécsi szupermarketüket, az évek során folyamatosan bővítették szolgáltatásaikat és telephelyeik számát.

A Busóudvar sok lehetőséget rejt

2014. 04. 02. 10:39

Nincs is talán olyan mohácsi, aki legalább egyszer ne járt volna egykoron a Korsós Kisvendéglőben, vagy akár a török konyha és kultúra hagyományait felvonultató Veli Aga Vendéglőben. S, hogy ne tudná, hogy mind a kettő Havasi István vendéglős nevéhez köthető. Most egy újabb különleges hely, a Busóudvarban kialakított vendéglátóhely vezetését vállalta el.

 

Minden vágyam az volt, hogy mester legyek

2014. 04. 02. 10:38

Pécsett a Ferencesek utcájában az Anna Cukrászda már a reggeli órákban is nyitva áll a vendégek előtt. Ki csak egy kávéra ugrik be munka előtt, más egy pogácsát is kér a capuccinója mellé. Az aprócska műhelyben a süteményes pultok mögött a sütéshez készül elő Vincze Boglárka, aki Hartmayer Péterné, Anna cukrászmester tanulója volt, s ma már, mint végzett cukrász dolgozik vele. Boglárka habot ver, Anna asszony a Rákóczi túrós tésztáját állítja össze. Az asztalon is már ott sorakoznak egymás mellett az előre előkészített réteslapok.

A tanulószerződés feltétele a szigorú házirend betartása

2014. 04. 02. 10:34

Az elmúlt években Komlón újra a középpontba kerültek a vasas-szakmák. A helyi vállalkozók is összefogtak annak érdekében, hogy a mind inkább érezhető szakember hiányt pótolják, és kineveljék a szakmunkás utánpótlásukat. 

Autóteszt: Hauer János – Mercedes-Benz C 220 BlueTEC

2014. 04. 02. 10:32

A Kodály Központ igazgatója vérbeli autórajongó. Imádja az autókat, rajong az autósportért, számára minden autóban eltöltött perc élményeket rejt. Hauer János a Pappas Autó új modelljét, az új Mercedes-Benz C-osztályt próbálta ki.

Agrár Innovációs díjat kapott a TeGaVill

2014. 03. 28. 12:29

Együttműködések!

2014. 03. 05. 11:14

Egyedül nem megy – tudjuk ezt a Sándor Pál rendezte Ripacsok c. film óta, és ezt igazolják azok az együttműködések, összedolgozások, amelyek a gazdasági szereplők között szövődnek. Intézmények, vállalkozások, iskolák, egyetemek, kamarák fognak össze, szövetkeznek egy-egy feladat végrehajtására, cél elérésére. Összeállításunkban baranyai együttműködéseket mutatunk be.

 

„Nem csak a verejtékünket, hanem a gondolatainkat is értékesítjük”

2014. 03. 05. 11:11

Gazdasági és foglalkoztatási szempontból megkerülhetetlen Komlón a Ratipur Kft., amelyet 1989 óta módszeresen és tudatosan épített a vállalkozás tulajdonosa, id. Rajnai Attila. A többségi magyar tulajdonban lévő vállalkozás dinamikus fejlődését, növekedését a saját fejlesztésű poliuretán-feldolgozással előállított autófelszerelési cikkek - pl. hátsó spoilerek, oldalvédő csíkok - piaci sikere alapozta meg.

„A növekedést fenn kell tartani”

2014. 03. 05. 11:09

Egyéni, speciális igényekhez fejleszt hardvereket, szoftvereket a pécsi RG Net Kft. Ma már azért keresik a megrendelők a vállalkozást, mert azt hallották róluk, hogy az innovatív kollektíva sok új megoldást képes a termékekbe beépíteni, alkalmazni.

