Üdvözöljük a

A kétfajta tudásának nagy hasznát veszi | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A kétfajta tudásának nagy hasznát veszi

Szerző: Sz.K. | 2017. július 4.

A Körex Épületgépészeti Kft. családi vállalkozásban működik már lassan három évtizede. Az alapokat az édesapa tette le, majd nyugdíjba vonulását követően a két fiú vitte tovább, s ezzel egy időben két különálló cég is létrejött, az egyik az irodatechnikára és a pénztárgépek kereskedelmére, szervizelésére, míg a másik az épületgépészetre szakosodott, ami egy időben kivitelezői tevékenységet is folytatott.

 A családi házak piacán jelentek meg, ahol minden az épületgépészettel kapcsolatos munkát elvégeztek. Ma már napkollektorok és hőszivattyúk, pellet és faelgázosító kazánok beszerelésével és beüzemelésével is foglalkoznak, a tervezés, tanácsadás, művezetés és műszaki ellenőrzés mellett. Mindeközben a cég ügyvezető tulajdonosa Körösztös Imre folyamatosan képezte magát, újabb és újabb szakmát tanult ki a gázszereléstől, a víz- és villanyszerelésen át, egészen a napkollektorok, hőszivattyúk beszereléséig. Ma már gáz-, villany- és víz- és fűtésszerelő mestervizsgával is rendelkezik.

 

  S, hogy miért vállalkozik több diplomával valaki arra, hogy akár több szakmában is mestervizsgát tegyen? Nagyon egyszerű a magyarázat erre!  - Ahhoz, hogy egy-egy munka elnyerésének ne legyen akadálya a mesterlevél hiánya, ezért vállalkoztam arra, hogy ha lehet, mind a három - víz-, gáz-, fűtésszerelő - az épületgépészet körébe tartozó szakmában megszerzem - avat be döntésének hátterébe. 

 

 Mint mondja, az első mestervizsgát gáz- és gázhálózat-szerelő szakmában azért tette le, mert az egyszerűsített gázkészülékek cseréjét csak ennek birtokában végezhették el. Ezt követően tette le a fűtés- és gázhálózat-szerelő, valamint a víz- és vízgépszerelő mestervizsgát. Ugyan közben megváltoztak a szabályok, de úgy döntött, ha már elkezdte, akkor be is fejezi, s megszerzi a mesterlevelet. 

 - Már általános iskolás koromban eldöntöttem gépészmérnök leszek, az épületgépészet mellett pedig azért döntöttem, mert univerzális, szerteágazó, több szakmát fog egybe - avat be a kezdetekbe. - Az első diplomámat épületgépész szakon szereztem, ezt követte a mérnök-tanári, majd ezeket épületgépész szakmérnöki végzettséggel fejeltem meg. Mind a hármat Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karán és annak elődjén a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szereztem meg. S, haladva a korral Gödöllőn a Szent István Tudományegyetemen elvégeztem a passzívház tervező szakmérnöki szakot, s hát, hogy a vállalkozásunkon belül a kivitelezési munkákat is magunk tudjuk felügyelni a műszaki ellenőri végzettséget is megszereztem. A mestervizsgára felkészítő tanfolyamok során pedig például megtanultam többféle módon hegeszteni is.  

 

 Vallja, a mérnök a legmagasabb kvalitású szellemi szakember, a mester pedig legmagasabb kvalitású gyakorlati szakember, a kettő jól megfér egymás mellett. S, hát e kétfajta tudásnak nagy hasznát veszi a mindennapi életben, mert meg tudjam mutatni, minden problémára van megoldás, ha kell maga csinálja meg.  - Sajnos a piac még nem vesz tudomást arról, ha valaki mestere a szakmájának, nem értékeli igazán. Pedig ez fontos feltétele annak, hogy minél többen vállalkozzanak rá, s érezzék, tétje van a mesterlevél megszerzésének - ad hangot véleményének.

  Körösztös Imre iparoscsaládból származik. A család története 1800-as évek második felére vezethető vissza. A szépapja építőmesterként tevékenykedett, a dédapja és a nagyapja hentes és mészáros volt. Az édesapám villamosmérnökként alapította meg a családi vállalkozásukat.