Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cikkek

A Dél-Dunántúli Gazdaság aktuális száma

2018. 10. 11. 09:17

 

Az újság nagyításához kattintson a címlapra! - A kiadvány megnyitása külön ablakban - ISSUU.com

A vállalkozások és a kutatóközpont egymásra találását segíti a Szentágothai János Kutatóközpont Innovációs és Ipari Tanácsadó Testülete

2018. 10. 10. 14:32

Hosszú évek óta komoly igény a gazdaság részéről, hogy az egyetemeken folytatott kutatások mielőbb hasznosuljanak, illetve a vállalkozások felmerülő kutatási, innovációs kihívásaikhoz támogatást kapjanak a magas szintű infrastruktúrával és tudáspotenciállal bíró intézményektől. Ezt hivatott megvalósítani az év elején újjáalakult Szentágothai János Kutatóközpont Innovációs és Ipari Tanácsadó Testület, amelynek tagjai különböző iparági szereplők, vállalkozásvezetők, elnöke pedig a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára. A testület idén már négy alkalommal ülésezett és a közelmúltban előterjesztette a Pécsi Tudományegyetem vezetése számára a gazdasági szereplők és az egyetem szorosabb együttműködésére vonatkozó javaslatait.

Tervszerű működés, a piac ismerete, elkötelezett munkatársak

2018. 10. 10. 14:30

Túlzás nélkül állítható, hogy mindent tudnak a Volkswagenekről a pécsi AutóCity Zrt.-nél, hiszen márkakereskedésként és -szervizként ez magától értetődik az ott dolgozók számára. Ugyanilyen önmaguk felé támasztott magas igénnyel képviselik 2011-től az Audi, ettől az évtől pedig a Skoda, illetve a Lada márkát, és hogy több mint két évtizede a régió meghatározó márkakereskedőjeként tartják számon a vállalkozást, abban Liszácz Mihály vezérigazgatónak nem kis szerepe van.

A kozmetikus nem hibázhat

2018. 10. 10. 14:27

Pécsett a Kereskedők Háza második emeletén a Marcsi Kozmetikában a délutáni órákban már minden csendes. Az utolsó vendég is megszépülve kilépett az ajtaján. Bicskeyné Horváth Mária kozmetikus mester még néhány kedves szót vált a tanulóival, majd útjukra ereszti őket is.

Ahol lehet népszerűsítik az építőipari szakmákat

2018. 10. 10. 14:22

Miközben egyre jobb helyzetbe kerül az építőipar, ezzel párhuzamosan mind nehezebben tudják a vállalt határidőket teljesíteni a szakemberhiány miatt. Ezen is igyekszik változtatni az idén tavasszal létrejött Dél-dunántúli Építőipari Klaszter, amelynek a bólyi HVS-Bau Kft. is tagja. A Dél-baranyai kisváros főterén egy újonnan épült ház udvarában található a cég székhelye. Az egyterű irodában foglalunk helyet Schrempf Istvánnal, a cég ügyvezetőjével. 

„Az online boltot erősíti az offline” – sikeres üzleti modell a Laptopszalonnál

2018. 10. 10. 14:20

A Laptopszalon egy országos lefedettséget biztosító, 8 nagyobb üzletből és szervizből, valamint egy nagy forgalmú webáruházból álló országos hálózat, amely mára piacvezetővé vált hazánkban a számítástechnikai értékesítésben. Idei forgalmukat 10 milliárd forint körülire várják az év végére. A pécsi székhelyű cég néhány éve a kerékpár üzletágban is érdekelt, a korábban bevált sikeres modell alapján két szaküzletet – egy pécsit és egy budapestit –, valamint egy professzionális webáruházat hoztak létre biciklikk.hu néven. Folkmann Ferencet, a vállalkozások vezetőjét az online értékesítésben rejlő lehetőségekről, illetve a sajátos üzleti modellről kérdeztük.

Új, négycsillagos minőségű szálloda épül Harkányban

2018. 10. 10. 14:17

Még alig telt el néhány év a harkányi Xavin Hotel teljes megújítása óta, a vállalkozást üzemeltető Végi család máris egy új építkezésbe kezdett. A jelenlegi szálloda közelében egy kisebb szálláshelyet hoznak létre, ragaszkodva a Xavinban megszokott magas minőséghez. A nyitást jövő tavaszra tervezik.

Félmaratonokat fut, pedig utált mozogni

2018. 10. 10. 11:21

Szeptember elején a szigligeti félmaratont futotta le, tavasszal pedig 4-es váltóban a Spuri Balaton Szupermaratont (vagyis 4 nap alatt futották körbe a tavat egy négyes csapattal) abszolválta Dobay Balázs coach, a D-LAB Consulting Kft. ügyvezetője. Egy nagyon jó barátja inspirációjára több mint 2,5 éve kezdett rendszeresen futni és azóta heti 3-4 alkalommal biztosan felhúzza a futócipőt. Már több mint 2000 km van az edzésnaplójában, és félmaraton feletti távokat is könnyedén teljesít.

Autóteszt – Papp Judit - Suzuki Vitara 1.4 GLX 2WD 6AT Panorama

2018. 10. 10. 10:10

A Kennel und Schmenger cipőket készítő szigetvári Manifaktor Kft. ügyvezetőjével az FX Autóház új Suzuki Vitaráját próbáltuk ki.  Papp Judit elsőként a kárpitokat vizsgálta meg alaposan.

Nem is tudnánk máshogy csinálni

2018. 10. 10. 10:08

Egyedi kombinációval találkozhatunk a pécsi gasztronómia egyik forrópontján: a Jókai téri Lyr Specialty Coffee and Food nemcsak a minőségi kávé, de a vegán étlap miatt is érdekes. A helyet férjével közösen üzemeltető Szókovács-Vajda Szilviával beszélgettünk.

2018 a „nők éve” Baranyában

2018. 09. 18. 14:41

Mind a társadalom, mind pedig a nők, maguk egyre inkább felfedezik azokat az értékeket, azt az erőtartalékot, szellemi és kreatív potenciált, amely a „gyengébbik” nemben rejtőzik. A 21. században rengeteg lehetőség kínálkozik a lányok, nők, asszonyok, hölgyek számára, hogy kibontsák tehetségüket, megéljék nőiségüket, energiáikkal hozzájáruljanak az emberiség jobbá tételéhez. Ehhez jelentenek támogatást, segítséget azok a projektek, amelyek idén indultak Baranyában és amelyekhez a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott konzorciumi partnerként.

„Mindennap azt kérdezzük magunktól, hogy miben lehetnénk még jobbak”

2018. 09. 18. 14:37

De jó neked! – mondták ismerőseim, amikor megemlítettem nekik, hogy a pécsi Trüffel cukrászdába megyek interjúra. Az érzékszervi kaland már az üzletbe lépéskor kezdetét veszi, hiszen vidáman köszönnek a sütemények és a fagylaltok tetejéről a valódi gyümölcsök, az igazi csokoládék, a hamisítatlan tejszínhabok. Ez az a hely, ahol az sem érzi mellőzöttnek magát, aki valamilyen „mentes” étrendet követ, a tej-, laktóz-, liszt- és cukormentes torták, szeletek, fagyik több dimenzióját is élvezhetik. Talán kissé balgának tetszik a kérdés, mégis felteszem a nyitástól számított eltelt 8 év alatt a térség meghatározó cukrászdájává vált Trüffel tulajdonosának, Sztanics Balázsnak: miért szeretnek idejárni az emberek?

Az unióban már rangot jelent a mestercím

2018. 09. 18. 14:33

Tanulókkal ma már csak mesterek foglalkozhatnak. Balogh Péter, a Völgység Szakmunkásképző Ipari Szolgáltató Kft. ügyvezetője mesterlevelét 2015-ben szerezte meg, majd 2016-ban megválasztották a mestervizsga-bizottság elnökének is, amely posztot azóta is betölti.  

Az átlagosnál kedvezőbb helyzetben vannak

2018. 09. 18. 14:31

Komló ötezer lakásában és a város közintézményeinek jelentős részében a fűtési- és használati meleg vizet a Komlói Fűtőmerőmű Zrt. biztosítja. A távhőt szolgáltató cég évek óta döntően biomassza-fűtőműben állítja elő a szükséges hőmennyiséget,ezért a Távhő ökocímkét az első között vehették át. Miközben a városban szinte mindenhol a legnagyobb problémát a szakemberhiány, valamint a szakember-utánpótlás jelenti, addig fűtőerőműben ennél kedvezőbb a helyzet.

Országosan elsőként CNC gépek kezelését is megismerhetik a fémipari szakmát tanulók

2018. 09. 18. 14:18

Újabb képzőhellyel bővült a duális szakképzésben résztvevő baranyai gyakorlati képzőhelyek száma. Pécsi Strauss Metal Kft. saját beruházásban tanműhelyt hozott létre. Ezzel a cég a szakképzés egy újabb szeletében vállalt szerepet. A vállalkozás már a kezdetektől bekapcsolódott a közép- és a felsőfokú duális képzésbe, a Pécsi Szakképzési Centrum tagintézményeinek tanulói, valamint a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának gépészmérnökök hallgatói közül többen is náluk töltik gyakorlati idejüket.

„Olyan technológiákat adunk az ügyfeleinknek, amelyek a jövőképüket tükrözik”

2018. 09. 18. 14:11

Ha van olyan ágazat, amely atomsebességgel fejlődik, az az informatika. Az a szoftver, amelyet tegnap használtunk, mára elavulttá válik, a néhány éve létrehozott weboldalak ahhoz, hogy a korszerű igényeknek megfeleljenek, továbbfejlesztésre szorulnak. Nem könnyű tehát tartani a tempót, főleg nem egy kisvállalkozásnak, de nem is lehetetlen. Ezt igazolja a webfejlesztésre és digitális grafikára specializálódott pécsi kreatív ügynökség, a W5labs, amely innovatív és hatékony megoldásaival az elmúlt években számos vezető márkát nyert meg magának. Olyan cégeket, amelyek webes megjelenésükkel és kreatív anyagaikkal ki akarnak tűnni versenytársaik közül.

„Teljesen új megközelítésre van szükség a kereskedelemben”

2018. 09. 18. 14:09

Míg évszázadokon keresztül a személyes találkozás és ehhez kapcsolódóan az udvarias, figyelmes kiszolgálás jellemezte a kiskereskedelmet, addig az elmúlt évtized internet kínálta lehetőségei alapjaiban változtatták meg az eladó és a vásárló közötti viszonyt. Ma már teljesen más technikákra, eszközökre és csatornákra van szükség ahhoz, hogy egy új ruha megtalálja leendő tulajdonosát. Öt évvel ezelőtt érzékelte ezt a pécsi Crystal butik tulajdonosa, Münster Edina is, aki új alapokra szervezte át a forgalmazást: internetes áruházat nyitott. Az eredmények őt igazolták.

Jó lehetőségekkel, teljes hallgatói létszámmal kezdődik a tanév a PTE-MIK-en

2018. 09. 18. 14:07

Egy egyetemi karnál mi is lehetne a legnagyobb „újság” szeptemberben, mint hogy elindul a tanév őszi szemesztere. Ám ahhoz, hogy legyen kikkel megtölteni a tantermeket és legyen mit oktatni számukra, hosszú és alapos előkészítés szükséges. Ráadásul most szeptember elején a „hogyan”-ra is különös hangsúly került a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.  

Talicskaolimpiától a kerékpáros versenyekig: aktív sportélet Hosszúhetényben

2018. 09. 18. 14:02

Ha lenne olyan felmérés, amely Baranya megye legsportosabb települését kutatná, a Zengőalján elterülő Hosszúhetény bizonyosan jó esélyekkel indulna a cím megszerzéséért. A nagyközségben ugyanis igen élénk a sportélet, több sportágban működnek szakosztályok, emellett elég csak a talicskaolimpiára gondolnunk, hiszen az is egyfaja mozgásként értékelhető. Az utóbbi években pedig az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó kerékpárosversenyek kapcsán emlegetik Hosszúhetényt, ami dr. Csörnyei László polgármester szerint kiváló a településmarketing szempontjából.

Autóteszt: Benkő Dezső – Renault Talisman

2018. 09. 18. 13:49

A Diacell Kft. tulajdonosa jól ismeri a Renault modelleket, hosszú éveken át Renault Lagunával járt, így örömmel próbálta ki a Nyitrai Autóház limitált szériás Renault Talismanját.

Műszaki arculatot építünk!

2018. 07. 05. 11:21

Személyautók alkatrészei, orvostechnikai eszközök, elektronikai termékek Európa szinte minden országába, biotechnológiai fejlesztések az európai piacra, szoftver és applikáció a globális piacra – ez csak néhány azokból a termékekből, amelyek pécsi és baranyai vállalkozásoknál készülnek igen magas minőségben. Kevesen tudják, hogy helyi cégek a világpiacra termelnek.

Ökocímkés védjegyet kapott Dél-Dunántúl egyik legkorszerűbb távhőszolgáltatója

2018. 07. 05. 11:19

Negyed évszázadnyi működés önmagában is jelentős egy vállalkozás életében, az pedig külön elismerést érdemel, ha a cég mindezt partnerei megelégedésére és környezete védelmével teszi. A Mohács város területén a távfűtést és a melegvíz szolgáltatást végző Mohács-Hő Hőszolgáltató Kft. az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően jelentős mértékben javította a hőszolgáltatás stabil üzemeltetését és energiahatékonyságát. A vállalat a környezetbarát technológia alkalmazásával hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az egészségesebb légtér biztosításához, és ezáltal a fenntartható fejlődéshez.

Nem volt könnyű, de megérte

2018. 07. 05. 11:16

Nem volt könnyű időpontot keresni ahhoz, hogy napközben leüljünk beszélgetni Lovász Milán, szakácsmesterrel, a pécsi Rundó Étterem konyhafőnökével. Már kora hajnalban kezdődik a munkanapja, az aznapi menüsor előkészítésével, a hozzávalók beszerzésével, s egészen az ebédidő lejártáig tart.

Folyamatosan fogadnak tanulókat

2018. 07. 05. 11:13

Egyre több szakmában okoz gondot a szakember-utánpótlás. Lassan a gazdaság minden egyes területére begyűrűzik ez a probléma, azonban vannak kivételek is, amikor a képzésben bekövetkező változások hatására megnő a tanulók száma. Az Elektro-Uno Bt.-nél az utóbbi években nem jelent gondot a tanulóképzés, folyamatosan fogadnak műszaki cikk eladó tanulókat.

Tanulás, fejlesztés és szigorú pénzügyi gazdálkodás

2018. 07. 05. 09:50

Elkészítették a Magyar Tudományos Akadémia épületének szakértői véleményét, egy horvát-magyar együttműködéssel végrehajtott kettős projekt keretében pedig komplex tervet a csurgói Korona Szálló Csokonai Mozivá átalakításához. Nemesvámos-Balácán a Villa Romanaban a komplett kiállítótér térlefedésének cseréjével a bemutató épület felújítását tervezték, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház „anyaépületének” esetében pedig a tartószerkezeti tervezését és épületdiagnosztikáját végezték el.

