Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A vállalkozások és a kutatóközpont egymásra találását segíti a Szentágothai János Kutatóközpont Innovációs és Ipari Tanácsadó Testülete

2018. október 10.

Hosszú évek óta komoly igény a gazdaság részéről, hogy az egyetemeken folytatott kutatások mielőbb hasznosuljanak, illetve a vállalkozások felmerülő kutatási, innovációs kihívásaikhoz támogatást kapjanak a magas szintű infrastruktúrával és tudáspotenciállal bíró intézményektől. Ezt hivatott megvalósítani az év elején újjáalakult Szentágothai János Kutatóközpont Innovációs és Ipari Tanácsadó Testület, amelynek tagjai különböző iparági szereplők, vállalkozásvezetők, elnöke pedig a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. A testület idén már négy alkalommal ülésezett és a közelmúltban előterjesztette a Pécsi Tudományegyetem vezetése számára a gazdasági szereplők és az egyetem szorosabb együttműködésére vonatkozó javaslatait.

A kozmetikus nem hibázhat

2018. október 10.

Pécsett a Kereskedők Háza második emeletén a Marcsi Kozmetikában a délutáni órákban már minden csendes. Az utolsó vendég is megszépülve kilépett az ajtaján. Bicskeyné Horváth Mária kozmetikus mester még néhány kedves szót vált a tanulóival, majd útjukra ereszti őket is.

„Az online boltot erősíti az offline” – sikeres üzleti modell a Laptopszalonnál

2018. október 10.

A Laptopszalon egy országos lefedettséget biztosító, 8 nagyobb üzletből és szervizből, valamint egy nagy forgalmú webáruházból álló országos hálózat, amely mára piacvezetővé vált hazánkban a számítástechnikai értékesítésben. Idei forgalmukat 10 milliárd forint körülire várják az év végére. A pécsi székhelyű cég néhány éve a kerékpár üzletágban is érdekelt, a korábban bevált sikeres modell alapján két szaküzletet – egy pécsit és egy budapestit –, valamint egy professzionális webáruházat hoztak létre biciklikk.hu néven. Folkmann Ferencet, a vállalkozások vezetőjét az online értékesítésben rejlő lehetőségekről, illetve a sajátos üzleti modellről kérdeztük.

Félmaratonokat fut, pedig utált mozogni

2018. október 10.

Szeptember elején a szigligeti félmaratont futotta le, tavasszal pedig 4-es váltóban a Spuri Balaton Szupermaratont (vagyis 4 nap alatt futották körbe a tavat egy négyes csapattal) abszolválta Dobay Balázs coach, a D-LAB Consulting Kft. ügyvezetője. Egy nagyon jó barátja inspirációjára több mint 2,5 éve kezdett rendszeresen futni és azóta heti 3-4 alkalommal biztosan felhúzza a futócipőt. Már több mint 2000 km van az edzésnaplójában, és félmaraton feletti távokat is könnyedén teljesít.

Nem is tudnánk máshogy csinálni

2018. október 10.

Egyedi kombinációval találkozhatunk a pécsi gasztronómia egyik forrópontján: a Jókai téri Lyr Specialty Coffee and Food nemcsak a minőségi kávé, de a vegán étlap miatt is érdekes. A helyet férjével közösen üzemeltető Szókovács-Vajda Szilviával beszélgettünk.

„Mindennap azt kérdezzük magunktól, hogy miben lehetnénk még jobbak”

2018. szeptember 18.

De jó neked! – mondták ismerőseim, amikor megemlítettem nekik, hogy a pécsi Trüffel cukrászdába megyek interjúra. Az érzékszervi kaland már az üzletbe lépéskor kezdetét veszi, hiszen vidáman köszönnek a sütemények és a fagylaltok tetejéről a valódi gyümölcsök, az igazi csokoládék, a hamisítatlan tejszínhabok. Ez az a hely, ahol az sem érzi mellőzöttnek magát, aki valamilyen „mentes” étrendet követ, a tej-, laktóz-, liszt- és cukormentes torták, szeletek, fagyik több dimenzióját is élvezhetik. Talán kissé balgának tetszik a kérdés, mégis felteszem a nyitástól számított eltelt 8 év alatt a térség meghatározó cukrászdájává vált Trüffel tulajdonosának, Sztanics Balázsnak: miért szeretnek idejárni az emberek?

Az átlagosnál kedvezőbb helyzetben vannak

2018. szeptember 18.

Komló ötezer lakásában és a város közintézményeinek jelentős részében a fűtési- és használati meleg vizet a Komlói Fűtőmerőmű Zrt. biztosítja. A távhőt szolgáltató cég évek óta döntően biomassza-fűtőműben állítja elő a szükséges hőmennyiséget,ezért a Távhő ökocímkét az első között vehették át. Miközben a városban szinte mindenhol a legnagyobb problémát a szakemberhiány, valamint a szakember-utánpótlás jelenti, addig fűtőerőműben ennél kedvezőbb a helyzet.

