Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cimkék: Mesterségünk címere

Nem volt könnyű, de megérte

2018. 07. 05. 11:16

Nem volt könnyű időpontot keresni ahhoz, hogy napközben leüljünk beszélgetni Lovász Milán, szakácsmesterrel, a pécsi Rundó Étterem konyhafőnökével. Már kora hajnalban kezdődik a munkanapja, az aznapi menüsor előkészítésével, a hozzávalók beszerzésével, s egészen az ebédidő lejártáig tart.

Fontos a családi indíttatás

2018. 05. 02. 09:18

A Barbakán Szépségszalonban Pécsett, mint mindig most is nincs üres szék. Siklósi Mónika, fodrász-mester a szalon tulajdonosa is éppen az egyik vendég haját mossa, s miközben beszélgetünk megszületik a frizura is.

Mestervizsgát tett, hogy szakoktató maradhasson

2018. 03. 07. 10:07

Ma már a tanulókkal csak mesterek foglalkozhatnak, folyjon a képzésük cégeknél, vagy vállalkozásoknál. Az eltelt években e cím megszerzése érdekében többen is mestervizsgát tettek, hogy továbbra is a jövő szakmunkásainak kinevelésében vehessenek részt. Orzsi Bálint a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. szakoktatója is ennek jegyében szerezte meg a gépi-forgácsoló mesterlevelet.

Az eddigi munkám koronája a mesterlevél

2018. 02. 07. 15:23

Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a mestervizsga megléte. A céhek megalakulásával fonódik össze a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó mesterek képzése, akik mindig is jelentős szerepet töltöttek be a szakember-utánpótlás kinevelésében. Ma már csak e cím birtokosai vehetnek benne részt, s ennek köszönhetően már mester nem csak a kézműves szakmákban tevékenykedők lehetnek. Vörös Bernadett kereskedő-mester e lehetőséggel élve szerezte meg a mesterlevelét. 

Ma már ő értékeli a jelölteket

2017. 11. 07. 11:56

Már az ebédhez terítenek a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz Éttermében, ahol Miseta Zoltán szakácsmesterrel, többek között a vendéglátóhelyet is üzemeltető  cég üzemeltetési vezetőjével ülünk le beszélgetni. Az elsők között szerezte meg a kamarai mester címet, amikor hosszú évek után ismét lehetőség nyílt rá. Az elmúlt hónapban pedig átvehette a szakács mestervizsga-bizottság elnöki posztjáról szóló megbízólevelét.

A jövő: naprakész tudás

2017. 09. 06. 00:00

Ma már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében, amellyel mind többen élnek, s szerzik meg a mesterlevelet. Várszegi Zsolt is közéjük tartozik, az elmúlt esztendőben tette le a vízvezeték- és vízkészülék-szerelő mestervizsgát.   Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a szakma csúcsát jelentő mestercím megszerzése, ami cím nemcsak rangot, hanem többlet tudást, egyfajta emberi tartást is jelent. 

A szakma fennmaradásának a mesterek a letéteményesei

2017. 05. 30. 11:13

Ilijin Petár pécsváradi ácsmester házán különlegesen kialakított a tető, de még a virágágyakat övező kerítés is, amelynek minden egyes oszlopa más és más mintával faragott. Ez mind, mind bizonyítéka annak, lakója magas színvonalon műveli a mesterségét.

A szakoktatói oklevelet is megszerezte a mesterlevél mellé

2017. 04. 04. 09:06

A Pécsi Szakképzési Centrum Sásdi Vendéglátó-ipari Szakközépiskolájának tanműhelyében találkozunk Schneiderné Szabados Ildikó cukrászmesterrel, akinek szakma választása szorosan összefügg a családi vállalkozásukkal. A nagymama különleges kuglóf receptjére alapozva hozták létre ugyanis a Katus Kuglóf névre keresztelt cukrászműhelyüket.

Régóta foglalkozott a gondolattal: mestervizsgát tesz

2017. 02. 28. 13:12

Ma már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében, amellyel mind többen élnek, s szerzik meg a mesterlevelet. A pécsi Terex-Cranes Hungary Kft. tanműhely-vezetője, Golácz Attila is közéjük tartozik, aki az elmúlt esztendőben tette le a hegesztő mestervizsgát.   

Folyamatosan meg kell újulni

2017. 01. 31. 10:02

A délelőtti órákban már megterítették az asztalokat a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz Éttermében. A konyhában és a földszinti cukrászüzemben nagy a sürgés, forgás, készül az ebéd, a cukrászok pedig a beérkezett megrendeléseknek tesznek eleget, valamint a saját cukrászdájuk részére készítik a pitéket, egyedi íz világú tortákat. A cukrászüzemet megnyitása óta Böröcz Csabáné, Hajni vezeti, aki nemrégiben mestervizsgát tett.