„Személyes motivációm, hogy pécsiként segítsem ezt a vállalkozást”

2014. 03. 05. 10:50

Alig két év alatt gyökeret eresztett Pécsett Magyarország legnagyobb ICT munkaadója, az IT Services Hungary szolgáltató központja, amely jelenleg 204 embernek ad munkát és a további megbízásai lehetővé teszik   a további növekedést is az elkövetkezendő években. A Magyarországon 2006 óta jelen lévő német T-Systems leányvállalata Budapest, Debrecen és Szeged után 2012-ben Pécsett is megnyitotta telephelyét.

A nyelvismeret előnyt jelent

2014. 03. 05. 09:51

A munka- és tűzvédelmi tanácsadó cégét, a Somfai Kft.-ét  2001-ben alapította Somfai Gábor.  A három főből álló családi vállalkozás számos alvállalkozóval közösen nyújt teljes körű szolgáltatást nagyrészt kis- és közepes méretű vállalkozásoknak, de számos multi cég is megtalálható a megbízóik között. E mellett tanácsadással segítik ügyfeleiket, a tevékenységükhöz szükséges munkaruha és egyéni védőeszközök kiválasztását, valamint be is szerzik azokat.

A fodrászok régi álma valósult meg

2014. 03. 05. 09:50

A mesterképzés a céhek megalakulásával fonódik össze. A kézműves szakmákban mindig is jelen volt a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó szakember. A szakma csúcsát, a legmagasabb szintet a mestercím elnyerése jelenti, amely egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt. A mestervizsgáig számos képzéssel, sok tanulással kikövezett út vezet, hiszen nemcsak rangot, hanem többlet tudást, egyfajta emberi tartást is feltételez.

A napi munka során kiderül, ki mennyit ér

2014. 03. 05. 09:49

A telephelyen már csak néhányan vannak. A többiek már a 400 ágyas építkezésén, vagy éppen egy másik megyében dolgoznak, víz- és csatornavezeték rendszereket építenek ki. A tanulók közül néhányan bent a műhelyben segédkeznek.

Sun-Erg Kft.: nyílászárók és napelemek a kínálati palettán

2014. 03. 05. 09:47

A vállalkozás több lábon áll: korszerű nyílászárok, illetve jelentős energiatakarékosságot biztosító napelemek széles körben történő forgalmazása jellemzi a komlói székhelyű Sun-Erg Hungary Kft. tevékenységi körét.  A cég ügyvezetője  szerint a kamarai csatlakozás minden tekintetben egy fajta előrevivő segítséget jelenthet a vállalkozás további gazdasági terveinek a megvalósításában.  A cégről , illetve az új kamarai tagság várható előnyeiről kérdeztük Menyhárt Bencét, a cég ügyvezetőjét.

Autóteszt: Nissan Qashqai – Marton Ferenc

2014. 03. 05. 09:46

Kategóriateremtő modell újult meg a Nissannál. A Nissan Nyitrai Autóház crossoverét, a Qashqai csúcsmodelljét Marton Ferenc, a Pannonpower kommunikációs vezetője próbálta ki.

Kamara és klaszterek - újratöltve

2014. 01. 21. 13:45

altKamaránk egy évtizede foglalkozik klaszterek szervezésével, menedzselésével, fejlesztési lehetőségek feltárásával. Az utóbbi évek sikeres klaszter pályázatai (Baross Innomark, CNCB) mellett segédkezett több klaszter létrejöttében (KIKK, DDGK), jelenleg is menedzsment illetve tanácsadói szerepet lát el a környezettechnológiai és a bányaklaszter esetében.

Bővülő gyártócsarnok, innovatív megoldások, új munkahelyek a Matronál

2013. 12. 10. 10:15

800 négyzetméteres üzemcsarnok, 320 millió forint, plusz 20 fő munkatárs – számokban röviden így írható le az a projekt, amelynek a megvalósítása javában zajlik a szerszám- és gépiparban működő pécsi Matro Kft.-nél és ami jelentősen befolyásolja a közepes vállalkozás jövőjét. Az európai uniós kutatás-fejlesztési pályázat egy termék gyártási technológiájának kidolgozására ad lehetőséget, ehhez egy speciális, 3D koordináta mérőgép beszerzése valamint a gyártócsarnok bővítése adja meg az alapot. Mint Kleisz Zoltán ügyvezető mondja, a beruházás fontos mérföldkő a cég életében, hiszen mintegy 40%-os területbővülést eredményez.

