Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cimkék: konjunktúra elemzés

A megye vállalkozóinak véleménye is számít

2018. 04. 04. 13:14

Indul az MKIK GVI 2018. áprilisi online konjunktúra felvétele. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

Újabb kutatási eredmények a munkaerőhiányról

2018. 02. 22. 13:22

Minden évben kétszer készítenek Európában konjunktúra felmérést a kamarák. Ebben aktívan részt vesznek a hazai szervezetek is. Baranya megyében tavasszal és ősszel vizsgálják a vállalkozások helyzetét és várakozásait. Az elemzésben az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) vállalatvezetői vélemények megfigyelése alapján azt vizsgálta, hogy hogyan alakult a munkaerőhiány hazánkban az elmúlt években, milyen vállalati kört és milyen területeken érintenek a toborzási nehézségek. Az elemzéshez az GVI vállalati konjunktúra-vizsgálatának 2017. októberi hullámát használta fel, amely 3064 hazai vállalkozás vezetőjének válaszain alapul.

GKI: gyorsít a gazdaság

2017. 12. 19. 15:42

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint gyorsul a magyar gazdasági növekedés az EU-támogatások hatására, a választásokkal és a munkaerőhiánnyal összefüggő gyors bérkiáramlás által gerjesztett fogyasztásnövekedés következtében.

Kedvező tendenciák a megye gazdaságában

2017. 12. 14. 08:47

Újra jó eredményeket hozott a vállalkozások körében októberben végzett konjunktúra felmérés. A megyei összesített mutató értékének 2 pontos emelkedése ugyan elmarad az előző két felméréskor tapasztalt változásoktól, a leghátrányosabb helyzetű csoportoknál – az exporttal nem rendelkezőknél, a mikro vállalkozásoknál és a szolgáltatás területén – folytatódott a konjunktúra átlagot meghaladó pozitív irányú változás.

Optimista üzleti várakozások Európa-szerte

2017. 11. 23. 13:00

Pár nap múlva elkészül a baranyai cégek várakozásait összesítő őszi konjunktúra jelentés. A teljes Unióban végzett hasonló felmérés szerint a vállalkozások a jövőre pozitív várakozásokkal tekintenek.

GKI: nagyobb lesz a növekedés

2017. 09. 04. 10:07

A GKI szerint a folyamatok rövid távon kedvezőek, de továbbra is hiányoznak a távlatos megoldások.

Közeleg az ősz, de mit hozott a tavasz?!

2017. 08. 29. 11:08

Javuló eredmények és bizonytalan helyzet jellemzi Baranya gazdaságát a tavaszi konjunktúra felmérés adatai szerint.

A GVI 2016. októberi KKV Körkép felvételének eredményei

2016. 12. 05. 13:14

A 2016. októberi adatfelvétel tanúsága szerint a hazai KKV szektorban az üzleti bizalom szintje az előző negyedévben tapasztalthoz képest alig változott: a KKV Körkép Konjunktúramutatója a júliusi 27 pontról 28 pontra emelkedett.

Konjunktúra felmérés 2016. október - Számítunk véleményére!

2016. 10. 04. 13:52

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait. A vizsgálatban alkalmanként 2 500 - 3000 kis-, közepes- és nagy magyarországi cég vesz részt. 

Romló helyzet és bizonytalan várakozások jellemzik Baranya vállalkozásait

2016. 06. 15. 13:16

A konjunktúra felmérések tapasztalata, hogy tavasszal a vállalkozások helyzetét szemléltető mutatók az előző őszi időszakhoz képest alacsonyabbak, a következő hat hónapra vonatkozó várakozásaik viszont általában jobbak.

A GVI 2016. januári negyedéves konjunktúra-felvételének eredményei

2016. 02. 10. 11:00

A GVI 2016. januári vállalati konjunktúra vizsgálatának tanúsága szerint Magyarországon az üzleti bizalom szintje az előző negyedévben tapasztalthoz képest jelentősen javult.

Lassú javulás és bizonytalanság jellemzi a megye gazdaságát

2015. 12. 09. 13:38

A korábbi évekhez hasonlóan idén is két felméréssel vizsgáltuk a megye gazdaságának helyzetét. Tavasszal – a tavaly októberi felmérés eredményeihez viszonyítva – jelentős javulást mutattak az eredmények, ősszel viszont kismértékű visszaesést tapasztaltunk. Erről tanúskodik az összesített megyei konjunktúramutató, illetve a mutató alkotóelemeinek alakulása is.