Az alma nem esett messze a fájától

2016. 12. 06. 13:44

A folyamatosan fejlődő bólyi ipari parkban hozta létre évekkel ezelőtt telephelyét a vaskereskedelemmel és lakatosipari szolgáltatást végző Mar-Mul Kft., ami szennyvíztelepek korlátjától, a vaskapukon, kerítéseken, tetőelemeken át komplett csarnokok készítését is vállalja. Az üzemcsarnokukat is maguk tervezték és építették, a vázszerkezetét saját maguk készítették el. Éveken át alvállalkozóként külföldi cégeknek is dolgoztak, jelenleg a legnagyobb megrendelőik a villányi borászatok, nekik többek között tartályokat gyártanak.

Ma már ő készíti fel a mesterjelölteket

2016. 11. 08. 15:37

Ettől a tanévtől már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében az elmúlt esztendőben számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében. Az elkövetkezendő hónapokban pedig ismét mestereket avatnak. A komlói Kiss András az első között tett hegesztő mestervizsgát, s szerezte meg a mesterlevelet.

Baranyai érem a szakácsolimpián!

2016. 10. 27. 11:06

Brunner Attila szakácsmester bronz éremmel a nyakában tért haza Pécsre az Erfurtban megrendezett szakácsolimpiáról.

Sok függ attól, ki mennyire képes kiaknázni a benne lévő képességeket

2016. 09. 05. 15:20

A cukrászda teraszán foglalunk helyet. Eleinte csak ketten vagyunk, majd egyre több asztalhoz telepednek le, fiatalabbak, idősebbek, kicsi gyerekkel érkezők. Kovács Kálmán, a Kovács Cukrászda egyik tulajdonosa, mindenkit üdvözöl. Szinte nincs olyan, akivel ne váltana néhány szót.

"Nosztalgia Vacsoraest" - századfordulós ételek terítéken

2016. 03. 10. 10:47

Századfordulós és baranyai ételekkel várják a szervezők a vendégeket a tradicionális vacsorára március 11-én.

A mesterlevelet is együtt szerezték meg

2015. 10. 07. 09:36

A Németh testvérpár műhelyét nem nehéz megtalálni Pécsett a Huba utcában, egymás mellett sorakoznak előtte az autók. Bent is nagy a nyüzsgés, egy úr éppen a már elkészült gépkocsiját veszi át, míg egy hölgy arról érdeklődik, hogy az övé mikor készül el. Lassan elcsendesedik a műhely, Németh Zoltánnal és Gáborral az irodaként is szolgáló üzlethelyiségben ülünk le.

Az alma nem esett messze a fájától

2015. 06. 03. 12:53

A mágocsi Radnai Péter ácsmester esetében elmondható, hogy az alma nem esett messze a fájától, miután egy kisebb kitérőt követően, édesapja nyomdokaiba lépve evvel a szakmával jegyezte el magát. S, ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy mindegyik testvére az építőiparban tevékenykedik, a nagyobbiknak saját építőipari cége van, s tőle kapja a megrendelései jelentős részét, a kisebbik pedig szintén ácsnak tanult.  

A vállalkozás elindításának alapfeltétele a mesterlevél

2015. 04. 01. 09:12

Az Intertherm Kft. telephelyén Pécsett a Táltos utcában a déli órákban is zajlik az élet, nagy a sürgés forgás. A csaknem két és fél évtizede alakult cég fűtés-, saniter- és klímatechnikai  komplex szolgáltatásokat nyújt a tervezéstől, a kivitelezésen át egészen a gázkészülékek szerelésén, garanciális és azon túli javításáig. A társaság két teljes jogú ügyvezetője Mészáros József és Bernula Károly.

Fontos, hogy mesterek képezzék a tanulókat

2015. 03. 03. 12:31

A mesterképzés a céhek megalakulásával fonódik össze. A kézműves szakmákban mindig is jelen volt a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó szakember. A mai mesterekkel szemben ugyan korunk már más követelményeket állít, azonban egyetlen dolog mára sem vesztett érvényességéből, az e címmel rendelkezők magas szakmai és etikai normák szerint végzik tevékenységüket. 

Kiemelt helyen a csúcstechnológia minél szélesebb megismertetése

2015. 02. 04. 13:06

A Mig-Tig Kft. tulajdonosa Barta Sándor mindig is szívügyének tartotta, hogy a vasas szakmák alapjait a legjobb szakemberektől sajátítsák el a jövő szakmunkásai. Ennek jegyében jelentkezett a hegesztő mestervizsga-bizottság elnökének, azonban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kérésére további két szakma - az ipari gépész és a gépi forgácsoló mestervizsga elnöki címére is beadta pályázatát.

"Cirfandli bortorta levendulakrémmel"

2014. 07. 31. 15:18

Szakács mestervizsga menüikről beszéltek a baranyai szakács oktatók Várhelyi Miklós Venesz-díjas mesterszakáccsal.