A mesterlevél rangot jelent

2013. 12. 10. 09:48

A mesterképzés a céhek megalakulásával fonódik össze. A kézműves szakmákban mindig is jelen volt a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó szakember. A mai mesterekkel szemben ugyan korunk már más követelményeket állít, azonban egyetlen dolog mára sem vesztett érvényességéből, az e címmel rendelkezők magas szakmai és etikai normák szerint végzik tevékenységüket.

Tanulóik másodéves koruktól a tényleges termelésben vesznek részt

2013. 12. 10. 09:40

Az Expo Center mögötti kis utcában bújik meg a Knoch Kft., az egyedi bőrdíszműves termékeket előállító cég. Knochné Kaiser Ildikó cégvezetővel együtt járjuk végig az épületet, miközben a szemem előtt alakul át a bőrdarab övre akasztható különleges oldaltáskává. A raktárban pedig már ott sorakoznak a szivárvány minden színében pompázó almát, körtét, szívet formázó pénztárcák. 

Munkaerő-piaci útmutató készül az 50 év felettiek számára

2013. 12. 10. 09:36

A Visegrádi Négyek munkaerő-piaci útmutatót készítenek, amely az 50. életévüket betöltött álláskeresők elhelyezkedési esélyeinek növelését hivatott elősegíteni.

 

Autóteszt – Renault Clio Grandtour - Gyenis Lászlóné

2013. 12. 10. 09:32

A Laterum Hotel igazgatója, a Nyitrai Autóház új Renault Cliójának nagyobb csomagterű változatát próbálta ki.

Új klaszter: sürgető feladatok

2013. 12. 05. 09:15

altKamaránk közreműködésével novemberben megalakult a Magyar Környezettechnológiai Gyártó és Fejlesztő Klaszter. A decemberi taggyűlést követően kedden sajtótájékoztatón került sor a nyilvánosság előtti bemutatkozásra.

Újítások, fejlesztések: innováció Baranyában

2013. 11. 13. 11:06

Innováció: szakmai fejlesztés, újítás létrehozása, egy új ötlet megvalósulása - a szótár szerint. A hazai vállalkozások egy része aktív innovációs tevékenységet folytat, míg másokban- információ vagy pénz hiányában – fel sem merül, hogy az ilyen irányú tevékenység jelentős előrelépést hozhatna a cég életében. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara számos olyan lehetőséget kínál a vállalkozások számára, amelyek elősegíthetik, megkönnyíthetik fejlesztéseik, új ötleteik megvalósulását.

Pécsi összefogás - Online e-ticketing rendszer megvalósítása uniós támogatásból

2013. 11. 13. 11:00

Nagyon sok magyar mikro-, kis- és középvállalkozás küzd az életben maradással és keresi az utat a fejlődéshez. A pécsi székhelyű MarkCon Informatikai Kft. és a szintén pécsi RGNet Kft. nyitottak voltak a fejlődésre és az együttműködésre.

Autóteszt – Nissan Note – Pfund Róbert

2013. 11. 13. 10:18

A matracok értékesítésével foglalkozó Dialóg Trend Kft képviselője, a Nyitrai Autóház legújabb Nissan modelljét, a Note családi autót próbálta ki.

Eredményhirdetés napokon belül

2013. 10. 30. 08:28

2013 elején került meghirdetésre az "Innovációs díj és megvalósítható ötletek pályázata", mely részben a korábbi regionális innovációs díj szerepét vette át az alapítók szándéka szerint. A felhívásra tizenöt pályamű érkezett be.