„Olyan technológiákat adunk az ügyfeleinknek, amelyek a jövőképüket tükrözik”

2018. szeptember 18.

Ha van olyan ágazat, amely atomsebességgel fejlődik, az az informatika. Az a szoftver, amelyet tegnap használtunk, mára elavulttá válik, a néhány éve létrehozott weboldalak ahhoz, hogy a korszerű igényeknek megfeleljenek, továbbfejlesztésre szorulnak. Nem könnyű tehát tartani a tempót, főleg nem egy kisvállalkozásnak, de nem is lehetetlen. Ezt igazolja a webfejlesztésre és digitális grafikára specializálódott pécsi kreatív ügynökség, a W5labs, amely innovatív és hatékony megoldásaival az elmúlt években számos vezető márkát nyert meg magának. Olyan cégeket, amelyek webes megjelenésükkel és kreatív anyagaikkal ki akarnak tűnni versenytársaik közül.

Tervszerű működés, a piac ismerete, elkötelezett munkatársak

2018. október 10.

Túlzás nélkül állítható, hogy mindent tudnak a Volkswagenekről a pécsi AutóCity Zrt.-nél, hiszen márkakereskedésként és -szervizként ez magától értetődik az ott dolgozók számára. Ugyanilyen önmaguk felé támasztott magas igénnyel képviselik 2011-től az Audi, ettől az évtől pedig a Skoda, illetve a Lada márkát, és hogy több mint két évtizede a régió meghatározó márkakereskedőjeként tartják számon a vállalkozást, abban Liszácz Mihály vezérigazgatónak nem kis szerepe van.

Ahol lehet népszerűsítik az építőipari szakmákat

2018. október 10.

Miközben egyre jobb helyzetbe kerül az építőipar, ezzel párhuzamosan mind nehezebben tudják a vállalt határidőket teljesíteni a szakemberhiány miatt. Ezen is igyekszik változtatni az idén tavasszal létrejött Dél-dunántúli Építőipari Klaszter, amelynek a bólyi HVS-Bau Kft. is tagja. A Dél-baranyai kisváros főterén egy újonnan épült ház udvarában található a cég székhelye. Az egyterű irodában foglalunk helyet Schrempf Istvánnal, a cég ügyvezetőjével. 

Új, négycsillagos minőségű szálloda épül Harkányban

2018. október 10.

Még alig telt el néhány év a harkányi Xavin Hotel teljes megújítása óta, a vállalkozást üzemeltető Végi család máris egy új építkezésbe kezdett. A jelenlegi szálloda közelében egy kisebb szálláshelyet hoznak létre, ragaszkodva a Xavinban megszokott magas minőséghez. A nyitást jövő tavaszra tervezik.

Autóteszt – Papp Judit - Suzuki Vitara 1.4 GLX 2WD 6AT Panorama

2018. október 10.

A Kennel und Schmenger cipőket készítő szigetvári Manifaktor Kft. ügyvezetőjével az FX Autóház új Suzuki Vitaráját próbáltuk ki.  Papp Judit elsőként a kárpitokat vizsgálta meg alaposan.

2018 a „nők éve” Baranyában

2018. szeptember 18.

Mind a társadalom, mind pedig a nők, maguk egyre inkább felfedezik azokat az értékeket, azt az erőtartalékot, szellemi és kreatív potenciált, amely a „gyengébbik” nemben rejtőzik. A 21. században rengeteg lehetőség kínálkozik a lányok, nők, asszonyok, hölgyek számára, hogy kibontsák tehetségüket, megéljék nőiségüket, energiáikkal hozzájáruljanak az emberiség jobbá tételéhez. Ehhez jelentenek támogatást, segítséget azok a projektek, amelyek idén indultak Baranyában és amelyekhez a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott konzorciumi partnerként.

Az unióban már rangot jelent a mestercím

2018. szeptember 18.

Tanulókkal ma már csak mesterek foglalkozhatnak. Balogh Péter, a Völgység Szakmunkásképző Ipari Szolgáltató Kft. ügyvezetője mesterlevelét 2015-ben szerezte meg, majd 2016-ban megválasztották a mestervizsga-bizottság elnökének is, amely posztot azóta is betölti.  

Országosan elsőként CNC gépek kezelését is megismerhetik a fémipari szakmát tanulók

2018. szeptember 18.

Újabb képzőhellyel bővült a duális szakképzésben résztvevő baranyai gyakorlati képzőhelyek száma. Pécsi Strauss Metal Kft. saját beruházásban tanműhelyt hozott létre. Ezzel a cég a szakképzés egy újabb szeletében vállalt szerepet. A vállalkozás már a kezdetektől bekapcsolódott a közép- és a felsőfokú duális képzésbe, a Pécsi Szakképzési Centrum tagintézményeinek tanulói, valamint a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának gépészmérnökök hallgatói közül többen is náluk töltik gyakorlati idejüket.