Mindegy, hogy Svájc vagy Magyarország, a sport nem maradhat el

2018. 07. 05. 09:48

Mivel az ideje felét Svájcban tölti a sportruházat gyártásával és értékesítésével foglalkozó pécsi Crestyle Kft. ügyvezetője, Armin Lustenberger, így nehéz rendszert vinnie a sportolásba. Magyarországon inkább benti edzéseket tart, Svájcban azonban outdoor sportokat űz. Pont ez a kétlakiság az, ami a magányos sportolás felé tereli az üzletembert.

 

Autóteszt – Renault Scenic Energy TCe 140 – Aubert Gábor

2018. 07. 05. 09:41

A szoftverfejlesztéssel foglalkozó Webstar Csoport Kft. szakmai projektvezetője a Nyitrai Autóház Renault Scenic tesztautóját próbálta ki, amelyben az új 1.33 literes turbómotor dolgozott. Az új erőforrás kívülről ugyan nem látszott az autón, ám a Scenic ma is olyan, mintha egy megelevenedett tanulmányautó lenne.

Open4Business: a fókusz a kreatív-, az IT- és a gépiparon

2018. 05. 29. 12:19

A korábbiaknál is nagyobb érdeklődésre tarthat számot az Open4Business nemzetközi konferencia és üzletember-találkozó, amelyet az idén már harmadik alkalommal rendez meg október 3. és 5. között az Enterprise Europe Network magyarországi hálózatának dél-dunántúli irodája a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve. Igen sokszínű, az aktuális kérdéseket és a legújabb trendeket átfogó szakmai programokkal várják a résztvevőket. A tematikus rendezvények idén kifejezetten a kreatív-, az IT- és a gépipari szektorokat célozzák meg, nem véletlenül, hiszen ezek az ágazatok kiemelkedő szerepet játszanak a baranyai gazdaság előrelépésében. Az ágazatok folyamatos fejlődésében és a régióban való megszilárdulásában különösen fontos szerepet kapnak a nemzetközi kapcsolatok, illetve együttműködések, amelyekből néhány már a korábbi Open4Business rendezvényeknek köszönhetően született meg.  

A minőségi vendéglátás a cél

2018. 05. 29. 12:16

Értékesítő, étteremvezető, majd társtulajdonos – ezt az utat járta be Nagy Katalin, a pécsi Pezsgőház étterem vezetője az elmúlt több mint 10 évben, ugyanazon a helyen. A patinás, 150 éves múltra visszatekintő épületben működő vendéglátóhely különböző rendezvények elegáns helyszíne, a házban található, a 21. század dizájnjának megfelelő modern Littke rendezvényterem pedig új dimenziókat nyitott a vendéglátásban. Katalin másfél évvel ezelőtt vette át korábbi főnökétől az étterem üzemeltetését és mint mondja, nem sok mindent változtatott, csupán „magára szabta” a helyet.

 

A jó szakemberek hamar elkelnek

2018. 05. 29. 12:13

A pécsi M4-Tech Kft. egykori raktárában is ma már termelő munka folyik. Nemrégiben két megmunkáló gépet - egy újat és egyet kéz alól - vásároltak, beüzemelésüket is már megkezdték. Két műszakban gyártanak német, osztrák valamint hazai vállalkozások, cégek speciális, a fémforgácsoláshoz szükséges egyedi szerszámokat- és alkatrészeket. Kis szériában egyedi és professzionális forgácsolószerszámokat, gépegység-elemeket is készítenek, de foglalkoznak alkatrészek sorozatgyártásával is. Munkájuk folyamatosan van, azonban a megrendelések teljesítése nem egyszerű feladat.

Kivívta az ország egyik legelismertebb cipészének elismerését

2018. 05. 29. 12:11

A tanműhely már csendes, a gépek pihennek. Hallgató Zoltán cipőkészítő-mesterrel, a szigetvári Manifaktor Kft. szakoktatójával a mellett lévő, teremben ülünk le beszélgetni, miután visszaérkeztünk az üzemcsarnokból. A falakon elhelyezett tárlók mindegyikében divatcipők. Az egyikben egy különleges darab, egy úgynevezett fehér, fekete betétes gengszter-cipő, felette pedig két oklevél.

Bármikor érdemes nekiállni az idegennyelv-tanulásnak

2018. 05. 29. 12:09

A hazai kis- és középvállalkozások külföldi piacra jutásának egyik legnagyobb gátja az idegennyelv-tudás hiánya. Hiába kitűnő minőségű és kedvező árú az általuk kínált termék vagy szolgáltatás, ha a nyelvi nehézségek megakadályozzák őket abban, hogy azokat „eladják” a lehetséges külföldi partnereknek. Az Enterprise Europe Network (EEN) hálózat is angol nyelven kommunikál, mint ahogy az októberi, a kamara által szervezett pécsi nemzetközi üzletember-találkozó, az Open4Business nyelve is az angol lesz. A rendezvényig visszalévő időt érdemes a felkészülésre szánni, akár az angolnyelv-tudást csiszolni, akár tárgyalástechnikai ismereteket tanulni. A pécsi KATEDRA Nyelviskola mindkettőben tud segíteni.

Speciális árucikk: mobiltelefonos audio guide

2018. 05. 29. 11:57

Nagy sikere van a majdnem egy éve bevezetett, QR-kód felhasználásával működő tárlatvezetésnek a pécsi Zsolnay Negyedben, a Zsolnay Mauzóleumban, illetve a Cella Septichorában. A saját mobileszközünkön használható Visitor Guide alkalmazással csak be kell olvasni az ott található QR-kódot, letölteni egy applikációt a telefonra, és ennek segítségével a kiállítási térben elhelyezett kódok segítségével rengeteg új szöveges, képi információhoz, valamint rövid, 1-2 perces hanganyagokhoz is juthatunk, de akár animációt is megnézhetünk. Mindezt több idegen nyelven. Az applikáció android és IOS készülékekre is használható. Az alkalmazást a pécsi ISTF Kft. és partnercége fejlesztette, Urbán István társtulajdonost az eddigi tapasztalatokról, illetve e speciális áru értékesíthetőségéről kérdeztük.

A felmérésből megtudtuk: jó irányba haladunk

2018. 05. 29. 11:55

Bár Kresz Erika, a fröccsöntéssel, szerszámkészítéssel és termék-összeszereléssel foglalkozó pécsváradi Kresz & Fiedler Kft. tulajdonos-ügyvezetője azt mondja, hogy „mi nem innovációval foglalkozunk”, a beszélgetés végére maga is azzal szembesül, hogy folyamatos fejlődésük maga az innovatív tevékenység. A 28 éve működő vállalkozás növekedése, piaci elismertsége az infrastrukturális, a technológiai és a szervezeti innovációnak köszönhető. Ezt megrendelőik értékelték, értékelik, és ma már el is várják tőlük. Ennek köszönhető, hogy a vállalkozást bevonják az új termékeik fejlesztésébe.

A „talált” üzleti lehetőség: céglogó-animáció készítés

2018. 05. 29. 11:51

Jó példa arra a pécsi BÁMA-PRESS Kft., hogy egy vállalkozás sikeréhez a szaktudás és a szorgalom mellett néha a szerencsére, jobban mondva a nyitott szemre is szükség van. A társaság ügyvezetője, Czéh Bálint élelmességének köszönhetően már nem az első alkalommal vette észre az üzleti lehetőséget. Most céglogó-animációk készítésébe kezdett.

Sportból épít üzletet aktív mami

2018. 05. 29. 11:49

Active_mum_life – ezzel a márkanéven azonosítják most már világszerte Csíkos Andrásnét, Jucát, egy pécsi háromgyermekes édesanyát, aki a közösségi oldalakon arra tanítja követőit, hogy otthon, kisbabával is végezhetnek olyan mozgást, amelytől fitté válnak. Juca tulajdonképpen a szülés utáni depressziójának leküzdésére találta ki a módszert, amellyel még egy amerikai apuka 50 kg-os fogyását is segítette, mára azonban üzleti vállalkozássá érett a mindennapi mozgás. Egyre több cég lát lehetőséget az Instagramon százezres követőtáborral rendelkező fiatal anyukában.

Jó hely - Piccola Toscana

2018. 05. 29. 11:32

Gianluca Rossi öt évvel ezelőtt érkezett Pécsre, hogy itt is autentikus olasz-toszkán konyhával szerezzen örömöket a vendégeknek. A Piccola Toscanát, a Kórház téren már saját vállalkozásként indította, üzlettársával Bebtó Zoltánnal, aki ennek az interjúnak az elkészítésében is segített.

Kukta - Pichler Józsefné

2018. 05. 29. 11:29

Pichler Józsefné Piroska a gasztonómia szerelmese, aki tanárként a férjén keresztül cseppent bele a professzionális vendéglátás világába. Ma már aktív nyugdíjas: a szakképzés működését bizottsági elnökként, cukrászok, szakácsok vizsgáit irányítva segíti.

Autóteszt – Citroen C4 Cactus– Ferkov István

2018. 05. 29. 11:27

A szakmunkások gyakorlati oktatásával foglalkozó Tan-Szak Kft. szakoktatójáról azt mondták kollégái, hogy nemcsak remek oktató, hanem az autók iránt is érdeklődik. Ez igaz is volt, az FX Autóház Schroll József útra költözött Citroen szalonjából kapott Citroen C4 Cactus tesztjére már felkészülten érkezett.

Együtt, összefogva: megalakult a Dél-Dunántúli Építőipari Klaszter

2018. 05. 02. 10:08

29,6 százalékkal nagyobb teljesítmény nyújtott az építőipari termelés 2017-ben a korábbi évhez képest. A KSH adatai alapján az épületek építésének volumene 28,9, az egyéb építményeké 45,3 százalékkal nőtt tavaly. A számok ugyan biztatóan alakulnak – továbbra is folytatódnak az uniós forrásokon alapuló fejlesztések, illetve a Családi Otthonteremtési Kedvezménynek és a kedvezményes lakásáfának köszönhetően lendületet kapott újlakás-építések is –, ám az ágazatban kialakult munkaerőhiány súlyos gondot okoz a vállalkozások számára, hiszen alig akad szakképzett munkaerő. Többek között ez utóbbi probléma megoldására is alakult meg a kamara menedzselésével 15 taggal 2018 márciusában a Dél-Dunántúli Építőipari Klaszter (DDÉK).

Aki elhozta az üvegfóliát Magyarországra

2018. 05. 02. 10:06

Bátorságának, vállalkozó és az újdonságra nyitott szemléletének, valamint kitartásának is köszönhető, hogy az évtizedekkel ezelőtt másodállásként végzett gmk-ból mára több embernek megélhetést nyújtó, szakmailag irányadó és elismert cég lett a Solar-Control Napvédelmi Kft. Schunk József nevét az 1980-as években az üvegfóliázás kapcsán ismerték meg országszerte, de ez a tevékenység csak a kezdetet jelentette. Mára azon kevesek közé tartozik, akik szinte mindent tudnak az árnyékolástechnikáról, állandóan keresi a külföldi kiállításokon és vásárokon az új megoldásokat, hogy azokkal a magyarokat is gazdagítsa. Az utóbbi években azért is sokat tett, hogy a közeljövőben elindulhasson egy új szakma, az árnyékolástechnikai-szerelő képzés.

Aki mindent tudott a Volkswagenekről

2018. 05. 02. 10:04

Több mint ötven évet dolgozott aktív autószerelőként Baranyai Bálint. Fő profilja a Volkswagen autók teljes körű szerelése, szervizelése volt, amelyben olyan szakértelemre tett szert, amivel nemzetközi hírnevet szerzett. Sok éves tapasztalatait felhasználva, energiáit és anyagi erőforrásait nem kímélve élete végéig aktívan részt vett a fiatalok minőségi képzésében, más szakmáknak, vállalkozásoknak is példát mutatva a hivatás iránti elkötelezettségben és a jövő generációinak felkészítésében. Baranyai Bálint munkásságát a kamara Életmű Díjjal ismerte el. A díjat felesége vette át. A díjátadó után nem sokkal Baranyai Bálint 88 éves korában elhunyt.

Szakma, szervezettség. lelkesedés és a világ ismerete

2018. 05. 02. 10:02

Dr. Lustyik György biofizikus kutatóként és oktatóként is jelentős eredményeket ért el a sejtszintű öregedés és a sejtosztódás szabályozásának megismerésében. Vendégkutatóként több évet töltött világhírű kutatóintézetekben az USA-ban, Japánban és Olaszországban, nyugdíjba vonulásakor a PTE Biofizikai Intézet igazgatóhelyettese volt. Több mint két és fél évtized alatt felépítette a dél-dunántúli régió legerősebb biotechnológiai vállalkozását, a Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft.-t, amelyet a világ 28 országában jelen lévő, az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatára szakosodott dán FOSS cég vásárolt meg a közelmúltban és fejleszt tovább.

Összekapcsol, koordinál, fejleszt

2018. 05. 02. 10:00

Évek óta segíti a kamarát és a kamarai üzleti közösséget Ódorné Kovács Ildikó szervezetfejlesztési és HR tanácsadó, tréner. Célja, hogy a térségben működő HR tanácsadással és coaching tevékenységgel foglalkozó tanácsadók és az ilyen jellegű szolgáltatást igénybe vevő vállalkozások egymásra találását elősegítse. Munkája nyomán a kamarai üzleti közösség vállalkozásai tudatosabban tervezik és fejlesztik a műküdésüket és így a vállalati kultúrában magasabb szintet képviselnek.

Címzetes kamarai tanácsos: Bartos Sándor

2018. 05. 02. 09:58

Mintegy 3 évtizede aktív szereplője a környezetvédelemnek Bartos Sándor, a 25 éves Öko-Trade Kft. cégalapítója, ügyvezetője. Folyamatosan nyomon követi az ágazat szervezeti, szakmai, jogszabályi változásait, naprakész információit pedig kamarai munkájában is felhasználja. Alapfilozófiája, hogy a munkája során felmerülő, környezetvédelmet érintő problémákra minden esetben meg tudja adni azt a megfelelő választ, amely a megbízó számára a leggazdaságosabb, a hatóságok számára pedig a legkielégítőbb megoldást jelenti.

Érdekképviselet, jogszabályi módosítások kezdeményezése a munkavédelemben

2018. 05. 02. 09:44

A kamara Munkavédelmi Klubjának alapítója és elnöke volt 2014-2017 között Somfai Gábor, munkája nyomán jó együttműködés alakult ki a kamara és a kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi osztálya között. Ennek eredményeként közös, sikeres, informatív felkészítő rendezvényeik sorával hozzájárultak a vállalkozások munkavédelmi kultúrájának emeléséhez, amely értéke emberi egészségben, életekben mérhető. Szakmai tudásával folyamatosan támogatja a vállalkozások munkavédelmi aktivitását. Somfai Gábort a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Címzetes kamarai tanácsos címmel tüntette ki.

Példaértékű a pécsi Angster együttműködése a gazdasággal, a vállalkozásokkal

2018. 05. 02. 09:42

Különös gondot fordít a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségére, kompetenciafejlesztésére, integrációjára Várnagyi Mihály gépészmérnök, mérnöktanár, a Pécsi Szakképzési Centrum Angster József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Általános Iskolája igazgatója. Pályaorientációs tevékenységekben rendkívül aktív, komoly eredményekkel. Az iskolai szakmai munkájának színvonalát jelzi, hogy az elmúlt 11 évben mindig volt az SZKTV versenyen országos döntőbe jutott diákja, többször országos első helyezést is elértek.