Megalakult a Zsolnay Céh Pécsett

2013. 10. 08. 11:20

Zsolnay porcelánnal díszített pécsi kesztyű, a porcelánmanufaktúra által gyártott kandallóhoz illeszkedő kovácsoltvas eszközök – ilyen és ehhez hasonló termékek születhetnek a jövőben a Pécsett megalakult Zsolnay Céhben. A szerveződés a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt., a Kreatív Ipari Klaszter valamint a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara összefogásával jött létre azzal a céllal, hogy támogassa a magas minőségű kézműves termékek piacra jutását a világhírű porcelángyár valamint kézművesek együttműködése révén.

 

„Fontos, hogy a kollégáim büszkék legyenek arra, amit csinálnak”

2013. 10. 08. 11:18

Talán ez az a kijelentés, amely meghatározza a Seres Gépipari és Kereskedelmi Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Seres László egész életútját és azt a jövőt is, amit a ma 23 éves, teljes egészében magyar tulajdonú vállalkozás számára elképzel. A kommunális gépjármű felépítmény gyártással valamint hidraulika- és gépszerviz tevékenységgel foglalkozó 65 fős cég első embere 60 évesen is a folyamatos tanulásról, az alázatról, a közös munkáról és céljairól beszél, pedig már eddig is sok mindent letett az asztalra.

 

Új üzemcsarnok, jövőbeni munkahelyek: bővül a Hauni Hungaria Pécsett

2013. 10. 08. 11:17

Berendezések szerelését valamint kész gépek, berendezések csomagolását és raktározását végzi a szeptember elején avatott 4.200 m2 alapterületű új üzemcsarnokában a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft., amely dolgozói létszámát mintegy 100 fővel növeli 2013-ban. A 1,5 milliárd forintos beruházást – amely a csarnok építésén kívül modern lemezmegmunkáló gépek beszerzésére is kiterjedt - dr. Cséfalvay Zoltán, parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár valamint dr. Páva Zsolt, Pécs város polgármestere avatta fel.

„A Facebookot nem szeretni kell, hanem használni!”

2013. 10. 08. 11:13

Magyarország lakosságának szinte fele, 4,6 millió ember tagja a hazánkban legnépszerűbb internetes közösségi oldalnak, a Facebooknak, Baranya megyében 2-300 ezer aktív felhasználója van, Pécsett is több mint 100 ezer.

Díj a szakképzésért

2013. 10. 08. 11:12

Ebben az évben Merk József vehette át a Komlói Szakképzési Díjat. Az elismerés indoklásában kiemelten szerepelt, hogy a szakember, a komlói Lakics Kft.  gyakorlati oktatás egyik felelős vezetőjeként – a helyi szakképző iskolával, valamint a komlói gépgyártó üzemekkel  együttműködve - építette fel a gépi forgácsoló képzést, kezdve mindezt az alapoktól. Merk József az elismerést elsősorban a Lakics Kft.-ének, illetve a komlói gépgyártó üzemeknek köszönheti.

Idegenforgalmi díj a helytörténeti kutatónak

2013. 10. 08. 10:45

A kamara Komló városi elnökségének döntése alapján idén Jakab Józsefné tevékenységét ismerte el a szakma a „Komlói Idegenforgalmi” díjjal. Az évente kiosztott elismerést azok a szakemberek vehetik át, akik saját városaikban, vagy annak szűk környezetében kiváló munkát végeznek.

 

A mesterlevél a szakmai előmenetel egyik fontos eleme

2013. 10. 08. 10:43

A mesterképzés a céhek megalakulásával fonódik össze. A kézműves szakmákban mindig is jelen volt a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó szakember. A mester cím nemcsak rangot, hanem többlet tudást, egyfajta emberi tartást is jelent. Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a szakma csúcsát jelentő mesterlevél megszerzése.

Már a legelején meglátszik, kiből lesz jó kereskedő

2013. 10. 08. 10:39

A bólyi egykori malom aljában kialakított ABC-ben már kora reggel nagy a forgalom. Egyre másra érkeznek a környékbeli házakból, vállalkozásoktól, intézményektől a vásárlók. Ki csak reggelit vesz magának, más a napi bevásárlását intézi. Kiszolgálásukban nemcsak a bolt dolgozói, de a tanulók is részt vesznek.

