Üdvözöljük a

A jövő: naprakész tudás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A jövő: naprakész tudás

Szerző: Szalai Kornélia | 2017. szeptember 6.

Ma már csak mesterek foglalkozhatnak tanulókkal, ennek jegyében számos szakmában indult mesterképzés a kamara szervezésében, amellyel mind többen élnek, s szerzik meg a mesterlevelet. Várszegi Zsolt is közéjük tartozik, az elmúlt esztendőben tette le a vízvezeték- és vízkészülék-szerelő mestervizsgát.   Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a szakma csúcsát jelentő mestercím megszerzése, ami cím nemcsak rangot, hanem többlet tudást, egyfajta emberi tartást is jelent. 

 A fiatal mesterrel a családi vállalkozásuk, a Global Csoport 2012 Kft. székhelyén találkozunk, amelynek vezetésében Várszegi Zsolt is mind nagyobb szerepet vállal és készül a cégvezetés átvételére.

 - Annak idején, amikor a pályaválasztásra került a sor, azt tudtam, hogy az édesapám az építőiparban dolgozik, s nagyon szereti a munkáját - kezdi beszélgetésünket. - Aztán egy vasárnapi ebédnél vetődött fel az ötlet, hogy mi lenne, ha az 508-as számú - ma már Simonyi Károly nevét viselő - Szakmunkásképző Intézetbe jelentkeznék, épületgépésznek. Tetszett az ötlet, mert mindig is jobban szerettem a kétkezi munkát, mint egy szobában ülni. Már akkor avval szembesültem, hogy mennyire kevesen választják az épületgépészetet, mint szakmát, nem volt annyi jelentkező, hogy egy önálló osztály indulhatott volna.

 

 Mint mondja, tanuló is a családi vállalkozásukban volt. A szakmai gyakorlatok idején a tényleges munkákban vett részt, egy-egy brigád tagjaként.

 - Az 1990-es évek közepén számos nagy építkezés folyt Pécsett, amelyek épületgépészeti munkáiban részt vehettem - folytatja tovább. - Ezek meghatározó élményt jelentettek, jó érzés volt létrehozni egy rendszert, átlátni egy teljes folyamatot. Gyerekkoromtól ennek egyes részeit láttam, édesapám sok minden megmutatott, s e közben arra is megtanított, fontos, hogy minden határidőre, magas minőségben készüljön el. A technikusi oklevél megszerzését követően 1999-ben, a családi cégben kezdtem el dolgozni.

 

 A mesterlevél megszerzése  már évek óta a tervei között szerepelt, a saját szakmai fejlődésének fontos állomásaként és  azért, hogy részt vehessen a tanulók gyakorlati képzésében. 

 - A szakember utánpótlásunk érdekében szeretnénk, ha több tanulónk lenne - ad hangot annak, hogy miért is vállalkozott a mindennapi munka mellett a mestervizsga letételére, miközben a cégvezetés fortélyait is most tanulja, az üzleti tárgyalások lebonyolításától kezdve a szerződéskötésen át egészen a számlázásig. -  Kevesen választják az épületgépész szakmát, néha olyan érzése van az embernek, mintha a kétkezi munka nem lenne értékes, mindenki olyan helyen szeretne dolgozni, ahol nem lesz piszkos a keze. Pedig annál nincs is jobb érzés, mint amikor az ember a két kezével olyan értéket hoz létre, miközben a folyamatosan a fejét is használnia kell, hogy a legjobb megoldásokat találja meg, amivel másoknak is örömet okozhat. A mestervizsga is ehhez adott egyfajta pluszt, egyben kihívást is jelentett, s a sikeres letétele egyfajta elismerést. 

 

 Kitért arra is, az épületgépész szakma is folyamatosan fejlődik, újabb és újabb alapanyagok, technológiák jelennek meg. A mestervizsgára felkészítő tanfolyam során is számos új ismerettel gazdagodott.

  - Különösen a tanulóképzéssel kapcsolatos jogi és pedagógiai ismeretek voltak számomra hasznosak, valamint az, hogy a gyakorlati felkészítés során a különböző hegesztési módokat újra gyakorolhattam - hangsúlyozza Várszegi Zsolt. - Vallom a mesterlevél több mint egy papír, a kapott tudást tartalommal tölti ki. Bízom benne, hogy a megrendelők körében - nemcsak szakmán belül - ismét a minőségi, határidőre elkészülő munka zálogát jelenti.