Meg kell találni a fiatalokban, hogy miben jók

2018. 05. 02. 09:40

Lakossági munkák kivitelezési feladatainak megalkuvás nélküli, igen magas szintű ellátásával foglalkozik Járányi Andor vállalkozásában. Aktívan részt vesz a tanulóképzésben, ez idáig 32 tanulót készített fel szakmai vizsgára a festő, mázoló, tapétázó, valamint a rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló képzésben. Számos versenyről kiemelkedő eredménnyel kerültek ki tanulói. Járányi Andor oktatóként aktív szerepet vállal a mesterképzésben, a jövőben pedig már mestervizsga elnökként is szerepet kap. Munkáját a kamara Baranya Megyei Szakképzési Díjjal ismerte el.

A szakképzett mérnökök, a tapasztalt szerelők és a saját nevelésű tanulók jelentik a cég jövőjét

2018. 05. 02. 09:38

Több mint 10 éve foglalkozik villanyszerelő, elektronikai műszerész, ipari gépész, hegesztő, valamint épület- és szerkezetlakatos tanulók gyakorlati képzésével a KONTAKT-Elektro Kft. A vállalkozás elkötelezett és sikeres az erősáramú szakképzés fejlesztésében, az erősáramú technikus képzés újbóli beindításában. Kezdeményezésükre a kamarában erősáramú munkacsoport alakult a szakképzett humánerőforrás-problémák megoldására.

Példaértékű export bútorgyártással

2018. 05. 02. 09:34

A 2004-ben alapított komlói Art-Innova Kft. leginkább nagy üzlethálózatok, intézmények bútorait készíti, fő profilja az egyedi, teljes mértékben testre szabott belsőépítészeti berendezés megoldások, valamint üzletberendezések professzionális tervezése és kivitelezése. A kis- és középvállalkozások között évek óta példaértékű export aktivitása, ezt ismerte el a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a Baranya Megyei Export Díjjal.

Külföldi ügynököt találtak az EEN közreműködésével

2018. 05. 02. 09:32

Fiatal csapat egy fiatal üzletágban: a pécsi Greypixel Geometrics az ipar4.0-hoz köthető mérnöki innovációk implementálását tűzte ki célul. Lézerszkenneléssel, fotogrammetriával hoznak létre 3D-s pontfelhőket, amelyek a lehető legkülönfélébb akcióterületek pontos és gyors digitalizálására alkalmasak, illetve lehetővé teszik a tervezők számára a 3 dimenzióban való tervezést. Az újszerű felmérési technikákat és módszereket elsősorban a tervezéssel foglalkozó szakemberekkel szeretnék megismertetni, és nem csak Magyarországban gondolkodnak. Az Enterprise Europe Network segítségével már egy szlovén ügynököt is találtak.

A borvidék, a termelő, illetve a fajta presztízse számít a bor értékesítésében

2018. 05. 02. 09:29

Reneszánszát éli a borkultúra. A hazai bortermelők és pincészetek mind igényesebb, különlegesebb borokat állítanak elő, munkájuk minőségét számos nemzetközi elismerés is tükrözi. A hazai kulturált borfogyasztást a borvidékeken létrejött borutak, fesztiválok, rendezvények támogatják, bár a közízlés csak lassan változik. Igaz, ma már akár borakadémián is lehet tanulni az embert évezredek óta kísérő nemes italról.

„Az IMP3rove felmérés megmutatta, hogy miben kell még fejlődnünk”

2018. 05. 02. 09:25

Saját fejlesztésű szoftverekkel segíti a kereskedelemben részt vevő üzletek – vendéglátók, nemzeti dohányboltok, kiskereskedelmi üzletek, pékségek és kisboltok – működését a pécsi Xoft Kft. A szoftverek megbízható támogatást nyújtanak a pénz elszámoltatásához, csakúgy, mint a leltározáshoz, a standoláshoz és a kedvezmény kezeléshez.

A tanulóik ajánlják őket

2018. 05. 02. 09:23

A pécsi Sze-Kat Kft. partnercégében a Takesz Kft.-ben szinte a megalakulása óta foglalkozik tanulóképzéssel. Jelenleg öten sajátítják el náluk az ács szakma alapjait.   

Fontos a családi indíttatás

2018. 05. 02. 09:18

A Barbakán Szépségszalonban Pécsett, mint mindig most is nincs üres szék. Siklósi Mónika, fodrász-mester a szalon tulajdonosa is éppen az egyik vendég haját mossa, s miközben beszélgetünk megszületik a frizura is.

„A sport erősíti az önfegyelmet és pontosságra ösztönöz”

2018. 05. 02. 09:06

Pesti András fotóművész, a pécsi Print-It Kft. tulajdonosa szigorú napirend szerint él. Az ipari- és reklámfotóval, tudományos reprodukcióval, nyomdai előkészítéssel, weboldalak illusztrálásával, valamint épületbelsők dekorálásával foglalkozó vállalkozás ügyvezetője gyakorlati oktatóként fényképész tanulók szakmai képzését is vállalja. Napi munkája mellett azonban kiemelten fontos számára a sport és az egészséges életmód, mint mondja, szervezés kérdése, hogy minden beleférjen a nap 24 órájába.

Egyre keresettebb a természetes alapú szörpcsalád

2018. 05. 02. 09:04

Két és fél évvel ezelőtt indult el a siker útján a hidasi Yuva Kft. által valódi gyümölcsből fejlesztett FruttaMax szörpcsalád, amely mára már szépen teljesít. A prémium kategóriás termék megalkotásánál a környezetvédelemre is figyeltek a fejlesztők, hiszen a fél literes palack tartalmából 12 liter gyümölcslé állítható elő. Akkor ott hagytuk abba a beszélgetést Szabó Zoltán ügyvezetővel, hogy néhány élelmiszerlánc és több nagykereskedés is forgalmazza a terméket. Azóta új ízek is színesítik a termékpalettát, sőt a szörpök mellett más, szintén a FruttaMax-hoz hasonlóan egyedi termékek is bekerültek a vállalkozás kínálatába.

Kukta - Kiss "Gadget" Zoltán

2018. 05. 02. 09:02

Az elsősorban esküvői és gasztronómiai fotózással foglalkozó Kiss 'Gadget' Zoltán 2013-ben hagyta maga mögött a mérnöki pályát – miközben azért a kamara informatikai és elektronikai szakértőjeként is tevékenykedik. 

A minőség idehozza vendégeket

2018. 05. 02. 08:58

Szinte közmegegyezés, hogy Pécs legjobb lángosát a Sziget úton található Maci Lángosozóban kaphatjuk. Az idén tavasszal ötéves évfordulóját ünneplő hely üzemeltetőjével, Szalai Gáborral beszélgettünk.

Autóteszt: Lévai Gábor – Renault ZOE Z.E. Q90

2018. 05. 02. 08:54

A Centranet Bt. ügyvezető tulajdonosa fotós, emellett oktatja is a fényképészetet. A Nyitrai Autóház elektromos autójáról, a Zoéról is készített magának néhány képet, pedig számára nem volt újdonság az elektromos hajtású tesztautó, hiszen a mindennapokban is egy emissziómentes járművet használ.

„Az a szó: lehetetlen, nincs a szótáramban”

2018. 04. 03. 15:01

A Puchner Kastélyszálló és Bikali Élménybirtok létrehozásával, működtetésével évtizedek óta élteti Baranya megye egyik kevésbé fejlett térségét Kollár László. A Puchner Birtokot (Puchner Kastély és Élménybirtok együtt) évek óta csak Pécs városa és Harkány előzi meg vendégéjszaka számban. A mára nemzetközi attrakcióvá vált élménybirtok magas színvonalát, sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a folyamatosan vissza-visszatérő vendégkör. Kollár László a kamara önkéntes tagjaként több testületben dolgozott és részt vett az idegenforgalmi duális képzés szakmai előkészítésében. Szakmai befolyása országosan is jelentős, profizmusa mintaértékű, eddigi munkásságát ismerte el a kamara a Zsolnay Díjjal.

 

3. Dél-dunántúli Humán Konferencia: Harc a munkaerőért

2018. 04. 03. 14:59

A nagy sikerrel megrendezett korábbi két dél-dunántúli regionális humánerőforrás konferencia folytatásaként május 24-én ismét lehetőségük lesz a régió HR-szakembereinek, cégvezetőinek, foglalkoztatási szakembereinek a területet érintő új információk, jó gyakorlatok megismerésére, illetve értékes tapasztalatcserét folytatni szervezetfejlesztő, coach, humán erőforrás szakemberekkel. A konferenciát most is a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Humán Klubja szervezi, a téma pedig a korábbi két nap (Elkötelezett munkavállalót! De hogyan?, ill. Maradj a sikerig, és azon túl is!) folytatásaként a „Harc a munkaerőért” címet kapta. Idén a Humán Klub 13 témakört (pl. belső kommunikáció, coaching szemléletű vezetés, digitalizáció, automatizálás, megváltozott munkavállalói elvárások, munkatársak motiválása stb.) jelölt meg a szakmai nap tematikájaként, ezek közül szavazhattak a leendő résztvevők arra, hogy melyiket tartják a legaktuálisabbnak.

„A siker a kitartó és állhatatos munkának köszönhető”

2018. 04. 03. 14:52

Az alapítástól eltelt mintegy harminc év alatt a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. a régió egyik vezető vállalatává nőtte ki magát. A multinacionális cégek által uralt piacon megmutatták, hogy innovatív fejlesztésekkel, jó üzletpolitikával magyar családi vállalkozás is lehet versenyképes. Ma már naponta több mint százezer termék készül teljesen automatizált módon egy-egy gyárukban. A Budapesti Műszaki Egyetemmel partnerségben tavaly elindult egy egyedülálló európai újítás: a napelemes tetőcserép fejlesztése és gyártása. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Gódi Attila ügyvezető munkáját Az Év Üzletembere Díjjal ismerte el.

„Szinte kizárólag Pécsett van munkánk”

2018. 04. 03. 14:50

A Kőház Zrt. az 1990-ben történt alapítása óta eltelt több mint két évtizednyi idő alatt Baranya megye, illetve Pécs területén az építőipar egyik jelentős, meghatározó cégévé nőtte ki magát Nemes Csaba vezetésével. Sikerük titka, hogy magas minőségben, szervezetten, jó irányítással dolgoznak, folyamatosan képzik munkatársaikat, akiknek biztos jövedelmet és szakmai fejlődést biztosítanak. Nemes Csaba mind üzletemberként, mind magánemberként sokat tesz azért, hogy Pécs gazdaságilag és társadalmilag is vonzó környezetté váljék. Munkásságát a kamara Angster József Díjjal ismerte el.

Vidám, egyedi, színes táskák és kiegészítők

2018. 04. 03. 14:43

Ma már sikk egy Tanó Móni táskával megjelenni, Tanó Móni neszesszert, szemüvegtokot, tolltartót használni. A fiatal üzletasszony ugyan építészetet tanult, építész- majd belsőépítész irodában helyezkedett el, de mindig is érdekelték a különleges textilek és a belőlük készíthető minőségi használati, valamint dísztárgyak. Ezért is hozta létre a Handmade by Tanó Móni egyedi, country stílust képviselő márkát és termékcsaládot, és lépett velük piacra - sikeresen. Móni kitartását, bátorságát, magas színvonalú termékeit a kamara Az Év Fiatal Üzletembere Díjjal ismerte el.

Digitális nomádként több országban dolgozik

2018. 04. 03. 13:43

Volt többek között televíziós főszerkesztő és igazgató, filmes és projektgazda, közgazdászként, PR-szakemberként és filmes producerként végzett, jelenleg az eddigi összes tudását és tapasztalatát felhasználja a Kreatív Ipari Klaszter elnökeként és kreatív ipari vállalkozóként. Számos nemzetközi projektben vesz részt, van, amelyik a kreatív ipart, más a kreatív vállalkozások működését segíti. Egyik nap Pécsett dolgozik egy közösségi irodában, a másik nap egy repülőgépen, hogy harmadnap angolul tartson előadást vagy workshopot Európa valamely országában. Keresnyei János digitális nomádnak vallja magát, a kiszámíthatatlan munkahelyzet nem bénítja le, inkább inspirálja.

 

A világ legfenntarthatóbb ceruzája Baranyában

2018. 04. 03. 13:41

Nem egy „hagyományos” enterprise europe network-ös történet a pécsi LUNARTIS kreatív ügynökség és a horvátországi Fabula Pencil startup együttműködése, inkább a személyes odafigyelés kitűnő példája. Mégsem hanyagolható el az üzletipartner-közvetítő hálózat szerepe, hiszen az, hogy egy minden résztvevő számára megelégedéssel szolgáló üzleti kapcsolat valósult meg, nagy részben az EEN-nek köszönhető.

Szakmabemutatás újszerűen

2018. 04. 03. 13:39

A rossz idő ellenére is zajlik az élet a szigetvári Melio-Start Kft. telephelyén. Az elkövetkezendő napok, hetek munkáiról folyik az egyeztetés, s arról, melyik munkaterületre mehet a gyakorlati képzésen náluk lévő tanuló. S, a Szigetváron folyó különleges megoldásokkal készülő épületen melyik munkafázisokat mutatják meg az a szakgimnázium építőipari szakmát választott diákjaink. 

Magyar részvétellel indul a GEO-ENERGY Europe nemzetközi klaszter kooperáció

2018. 04. 03. 13:36

Az EU vállalati és KKV szektor versenyképességét támogató COSME (European Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises) program “Klaszterek nemzetköziesítése” (“Clusters Go International”) felhívására egy nyolctagú nemzetközi konzorcium, a GEO-ENERGY EUROPE (GEE) sikeres pályázatot nyújtott be. A konzorcium magyar tagja az Alkalmazott Földtudományi Klaszter. A nyertes pályázat célja olyan transznacionális, (meta-) klaszter létrehozása, amely elősegíti a felszín alatti energiaforrásokhoz, a geo-energiához kapcsolódó EU-s vállalkozások működésének, versenyképességének javítását.

A szakma koronája a mestercím

2018. 04. 03. 13:28

A Teréz utcai Tereza Szépségszalon fodrászatában sorra érkeznek a vendégek, ahogy a felső szinten a fordulóban kialakított körömkozmetikába is. Az emeleten, a folyosó végén, intim körülmények között működő kozmetikában ülünk le a szalon tulajdonosával, Pusztai Zita kozmetikus-mesterrel beszélgetni.

Gördülékeny generációváltás Gondáéknál

2018. 04. 03. 13:25

Generációváltás történt a családi vállalkozásban, a 20 éve dr. Gonda Tibor és felesége, Ágnes által üzemeltetett Tekeresi Lovaspanzió operatív menedzsmentjét már fiuk, Áron látja el tavaly szeptember óta, az idei szezont is ő kezdi hamarosan. A fiatalember új tervekkel indul a jövőnek, háttértámogatásként azonban szülei szakértelmére is számíthat. A családi vállalkozás átadása szerencsésen alakult, ennek mikéntjéről kérdeztük Gonda Tibort.