Hárman együtt képzelik el a jövőjüket

2013. 10. 08. 10:32

Különleges képzési program indult útjára az elmúlt hónapokban Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a KIKK Egyesülettel és a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával közösen dolgozta ki ennek szellemi hátterét, amelyet a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal és a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel együttműködve valósít meg. A tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye a KOHÓ ad helyet.

Autóteszt – Toyota Corolla 1.4 D-4D Lounge – Somfai Gábor

2013. 10. 08. 10:29

A munka és tűzvédelmi tanácsadással foglalkozó Somfai Kft. Ügyvezetője, az NS Autóház legújabb Toyota modelljét, a Toyota Corollát próbálta ki.

Mire pályázhatunk a jövőben?

2013. 10. 01. 12:49

pályázati fórumTöbb mint száz vállalkozás regisztrált előzetesen a pályázati fórumra, melyre kamaránk a Nemzeti tervezési Hivatal és a regionális fejlesztési ügynökség vezető tervezőit hívta előadónak. A fórum a 2014-2020 közötti tervezési időszak pályázati lehetőségeit mutatta be a nagyszámú érdeklődő és pályázatíró cégek képviselői részére.

Autóteszt – Citroen C4 Picasso – Kresz Erika

2013. 09. 11. 10:02

A  műanyag-fröccsöntéssel, szerszámkészítéssel és termék összeszereléssel foglalkozó Kresz & Fiedler Kft. ügyvezetője az Fx Autóház legújabb Citroen modelljét a C4 Picassót próbálta ki.

 

Jön! Telephelyfejlesztés és ipartelepítés pályázat

2013. 08. 29. 13:34

telephely fejlesztésA palyazatok.org honlap friss híre várható pályázatról és feltételezett beadási határidőkről szól. Közreadjuk annak reményében, hogy a végleges kiírás is hamarosan megjelenik - erről természetesen ismét tájékoztatást adunk.

Autóteszt: Vári Attila – Mercedes Benz E 250 CDI 4 MATIC

2013. 07. 03. 09:43

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója nem sportos, hanem elegáns autót, a Pappas Autó új Mercedes Benz E osztályos limuzinját próbálta ki.

Autóteszt – Fiat Linea 1.3 Mjet 16V Easy – Kovács József

2013. 06. 05. 13:03

Az 50 éves Volán Taxi ügyvezetője egy ideális taxis autót, az NS Autóház Fiat Lineáját próbálta ki, természetesen taxis szemmel.

 

Üzleti találkozó a Horvát Gazdasági Kamarában

2013. 05. 30. 09:58

Horvátország EU-s csatlakozásával változik a gazdasági együttműködés perspektívája is - erről és potenciális üzleti lehetőségekről tárgyalt 2013. 05. 23-án a Magyar - Horvát Tagozat titkára Zágrábban a Horvát Gazdasági Kamara vezetőivel.

Autóteszt – Ford Ranger XT– Schlapp Csaba

2013. 05. 08. 12:19

A Bon-Sec Kft. járőrszolgálatának vezetője, jól ismeri a pickupokat, cége mezőgazdasági területen dolgozik, hasonló járművekkel. Ezúttal az FX Autóház Ford Rangerét próbálta ki.

Statisztika a Dél-Dunántúl borvidékeinek turizmusáról, 2013

2013. 04. 18. 08:11

borturizmusElkészült a KSH statisztikai tükör sorozatának legfrissebb kiadványa, mely szerint a Dél-Dunántúlon  található  kereskedelmi  szálláshelyek  férőhelyeiből 41%-kal  részesedtek  a  borvidékek  települései  2011-ben.  A  21,8  ezer férőhely  15%-os  csökkenést  mutatott  a  2005.  évihez  viszonyítva.

