A díj megtiszteltetés, a sok munka elismerése

Szerző: Sz.K. | 2014. május 7.

Évről, évre Baranya Megyei Szakképzési Díjjal ismeri el a Pécs–Baranyai Kereskedelmi Kamara azok tevékenységét, akik jelentős eredményeket értek el az egyes szakmák oktatási színvonalának emelésében, a gyakorlati képzés során a tényleges munkába bevonva tanulóikat, azokat piacképes szakmai tudással vértezik fel.

 Pécsett a Mecsek-Klíma Kft.-nél a kezdetek óta foglalkoznak tanulók képzésével. Az épületgépészek oktatásában meghatározó szerepet töltenek be a régióban, s részt vesznek a hűtő és klímaszerelő mestervizsga követelményeinek kidolgozásában is.

 - Megtiszteltetés a díj, s egyben elismerése annak a sok munkának, amit ez eltelt években a tanulóképzés színvonalának folyamatos emelése érdekében folytattunk - mondja Bogos Dezső, a Mecsek-Klíma Kft. ügyvezető igazgatója. - A szakma részéről egy visszaigazolás, hogy jó úton járunk. A tanulók gyakorlati képzésével foglalkozó munkatársainknak pedig arra biztatás, hogy érdemes csinálniuk, megéri a befektetett energia, jó szakemberek kerülnek ki a kezeik alól. Mindezt semmi nem bizonyítja jobban, minthogy az egykori tanulóink közül többen jelenleg is a cégnél dolgoznak, többen a végzettek közül az alapszakmára épülő szakképzésre is nálunk maradtak. 

 Tizenhét éve, a cég megalakulása óta foglalkoznak tanulók képzésével, a szellőző- és klíma-berendezés szerelők gyakorlati oktatása 1998. óta folyik náluk. Az elsődleges cél a saját szakember-utánpótlásuk kinevelése, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a jelenlegi munkatársaik jelentős része náluk végzett, a tanulójuk volt. Jelenleg tizenhatan sajátítják el nálunk a szakma alapjait, közülük idén heten végeznek.

 

 Évtizedeken át foglalkozott a pincér és szakács tanulók gyakorlati képzésével, a január óta jól megérdemelt nyugdíjas éveit töltő Fenyősi Gyula. Több, mint másfél évtizeden át tagja volt a kamara szakképzési bizottságának is.

 - Immár másodszor vehettem át ezt a díjat, meglepődtem, hogy ismét nekem ítélték oda - mondja. - Tizennyolc éve foglalkozom tanulók képzésével, végigéltem sok változást. Most úgy látom, hogy nem jó az irány, az elméleti képzés túlságosan visszaszorult, annak hiányában pedig a gyakorlati oktatás is csorbát szenved majd, pedig nagyon fontos, hogy biztos tudással rendelkezzenek a leendő szakácsok és felszolgálók. A szakmai vizsga is négy napon át tart majd, ami szerintem nagyon hosszú, s még felesleges is. Annak idején, amikor én kezdtem a szakmát három év alatt sajátítottuk el az alapokat. Aztán két éves lett a képzési idő, de rájöttek az kevés, ezért ismét három évre emelték fel azt. Januártól már csak nyugdíjas vagyok, megszűnt a cég, amelynél dolgoztam. A jövőben az unokáimmal és a családommal töltök majd több időt.

 Mindig is foglalkozott tanulók képzésével, az utánpótlás nevelése a szívügye volt. Vallja, nagy előnyt jelent egy cégnél a saját elvárásoknak megfelelően képzett szakember, ugyanis az a végzést követően azonnal munkába állítható. A maga részéről mindig fontosnak tartotta, hogy a tanulók a gyakorlatban szerezzék meg a tudásukat,éppen ezért a heti menüből egy kiválasztott ételt - miután a hozzá szükséges elméleti tudással felvértezték magukat - önállóan készítettek el, amit közösen fogyasztottak el, s egyben értékeltek is.

 Szabad idejében, amikor éppen nem egy éttermet vezetett, vagy tanulókkal foglalkozott a sportnak élt, s mióta nyugdíjba vonult egyre több időt szentel a családjának, unokáinak, a szőlészkedésnek és a hobbijának, a sportnak.

 

 A jelenleg hiányszakmának számító villanyszerelés gyakorlati oktatásában jelentős szerepet tölt be Baranyában a Délviv Kft., amely közel egy évtizede vesz részt a szakképzésben.

 - Jó érzés volt, amikor megtudtuk, Baranyai Megyei Szakképzési Díjjal ismerik el a szakember-utánpótlásért folytatott tevékenységünket - hangsúlyozza Kovács Mátyás, a Délviv Kft. ügyvezető igazgatója. - Egyben biztatást is jelentett, visszajelzést arra, jól csináljuk, érdemes folytatni. A cégünknél hárman foglalkozunk a tanulókkal egy kolléganőnk, aki az adminisztrációs feladatokat látja el, valamint Solt László - ő is ott volt a díjátadón - gyakorlati oktató, meg én. A díjátadót követően megrendezett céges összejövetelre elvittük magunkkal a plakettet és oklevelet, amelyet a rendezvény ideje alatt mindenki megnézhetett.

  Több, mint egy évtizeddel ezelőtt jött létre Pécsett a Délviv Kft. az egykori VIV pécsi kirendeltségének dolgozóiból. A szakember-utánpótlásuk érdekében szinte a kezdetek óta foglalkoznak tanulók képzésével is, egy hagyományt folytatva ezzel, ugyanis már a jogelődünk is nagy hangsúlyt fektetett erre a területre.

  A cég jelentős erőfeszítések tett és tesz a minél magasabb színvonalon történő tanulóképzés érdekében. Akkreditált, korszerűen felszerelt tanműhelyt hoztak létre, valamint egy műszaki-szakoktató és előkészítő munkakört. A tanulóképzéssel ugyanis elsődleges céljuk a speciális ismeretekkel rendelkező szakember-utánpótlás megteremtése. A tanműhelyben a tanulók képzése mellett a külső munkálatokhoz szükséges szerelvények előszerelése is folyik, így a tényleges termelésbe bekapcsolódva sajátíthatják a szakma alapjait. A nem igazán naprakész tananyag helyett egy a mindennapi gyakorlatban jól alkalmazhatót is összeállítottak. Egy-két témát felölelve, a saját gyakorlati tapasztalataikra alapozva készítették el, s a gyakorlati képzés részeként oktatják a tanulóiknak. E mellett a számítógépes programokat és a rendszert magát is tovább fejlesztették. A tanulók gépeire fiatal mérnökök segítségével egyszerűbb szakrajz-programokat installáltattak fel, s az internetet is kiépítették hozzájuk.