„A futás kiváló a felgyűlt problémák levezetésére”

2018. 04. 03. 13:22

Az építőipar nem iroda, a napi több órás fizikai, szellemi aktivitás fárasztó az emberi szervezet számára. Talán ezért is tekintenek többen „csodabogárként” Kovács Balázsra, a pécsi Kasztor Kft. ügyvezetőjére, hogy még van energiája, kedve futócipőt húzni egy-egy kemény nap vagy hét után, és 6-14 km-t futni a Mecsekben vagy Baranya megye dombjain-hegyein. Mint mondja, a sport egész életében része volt a mindennapjainak, ma leginkább a stressz levezetésére és a jó kondíció megőrzésére szolgál.

 

Pizzériából már nem kell több

2018. 04. 03. 13:08

Az egykori legendás Áfium helyén másfél évvel ezelőtt teljesen új koncepcióval nyitott Pécsett az Irgalmasok utcájában a Hrabal Söröző és Étterem. A cseh sör- és ételkínálat talán már a névből is könnyedén kikövetkeztethető, de a pontos koncepcióról és a az eddigi tapasztalatokról Storozynski Balázzsal, a helyet október óta irányító üzletvezetővel beszélgettünk.

Autóteszt – Vass József - Ford Ecosport

2018. 04. 03. 13:06

A pécsi Korhely Étterem és Pub üzletvezetője a FX Autóház egyik friss fogását, a megújult Ford Ecosport-ot tesztelte, és jó szakemberhez méltóan, felkészülten érkezett a próbaútra.

Siker: együtt működünk!

2018. 03. 07. 10:31

„A siker nem a körülményektől, hanem a hozzáállásodtól függ.” Andrew Matthews amerikai író fogalmazta meg így a siker fő összetevőjét, de tudták ezt azok a baranyai vállalkozók is, akiknek sikertörténetét adjuk közre ebben a cikkben. Olyan pozitív kicsengésű eseteket gyűjtöttünk össze, amelyekben jelentős szerepe volt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Ipakamara munkatársainak: információval, tanácsadással, szervezéssel támogatták a hozzájuk forduló vállalkozásokat.

Kutatóközpontot épít Pécsett a dán FOSS cég

2018. 03. 07. 10:29

A dán FOSS cég együttműködése a pécsi biotechnológiai kutatásokkal foglalkozó Soft Flow Kft.-vel több mint hat évvel ezelőtt kezdődött. Négyévnyi sikeres közös munka igazolta, hogy a két cég stratégiája jól kiegészítik egymást. Ez vezetett el odáig, hogy a FOSS cég 2016 márciusában megvásárolta a Soft Flow-t; a dolgozók létszámát azóta 22-ről 33-ra, 2020-ra pedig remélhetőleg 120 fölé emeli.

PTE Innovációs és Ipari Tanácsadó Testület

2018. 03. 07. 10:26

A helyi vállalkozások aktív közreműködésével, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkárának elnökletével megújuló szakmai testület kezdte meg munkáját a Pécsi Tudományegyetemen. A PTE Innovációs és Ipari Tanácsadó Testület a gazdaság és az egyetem kapcsolatának szorosabbra fűzését, a kutatás-fejlesztési eredmények társadalmi megvalósulását segíti elő.

Külföldi befektetők – mikor jönnek Pécsre?

2018. 03. 07. 10:24

Az utóbbi másfél-két évben számos alkalommal szóltak a hírek arról, hogy nagy külföldi befektetők érkeznek Pécsre, Baranyába, új gyártóegységeket, üzemeket hoznak létre és ezekben helyi munkavállalókat foglalkoztatnak. Mind a város és a megye, mind a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara vezetői számos tárgyalást folytattak az érdeklődőkkel – átütő eredményt azonban egyelőre nem hoztak ezek a próbálkozások. A kamara új metódust vezetett be a leendő befektetőkkel való egyeztetéseken: minden esetben a tárgyalófelek között ül legalább egy olyan helyi vállalkozás vezetője, aki adott területen érdekelt, hogy tapasztalataival, véleményével járuljon hozzá egy minél objektívebb kép kialakításához. Rabb Szabolcs, a kamara titkára szerint a sikerhez az őszinteségen keresztül vezet az út.

A porcelánszerű bőrtáskáktól a „pécsi” táskáig

2018. 03. 07. 10:20

A Zsolnay-kerámia formavilága már a bőrdíszmű termékeken is megjelenik. A pécsi Blázek & Anni Kft. egy budapesti megrendelő megbízására olyan különleges bőrtárgyakat készít, amelyek mind anyagukban, mind megjelenésükben megidézik a híres Zsolnay-porcelánokat. A termékek fejlesztése során a vállalkozás szorosan együttműködik a Zsolnay család tagjaival, akik az elkészült termékeket a Zsolnay hagyományok szellemében zsűrizik, illetve a gyártási folyamatot jóváhagyják. De ez az utóbbi hónapoknak csak az egyik fejlesztése, mint a cég ügyvezetője, Kamu János mondja, folyamatosan keresik a megújulás lehetőségét.

A sport pontosságra, fegyelemre tanít

2018. 03. 07. 10:09

Napjai nagyobb része úgy telik, mint a „rendes” vállalkozóké: a társas- és családi házak, valamint középületek építésével, kivitelezésével foglalkozó vállalkozását vezeti, miközben folyamatosan képezi magát és több testületben szakmai munkát is vállal Vörös György, a Vörös Bau Kft. ügyvezetője: többek között a kamarában a kőműves mestervizsga bizottság elnöke. Attól azonban sem a megbízások, sem más nem tántoríthatja el, hogy sportoljon. Ugyan ma már nem napi rendszerességgel, de azért hetente 1-2 alkalommal lemegy a focipályára és beáll a csapatba. Azt mondja, a mozgásra szüksége van.

 

Mestervizsgát tett, hogy szakoktató maradhasson

2018. 03. 07. 10:07

Ma már a tanulókkal csak mesterek foglalkozhatnak, folyjon a képzésük cégeknél, vagy vállalkozásoknál. Az eltelt években e cím megszerzése érdekében többen is mestervizsgát tettek, hogy továbbra is a jövő szakmunkásainak kinevelésében vehessenek részt. Orzsi Bálint a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. szakoktatója is ennek jegyében szerezte meg a gépi-forgácsoló mesterlevelet.

Az épületgépészet három szakma egyben

2018. 03. 07. 10:05

Egyre nehezebben találnak jól képzett szakmunkásokat az épületgépész vállalkozások, cégek. A pécsi CH Épületgépész Kft. ügyvezető tulajdonosa, Czvitkovics Gábor sincs könnyű helyzetben, de még eddig nem kellett munkát visszamondania azért, mert nem volt, aki elvégezze azt.

Autóteszt – Dacia Duster 1,2 TCe Prestige 4x4

2018. 03. 07. 10:02

Pintér Istvánnal a pécsi Volker Kft. Bosch Car Service ügyvezető tulajdonosával a Dacia sikermodelljének, a Dusternek új generációját próbáltuk ki. A Nyitrai Autóház tesztautója az erősebb benzinmotorral, négykerékhajtással, és az új elektronikus extrákkal érkezett a tesztre.

Ahol a séf a saját főnöke lehet

2018. 03. 07. 10:01

A Mária utca 1. alatt évtizedekig működött Pécs első kortárs magángalériája, és a helyiségeknek teljesen új funkciókat adva itt nyitott meg 2017 végén a Soul Kitchen. A séffel – és most már vállalkozóval – Csonka Gergővel beszélgettünk.

Kukta

2018. 03. 07. 09:59

A gasztronómia iránt érdeklődő üzletembereket, üzletasszonyokat bemutató sorozatunk állandó kérdése, hogy a cégvezetés mellett hogyan lehet időt szakítani a konyhában való helytállásra. Ezúttal Sziklainé Bán Hajnalka, a Hajnalfény Szépségszalon tulajdonosa válaszolt, és mesélt kedvenc receptjeiről.

Ipar4.0: a jövő már a jelen

2018. 02. 07. 15:38

Már javában zajlik a negyedik ipari forradalom, amikor is a fizikai gépek és tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak, a reálgazdaság egyetlen hatalmas, intelligens információs rendszerbe integrálódik. Az újkeletű forradalom kihívásaira ad válaszokat elsősorban az ipari folyamatok teljes digitalizációjával az Ipar4.0 elnevezésű koncepció. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara az elsők között csatlakozott ahhoz a platformhoz, amely országos szinten az új technológiai korszakváltásra reagál a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra és az iparvállalatok együttműködésével, nemzetközi kooperációval.

Webáruházra fel! – a siker érdekében fontos a tervezés, a marketing

2018. 02. 07. 15:34

Egyre több vállalkozás dönt úgy, hogy internetes kereskedésbe fog. Vannak köztük sikertörténetek, és vannak, akik hamar feladják. Hogy mi a sikeres webáruház titka, egyáltalán milyen eszközök szükségesek a hosszú távú eredményességhez, erről kérdeztük Szilágyi Tímea kreatív szövegírót, marketing tanácsadót.

„Dizájnos” előretörés a Kreatív Ipari Klaszternél

2018. 02. 07. 15:32

Tavaly januárban Debrecenben rendezték meg hazánkban először a „Design for Enterprises” – www.designforenterprises.eu – elnevezésű tréningsorozat egyik elemét, mely a dizájn termékfejlesztésben betöltött stratégiai szerepéről szól. Mivel a rendezvény hasznosnak bizonyult, a helyszínt adó Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közvetlen kapcsolatot épített kamaránk és az olasz főszervező között.

Karosszéria-lakatosra mindig szükség lesz

2018. 02. 07. 15:28

A műhelyben nincs egy szabad hely, minden egyes szerelőaknán áll autó, a karosszéria és a fényező műhelyben is hasonló a helyzet.

 

 

Az eddigi munkám koronája a mesterlevél

2018. 02. 07. 15:23

Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a mestervizsga megléte. A céhek megalakulásával fonódik össze a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó mesterek képzése, akik mindig is jelentős szerepet töltöttek be a szakember-utánpótlás kinevelésében. Ma már csak e cím birtokosai vehetnek benne részt, s ennek köszönhetően már mester nem csak a kézműves szakmákban tevékenykedők lehetnek. Vörös Bernadett kereskedő-mester e lehetőséggel élve szerezte meg a mesterlevelét. 

A sport megkönnyíti a felek közötti kommunikációt

2018. 02. 07. 15:19

Míg gyermekkorában a csapatsportokat részesítette előnyben, felnőtt korára az egyedül végzett mozgás is fontos szerepet kapott Boros Gergely, EXIM Bank Zrt. regionális képviseletvezetőjének életében. A sport kisgyermek kora óta jelen van mindennapjaiban, a mozgás szeretetét talán futballozó édesapja ültette el benne. Ma már a foci mellett rendszeresen fut, télen síel, a nyári nap pedig többször a vitorláshajón találja. Nem múlik el hét mozgás nélkül.

 

A család együtt képes a talpon maradásra

2018. 02. 07. 15:12

Mi történik akkor, ha egy családi vállalkozásban az egyik „motor” egy hosszan tartó betegség miatt kiesik, de holnap is ki kell nyitni, mert a vendégek, a vásárlók várják a terméket, a szolgáltatást? Hogyan képes kezelni az előállt helyzetet a család, amely egyben vállalkozói közösség is, és miként tudja bebizonyítani azok számára, hogy igenis képes életben tartani a vállalkozást, akik a teljes csődöt prognosztizálták? A villányi Polgár Pincészetet működtető Polgár család megtalálta a maga válaszait ezekre a kérdésekre.

Autóteszt - Ford Fiesta 1.0l EcoBoost Tiatnium

2018. 02. 07. 15:09

A munkaruhák gyártásával foglalkozó Anikó Munkaruha névadó tulajdonosával, Pálinkásné Bakó Anikóval a kisautó kategória egyik legnépszerűbb modelljének a Ford Fiestának legújabb változatát próbáltuk ki. Az FX Autóháztól egy jól felszerelt agilis változatot kaptunk a tesztre, ami már az első méterek megtétele előtt elnyerte tesztelőnk szimpátiáját.

Jó hely

2018. 02. 07. 15:05

Az Eozin néhány hónappal ezelőtt nem csak, hogy elköltözött, de nevet váltott és konyhával gazdagodott a Színház téren. Az immár Eozin Corso néven futó hely üzemeltetőjével Kövy Zoltánnal beszélgettünk.

Kukta

2018. 02. 07. 15:01

Sorozatunkban cégvezetők, üzletemberek, vállalkozók mesélnek gasztronómiához, főzéshez fűződő viszonyukről és ezúttal cikkünk egyik következménye lehet, hogy Jenei Péter, fotós mégiscsak összeköti a munkáját a hobbijával. Azaz dokumentálja is, amit kedvtellésből sütöget.

Eredményes, stabil, elismert: Öko-Trade Kft.

2017. 12. 06. 13:19

A hazai környezetvédelemben megkerülhetetlen a pécsi székhelyű, de Budapesten is irodát működtető Öko-Trade Kft. Az idén 25 éves vállalkozás hiteles és független szakértői, tervezői tevékenységet, valamint kivitelezést is folytat a környezetvédelem minden szegmensében. A cég alapfilozófiája, hogy az önkormányzati, vállalati gazdasági munka során felmerülő, környezetvédelmet érintő problémákra minden esetben meg tudja adni a megfelelő választ, amely a megbízó számára a leggazdaságosabb, a hatóságok számára pedig a legkielégítőbb megoldást jelentse. Mindezt miként tudták megvalósítani az elmúlt negyed évszázad alatt, arról Bartos Sándor cégalapítót, ügyvezetőt kérdeztük.

Magyar vállalkozások külföldi piaci lehetőségeit segíti a sikeres biológus

2017. 12. 06. 13:16

Az tud jól használható tanácsot, információt, kiválóan alkalmazható praktikákat javasolni a külföldi piac meghódítására készülő hazai vállalkozásoknak, aki maga is több évtizedes tapasztalattal rendelkezik ezen a területen. Néha elég csak azt tudni, hogy kit vagy mit érdemes megkeresni, hogy megoldódjon egy helyzet, egy probléma, ilyenkor jól jön egy olyan szakember támogatása, aki már megjárta, megtapasztalta ezt az utat. Dr. Lustyik György biofizikus több mint két és fél évtized alatt felépítette a dél-dunántúli régió legerősebb biotechnológiai vállalkozását, a Soft Flow Hungary Kutató Fejlesztő Kft.-t, amelyet tavaly megvásárolt a világ 28 országában jelen lévő, évi 270 millió eurós forgalmat bonyolító, az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatára szakosodott dán FOSS Analyticals Hillerod cég.