PÉCSEXPO 2013 – regionális kiállítás és vásár újdonságokkal

2013. 04. 04. 14:24

„A jelenlegi nehéz piaci helyzetben is szükség van arra, hogy a város, a megye, a régió gazdasági szereplői bemutatkozási lehetőséget kapjanak, hogy nem csak az itt élők, hanem az idelátogatók is megismerjék azokat a vállalkozásokat, amelyek a Dél-Dunántúlt jellemzik.”

Életmű Díj a gyárigazgatónak

2013. 04. 04. 14:20

Katona Lajos, egykori gyárigazgató jelenleg nyugdíjas éveit tölti, ám az a láthatatlan, a szakmai életutat szimbolizáló „köldökzsinór” ma sem szakadt el közte és valamikori gyára a Beremendi cementgyár között. Jelenleg a gyárat működtető vállalat alapítványa, a Duna-Dráva Ifjúsági és Innovációs Alapítvány Kuratóriumának aktív tagja.

Életmű Díj a legendás vendéglősnek

2013. 04. 04. 14:18

A kamara egybehangzó szavazata alapján egy, neves baranyai vendéglátós szakember kapott idén „Életmű Díjat”. Az indoklás szerint a szóban forgó elismerés annak adható, aki munkásságával maradandót, példaértékűt alkotott. Nagy Tibor, a mohácsi Halászcsárda étterem üzemeltetője nem csak a legendás vendéglátóhelyen, illetve a hazai gasztronómián  hagyta örökre szakmai kézjegyét, de a kamara munkáját is hosszú éveken át elkötelezetten segítette. A díjazottal beszélgettünk.

Szakmai elismerés a Comenius alapítójának

2013. 04. 04. 14:16

Az első pécsi magán középiskola alapítója, a Comenius Kft. ügyvezetője, Kozma Béla kapta idén a „Címzetes kamarai tanácsos” elismerést. A kamara indoklása szerint a díj annak adható, aki tevékenységével, szakértelmével jelentősen segíti a kamarát a feladatok elvégzésében. Kozma Bélával a kitüntetés kapcsán beszélgettünk.

Egyedi igények, komplex rendszerek: RG Net Kft.

2013. 04. 04. 13:54

8 év alatt sikeres cégcsoporttá érett a 2005-ben alakult pécsi RG Net Kft., amelynek kezdetben a fő profilja számítógépek szervizelése, hálózatok kiépítése volt. A cég  gyengeáramú rendszerekkel (pl.: megfigyelő és beléptető rendszerek, ügyfélhívók, stb.) is elkezdett foglalkozni és jelentős figyelmet fordított egyedi fejlesztésére, az Írisz rendszerre. A rendszert a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs Díj Elismerő oklevéllel tüntette ki, az IT Business szakmai lap pedig 2007-ben az év legígéretesebb fejlesztésének választotta.

Tízezreknek ad munkát az új pécsi villamoskocsi-gyár

2013. 04. 04. 13:52

Bizonyára sokkal kevesebben kezdték volna el olvasni ezt a cikket, ha azt a címet adtuk volna neki: Az európai gerillamarketing elmélete és gyakorlata. Pedig igazából erről lesz szó. Néhány évtizeddel ezelőtt még a hatásvadász jelzővel illették volna ezt a címet, ma pedig azt mondanák rá, hogy a gerillamarketing eszköze is lehet, hiszen érdekes, sokkoló, olcsó – ez csak néhány jellemző azokból, amelyekkel a gerillamarketing leírható.

Az égi pékségben süti a kenyeret

2013. 04. 04. 13:50

Megpihent a bogádi pékmester. Horváth Tibor ezentúl az égi pékségben süti a kenyeret. Több mint fél évszázadon át volt hivatalosan pék, de már kora gyerekkorától kezdve a pékség volt életének legfontosabb színtere. Szinte az utolsó pillanatig a családi vállalkozás tanácsadójaként ténykedett, s a pékség udvarán téglából épített gyakorló kemencénél rendszeresen tartott a gyerekeknek bemutatókat, mutatta be nekik és az érdeklődőknek e szakma szépségeit.