Javultak Baranya megye vállalkozásainak eredményei és várakozásai az elmúlt hat hónapban

2015. 06. 18. 10:10

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara konjunktúra felmérésének eredményei újra a válság végét jelzik. A tavaly őszi felmérés romló eredményei után tavasszal újabb látványos, általában pozitív irányú elmozdulásról adhatunk számot. Az egy évvel ezelőtt megfogalmazott kételyek most is érvényesek: „tavaszi konjunktúra” vagy tényleges felemelkedés eredményeivel találkoztunk?

Országos konjunktúra felmérés

2014. 12. 17. 15:16

2014 októberében harmincnegyedik alkalommal került sor az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) vállalati konjunktúravizsgálatára, amely Magyarországon a legtöbb cégre kiterjedő konjunktúra-felvétel. Az idei októberi adatfelvétel 2.853 cég vezetőjének válaszain alapul és a vállalkozások üzleti helyzetéről, valamint rövid távú üzleti várakozásairól tájékoztat. Az elemzés az októberi adatfelvétel eredményeit összegzi úgy, hogy a válaszoló vállalatok mintája reprezentatívnak tekinthető gazdasági ág, régió és a foglalkoztatottak száma szerint. Az eredmények a 2012. évi recesszióhoz képest a 2014-re bekövetkezett fordulatról tudósítanak és az üzleti klíma további javulását vetítik előre. A magyarországi cégek üzleti várakozásai a tavaly óta mért javulás után még optimistábbá váltak, ami az elmúlt félévihez képest kedvezőbb üzleti klímát jelez.

Javuló eredmények és romló várakozások jellemzik Baranya gazdaságát

2014. 12. 10. 10:18

Az októberi konjunktúra felmérés szerint Baranya megyében az összesített konjunktúramutató az áprilisi eredményhez képest 3,55 ponttal romlott, és újra a negatív tartományba került. Az előző három felméréskor regisztrált átlagosan több mint 10 pontos javulás után az őszi eredmények megtorpanást jeleznek.

Javuló eredmények és bizonytalanság jellemzi Baranya gazdaságát

2014. 06. 17. 11:23

Az áprilisi konjunktúra felmérés szerint Baranya megyében az összetett konjunktúramutató 15,5 %-ponttal javult a tavaly őszi eredményhez képest. Tekintettel arra, hogy az elmúlt évben tavasszal és ősszel egyaránt 8 pontos javulásról adhattunk számot, már komoly fordulatról beszélhetünk. A helyzet azonban nem ilyen egyértelmű. Az összetett mutató értéke már pozitív, azonban még mindig elmaradt a 2010-es szinttől. Rontja az összképet az is, hogy több részmutató értéke ősz óta romlott, illetve kritikusan alacsony.

Továbbra is a válságjelek dominálnak Baranya megye gazdaságában

2013. 12. 07. 10:50

Az őszi konjunktúra felmérés alapján készült elemzés szerint az összetett konjunktúramutató közel 8 %-ponttal javult a tavaszi eredményhez képest. Tekintettel arra, hogy tavasszal hasonló nagyságrendű javulásról adhattunk számot, ezt a változást akár fordulatnak is tekinthetnénk. A helyzet azonban nem ilyen egyértelmű. Az összetett mutató értéke továbbra is negatív, és elmaradt a 2008-as illetve a 2010-es szinttől. Rontja az összképet az is, hogy több részmutató értéke tavasz óta romlott.

Továbbra is a válságjelek dominálnak Baranya megye gazdaságában

2013. 06. 05. 13:58

A tavaszi konjunktúra felmérés alapján készült elemzés szerint az összetett konjunktúramutató közel 6 %-ponttal javult az őszi eredményhez képest. Fordulat következett be, vagy csak az általában jobb tavaszi értékek egyikét láthatjuk? Az tény, hogy a tavaszi eredmények, egy-két kritikus évet leszámítva, tavasszal mindig kedvezőbbek voltak, mint az előző ősziek. Az is tény, hogy az elmúlt négy felmérés legjobb eredményéről adhatunk számot. Viszont az is tény, hogy ilyen negatív értéket még a 2008-2009-es válság idején sem regisztráltunk.

Mélypont előtt vagy után a megye gazdasága?