Gép helyett komplett technológiát vesznek a mezőgazdaságban

2017. 12. 06. 13:15

Csak akkor van esély a cég fennmaradására, ha a nagy rendszereknél többet tud kínálni vagy minőségben, vagy szolgáltatásban, vagy tudásban, esetleg mindháromban, ezért olyan eszközöket árul a Tomelilla Kft., amelyek a mezőgazdasági technológia csúcsát képviselik. A munkagépek és eszközök kereskedelmével foglalkozó bodai vállalkozás ügyvezetője, Borsiczky István szerint ma már nem a gépet kell eladni, hanem a teljes technológiát. Ezért mindent kipróbálnak, igyekeznek elébe menni az újdonságoknak, ami a termelő szempontjából magában hordoz valamilyen továbblépési potenciált – ez a Tomelilla kereskedelmi stratégiája.

Átütő újdonságok – csak régen voltunk-e kiválóak?

2017. 12. 06. 13:08

Működik-e ma is a magyar agy, és milyen támogatási lehetőségei vannak az újító elméknek? Miért ad pénzt innovatív termékek, szolgáltatások kifejlesztésére egy befektető, a magyar állam vagy az Európai Unió? Az ipari termelés, a kapcsolódó szolgáltatások vagy a hétköznapi fogyasztó számára is érthető, és lehetőleg pénzügyileg megtérülő kiválóságot keresik, ami ráadásul jól kommunikálható. Kiragadva egyet a számos pénzcsapból: az EU által biztosított „KKV Eszköz” forrásainak megnyitására törekszik a szakember, Dobay Balázs (D-Lab).

25 éves Európa egyik legnagyobb orgonaépítő vállalkozása

2017. 12. 06. 13:02

Szerényen, ámde méltó módon ünnepelte meg Magyarország legnagyobb és Európa egyik legnagyobb orgonaépítő vállalkozása, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra csapata azt, hogy fiatal felnőtt korba lépett a vállalkozás. 25 évvel ezelőtt Budavári Attila egyéni vállalkozásként alapította meg a későbbi manufaktúrát, amelybe nem sokkal később testvére, Budavári Csaba társult be mellé. Az új orgonák építésével, orgonák restaurálásával, szerkezeti átépítésével, javításával, karbantartásával foglalkozó cég mára 3 kontinensen mintegy 400 ügyféllel áll kapcsolatban, kiemelkedő munkája elismeréseként pedig számos díjat kapott az elmúlt években.

Egész Európára jellemző a szakemberhiány

2017. 12. 06. 12:58

A pécsi székhelyű Treszner Kft.-nél már hosszú évek óta foglalkoznak tanulók képzésével. Tulajdonosai nemcsak a szakember utánpótlásuk miatt vágtak bele egykoron, hanem a ma már hiányszakmának számító villanyszerelők képzését mindig is fontosnak tartották. Álmos utcai telephelyükön ennek jegyében szerelték fel tanműhelyüket, s nyerték meg ügyüknek Károly Józsefet, aki évtizedeken át volt az egyik pécsi szakképző iskolában szakoktató.

A vendéglátás egy életforma

2017. 12. 06. 12:19

Nem igazán sokan vállalkoznak arra, hogy több  szakmában is megszerezzék a mesterlevelet.  Faragó István azonban úgy gondolta, leteszi  a szakács és a pincér mestervizsgát is.

Szerethető és családbarát munkahely lett a Webstar Csoport

2017. 12. 06. 12:17

2011-es sikeres pályázata után idén ismét elnyerte a „Családbarát munkahely” címet a szoftverfejlesztéssel foglalkozó Webstar Csoport Kft., de másik két elismerés, a „Szerethető Munkahely Díj” és „Az Év Felelős Foglalkoztatója” cím is megilleti a pécsi vállalkozást. A 39 fős cég számára – ahogy fogalmaztak – a „családbarátság” a munka és a magánélet egyensúlyát jelenti, azt, hogy munkatársaik szenvedélyesen tudjanak dolgozni, ehhez a magánéletükben fel tudjanak töltődni, és hogy a szervezet ezt fenntartható módon tudja támogatni. Az idei nyertes pályázatról Bertók Attila ügyvezetőt kérdeztük.

„A sportban a kikapcsolódás és a játék élménye a fő motivációm”

2017. 12. 06. 10:25

5 évesen már a grundon, majd az általános iskolai, sportiskolás, gimnáziumi és egyesületi edzések keretében ismerkedett a legtöbb labdajátékkal (labdarúgás, kézi-, kosárlabda, asztalitenisz, tenisz) Pál István, az OTP Bank Nyrt. Dél-dunántúli Régió ügyvezető igazgató-helyettese. Ezekből mára kizárólag a tenisz maradt, ám az új évezreddel berobbant a „kései nagy szerelem”, a terepfutás. A teniszpálya mellett egyre többször enged a Mecsek csábításának, hetente akár négyszer-ötször is hosszabb-rövidebb távokat fut a hegyen.

Szezonális és régiós

2017. 12. 06. 10:24

Néhány év szünet után újranyitott a legendás pécsi Kikelet éttermi és kávézó része, de várhatóan tavasszal kezdődik majd a „nagyüzem". A páratlan kilátáshoz már most is kitűnő vendéglátás társul, aminek a koncepciójáról és a további tervekről Horváth Tamás, üzletvezetővel beszélgettünk.

Kukta

2017. 12. 06. 10:21

A Vinoliva Kft. ügyvezetőjének élete összefonódott a gasztronómiával. Győrffy Zoltán miközben a Pécsi Borozó magazin főszerkesztő-kiadója, tanácsadóként is dolgozik és rendezvényeket szervez. A munkája tényleg a hobbija – és fordítva.

Autóteszt: Bánné Radnai Anna – Mercedes-Benz E 220 d 4M All Terrain

2017. 12. 06. 10:18

A Mercedes E-osztály legújabb kivitelét a meglehetősen hosszú nevéhez illően szinte mindentudó összkerékhajtású All Terrain változatot a Gigi kozmetikumok Dél-Dunántúli képviseletének vezetőjével, Bánné Radnai Annával próbáltuk ki. Hamar kiderült, hogy jó választás volt a tesztautó.

Alkoss csodát! – DesignPécs 2017

2017. 11. 07. 12:02

Alkoss csodát! – ez a szlogenje az idei, immár 5. DesignPécs rendezvénynek, amely mintegy 10 napon át (szept. 29. – okt. 8. között) mindenki előtt nyitva állt, hogy tényleg megszülessen benne vagy általa a csoda. Már a hivatalos megnyitón is olyan hatalmas volt az érdeklődés, hogy egy gombostűt sem lehetett leejteni a Nana Bistro & Barban, ez is azt jelzi, hogy mekkora igény van a városban rejlő design potenciál megmutatására.

Ház építés, ház eladás - 35 éves a Kőház Zrt.

2017. 11. 07. 11:58

Míg korábban kizárólag építették a házakat, az épületeket, néhány éve új üzletágként és már ingatlanok értékesítésével, épületgépészettel, szerkezetépítéssel, beruházással is foglalkozik a pécsi székhelyű Kőház Zrt. A társaság 1982-es megalapítása óta meghatározó szereplőjévé vált a pécsi építőiparnak, számos középület, intézmény, lakóház létesült az ott dolgozó szakemberek hozzáértésének, minőségi munkájának köszönhetően.

Ma már ő értékeli a jelölteket

2017. 11. 07. 11:56

Már az ebédhez terítenek a Pécsi Kereskedelmi Központ Fókusz Éttermében, ahol Miseta Zoltán szakácsmesterrel, többek között a vendéglátóhelyet is üzemeltető  cég üzemeltetési vezetőjével ülünk le beszélgetni. Az elsők között szerezte meg a kamarai mester címet, amikor hosszú évek után ismét lehetőség nyílt rá. Az elmúlt hónapban pedig átvehette a szakács mestervizsga-bizottság elnöki posztjáról szóló megbízólevelét.

Az informatikát hívták segítségül

2017. 11. 07. 11:53

Kicsit várnom kell, mert az M4-Tech Kft. egyik tulajdonos, ügyvezetője Varga Zoltán a beérkezett alapanyagokat teszi a helyére targoncával a raktárban. Amikor végez, végigjárjuk az üzemet, ami az elmúlt években jelentős fejlődésen ment át. Egyetlen gép sem áll, kettőn - nem kis meglepetésemre - hölgyek állnak, míg a CNC-esztergát egy volt tanítványuk kezeli. Speciális, a fémforgácsoláshoz szükséges egyedi szerszámokat- és alkatrészeket gyártanak, jelenleg német, valamint hazai vállalkozások részére.

Előre felkészülni, gyorsan tárgyalni

2017. 11. 07. 11:49

Európai cégek képviselői, diplomaták és testvérvárosok küldöttei, valamint pécs-baranyai vállalkozások részvételével zajlott október elején a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában az Open4Business rendezvény, amelyen a résztvevők többek között partnerségeket, üzleti kapcsolatokat építhettek. Az Enterprise Europe Network dél-dunántúli irodája, valamint a kamara által szervezett programon kiemelt esemény volt az üzletember-találkozó, amely mellett plenáris ülések, fórumok, egyéni tanácsadások, céglátogatások és networking események is helyet kaptak. A gabonakereskedelemmel, raktározással, logisztikával foglalkozó bólyi Agro Boy Kft. fuvarszervezője, Körösztúri Balázs már második alkalommal vett részt az Open4Business üzletember-találkozóján, a vállalkozás fuvarozási kapacitásához keresett üzleti partnereket.

Pécsi cég a legsikeresebb magyarországi, közösségi finanszírozással létrejött projektben, a BREWIE-ban

2017. 11. 07. 11:47

Egy magyar fiatalok által fejlesztett otthoni sörfőző gép, a Brewie – ez lett az eredménye a legsikeresebb magyar közösségi finanszírozású projektnek, amelyet egy budapesti startup valósított meg. A számítógéppel vezérelt, egyedi fejlesztésű automata berendezésre több mint 700 ezer dollárt gyűjtöttek össze a fiatalok, a gépet azóta meg is építették, már igen sokat el is adtak és folyamatosak a megrendeléseik. A vállalkozás azzal kereste meg a hardver- és szoftverfejlesztéssel is foglalkozó pécsi RG Net Kft.-t, hogy segítsenek a gép szoftveres és hardveres problémáinak kezelésében és a gép továbbfejlesztésében. Mint Herbály István ügyvezető mondja, az interneten találták meg cégüket, mint olyan vállalkozást, amelynek van már tapasztalata e területen.

Art business, avagy a kézzel készült alkotások értéke

2017. 11. 07. 11:45

Akár egy vörösbor molekula, a kis herceg, vagy éppen egy gyerekrajz is megjelenhet ékszer formájában Gajcsi Blanka pécsi ékszertervező műhelyében. De készített már taplóból is medált a fiatal művész, és az sem szokatlan számára, ha egy eljegyzési gyűrű nem karika formájú, hanem szív vagy háromszög. Blanka saját tervezésű és kivitelezésű tárgyait is árulja, de egyre többen keresik meg őt sajátos elképzelésekkel, hogy aztán az ötvösműhelyben egyedi ékszerekben öltsön testet az ezüst és az arany. Ahhoz azonban, hogy új ékszerek születhessenek, vissza kell forgatni az eladottakból származó bevétel egy részét, hirdetni, marketingelni, azaz működtetni a vállalkozást. Ez utóbbi területeken Blanka szerint van még teendő.

A rendezvényterem új szintre emelte a vendéglátást a Pálmában

2017. 11. 07. 11:27

Régi vágya vált valóra két évvel ezelőtt a mára országos hírnevet szerzett botyakapeterdi Pálma vendéglő vezetőjének, Hóbor Lászlónénak, amikor megépült a vendéglő rendezvényterme. Ezzel ugyanis olyan hely jött létre, amely nagyobb csoportok fogadására, különleges események megünneplésére is lehetőséget biztosít. Mint Hóborné Klára mondja, Pécsről is szívesen érkeznek hozzájuk vendégek egy-egy ünnepi alkalom megtartására, kedvelik házias ételeiket és azt a szíves vendéglátást, amit ő és kollégái biztosítanak. A családi vállalkozás immár több mint 20 főt foglalkoztat.

„A csapatsport kitartásra, alkalmazkodásra, megoldásra tanít”

2017. 11. 07. 11:25

Sportos családban nőtt fel Schweitzerné Hornicz Bernadett, a Karma Pécsi Kesztyű ügyvezetője, ezért egyértelmű volt, hogy az iskolaválasztásnál is fontos szerepe lesz a sportnak. Bár a fiatal üzletasszony pályafutása kicsit messze került az élsporttól, hiszen ma a minőségi kesztyűk varrásával foglalkozó családi manufaktúrát vezeti, a rendszeres mozgásról soha, egyetlen percre sem mondott le. A mai napig igazolt játékos, a kézilabda NB III-ban játszik, és erre úgy van ideje kétgyermekes anyukaként, hogy az edzésekre magával viszi a gyerekeket. Ezért aztán a sport, a mozgás szeretete tovább öröklődött a családban.

Fejben folyton itt kell lenni

2017. 11. 07. 11:23

Sorozatunkban egy vendéglátóhely sem duplázott eddig, de a majdnem két évvel ezelőtti felálláshoz képest annyi változás történt, hogy mindenképpen indokolt volt ismét alaposabban körbenézni a pécsi Ferencesek utcájában található Balkán Bisztróban. A megjelenésében kibővült és megszépült, szellemiségében még letisztultabb helyről ezúttal Wéber Tamás, tulajdonos-üzemeltetővel beszélgettünk.

"Mindig szerettünk jókat sütni, főzni és enni"

2017. 11. 07. 11:21

A gasztronómiához fűződő viszonyáról Nagy Katalin nem csak a Pezsgőház étterem ügyvezetőjeként beszélt, hanem az őszinte, házias ételek iránt érzett, otthonról hozott szeretetét is bevallotta.

Autóteszt: Melegh Andrea – Mercedes-Benz GLA 180d

2017. 11. 07. 11:17

Melegh Andrea selyemfestő, és búvár, a Pappas Autótól ezért egy olyan Mercedest kaptunk a tesztre, ami ennek a két egymástól különböző területnek az igényeire is megfelelő. Az új GLA a vízpartokon is boldogul, ugyanakkor egy kiállítás megnyitón is elegáns.

EU adatvédelmi rendelet, jelentősen szigorodó szabályok

2017. 10. 11. 13:09

Ha a hazai törvényhozás megszavazza, minden idők legszigorúbb szabályai léphetnek életbe jövőre a személyes adatok védelmével kapcsolatban. Az Európai Unió még 2011-ben készített egy iránymutatást arra vonatkozóan, hogy miként kell biztonságosan kezelniük a cégeknek az ügyfeleik és a munkavállalóik személyes adatait. A General Data Protection Regulation, azaz röviden GDPR jelenleg csupán iránymutatás a tagországok számára, de hamarosan minden államnak meg kell hoznia a saját törvényeit e területhez kapcsolódóan. Hazánkban várhatóan decemberben kerül a Parlament elé ez a törvényjavaslat, amely elfogadása után nemcsak a vállalkozásoknak, hanem mindenkinek, aki személyes adatokat kezel, alaposan át kell alakítania az eddig használt rendszerét. Ellenkező esetben a globális árbevételének 2-4%-áig büntethetik meg őket.