Fontosnak tartják a felhalmozott tudás átadását

2013. 04. 04. 13:45

Sokan talán nem is tudják, hogy Pécstől alig néhány kilométerre Kővágószőlősön működik egy élelmiszeripari és vágóhídi gépeket gyártó cég. A Sampo Kft. pedig fennállásának bő két évtizede alatt épített már Zala megyében szarvasmarha-, Tiszavasváriban sertés-, s Baranyában, egyebek mellett Mágocson csirke-vágóhidat.

Pityóka

2013. 04. 04. 13:43

Nagymamám bálba vágyott volna, meghívója volt a Pannóniába, de ruhára nem jutott pénze. Szezon volt, tél vége, majdnem tavasz éppen. A locsolóbálok ideje volt. Vagyis ilyentájt történt. A nagyi ismerte a táncrendet, talán az vonzotta a legjobban.

Autóteszt – Fiat Scudo Family – Albert Tamás

2013. 04. 04. 13:33

Az elsősorban Pécs és Budapest között reptéri transzfer szolgáltatást végző  Travel4You ügyvezetője talán a legalkalmasabb személy arra, hogy kipróbálja a Fiat kishaszon járművének személyszállító változatát.

Üzleti alapon szerveződő turisztikai összefogás?

2013. 03. 05. 13:30

Némi kereslet-élénkülést hozott a múlt év a dél-dunántúli turisztikai régióban, ennek ellenére a fő kínálati szegmensekben - mint kulturális turizmus és egészségturizmus - a régió és annak desztinációi nem tudtak pozíció-javulást elérni. Történt ez annak ellenére, hogy a turizmus szervezési és menedzsment háttere megerősödött.

Autóteszt – Fiat Ducato – László Zoltán

2013. 03. 05. 10:05

A 92 Leticia BT ügyvezetője, jól ismeri az NS Autóház Fiat Ducatóit, hiszen a GLS regionális partnereként öt megyében, 70 Fiat Ducatoval szállítanak küldeményeket. De hogy miért éppen ezt a márkát választották?

A hónap üzletembere: Hárs József, Bóly polgármestere

2012. 10. 03. 13:47

Ismét hallatott magáról a Baranyai megyei kisváros, Bóly: az önkormányzat új munkahelyeket teremtve csarnokokat épít a folyamatosan fejlődő ipari parkban és második helyezést ért el a Megújuló Energiaforrások Nemzetközi Bajnokságán az 5000 fő alatti települések kategóriájában. Köszönhető ez annak a lendületes, vállalkozó szellemű városvezetésnek is, amelyet a már többedik ciklusát töltő Hárs József polgármester irányít.

A hónap üzletembere: Szundi György

2012. 05. 03. 10:26

Egykori újságíróból lett sikeres vállalkozó. Az általa felépített cég már hosszú évek óta meghatározó piaci szereplő. A vállalkozás nem csak grafikai munkákkal, szerkesztéssel, könyvek tördelésével, kiadványok tervezésével foglalkozik, de időközben betört a konferenciák, rendezvények szervezésének piacára is. Legutóbb egy kiváló visszajelzéseket kapott 400 fős, tudományos rendezvény teljes szervezésében és lebonyolításában jeleskedett. A megrendelő partnerek szerint a „Partners Pécs” Kft. minden esetben teljesíti az általa felvállalt feladatot. Szundi György ügyvezetőt a kamara a hónap üzletemberévé választotta.

 

Autóteszt: Dr. Kocsis G. Tamás - Ford C-Max Grand 1.6 SCTI EcoBoost

2012. 01. 25. 13:40

Az ingatlanforgalmazással foglalkozó PGT Invest Kft. Értékesítési igazgatója az FX Autóház családi autóját, a Ford C-MAX hosszú változatát próbálta ki.

