Üdvözöljük a

A kíváncsiság dolgozik bennem | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A kíváncsiság dolgozik bennem

Szerző: Gűth Ervin | 2017. május 3.

A DDG hasábjain is többször tárgyaltuk már, hogy a minőségi kávék városszerte egyre elérhetőbb közelségbe kerültek az elmúlt években. Ennek a folyamatnak az egyik úttörője volt a Kórház téren található Next Step Coffee is. Farkas László barista-tulajdonossal beszélgettünk.

- Miért pont egy kávézóval fogtál bele a vállalkozói létbe?

- Klasszikus módon, otthoni kávéfőzéssel indult a történet. Ahogy kezdtem egyre jobban beleásni magam a témába, körvonalazódott a vágyálom, hogy saját helyet nyissak. Pénzügyi területen dolgoztam több mint egy évtizedig, aztán volt egy élethelyzet, amikor dönteni kellett. Igazából sose gondoltam előtte arra, hogy kilépek az alkalmazotti státuszból, és saját vállalkozást valósítok meg.

 

- Korábbi tapasztalataid segítették a kávézó elindítását?

- Nem volt komolyabb vállalkozásfinanszírozással kapcsolatos tapasztalatom. Készítettünk üzleti tervet, piackutatást, megvizsgáltuk a kiadó üzletek adottságait. A gazdasági környezeten és a vállalkozások támogatási lehetőségein túl, szerintem két fontos tényező befolyásolja egy kezdő vállalkozás sikerességét. Az egyik, hogy szeresd, amit csinálsz, a másik a türelem. Ha most a kávézómat nézzük, ez egyrészt azt jelenti, hogy minden egyes elkészített kávé ugyanazt a figyelmet kell, hogy kapja, másrészt kávénként kell meghódítani a törzsközönséget, aztán pedig ugyanígy kell „megtartani” őket. Ez pedig nem megy gyorsan.

 

- Milyen tapasztalatokat szereztél a nyitás óta eltelt másfél évben?

- Augusztusban leszünk kétévesek és azt kell mondanom, szépen fejlődünk. Összenyitottunk két szomszédos üzlethelyiséget és ezzel megduplázódott a hely alapterülete. A vendégtér ezzel pedig ennél is nagyobb arányban nőtt. Jó az irány, de úgy látom, hogy kell még 1-1,5 év ahhoz, hogy kiderüljön, hosszútávon is sikeresen, fenntarthatóan tudunk-e működni. Nem arról van szó, hogy jelenleg nem lenne nyereséges a kávézó, hanem az ár-érték arányunkat szeretnénk javítani. Amikor valaki önálló kisvállalkozásba kezd, az elején azzal szembesül, hogy még soha nem dolgozott ilyen sokat, ilyen kevés pénzért. Az első év majd mindenkinek erről szól, aztán pedig arról, hogy újra megteremtsük a munka- magánélet egyensúlyát. Arra törekszünk, hogy ezeket az arányokat optimalizáljuk, aztán úgy készítsünk egy mérleget.

 

- Merre tudtok fejlődni?

- Szerencsére itt még nincs akkora konkurenciaharc, mint akár 400-500 méterrel beljebb, a belvárosban. A közelmúltban léptünk egy nagyot előre azzal, hogy egy tehetséges barista kollégát találtam magam mellé, akit egy ideje főállásban tudunk foglalkoztatni. Az alapterületünket már nem nagyon lehetséges növelni, így elsősorban a saját folyamataink optimalizálása, ami a továbbiakban előre tudja vinni a vállalkozást. Egy későbbi átalakítás során lehetne majd jobban racionalizálni a tereket. Addig is inkább az eszközparkunk fejlesztése hozhat hatékonyabb munkavégzést.

Gűth E.