Új energiák, új projektek a kamaránál

2017. 10. 03. 14:06

A korábban energiahordozók kitermelésére szakosodott mecseki térség még mindig keresi a helyét. Ugyan Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt 2010-ben, ám mivel a kultúra is csak erős gazdasági alapokon tud virágozni, ezért továbbra is központi kérdés marad a gazdaságfejlesztés. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara számos projekt partnereként, pénzt és módszereket juttatva a térségbe, ehhez járul hozzá.

Egy jó mester nemcsak oktat, de nevel is

2017. 10. 03. 14:03

Batthyányi József, a Pécsi Szakképzési Centrum Pollack Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola festő szakmai csoportjának vezetője, nemcsak felsőfokú végzettségekkel rendelkezik, de éveken át, mint szobafestő,mázoló kereste a kenyerét, s a szakma csúcsát jelentő kamarai mestervizsgát is letette.  

Belső átképzéssel csökkentik a szakemberhiányt

2017. 10. 03. 14:01

A víz- és csatornarendszerek kiépítését, központi-fűtés, szellőző, szellőző és légtechnikai berendezések szerelését végző pécsi GLT Delta Épületgépészeti Kft. munkatársainak nagy része a cégnél sajátította el a szakma alapjait. Vannak közöttük olyanok is, akik másod-szakmát is itt szereztek. Azonban az utóbbi időben - ugyanis a szakképző intézetekben már évek óta egyetlen vízvezeték-szerelő sem végez - azt az utat választották, hogy a fűtésszerelőik tanulják ki ezt a rokonszakmát.

„Olyan partnerek is képbe jönnek, akikre nem is gondolnánk”

2017. 10. 03. 13:58

Nagyon részletes profillal van jelen az Enterprise Europe Network (EEN) rendszerében a funkcionális alsóruházat, fehérnemű, sportruházat és munkaruházat gyártásával, termékfejlesztéssel, gyártás- és csomagolásfejlesztéssel foglalkozó Crestyle Kft. A svájci tulajdonban lévő, de Pécsett működő vállalkozás már számos kapcsolatot alakított ki a kamara, illetve az EEN segítségével, és mint ahogy Földes Csilla ügyvezető asszisztens mondja, nemcsak az értékesítésben, hanem az alapanyagok beszerzésében, azaz a beszállítók megtalálásában is jó hasznát veszik a partnerközvetítő platformnak.

 

Innovátor kereskedő

2017. 10. 03. 13:54

Nem gyárt, nem termel, mégis folyamatos innovációs tevékenység jellemzi a bodai Tomelilla Kft.-t. A mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozó vállalkozás munkatársai évekkel ezelőtt rájöttek arra, hogy a legteljesebb módon úgy tudják kiszolgálni vevőiket, ha kézzelfogható közelségbe hozzák a legújabb technológiákat, gépeket, módszereket. Ezért amit lehet, kipróbálnak, a más szegmensekben használt berendezéseket mezőgazdasági célra fordítják át, azt szeretnék elérni, hogy hozzáadott értékkel járuljanak hozzá partnereik sikeréhez. Elkötelezettek a folyamatos fejlesztés iránt, ezért partnereik már számos innovációjukat használják a gyakorlatban.

Közösségi felületek, blogolás, személyes felkeresés – sikeres külföldi gasztrobiznisz

2017. 10. 03. 13:49

Még a Földközi-tengeren közlekedő luxusjachtokra is eljutnak a pécsi Venison Gusto Kft. által értékesített füstölt vadhús-készítmények, de szállítanak Olaszországba, Franciaországba, Monacoba, Belgiumba, Londonba is. A prémium minőségű termékek tehát főként külföldön kelnek el, mivel egyre nagyobb az igény a jó minőségű, tiszta, adalékanyag-mentes élelmiszerre. De miként kell kereskedői oldalról kiszolgálni ezeket az igényeket, egyáltalán mit érdemes szem előtt tartani a minőségi élelmiszerek értékesítése esetén? – ezt kérdeztük a cég munkatársától, Hagymási Balázstól.

A Trust Hungary új laboratóriumban kutatja bor aromáit

2017. 10. 03. 13:47

Rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben a borászati technológia, amelynek egyik eszköze a hordó, valamint azok az eltérő méretű és alakú hőkezelt tölgyfa termékek, amelyeket a borászok a folyamat különböző szakaszaiban használnak. Ez lehet az erjesztés, de az érlelés is. E sajátos szegmensek fejlesztésével, készítésével, és már kutatásával is foglalkozik a szigetvári székhelyű Trust Hungary Zrt.

„Az embernek elemi szükséglete a mozgás”

2017. 10. 03. 13:40

Fiatalabb korában jól ment neki a futballozás, az NB III-ban is szerepelt, és még válogatott mez is volt Arnold Antalon, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelemfejlesztési és általános alelnökén. Eredetileg német-testnevelés szakos tanárnak készült, de a kereskedelem felé sodorta az élet, évtizedeken keresztül a Mecsek Füszért kereskedelmi igazgatójaként dolgozott. Mint mondja, mindig is sportolt, még a katonaság alatt is részt vett minden alkalommal a reggeli tornán és sikeresen szerepelt a versenyeken.

Autóteszt: Bogos Csaba – Mercedes-Benz C 220 d 4M Cabrio

2017. 10. 03. 13:01

A zuhanásbiztonsággal foglalkozó Gazek Safety Expert ügyvezető tulajdonosával a Pappas Auto Mercedes C-osztályának kabrió változatát próbáltuk ki, nem a megszokott motorral, és kabriótól szintén szokatlan hajtáslánccal.

A gulyásban ne legyen ress a zöldség

2017. 10. 03. 12:56

Ha fast foodról hallunk, akkor általában a hamburger vagy a girosz jut eszünkbe. De lehet ezt máshogy is sikeresen csinálni, ahogy a pécsi Széchenyi téri és Ifjúság úti Ízes Magyar Csemegék be is mutatják. Pallos Balázsék hamarosan a harmadik egységet – és egyben új főhadiszállást – nyitják.

Nem vagyok a lightos konyha híve

2017. 10. 03. 12:53

Sorozatunkban érdekes módon eddig nem szerepeltek hölgyek, így külön öröm volt Kovács Évával (Kerko Média Kft.) a kamarai Üzletasszony Klub elnökével beszélgetni a gasztronómiáról. Bevallottan a hagyományos, magyaros konyha híve, miközben persze nincs baja az alacsony kalóriatartalmú, egészségtudatos ételekkel sem. Csak a saláta mellé kapjon egy szelet rántotthúst is.

Autóteszt: Járányi Andor– Mercedes-Benz B200d 4MATIC

2017. 09. 06. 00:00

A magas minőségű szobafestő, mázoló és tapétázó munkákkal foglalkozó Pittore Bt. cégvezető tulajdonosa, a Mercedes-Benz modellpalettájának kis egyterűjét, a Pappas autó megújult Mercedes-Benz B-osztályát próbálta ki.

Kukta - Csanaky András

2017. 09. 06. 00:00

Sorozatunkban bemutatkozó üzletemberek, cégvezetők általában a családot kápráztatják el gasztronómiai érzékükkel. Csanaky András, a pécsi Szocio-Gráf piac- és közvéleménykutató cég ügyvezetője ennél egy kicsit tovább lépett.

Jó hely

2017. 09. 06. 00:00

Egyre több színvonalas kínálattal rendelkező, tematikus vendéglátóhely nyílt az elmúlt években Pécsett, de ezeken belül is a prémium kategóriát célozza meg a 19 - Bar&Shop. A Király utcai üzlet egyik üzemeltetőjével Krusóczki Tamással beszélgettünk.

A kedvenc a tenisz, de ott van az éjszakai futás is

2017. 09. 06. 00:00

Képes késő este, vagy éjszaka futócipőt húzni és elmenni futni, ha éppen akkor van rá ideje. Sport nélkül nehezen képzeli el az életét a földgáz- és villamosenergia-értékesítéssel, karbantartással, valamint energetikai tanácsadással foglalkozó pécsi Hungaro Energy Kft. ügyvezetője, Katics Ákos, aki több sportágat is kipróbált már. Az, hogy mindenre jut ideje, jó szervezés kérdése.

Új termelőcsarnok épül Bólyban

2017. 09. 06. 00:00

Új csarnok építése zajlik a bólyi May András vállalkozásánál, várhatóan év végére már a termelésben is használhatják a 250 m2 alapterületű gyártóhelyiséget. A vállalkozás 36 éve gyárt a saját fejlesztésű háztartási fémtömegcikk termékek mellett ipari felhasználásra fém alkatrészeket. Mint May András mondja, a megnövekedett megrendelések miatt volt szükség a beruházásra.

Ritka, mint a fehér holló: hatvan éve szabó

2017. 09. 06. 00:00

Az eltelt évek alatt a könnyűipari szakmák népszerűsége folyamatosan csökkent. Ma már szinte alig találni női és férfi szabót, az erre a szakmákra képző intézmények pedig a kevés jelentkező miatt, nem tudnak osztályokat indítani. Sőt van, ahol egyáltalán senki nem akar férfi, vagy női szabó lenni.

A jövő: naprakész tudás

2017. 09. 06. 00:00

Ma már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében, amellyel mind többen élnek, s szerzik meg a mesterlevelet. Várszegi Zsolt is közéjük tartozik, az elmúlt esztendőben tette le a vízvezeték- és vízkészülék-szerelő mestervizsgát.   Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a szakma csúcsát jelentő mestercím megszerzése, ami cím nemcsak rangot, hanem többlet tudást, egyfajta emberi tartást is jelent. 

Fontos a hely, a szakértelem, de a személyes kötődés a legfontosabb

2017. 09. 06. 00:00

Kellemes kozmetika Pécs egyik ódon, belváros feletti hangulatos utcájában, ahol talán az országban egyedülállóan három generáció: anya, lánya, unokája fogadja a szépülni, regenerálódni vágyó vendégeket. A Szentklárai szalonban amellett, hogy elköteleződtek a folyamatos szakmai megújulás, a továbbképzés, a professzionális kezelések és alapanyagok használata mellett, nagy figyelmet fordítanak a környezetre: nyugtató színek, természetes fa bútorok, kényelmes, praktikus elrendezés. Mindez talán úgy hangzik, mint egy reklámszöveg, ám Szentklárai Gabriella kozmetikus mester, szakoktató azért tartja fontos szempontnak ezeket, mert egyszerűen figyel a vendégei igényeire. A tanulói is sokszor kérik a tanácsát ahhoz, hogy miként alakítsák ki saját kozmetikájukat.

 

Kintlévőség behajtásában segített az EEN

2017. 09. 06. 00:00

Eddig az Enterprise Europe Network nemzetközi hálózat üzleti partnerek megtalálásában, a kapcsolatok építésében játszott szerepéről írtunk ebben a rovatban, most azonban egy új oldaláról mutatkozott be a rendszer: egy pécsi vállalkozásnak a rendszer segítségével sikerült az évek óta fennálló kintlévőségét behajtania.

Új kihívás a vállalkozások előtt: Ipar 4.0

2017. 09. 06. 00:00

Elkezdődött a negyedik ipari forradalom, amikor is a fizikai gépek és tárgyak egy információs hálózatba kapcsolódnak, a reálgazdaság egyetlen hatalmas, intelligens információs rendszerbe integrálódik. Az újkeletű forradalom kihívásaira ad válaszokat elsősorban az ipari folyamatok teljes digitalizációjával az Ipar 4.0 elnevezésű koncepció. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Rabb Szabolcs titkár kezdeményezésére az elsők között csatlakozott ahhoz a platformhoz, amely országos szinten az új technológiai korszakváltásra reagál a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra és az iparvállalatok együttműködésével, nemzetközi kooperációval. A nemzeti platformhoz történt csatlakozással párhuzamosan a kamara vezetése idén tavasszal kezdeményezte egy együttműködés elindítását a PTE-vel. Nemrég a kamara együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel és a PTE Politechnika Kft.-vel az IPAR 4.0 minősítő rendszer kidolgozására, amelyet 6-10 vállalkozás bevonásával tesztelnek majd. Az első interjú már el is készült a Matro Kft vezetőjével, Kleisz Zoltánnal.

 

„A siker egyik záloga a jó közösségben rejlik”

2017. 09. 06. 00:00

Az, hogy egy utazási iroda évtizedeken keresztül talpon marad, önmagában is siker. Az, hogy az iroda vezetője nem csak a saját vállalkozásának előrejutásáért dolgozok, az már túlmutat a sikeren. Vétek Jánosné, vagy ahogy mindenki ismeri, Vétek Emi évtizedek óta a turizmus, a pécsi turizmus szolgálatában áll, az utazási iroda és a pécsi kisvonat mellett több vállalkozást is üzemeltet. Elsőként arra kerestük vele a választ, hogy miként változott az iparág és maga a szolgáltatás, milyen kihívások voltak 10-20-30 évvel ezelőtt és milyenek vannak ma a turizmusban.

 

Open4Business – Az üzlet házhoz jön

2017. 09. 06. 00:00

Európai cégek képviselői, diplomaták és testvérvárosok képviselői érkeznek október 4. és 6. között a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarába, hogy a helyi vállalkozásokkal partnerségeket, üzleti kapcsolatokat építsenek az Enterprise Europe Network dél-dunántúli irodája által szervezett Open4Business rendezvényen. Az üzletember-találkozó mellett plenáris ülések, fórumok, egyéni tanácsadások, céglátogatások és networking események is helyet kapnak. Az idei témák, a főbb szektorok: a tudásgazdaság, a gépipar, a kreatív ipar, a kereskedelem, a női vállalkozók, a klaszter együttműködések és az innováció. A rendezvény része lesz a Connect-IT IT klaszter konferencia, a Design Pécs, valamint a Duna Régió Stratégia konferencia.

Világszínvonalú bakteriofág kutatások Pécsett

2017. 07. 04. 10:00

Számos sikeres kutatás-fejlesztési projektet menedzselt és több szabadalmat is bejegyeztetett már a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt., amely elsősorban molekuláris és mikrobiológiai jellegű kutatásokkal foglalkozik. Fő területük a bakteriofág terápia, a pécsi laborban elsősorban növényvédelmi kutatásokat folytatnak, innen került ki a világon másodikként fogalomba hozott bakteriofág alapú növényvédő szer, amely egyben az első tűzelhalás elleni anyag is volt. 

A projektpartner keresés kiváló, de a piaci keresleti oldalt erősíteni kell az EEN-ben

2017. 07. 04. 10:00

A különböző földtani tevékenységeket folytató, több mint 170 tagot számláló francia klaszter, a Pole Avenia az Enterprise Europe Network-ön (EEN) keresztül pályázati partnerséget hirdetett egy európai uniós projektre, egy klaszterek közötti együttműködésre. Erre jelentkezett a kutatás-fejlesztéssel, földtani mérésekkel foglalkozó Alkalmazott Földtudományi Klaszter, és azonnal bekerültek a néhány héten belül leadandó projektbe. Mint a klaszter elnöke, dr. Fedor Ferenc mondja, korábban is tettek kísérletet céges szinten partneri kapcsolat kiépítésére az EEN rendszerén belül, de a siker eddig váratott magára.

Kereskedjünk a világhálón! De hogyan?