A hónap üzletembere az AlphaNexus Kft. ügyvezetője

2011. 10. 07. 08:48

Számos sikeres projekt után az  AlphaNexus Kft. most egy újszerű GPS –alapú nyomkövető és komplex üzemanyag felhasználást ellenőrző megoldást dolgozott ki. Ezt a nyomkövető rendszert rendkívül kedvező, illetve kedvezményes  bérleti konstrukcióban teszik elérhetővé a vállalkozások, cégek, illetve a kamarai tagok számára. Az új, megvalósított  projektet Solymos Gyula , cégvezető mutatta be.

Vezetői PROFIT-TÁR - Dr. Lakner Szilvia rovata a Dél-Dunántúli Gazdaságban

2016. 03. 10. 13:38

A rovat célja, hogy a vezetői munkában megjelenő olyan aktuális témákat vessen fel, olyan vezetői területeket érintsen, amelyek inspiratív, figyelemfelkeltő gondolatokat ébreszthetnek a vállalkozások vezetőiben. A munkahelyi, gazdasági élet forgatagában egy rövid megállást hozhatnak, és a vezetői munkában tudatosabb, irányítottabb gondolkodást indíthatnak el. Fókuszba helyezik az emberi erőforrás gazdálkodás, fejlesztés és képzés területét, a szervezetek humán kérdéseit.

 

A rovat „TÁR-felelőse”: Dr. Lakner Szilvia coach, vezetés- és szervezetfejlesztési tanácsadó, a Lartco Consulting Kft. ügyvezetője, a PBKIK Humán Klub tagja.

Szervezeti tanulás az együttműködés erejével

2016. 03. 10. 14:07

A múlt havi rovatban az együttműködés erejéről esett szó. Nézzünk rá arra, hogy az együttműködés erejével hogyan tanulhat egy szervezet.

Az emberi erőforrás hatékony felhasználása és menedzselése révén lehetőség nyílik arra, hogy a szervezetek működésüket egy adott „tudás-alapra” helyezzék. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az egyének képesek és nyitottak legyenek a tanulásra, és a tudásukat megosszák egymással egy együttműködő, támogató szervezeti közegben.

Versengés és/vagy együttműködés?

2016. 03. 10. 13:46

A magyar üzleti életben általános az a vélekedés, hogy a versengéshez jellemzően negatív értékek kapcsolódnak, a verseny nem mindig tiszta, nincs bizalom a versenytársak iránt. Ezt erősíti az a tapasztalat is, hogy nem csak az egyéni érdekek harcáról szól a verseny, hanem a legtöbb esetben az egész szervezet verseng az erőforrásokért, ezért a verseny meghatározóan beépül a vállalati kultúrába. A versenynek azonban van pozitív energiája is, hisz mozgósít, célokat ad, erőforrásokat összpontosít, nagyobb teljesítményre ösztönöz, javítja a hatékonyságot, serkenti a kreativitást.

Építőipari támogatási program

2018. 01. 29. 09:37

20 milliárd forintos fejlesztési programot indít a Kormány az építőiparban, amelyre már januártól pályázhatnak az ágazatban működő kis- és középvállalkozások.

EU-s támogatások a turizmusban

2016. 03. 18. 10:22

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiuma kért összefoglaló anyagot a várható turisztikai pályázati lehetőségekről az Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Államtitkárságától.

Vállalkozz Itthon Junior - Fiatalok vállalkozóvá válása a Dél-Dunántúl régióban

2018. 10. 17. 14:11

Utolsó lehetőség, hogy a fiatalok csatlakozzanak a programhoz. A legsikeresebbek, a vállalkozásuk elindításához EU-s forrásból maximum 3 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak. A pályázat megvalósításához 10% önerő szükséges.

Vállalkozói fórum

2016. 11. 22. 12:28

 2016. december 2-án, pénteken, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara  Komló Városi elnöksége szervezésében vállalkozói tájékoztató fórumra kerül sor.