Üdvözöljük a

„A csapatsport kitartásra, alkalmazkodásra, megoldásra tanít” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„A csapatsport kitartásra, alkalmazkodásra, megoldásra tanít”

Szerző: Kis Tünde | 2017. november 7.

Sportos családban nőtt fel Schweitzerné Hornicz Bernadett, a Karma Pécsi Kesztyű ügyvezetője, ezért egyértelmű volt, hogy az iskolaválasztásnál is fontos szerepe lesz a sportnak. Bár a fiatal üzletasszony pályafutása kicsit messze került az élsporttól, hiszen ma a minőségi kesztyűk varrásával foglalkozó családi manufaktúrát vezeti, a rendszeres mozgásról soha, egyetlen percre sem mondott le. A mai napig igazolt játékos, a kézilabda NB III-ban játszik, és erre úgy van ideje kétgyermekes anyukaként, hogy az edzésekre magával viszi a gyerekeket. Ezért aztán a sport, a mozgás szeretete tovább öröklődött a családban.

- Egész kisgyermekkoromtól sportolok. Tornával kezdtem, de kipróbáltam az atlétikát, a táncot, az úszást is, és végül maradt az a kézilabda. Jelenleg a Kozármisleny SE színeiben versenyzek a senior csapattal, az NB III-as bajnokságban. Hetente egy alkalommal edzünk és a szezonban 14 meccsünk van. Az az oka, hogy még mindig csinálom, mert nagyon jó a társaság és a csapatszellem. Emellett, ha időm engedi, futni is szoktam – foglalja össze sportmúltját röviden Bernadett.

 

- Miért kedveli a csoportos sporttevékenységet? Milyen előnyei vannak?

- A csapatsportnak számtalan előnye van. Már gyermekkorban megtanulod, hogy miként kell alkalmazkodni, önzetlenül tenni valamit a másikért vagy elfogadni a segítséget. Emellett persze buli az egész, hiszen a küzdés és a fárasztó edzések mellett jó közösségben vagyok. Nem lehet elhanyagolni a csapatsport nevelő hatását és azt sem, hogy növeli az állóképességet is.

 

- Hogyan kezdődött a rendszeres sportolás az életében?

- Sporttagozatos osztályba jártam az iskolában, talán itt kezdődött. Sokat nyomott a latban, hogy a szüleim is sportosak voltak: apu focizott, kézilabdázott, pingpongozott, a kézilabda kivételével a mai napig űzi ezeket a sportokat. Én 25 éven át játszottam különböző csapatokban és különböző szinteken. A sport mindig a tanulás, később pedig a munka utáni kikapcsolódást jelentette, és persze akkoribban fontos volt az eredményesség is. Mindig sikerült olyan csapatokban játszanom, ahol barátokra találtam, rengeteget kaptam ezektől az évektől és emberektől. 

 

- Mi motiválja a sportolásban?

- A kikapcsolódás a legfontosabb, hogy élvezzem, amit csinálok. Egy-egy jó megoldás, egy belőtt gól, no és persze a győzelem által kapott adrenalin is hozzájárul ahhoz, hogy képtelenek vagyunk elszakadni a sportágtól. Másodsorban pedig fontos a test karbantartása és az általános jó fizikai állapot fenntartása, hogy a munkában és a családi életben is helyt tudjunk állni.

 

- Mit tanult meg a sportolás által, ami az élete más területére, pl. a munkára is kihat?

- Kitartást, alkalmazkodást, problémamegoldást.

 

- Miként egyeztethető össze a munka és a sport, a család, hogyan tud időt szakítani rá?

- Ez talán a legnehezebb dolog, mert az ember azt a kis szabadidejét, ami keletkezik, szeretné a családjával tölteni. Így én úgy oldottam meg, hogy a gyerekek jönnek velem edzésre. A nagylányom is kézilabdázik, már a hétvégi programunk része, hogy az ő meccsét is megnézzük. A kisfiam pedig minden sportot imád, és 4 és fél évesnek megfelelően bármilyen mozgásra rávehető.

 

- Miként támogatja a sport az üzlet- és kapcsolatépítést?

- Számomra nincs összefonódás a kettő között, bár igaz, hogy a régi játékosok közül sokszor találkozom régi ellenféllel vagy épp csapattárssal egy-egy meetingen. Ez mindenképpen előnyt jelent.