2017. 07. 04. 10:00

Gyökeresen átalakította a kereskedelmet az internet megjelenése. Ma minden száz forintból közel ötöt az interneten költünk el, és az online boltok forgalma folyamatosan növekszik. Hogy milyen előnyei vannak, ha valaki kereskedőként internetes értékesítési csatornát is használ, erről Harman Tibor üzleti coach-ot kérdeztük.

A zuhanásbiztonság új márka lett

2017. 07. 04. 10:00

A zuhanásbiztonság néhány év óta gyakran használt fogalom és egy új tartalommal megtöltött terület lett a munkabiztonság területén. A védőeszköz-kereskedelemmel foglalkozó pécsváradi Q. P. Kft. ügyvezetője, Bogos Csaba jó érzékkel figyelt fel a magasban és mélyben végzett munka biztonságosabbá tételét szolgáló lehetőségre, és új márkát épített, amelynek a magas minőségű védőeszközök mellett szaktanácsadás, oktatás, leesésvédelmi eszközök felülvizsgálata is a része. Az elmúlt évek sikeréért azonban több fronton is meg kellett harcolnia a Gazek Safety Expertnek.

Több lábon

2017. 07. 04. 10:00

Mi köze van a laptopoknak a kerékpárokhoz? Vagy egy színes magazinnak a borkóstolós csapatépítéshez? De a villamoselosztók gyártása sem említhető egy napon a szárazjeges tisztítással, ahogy az autómosó sem a dizájntervezéssel. Mégis, az egyes üzleti tevékenységeket ugyanaz a vállalkozás végzi, hol azért, mert az élet így hozta, máskor pedig amiatt, mert a cégvezető kedvenc időtöltésében látta meg a lehetőséget. Egy azonban minden döntésnél közös volt: legyen gazdasági haszna az új terület elindításának, mert azért mégiscsak egy vállalkozásról van szó. Baranyai üzletembereket kérdeztünk meg a több lábon állás előnyeiről.

Autóteszt: Maszler Róbert – Mercedes-Benz E 220 d

2017. 07. 04. 10:00

Pécs legtradicionálisabb vendéglőjének, a Tettye Étteremnek egyik tulajdonosa Maszler Róbert a Pappas Autó felső középkategóriás limuzinját, az új Mercedes-Benz E-osztályt próbálta ki.

"Minden bográcsos ételt szívesen készítek"

2017. 07. 04. 10:00

A gasztronómia szeretete köti össze sorozatunk szereplőit: ezúttal ifj. Kecskés Károly, a komlói Kecskés Fémipari Kft vezetője mesél szenvedélyéről. És közben az is kiderült, hogy azért nem minden vadász tudja – vagy éppen szeretné – elkészíteni a vadhúst.

Saját szomszédaik

2017. 07. 04. 10:00

A Nappali Bár néhány év alatt a pécsi Király utca ikonikus, a városhatáron túl is ismert vendéglátóhelyévé nőtte ki magát. Az üzemeltetők májusban egy társintézményt nyitottak a szomszédban. A Reggeli megálmodójával, Felcser Dáviddal beszélgettünk.

„Mindig a kihívásokat keresem a sportban, jobb akarok lenni”

2017. 07. 04. 10:00

A szüleit kérte meg, hogy vegyenek neki teniszütőt a zsebpénzéből, így 7 éves korában már a Pécsi Spartacusba járt teniszedzésre és a mai napig a klub tagjaként játszik Simon István, a JuridEco Zrt. vezérigazgatója. A Pécsi Tudományegyetem jogi és gazdasági tanácsadó vállalkozásának vezetője focizni is szeret, immár 15 éve játszik hetente szinte ugyanazzal a csapattal. Amíg versenyszerűen teniszezett, nem szerette a futást, mára ez megváltozott, és szívesen jár futni, elsősorban a Mandulás tornapályájára.

 

Felnőtt korba lépett két és fél év alatt a Jobcapital

2017. 07. 04. 10:00

Nagyon fiatal vállalkozás a pécsi Jobcapital – két és fél éve működik –, de máris igen komoly eredményeket tudhat maga mögött. A munkaerő-közvetítésre, -toborzásra, -kölcsönzésre, álláskeresés támogatására specializálódott cég ügyvezetője, Papp Zoltán Péter azt mondja, gyorsan meghatározó szereplője lettek ennek a területnek Pécsett és a régióban. A rengeteg megbízás teljesítése mellett a cég építésére, a belső folyamatok fejlesztésére is sok figyelmet fordítanak.

Egyre kevesebben hagyják el a pályát

2017. 07. 04. 10:00

Évekkel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy egyszer a hiányszakmák közé tartozik majd az eladóé is. Esztendők óta olyan sokan hagyják el a pályát, hogy a boltokban már lassan már csak szakképzetlenekkel tudják a hiányzókat pótolni.

A kétfajta tudásának nagy hasznát veszi

2017. 07. 04. 10:00

A Körex Épületgépészeti Kft. családi vállalkozásban működik már lassan három évtizede. Az alapokat az édesapa tette le, majd nyugdíjba vonulását követően a két fiú vitte tovább, s ezzel egy időben két különálló cég is létrejött, az egyik az irodatechnikára és a pénztárgépek kereskedelmére, szervizelésére, míg a másik az épületgépészetre szakosodott, ami egy időben kivitelezői tevékenységet is folytatott.

Egységgé álltak össze a meglévő ismeretek

2017. 07. 04. 10:00

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak.

Indulj a jó irányba!

2017. 05. 30. 12:55

Mi leszel, ha nagy leszel? – az ezerszer elhangzó kérdésre a legritkább esetben érkezik a gyerekektől határozott, biztos válasz. Nem is csodálkozhatunk ezen, hiszen míg korábban átláthatóbb és jobban értelmezhetőbb volt a foglalkozások elnevezése és tartalma, addig ma az új szakmák megjelenésével sokszor azt sem tudjuk, hogy mit csinál egy közösségimédia-menedzser vagy egy webdesigner, esetleg az adatvédelmi szakértő, netán a drón-pilóta, és meg lehet-e élni ezekből a munkákból. Éppen ezért nagyon fontos tájékoztatni, megismertetni a pályaválasztás előtt álló gyerekeket és szüleiket a kor kihívásaival, elvárásaival, a kamara ez irányú tevékenységében már a vállalkozások is aktívan részt vesznek.

A Nosiboo már Amerikában hódít

2017. 05. 30. 12:53

Kevés olyan pécsi, baranyai vállalkozás van, amelynek termékei Amerikába is eljutottak. Prémium minőségű baba orrszívóival a Nosiboo Európa után néhány hónapja bejutott a tengerentúli piacra is, ami a vállalkozás egyik ügyvezetője, Mátrabérci Zsolt szerint nem volt könnyű. Milyen nagyszerű lenne, ha az USA-ban is megismétlődhetne a Nosiboo európai sikere: a termék 2014-ben orvosi eszköz kategóriában elnyerte a világ egyik legrangosabb nemzetközi termékdíját, a Red Dot Design díjat, majd 2016-ban egyedi és kimagasló formatervezése miatt kivívta a Német Dizájntanács elismerését és German Design Award díjat kapott. Úgy tűnik, hogy a kezdet biztató, hiszen néhány napja jött az újabb jó hír, miszerint a Nosiboo Pro készülék a legfontosabb USA szülői teszten PTPA díjat nyert, ami óriási elismerés!

Múzeumi élmények 3D-ben – a fejlesztés már védjegyoltalom alatt áll

2017. 05. 30. 12:51

Tavaly számoltunk be arról, hogy az IBM Magyarországgal közös projektben valósítja meg vizualizációs megoldásait, így a Kiterjesztett- és a Virtuális Valóság megjelenítésére képes alkalmazások fejlesztését a pécsi InnoTeq Kft. A Kiterjesztett Valóság egy mobiltelefonon és tableten elérhető megoldás, amely segítségével a valós tér objektumai multimédia- és 3D-tartalmakkal egészülnek ki. Főként múzeumi guide-ként, tankönyvekben, reklámoknál, termékismertetőkben, felhasználói kézikönyvekben találkozhatunk vele.

„Két dolgot nagyon kell tudnia a kereskedőnek: kitől vegyek és kinek adjak el!”

2017. 05. 30. 12:48

Szorgalommal, némi hozzáértéssel és végtelen türelemmel úgy a vevők, mint az alkalmazottak iránt – fogalmazza meg egy mondatban Csomay Árpád, a pécsi Csofém Bt. ügyvezetője, véleménye szerint miként lehet valaki jó kereskedő. A több mint negyedévszázados, épületgépészeti termékeket árusító vállalkozás sikere a folytonosságon, a megbízhatóságon, a minőségen alapszik, ezeket az értékeket adja tovább Csomay Árpád mindkét fiának, akik szintén az üzletben dolgoznak.

Az EEN növeli az üzleti lehetőségek esélyét

2017. 05. 30. 11:19

Vállalkozásuk építése során mindig is fontosnak tartották, hogy olyan szervezetekkel építsenek ki kapcsolatokat, amelyek a célja a „kicsik" fejlődésének támogatása. Az EU által életre hívott Enterprise Europe Network (EEN) projekt és annak rendszere, szervezete pontosan egy olyan eszköz a vállalkozások életében, amely támogatni tudja a kicsik növekedési céljait – vélekedik Orosz Norbert, a műszaki fejlesztéssel, mérnöki tevékenységgel foglalkozó pécsi RPT InnoteQ Kft. ügyvezetője.

Küzdelem, Kitartás, Koncentráció, Kaland – azaz a 4K

2017. 05. 30. 11:17

Mindannyian sportolnak.  Mindannyian vezetők. Mindannyian családapák. Idén első alkalommal vett részt a pécsi-pogányi akadályfutáson egy csapatban (4K néven) Lakics Péter és Herbály István kamarai alelnökök, Opauszki László címzetes kamarai tanácsos és Rabb Szabolcs a kamara titkára. Tesztelték, hogy képesek-e együtt egy csapatban egy célért hajtani? Szórakozás volt? Készülnek a kamarai feladatokra? Erről beszélgettünk velük.

Hiányszakmákban képeznek tanulókat

2017. 05. 30. 11:15

Az elmúlt években egyre több gépipari szakma küzdött szakemberhiánnyal. Vannak olyan területek, ahol már korosztályok hiányoznak, s olyanok is, ahol közel az a pillanat, amikor már nem lesz kivel helyettesíteni a nyugdíjba vonulókat. A pécsi Tóth Dániel egyéni vállalkozóként az egykori BÉV telepen működő Aidita Kft.-től azzal a céllal bérelt ki egy műhelyt néhány éve, hogy ott hegesztő és szerkezetlakatos tanulók gyakorlati képzésével foglalkozzon.

A szakma fennmaradásának a mesterek a letéteményesei

2017. 05. 30. 11:13

Ilijin Petár pécsváradi ácsmester házán különlegesen kialakított a tető, de még a virágágyakat övező kerítés is, amelynek minden egyes oszlopa más és más mintával faragott. Ez mind, mind bizonyítéka annak, lakója magas színvonalon műveli a mesterségét.

Vakrepülés helyett tudatos tervezés

2017. 05. 30. 08:28

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak.

Kukta

2017. 05. 30. 08:26

Új sorozatunkban olyan üzletemberek mesélnek a gasztronómiához fűződő viszonyukról, főzési szenvedélyükről, akiknek az vállalkozása alapvetően nem vendéglátással foglalkozik. Ezúttal Gyermán Istvánnal, a hosszúhetényi székhelyű NRG Trans Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

A legautentikusabb török kávé

2017. 05. 30. 08:22

Ural Sirkeci Törökországban született, jogi tanulmányait Bécsben végezte, és megismerkedett egy pécsi lánnyal. Először turistaként látogatott a baranyai megyeszékhelyre, de végül ide is költöztek, családot alapítottak. Ural két évvel ezelőtt a Jókai téren nyitotta meg a Juice&Co.-t, ami nem csak a pikáns gyümölcslevek, de a város legautentikusabb török kávéjának is a lelőhelye.

Komplex, egyedi célgépek Bólyból

2017. 05. 30. 08:20

Mozgalmas időszakát éli az ipari automatizálással, palack címkézéssel, precíziós alkatrészmozgatással és megmunkáló gép kiszolgálással foglalkozó bólyi PLC Tuning Kft. A jövőre 10 éves évfordulót ünneplő kisvállalkozást egyre bonyolultabb feladatokkal keresik meg a megrendelők, egyben egyik erősségük is ebben rejlik: az egyedi gépek, berendezések létrehozásában. Hogy minél teljesebben ki tudják szolgálni az igényeket, a fejlődés érdekében pályázaton vesznek részt.

Az üzleti életben a személyes márka része lehet a sport

2017. 05. 30. 08:16

Az egészsége érdekében kezdte el a mozgást éppen egy évvel ezelőtt Németh Norbert, a Protask Kft. ügyvezetője. A futás mellett az étkezésén is változtatott, így igen rövid idő alatt látványos eredményt ért el. Bár ma már nem küzd túlsúllyal, annyira megszerette a sportolást, hogy az a mindennapjai szerves részévé vált. A rendszeres mozgásban megélt tapasztalatait kamatoztatja az üzleti életben is.

Nem elég finomnak lenni és annak is kell látszani

2017. 05. 30. 08:14

Gasztronómiával foglalkozó újságíróként az átlagos fogyasztónál talán mégiscsak több figyelmet szentelek – elsősorban, de nem kizárólag – a pécsi, baranyai vendéglátóhelyeknek. Ez nyilván nem csak abból áll, hogy az átlagosnál gyakrabban fordulok meg egy-egy helyen, amit ráadásul elég céltudatosan teszek, hanem folyamatosan figyelem az újdonságokat is.

Autóteszt: Ágoston György – Mercedes-Benz GLC350e 4M

2017. 05. 30. 08:09

Pályája kezdetén Németországba ment tanulni, mert már akkor a minőséget tartotta a legfontosabbnak Ágoston György fogtechnikus mester, az Ágoston Precíz Dental fogtechnikai vállalkozás alapító tulajdonosa. Az autók közt is a kiemelkedő minőséget keresi, ezért örömmel próbálta ki a Pappas Auto konnektorról is tölthető Mercedes GLC tesztautóját.

Szorosabb együttműködés, új gazdasági közösségek

2017. 05. 03. 10:57

A kamarai tagok a gazdasági önkormányzat új irányvonaláról beszélnek. Az utóbbi hónapokban pezsgőbbé váló kamarai élet, az új célok és prioritások meghatározása, a testületek munkájának kibővítése, az Alapszabály változása, vagy a megye nagyobb településein az új gazdasági közösségek létrejötte mind a kamarai munka újragondolását igazolja. Hogy miben fogható meg ez a váltás, ezt kérdeztük dr. Síkfői Tamástól, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől, valamint Rabb Szabolcs titkártól.