Ausztriában érték a mesterlevél

2014. 05. 07. 12:42

A szajki Stang Bádogos Kft. irodája előtt egymás mellett sorakoznak a céges autók. Az egyik sofőrje kezében a megrendelővel éppen útjára indul, a másikban is már benne vannak a szerszámok és az előkészített elemek, vezetője idősebb Stang Imre, éppen a fiával Stang Ákossal az elvégzendő munkáról egyeztet. Az irodában szinte megállás nélkül cseng a telefon, ahol az adminisztrációs feladatokat fiatal segítőjével az édesanya látja el.

Minden vágyam az volt, hogy mester legyek

2014. 04. 02. 10:38

Pécsett a Ferencesek utcájában az Anna Cukrászda már a reggeli órákban is nyitva áll a vendégek előtt. Ki csak egy kávéra ugrik be munka előtt, más egy pogácsát is kér a capuccinója mellé. Az aprócska műhelyben a süteményes pultok mögött a sütéshez készül elő Vincze Boglárka, aki Hartmayer Péterné, Anna cukrászmester tanulója volt, s ma már, mint végzett cukrász dolgozik vele. Boglárka habot ver, Anna asszony a Rákóczi túrós tésztáját állítja össze. Az asztalon is már ott sorakoznak egymás mellett az előre előkészített réteslapok.

A fodrászok régi álma valósult meg

2014. 03. 05. 09:50

A mesterképzés a céhek megalakulásával fonódik össze. A kézműves szakmákban mindig is jelen volt a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó szakember. A szakma csúcsát, a legmagasabb szintet a mestercím elnyerése jelenti, amely egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt. A mestervizsgáig számos képzéssel, sok tanulással kikövezett út vezet, hiszen nemcsak rangot, hanem többlet tudást, egyfajta emberi tartást is feltételez.

A mesterlevél rangot jelent

2013. 12. 10. 09:48

A mesterképzés a céhek megalakulásával fonódik össze. A kézműves szakmákban mindig is jelen volt a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó szakember. A mai mesterekkel szemben ugyan korunk már más követelményeket állít, azonban egyetlen dolog mára sem vesztett érvényességéből, az e címmel rendelkezők magas szakmai és etikai normák szerint végzik tevékenységüket.

Csak az szerezhessen mesterlevelet, aki folyamatosan képzi magát

2013. 11. 13. 10:56

Az Irgalmasok utcai férfi fodrászat minden székében ül valaki. A sarokban próbafejen egy tanuló gyakorol. Buzás András fodrászmesterrel, a pici öltözőben foglalunk helyet. Ő nem régen érkezett meg egy bemutatóról, amelyet az egyik nagy fodrászkellékeket gyártó cég szervezett.

A mesterlevél a szakmai előmenetel egyik fontos eleme

2013. 10. 08. 10:43

A mesterképzés a céhek megalakulásával fonódik össze. A kézműves szakmákban mindig is jelen volt a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó szakember. A mester cím nemcsak rangot, hanem többlet tudást, egyfajta emberi tartást is jelent. Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a szakma csúcsát jelentő mesterlevél megszerzése.

Mestervizsga – támogatással!

2013. 07. 16. 09:25

Tájékoztató a hamarosan induló  „Gyakorlati oktatók továbbképzése a szakképzésben” című  TÁMOP 2.3.4.B projektről.

Pályázat mestervizsga-bizottság elnöki teendőinek ellátására

2013. 07. 09. 08:40

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara országos pályázatot hirdet mestervizsga-bizottság elnöki tisztségének betöltésére.

Az égi pékségben süti a kenyeret

2013. 04. 04. 13:50

Megpihent a bogádi pékmester. Horváth Tibor ezentúl az égi pékségben süti a kenyeret. Több mint fél évszázadon át volt hivatalosan pék, de már kora gyerekkorától kezdve a pékség volt életének legfontosabb színtere. Szinte az utolsó pillanatig a családi vállalkozás tanácsadójaként ténykedett, s a pékség udvarán téglából épített gyakorló kemencénél rendszeresen tartott a gyerekeknek bemutatókat, mutatta be nekik és az érdeklődőknek e szakma szépségeit.

Tájékoztató a mestervizsgáról

2014. 05. 06. 08:59

A mester, mint fogalom évszázadok óta a minőséget, a szakma legmagasabb szintű rangját jelenti. Ez a kitüntető cím napjainkban a hagyományokon alapuló munkaszereteten és tiszteleten kívül a modern korhoz való alkalmazkodást az új berendezések, alapanyagok, technológiák ismeretét is jelenti.

Mestermustra

2017. 04. 12. 14:05

Csöpög a csap? Beázik a tető? Elromlott a mosógép? Folyamatosan lefullad az autó? Nem tudja, hogy kihez forduljon? Ha szakemberre van szüksége, mi ajánljuk mestereinket.