A hónap üzletembere: Hárs József, Bóly polgármestere

Szerző: N.T.| | 2012. október 3.

Ismét hallatott magáról a Baranyai megyei kisváros, Bóly: az önkormányzat új munkahelyeket teremtve csarnokokat épít a folyamatosan fejlődő ipari parkban és második helyezést ért el a Megújuló Energiaforrások Nemzetközi Bajnokságán az 5000 fő alatti települések kategóriájában. Köszönhető ez annak a lendületes, vállalkozó szellemű városvezetésnek is, amelyet a már többedik ciklusát töltő Hárs József polgármester irányít.

 A polgármester a folyamatosan újító szellemet otthonról hozta, a családban egyértelmű volt: a sikerért, a pénzért meg kell dolgozni. Hárs József épületgépészként végzett a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán, ezt követően 15 évig volt tervező a Bólyi Mezőgazdasági Kombinátnál. Elmondása szerint ennél a cégnél csak ráerősítettek arra a szemléletre, amelyet a szülőktől kapott: a pénzt meg kell keresni és jól be kell osztani, innovatívan és gazdaságosan felhasználni. Ennek és az épületgépész vénának köszönhető, hogy Bólyban az elmúlt években kiépítették a termálvízre alapozott fűtésrendszert, amelyre először a közintézményeket kapcsolták rá, ezután pedig a lakosság számára is elérhető lesz ez a gáznál jóval olcsóbb fűtési mód. A megújuló energiát az áramellátásban is használják, a megtakarításokból pedig újabb beruházásokat indítanak. Ezek a lehetőségek a vállalkozások számára is hívogatóak, szépen fejlődik a Bólyi Iparik Park.

 

 - Újabb 3 vállalkozás telepedett le az ipari parkban – újságolja örömmel a polgármester –, közülük egy helyi cég ott épít magának egy 900m2-es csarnokot, ezzel megduplázza foglalkoztatottai létszámát. Épül egy másik csarnok is egy helyi vállalkozás beruházásában, sőt, az önkormányzat még két üzemcsarnok beruházásába kezdett, amellyel 40 munkahelyet teremt egy vállalkozás. Természetesen mindegyik épületet termálvízzel fűtjük és korszerű technikával lesznek felszerelve.

 

 - Milyen szerepe van az önkormányzatnak abban, hogy a vállalkozások szívesen jönnek Bólyba?

 - Egyrészt, azt gondolom, hogy jó környezetet tudunk nekik biztosítani, ezt nem csak a fizikai, hanem a kommunális környezetre is értem. Biztos vagyok benne, hogy a betelepülési kedvet mintegy 50%-kal megemelte az autópálya is, szeretnénk, ha közvetlen csatlakozás lenne a lehajtóról az ipari parkhoz. Sikerült a bólyi vállalkozásokat sok mindenben segíteni, ők is folyamatosan fejlesztenek és bízunk benne, hogy viszik a jó hírünket.

 

 - Az utóbbi években sokszor hallottunk Bólyról a település fejlődését, főként a termálvizes beruházásokat illetően. Minek köszönhető ez a siker?

 - Valóban, elég sokat foglalkozunk az energiával, a termálrendszer kitűnően működik és szeretnénk tovább fokozni a kihasználtságát. Tervezzük, hogy egy pellet kazánt állítunk munkába, ehhez a pelletet mi akarjuk gyártani.

 

 - Ahhoz is pénz kell, hogy ezeket az ötleteket megvalósítsák, nem? Ez a fajta szemlélet az Öné vagy a képviselőtestület is ilyen vállalkozó?

 - Mindannyiunkat foglalkoztat, hogy miként lehet egyszerűbben és olcsóbban üzemeltetni a város ingatlanjait. A legnagyobb költségek mindenütt az energia-költségek. Ezért is indult a termálvízre és a napelemre épülő beruházásunk. Tavaly LED-es lámpákat szereltünk fel az iskolában, most azon gondolkodunk, hogy a közvilágítás korszerűsítését is ezzel oldanánk meg, hiszen ott is növekednek a költségeink. Tehát két dolgot kell szem előtt tartani: csökkenteni a költségeket és szert tenni bevételre. A képviselőtestületben gyakorlatilag mindenki vállalkozó és tudják, hogy egy települést is ezzel a szemlélettel kell üzemeltetni, a lehetőségekből és a bevételekből addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér.  

 

 - De hogyan jönnek az ötletek egymás után? Az adott lehetőségeket a pályázatok határozzák meg vagy önök gondolják ki, hogy mi legyen a következő lépés?

 - Az ipari parkkal kapcsolatban a testület néhány évvel ezelőtt elfogadott egy kezdeményezést és ezt görgeti maga előtt. Ez arról szólt, hogy ne arra várjunk, valaki idejön és tudunk adni neki egy szép nagy területet, amin minden infrastruktúra megvan, mert kevés az ilyen befektető. Ezért akár önkormányzati támogatással, pályázattal alakítson ki csarnokokat az önkormányzat. Ha tud bérlőt, akkor eleve a bérlő igényei szerint tegye ezt, ha nem tud, akkor építsen univerzális csarnokot, ami gyakorlatilag minden célra megfelel és ehhez keressen bérlőt. Hála istennek ez eddig mindig sikerült és úgy néz ki, hogy erre mind nagyobb az igény. Úgy gondolom, hogy ha valakinek van egy nagyon jó ötlete, akkor valószínűleg nem azzal fogja kezdeni a vállalkozását, hogy épít magának 100 millió forintért egy csarnokot.  Az ilyen tőkeszegény időkben elég, ha a gépeket lízingelni tudja, egyáltalán el tud indulni. Eddig úgy néz ki, hogy jól gondolkodtunk, több vállalkozó is jelezte, hogy szeretne csarnokot bérelni.  Mi ezzel segítjük a vállalkozásokat, mert az kevésnek bizonyult, hogy csupán területet tudunk adni. Látjuk, hogy a külföldi befektetőknek sincs mindig annyi pénzük vagy nem akarnak nagy összeget befektetni és szívesebben bérelnek csarnokot. Ezért bővítünk most tovább.

 

 - A Megújuló Energiaforrások Nemzetközi Bajnokságán 2. helyezést értek el az 5000 fő alatti települések kategóriájában. Ez is egy pozitív visszajelzés a munkájukról.

 - Igen, ez egy nagyon kellemes meglepetés volt. A bíráló bizottság sok szempontot értékelt, nem csak azt, hogy mit valósítottunk meg, hanem azt is, hogy mit tettünk a fejlesztés érdekében. A pályázatban leírtam, hogy mintegy 40 település küldöttei  jöttek el és nézték meg a termálrendszert, mindegyikük elképzelését meghallgatva elmondtam, hogy én mit tennék vagy milyen irányba mennék a helyükben. Szeretném népszerűsíteni  ezt a fajta szemléletet, mert sokan félnek tőle. Mindenkinek el akarom mondani: ha tudtuk volna, hogy a termálrendszer így működik, akkor 5 évvel korábban megcsináltuk volna még akkor is, ha nincs rá pályázat és támogatás, mert az energiával kapcsolatos beruházás nagyon megtérül. Igaz, hogy nekünk szerencsénk van a rendszerrel, mert kevés költséggel üzemeltethető, de más településeknél is meg lehet találni a kedvező feltételeket. Szervezünk a közeljövőben egy konferenciát Bólyban az alternatív energiákról, hogy több településsel megoszthassuk tapasztalatainkat, hátha ők is kedvet és lendületet kapnak a megújuló energia felhasználásához.