 

A legfontosabb a szakértelem, naprakész tudás

2017. 05. 03. 10:56

Új célokat kitűzve, a mindenkori piaci kihívásokra reflektálva, a szakmai fejlődést szem előtt tartva mára a Dél-Dunántúl meghatározó cégcsoportjává nőtte ki magát az épületgépészeti, szellőző- és klímarendszerek tervezését, kivitelezését, szervizelését végző Klímatrio Kft. A napokban készült el Hosszúhetényben új gyártóbázisuk, ahol a közeljövőben megkezdődik az Európai Unió piacára szánt termékek előállítása. Mint Reitz Gábor tulajdonos-ügyvezető mondja, a fejlesztések nem fejeződtek be, legalább 10 évre való terve van még.

Új fejlesztés: gázkonvektorok vezeték nélküli fűtésszabályozása

2017. 05. 03. 10:54

Új megoldással állt elő a KonvekPRO rendszer megalkotója: a három évvel ezelőtt kifejlesztett, a gázkonvektorok szabályozását szobatermosztáttal lehetővé tevő berendezés már rádiófrekvenciával is működtethető, így az okosotthon-rendszerekbe is integrálható. Az új megoldásról Vajda Róbertet, a készülék kifejlesztőjét, a VR-Com Bt. ügyvezetőjét kérdeztük.

Hangulatformálás dekorációs dizájnanyagokkal

2017. 05. 03. 10:53

Ez igen! – önkéntelenül is kiszalad az ember szájából az elismerés, ha olyan helyiségbe lépünk be, ahol úgy „egyben van” minden. Harmonikus színek, a berendezés szemet gyönyörködtető, és a kiegészítők is összhangban vannak a bútorokkal, drapériákkal. Nos, ez utóbbiak, azaz a dekoráció teszi teljessé a belső teret, hol alig észrevehetően, hol igen hangsúlyosan jelenik meg egy irodában, szállodában, a folyosókon. Az egyedi dekorációk tervezésével és kivitelezésével foglalkozó pécsi DekoRozmár Kft. a legkülönfélébb anyagok használatával éri el azt a bizonyos „ez igen!” érzést, Rozner Mária, a vállalkozás ügyvezetője folyamatosan figyelemmel kíséri a világban megjelenő újdonságokat, és ajánlja partnereinek az új anyagokat, technikákat.

Gépekkel helyettesítik a hiányzó szakembereket

2017. 05. 03. 10:48

A szajki Stang Bádogos Kft. irodája előtt egymás mellett sorakoznak a céges autók. Az egyik sofőrje kezében a megrendelővel éppen útjára indul, a másik platóján is ott vannak a szerszámok és az előkészített elemek. Látszólag az eltelt években semmi nem változott...

Sallangok nélküli, naprakész információkat kaptak

2017. 05. 03. 10:46

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak.

Segített az EEN: Karma pécsi kesztyű Belgiumban, Hollandiában

2017. 05. 03. 10:44

Az EU FashionMatch rendezvényén, Amszterdamban mutatta be kesztyűit a közelmúltban a pécsi Szom-Hor Kft., az üzleti út olyan sikeres volt, hogy máris két minta megrendelésük van belőle. Mint a vállalkozás kereskedelmi vezetője, Hornicz Bernadett mondja, az Enterprise Europe Network (EEN) által megvalósult kapcsolatfelvétel arra erősített rá, hogy muszáj kimozdulni Pécsről, az országból, ha valamilyen irányban bővíteni szeretnének.

Oktatóként, vezetőként sokat merít a sportpályán tapasztaltakból

2017. 05. 03. 10:42

10 éves kora óta kosárlabdázik, a sport szeretetét édesapjától, Bachman Zoltán Kossuth-díjas építésztől örökölte és lányainak adja tovább. Prof. Dr. Bachmann Bálint, a PTE Műszaki és Informatikai Karának dékánja korábban napi rendszerességgel edzett, különböző szinteken játszott, jelenleg heti egyszer pattogtatja a labdát a Pécsi Szalonkosárlabda csapatban.

Kevés a vendég

2017. 05. 03. 10:37

Optimistán tekintettek az EKF után a jövő elé a pécsi Delanta panzió munkatársai, hiszen a 2010-es év nagyon jó eredményeket hozott számukra. Akkor a szobakihasználtságuk a 2008-as gazdasági világválságot megelőző évekéhez volt hasonló, és az üzletemberek mellett az üdülési csekknek köszönhetően élénkült a turisták részéről megnyilvánuló érdeklődés. Sárosi István, a Delanta panzió tulajdonosa akkor azt mondta, a vendégek igénylik a plusz szolgáltatásokat (medence, szauna), de mivel nagyon rövid időt, 3-4 napot töltenek el náluk, végül nem használják ezeket.

A kíváncsiság dolgozik bennem

2017. 05. 03. 10:34

A DDG hasábjain is többször tárgyaltuk már, hogy a minőségi kávék városszerte egyre elérhetőbb közelségbe kerültek az elmúlt években. Ennek a folyamatnak az egyik úttörője volt a Kórház téren található Next Step Coffee is. Farkas László barista-tulajdonossal beszélgettünk.

Autóteszt: Gilincsek Szabolcs – Mercedes-Benz CLA 200 d 4M Shooting Brake

2017. 05. 03. 10:16

A Pappas Autótól ezúttal a márka egyik legfiatalosabb modelljét kaptuk a szokásos autótesztünkre, így egy olyan üzletembert értünk fel a tesztre, aki otthon van a digitális világban. Gilincsek Szabolcs ICT szakértő a Mercedes-Benz CLA Shooting Brake változatát próbálta ki.

Céglátogatások: szorosabb együttműködés az önkéntes kamarai tagokkal

2017. 04. 04. 09:19

Harmincnál is több projektet indított el vagy dolgozta ki a működtetési kereteket az újonnan felállt kamarai vezetés. Képzések, programok, rendezvények, együttműködések, a kamarai szervezet új feladatai, új szolgáltatások vagy a meglévők újraszervezése – számos feladat, amely megvalósításra vár a következő időszakban. Annak érdekében, hogy az önkéntes kamarai tagokkal szorosabbá váljon a testület kapcsolata, hogy jobban megismerjék a vállalkozások igényeit, Rabb Szabolcs titkár vezetésével elkezdődött a tagok végiglátogatása. Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy az eddiginél sokkal hatékonyabbá válhat a kapcsolat a két fél között.

„Egy vállalkozást akkor lehet jól csinálni, ha szívből csinálja az ember”

2017. 04. 04. 09:17

Életre szóló élményekkel tértek vissza a sétahajózásról az idei első utasok, március 15-én ugyanis elindult a szezon a Dráván is. Több mint húsz éve szeli a habokat a Szirén nevű kecses sétahajó Drávaszabolcstól a horvát határig, korábbi kapitánya, Fórizs Sándor – aki 2015-ben megkapta a kamara Siklósi Idegenforgalmi Díját – továbbadta a kormányt, ma a lánya és a veje viszi a vállalkozást. A lelkesedés ugyanúgy megvan a fiatalokban, mint volt korábban Fórizs Sándorban.

 

Egykori önindítósok ajánlották a programot

2017. 04. 04. 09:12

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával és a KIKK Egyesülettel közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel, valamint a pécsi önkormányzattal együttműködve valósít meg.

A nyitással egy időben fogadták első tanulóikat

2017. 04. 04. 09:09

Hosszú évek után véget ért az egykor szebb napokat látott Sopianae Söröző hányattatása. Az eltelt évek során volt már benne kávéház, különleges étterem is, de mindegyik csak rövid ideig. Az ólomüveg ablakainak is lába kelt, de a faragott padjai, asztalai, a kovácsoltvas lámpái szerencsére megmaradtak. 

A szakoktatói oklevelet is megszerezte a mesterlevél mellé

2017. 04. 04. 09:06

A Pécsi Szakképzési Centrum Sásdi Vendéglátó-ipari Szakközépiskolájának tanműhelyében találkozunk Schneiderné Szabados Ildikó cukrászmesterrel, akinek szakma választása szorosan összefügg a családi vállalkozásukkal. A nagymama különleges kuglóf receptjére alapozva hozták létre ugyanis a Katus Kuglóf névre keresztelt cukrászműhelyüket.

Baranya megyei érték lett a Tenkes csárda

2017. 04. 04. 09:04

A Baranya Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága felvette a megyei értékek sorába az ősi hagyományokat tisztelő, azokat tovább örökítő, de mégis a modern kor elvárásainak megfelelő Tenkes csárdát. Köszönhető ez annak, hogy az ország, de legalábbis a Dél-Dunántúl egyik legismertebb csárdájában sokan dolgoznak azon, hogy felélesszék a múlt emlékeit, felkutassák a régmúlt ízeit, hiszen azok nem érdemlik meg, hogy a feledés homálya takarja őket. Kovács Gábor és csapata a mai kor eszközeivel éleszti újjá a hagyományokat, fűszerezve természetes életszemlélettel, megálljt parancsolva a rohanó időnek.

„A sport kitágította a komfortzónám határait”

2017. 04. 04. 09:02

Gyermekkorában egyáltalán nem szeretett futni, ehhez egy betegség is hozzájárult. Aztán amikor maga választhatta meg a kedvére való mozgásformát, több sportot is kipróbált. Az igaz áttörést azonban négy évvel ezelőtt egy motivációs előadás hozta meg: tudatosan és tervezett módon kezdett futni. Azóta már lefutott egy félmaratont, bár egyáltalán nem hajtja a versenyzés. Annál inkább az, hogy a fiának példát mutasson. Erős Gábor, az RG Stúdió Kft. ügyvezetője a futópálya mellett az uszodában is maga mögé utasítja a kilométereket.

A mi borunk?

2017. 04. 04. 08:59

A pécsi lokálpatrióták és érdeklődő borkedvelők közös halmazának tagjai jó esetben azonnal felkapják a fejüket, ha valahol valaki cirfandlit emleget. Sok szempár azért ilyenkor nem találkozik és gyorsan kiderül, hogy nem is olyan nagy ez a közös halmaz, mint gondolnánk. Vagy csak csalódott? Mi lesz veled pécsi cirfandli?

Koncepció kell a vendéglátáshoz

2017. 04. 04. 08:57

A pécsi belvároson kívül is akad élet a helyi gasztronómiában, ezt mutatja a Kolozsvár utcában található Művész Presszó sikere is. Az idén már ötödik életévébe lépő hely egyik üzemeltetőjével, Jozifek Csillával a kézműves sörök forradalmáról és hamarosan nyíló, új egységükről is beszélgettünk.

Bánusz Ágota – Kia Rio 1.2 LX Exclusive

2017. 04. 04. 08:53

A Kóc-Olló fodrászat tulajdonosa a Pappas Auto Pécs legújabb Kia modelljét, az új Riót próbálta ki.

 

„Maradj a sikerig és azon túl is!”

2017. 02. 28. 14:29

A tavalyi év közepére szinte kiürült a hazai munkaerőpiac – ezzel szembesültek a szervezetek és a vállalatok. A vállalkozásvezetők és a HR szakemberek egyre nagyobb bajban vannak, hiszen kevés a munkavállaló, a jó szakember és nem tudnak munkatársakat toborozni. Egyetlen megoldásként egymástól csábítják el a munkavállalókat a cégek, ezért megnőtt a fluktuáció a munkaerőpiacon. De kinek jó ez? Létezik-e jó megoldás erre a helyzetre? A pénzen kívül még mivel tarthatják a régióban a cégek a munkaerőt? Mire vágynak a munkavállalók? Miért váltanak munkahelyet? Miként erősíthető a „szükség van rád!” érzés a dolgozókban? Többek között ezekre a kérdésekre is keresik a megoldást április 11-én a II. Dél-dunántúli humán konferencia résztvevői. A kamarai Humán Klub rendezvényén együttgondolkodásra, a tapasztalatcserére várják a régió meghatározó gazdasági szereplőit, a vállalkozások vezetőit, valamint a HR szakma képviselőit.

Piacvezető pozíciót szerzett a pécsi Honsa Kft.

2017. 02. 28. 14:27

Látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt 15 év alatt a Honsa Kft., amely a Pécsi Ipari Parkban végzi tevékenységét mintegy 600 alkalmazottal. Az Andreas Koller által vezetett német tulajdonú vállalkozás korszerű gépparkkal, robotizált gyártósorral magas technológiai színvonalon készít fedlapokat és felszereléseket az autóiparnak. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően immár 14.000 m²-en végzik a termelést, tavaly 4 millió darab értékesített csomagtérfedlappal megszerezték az európai OEM piacvezető pozícióját. A folyamatos újításoknak, fejlesztéseknek köszönhetően már nemcsak autóipari beszállítóknak dolgoznak, hanem közvetlenül a gépkocsi gyáraknak is. 70 féle autóhoz állítanak elő különféle termékeket. A Honsa Kft. 2012-ben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Angster József Díjában részesült a Pécs gazdaságának egészét szolgáló kiemelkedő teljesítményéért.

Már korábban is bontogatták szárnyaikat

2017. 02. 28. 14:25

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár negyedik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a KIKK Egyesülettel és a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal, a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel, valamint a pécsi önkormányzattal együttműködve valósít meg. A tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye, a KOHÓ ad helyet.

Biztos munkahely vár a tanulóikra

2017. 02. 28. 14:23

A hatalmas üzemcsarnok egyaránt szolgál raktárként és itt folyik a különböző alaplapok gyártása is. Az emeleti tárgyalóba vezető lépcső mellett kialakított műhelyekben már a kész termékek minőségi ellenőrzése folyik.

Régóta foglalkozott a gondolattal: mestervizsgát tesz

2017. 02. 28. 13:12

Ma már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében, amellyel mind többen élnek, s szerzik meg a mesterlevelet. A pécsi Terex-Cranes Hungary Kft. tanműhely-vezetője, Golácz Attila is közéjük tartozik, aki az elmúlt esztendőben tette le a hegesztő mestervizsgát.   

Új tagjaink

2017. 02. 28. 13:03

A baranyai üzleti közösség újabb tagokkal bővült.

Pozitív életszemléletet adott a sport

2017. 02. 28. 13:00

Az informatikai szektorban dolgozókról az a kép él bennünk, kívülállókban, hogy egész nap a számítógép előtt ülnek, még az ebédjüket is a monitor előtt fogyasztják el és keveset mozognak. Mint ahogy másokat, az IT-terület munkavállalóit sem lehet egy kalap alá venni - jó példa erre Bertók Attila, a pécsi Webstar Csoport Kft. ügyvezetője, aki három éve felhúzta a futócipőt, mert tenni akart az egészségéért. A futástól rengeteg energiát és pozitív életszemléletet kapott, és bár nem indul versenyeken, azért mégis lehet, hogy munkatársaival idén beneveznek egyre.

Autómosó hálózat Pécsről indítva

2017. 02. 28. 12:57

Néhány évvel ezelőtt a pécsi Prosis Kft. ügyvezetőjében, Varsányi Szilárdban egy jó értelemben vett izgága fiatalembert ismertünk meg, aki a pécsi Árkád bevásárlóközpontban üzemeltette a Tatuum divatmárka termékeit forgalmazó üzletét, mellette pedig az épület tetőparkolóján kialakított autómosót. A fiatal üzletember akkori jelszava az volt: „Legyünk nyitottak a világra és merjünk kockázatot vállalni!” Ez annak ellenére sem változott, hogy a vállalkozás egyik része jelenleg nem működik. De ez a helyzet korántsem végleges.