2013. 05. 30. 11:19

A közelmúltban készült konjunktúra elemzésünk a megye gazdaságának kismértékű javulásának lehetőségét jelezte. A változások mértéke, illetve egy-két részmutató alapján levonható következtetések bizonytalanságot jeleztek, melyet az elmúlt napokban megjelent KSH-adatok csak növeltek.

Továbbra is a válságjelek dominálnak Baranya megye gazdaságában

2013. 05. 23. 09:18

A tavaszi konjunktúra felmérés alapján készült elemzés szerint az összetett konjunktúramutató közel 6 %-ponttal javult az őszi eredményhez képest. Fordulat következett be, vagy csak az általában jobb tavaszi értékek egyikét láthatjuk? Az tény, hogy a tavaszi eredmények, egy-két kritikus évet leszámítva, tavasszal mindig kedvezőbbek voltak, mint az előző ősziek. Az is tény, hogy az elmúlt négy felmérés legjobb eredményéről adhatunk számot. Viszont az is tény, hogy ilyen negatív értéket még a 2008-2009-es válság idején sem regisztráltunk.

A remény hal meg utoljára? – vagy állandósult a recesszió Baranya megye gazdaságában

2012. 07. 04. 11:10

A tavaly ősszel készült konjunktúraelemzés az ezredfordulót követő időszak legmélyebb válságáról szólt. Folytatódik a visszaesés, vagy elindul egy lassú javulás? Az őszi felmérés szerint nemcsak az összesített konjunktúramutató, hanem annak minden egyes elemének értéke zuhant. Vajon tavasszal is így lesz, vagy lesznek már olyan elemek, amelyek optimizmusra adnak okot? A tavaszi elemzéssel ezekre a kérdésekre is választ kaptunk.

Minden korábbinál mélyebb válság jellemzi Baranya megye gazdaságát

2011. 11. 23. 08:36

Az MKIK 1998. óta végzi hazánkban, európai kamarai metódus alapján, évente kétszer a konjunktúra felmérést. A tavaly ősszel készült konjunktúraelemzés készítésekor még azt a kérdést tettük fel, hogy a romló eredmények csak a szezonalitás hatására alakultak ki, vagy egy újabb válság előjelei.

Javuló kilátások, bizonytalan külpiaci környezet

2011. 05. 17. 14:11

2011. áprilisban huszonhetedik alkalommal került sor az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) vállalati konjunktúra-vizsgálatára, amely több mint 14.000 cég megkeresésével készül minden évben, áprilisban és októberben, a területi kamarák közreműködésével. Magyarországon ez a legtöbb céget felmérő vállalati konjunktúra vizsgálat. A kutatás része az Eurochambres mintegy 14 millió vállalkozásra kiterjedő európai konjunktúra vizsgálatának.

Lezárult a konjunktúra felmérés

2011. 05. 02. 16:08

Április 29-én lezárult a 2011 tavaszi konjunktúra kutatás adatfelvétele. Baranya megyéből 137 vállalkozás küldte vissza a kitöltött adatlapot, akiknek köszönjük, hogy hozzájárultak a megyei elemzés elkészítéséhez.

Válságból válságba?

2010. 12. 09. 13:32

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 12 éve, évente kétszer készít konjunktúra felmérést. Összesen 25 felmérés adataiból összeállított idősorok azt mutatják, hogy Baranya megye vállalkozásainak helyzete és várakozásai – kisebb ingadozások mellett – folyamatosan romlanak. Ugyanez mondható el országos és regionális viszonylatban is.

Javultak, de még mindig alacsony szinten a Baranya megyei cégek várakozásai

2010. 06. 29. 15:22

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara legutóbb áprilisban készített konjunktúra felmérést. Egy évvel ezelőtt a megyei konjunktúra index – ellentétben az országos illetve a Dél-Dunántúli mutatóval – még nem jelezte a várható gazdasági válságot. Az idén áprilisban azonban egyértelművé vált, hogy a negatív folyamatok megyénket sem kerülik el.

Jelentős mértékben javultak a magyar cégek várakozásai

2010. 05. 14. 08:39

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete (GVI) közzétette a 2010. áprilisi vállalati konjunktúra felvételének eredményeit.

Kamarai konjunktúraelemzés – 2009 őszén

2009. 12. 08. 14:39

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara 2009-ben is kétszer végzett konjunktúra felmérést.