Üdvözöljük a

A gulyásban ne legyen ress a zöldség | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A gulyásban ne legyen ress a zöldség

Szerző: Gűth Ervin | 2017. október 3.

Ha fast foodról hallunk, akkor általában a hamburger vagy a girosz jut eszünkbe. De lehet ezt máshogy is sikeresen csinálni, ahogy a pécsi Széchenyi téri és Ifjúság úti Ízes Magyar Csemegék be is mutatják. Pallos Balázsék hamarosan a harmadik egységet – és egyben új főhadiszállást – nyitják.

Miért leves és szendvics a fő profilotok? Hogyan indultatok?

Eredetileg egy őstermelői, kézműves termékeket forgalmazó üzletet nyitottunk volt párommal, Kósai Mirellával a Jókai téren. Akkor még nem nagyon voltak termelői piacok, de ahogy ezekből egyre több lett változtatnunk kellett. Szendvicsező, levesező vonal nem nagyon volt, úgyhogy ezzel bővültünk, de már ezen az alkalmasabbnak tűnő helyen. Ekkor csatlakozott Németh Zoltán kollégánk, most már társunk. Aztán láttuk a lehetőséget az egyetem környékén és ott is kivettünk egy helyet.

 

Hogyan alakult a kínálat?

Eleinte egy leves volt és néhány szendvics, de a vásárlói igényekhez igazodva elő kellett jönni, vegetariánus és mindenféle „mentes" ételekkel is. Most azt hiszem 10 féle szendvicsünk lehet, amikben a hozzávalók mindenképpen magyaros ízekre épülnek. Persze van például mozzarellás, kecskesajtos szendvicsünk is, de igazából a mangalicasonka, szarvasszalámi a fő irány. 

 

Milyen terveitek vannak?

Kibéreltük az egykori Corner Sörözőt a Pollack mellett és hamarosan onnan látjuk el – ezzel a lépéssel akkor már – mindhárom üzletünket. Ott is lesz egy reggeliző-kávézó rész.

 

Milyen nehézségeket látsz?

Az emberhiány a legégetőbb. Holnaptól tudnék 10 főnek állást. Budapesttel és külfölddel versenyzünk a munkaerőért, de itt kitermelhetetlenek azok a fizetések. De nem csak ez a baj, sokszor olyan problémák is felmerülnek, hogy klasszikus ételeket nem tudnak elkészíteni a mai szakácsok. Mert például a gulyásban ne legyen ress a zöldség. A magyar átlag nem ezt kedveli. Aztán a konyhai kisegítőkkel sokszor meg az a gond, hogy egyszerűen nem akarnak dolgozni.

De azt is meg kell említenem, hogy nem érzem a városvezetés segítő szándékát sem. Elég talán példának, hogy Budapesten a Liszt Ferenc térnél 1200 Ft/m2 a közterület-foglalás díja, míg Pécsen ez az összeg 2500 Forint körül van.

 

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján mit csinálnál máshogy, ha most kezdenéd?

Nem fognék még egyszer bele. Vagyis, de, csak keresnék egy befektetőt, mert mi tényleg lépésről lépésre, minden nyereséget visszaforgatva alakítottunk ki minden. Ez így nagyon hosszú, fáradtságos munka.