Üdvözöljük a

A díj dicséret, új ötletekre motivál és erőt adó elismerés | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A díj dicséret, új ötletekre motivál és erőt adó elismerés

Szerző: Kis Tünde | 2016. június 1.

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. több mint 20 éve alkot európai szinten is egyedülálló, nemzetközileg elismert termékeket. A vállalkozás aktív tagja a baranyai üzleti közösségnek, komoly szerepet vállal az utánpótlás nevelésében, és nagy hangsúlyt fektet a kézműves hagyományok őrzésére, ápolására. 2015-ben a restei katolikus templom új orgonájának megépítéséért átvehették a kamarai Magyar Kézműves Remek díjat. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Az Év Kézművese Díjjal ismerte el a manufaktúra tevékenységét, amelyről Budavári Attila tulajdonost kérdeztük.

- Az orgonaépítés hagyományokon alapuló kézműves szakma, vagy talán inkább hivatás. Szerteágazó tevékenységünk miatt mindenképp használjuk a régebbi kor technikáját is, hiszen egy orgonarestaurálás vagy rekonstrukció alkalmával korhű módon, a régi technikával kell helyreállítanunk egy-egy hangszer eredeti állapotát, ami a mai modern módon nem lenne teljesen megoldható – válaszol Budavári Attila a kérdésre, hogy miként őrzik a hagyományokat, a régvolt technikákat mindennapi munkájuk során. - Ahhoz viszont, hogy a felgyorsult világ piaci igényeinek meg tudjunk felelni, természetesen szükség van a modern technikára, a nagy és fejlett gépparkra is.

 Hagyományaink az összekötő kapocs jelenünk és múltunk között. Ha nem őriznénk és nem ápolnánk őket, ezt a köldökzsinórt vágnánk el. Nagy öröm számomra, hogy olyan szakmában dolgozhatom, ami lehetőséget kínál a hagyományok továbbvitelére, megőrzésére és átadására.

 

- Tavaly a manufaktúra megkapta a Magyar Kézműves Remek díjat a restei katolikus templom új orgonájának megépítéséért. Miben különleges ez az orgona, ez a munka?

- A feladat a szlovákiai magyarok lakta település épülő új római katolikus templomába, annak belsőépítészeti architektúrájába illeszkedő megjelenésű, új, mechanikus orgona építése volt, amely koncertezésre is alkalmas. A kis, ékszerdoboz-szerű templomba modern, egyedi megjelenésű hangszert álmodtunk. A toronytestben helyet kapott hangszer nemcsak a kivétel nélkül megszólaló homlokzati sípok madár vagy angyalszárnyat formáló, formabontó elhelyezése miatt különleges, de felépítését is úgy álmodtuk meg, hogy a torony betonkúpja nem fogja vissza a hangzását, sőt, kiteljesíti azt a templomtérben. Hitvallásunk, hogy az orgona kapocs a föld és a menny között. Ez a hangszer nemcsak hangjában, hanem látványában is szemléltetni hivatott erről alkotott víziónkat.

 

 - Milyen többletet jelent a manufaktúra számára, ha a Magyar Kézműves Remek díj és az Év Kézművese Díj tulajdonosa?

- Mindkét díj feltétlenül elismerése munkánknak, melyről így nem csupán szakmai körben, hanem azon túl is, közvetlen környezetünk, városunk és az egész ország is tudomást vehet. A díjak dicséretek, új ötletekre motiválók és erőt adó elismerések. Hálásak vagyunk értük!