Üdvözöljük a

A legautentikusabb török kávé | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A legautentikusabb török kávé

Szerző: Gűth Ervin | 2017. május 30.

Ural Sirkeci Törökországban született, jogi tanulmányait Bécsben végezte, és megismerkedett egy pécsi lánnyal. Először turistaként látogatott a baranyai megyeszékhelyre, de végül ide is költöztek, családot alapítottak. Ural két évvel ezelőtt a Jókai téren nyitotta meg a Juice&Co.-t, ami nem csak a pikáns gyümölcslevek, de a város legautentikusabb török kávéjának is a lelőhelye.

Hogy kerültél Pécsre?

A feleségemmel pécsi és tanulmányain befejezése után a Magyarországra költözés mellett döntöttünk, családalapítási tervekkel. Azóta meg is született a kislányunk. Én pedig közben megnyitottam ezt az üzletet.

 

Miért pont gyümölcslevek?

Ebből volt hiány a városban. Láttam, hogy nagyon sok itt a külföldi hallgató és akkoriban nem igazán voltak egészséges ételekre, frissen préselt gyümölcslevekre alapozott helyek. Most már két éve üzemelünk, és úgy érzem, hogy valami jónak voltam az előfutára, valami, aminek örülnek az emberek.

Mennyire volt nehéz külföldiként egy vállalkozást beindítani a városban?

Európai mércével elég lassú a bürokrácia, csak a papírmunka kb. két hónapunkba került. Máshol – például Ausztriában – ez sokkal egyszerűbb és gyorsabb lett volna.

 

A gazdasági környezettel elégedett vagy?

Nem vagyok elégedetlen. A belváros egy jó hely és a vendégforgalomra sem panaszkodhatok. Jó döntés volt itt nyitni. Gondolkodtam, hogy az Egyetemváros környékén indulok neki, de aztán végül azért beszéltem le magam, mert akkor nyaranta majdnem három hónapra be kellett volna zárni. Ahogy teszi is ezt sok üzlet arrafelé. Ezt egy kezdő vállalkozás nem igazán engedheti meg magának.

 

Milyen kilátásai vannak az üzletednek?

Egyedül viszem a boltot és jó volna egy kis segítség. Hetente hat napot dolgozom és minden nap ötkor kelek, aztán este hatig állok a pultban. De ha felvennék valakit, akkor árakat kellene emelnem. Ezek pedig már így is csak nehezen tartható árak, mert nagyon árérzékeny a közönség. Ha emelnék, akkor biztosan lenne olyan törzsvendégem, aki nem minden nap engedhetné meg magának, hogy bejöjjön.

 

Mi az, amit hiányolsz a városból? Milyen helynek örülnél?

Nem árulom el, hogy mi hiányzik, mert lehet, hogy meg fogom csinálni. A gasztronómia fejlődését én is érzékelem, és vannak terveim. Úgy érzem, hogy van némi rálátásom a nemzetközi trendekre hiszen Törökországban születtem és Bécsben is éltem. Ráadásul jó kapcsolataim is vannak, így sok alapanyaghoz jóval kedvezőbb áron tudnék hozzájutni, ami márpedig ezen a piacon elég komoly előnyt jelenthet.

 

Gűth E.