Üdvözöljük a

A legfontosabb a szakértelem, naprakész tudás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A legfontosabb a szakértelem, naprakész tudás

Szerző: Kis Tünde | 2017. május 3.

Új célokat kitűzve, a mindenkori piaci kihívásokra reflektálva, a szakmai fejlődést szem előtt tartva mára a Dél-Dunántúl meghatározó cégcsoportjává nőtte ki magát az épületgépészeti, szellőző- és klímarendszerek tervezését, kivitelezését, szervizelését végző Klímatrio Kft. A napokban készült el Hosszúhetényben új gyártóbázisuk, ahol a közeljövőben megkezdődik az Európai Unió piacára szánt termékek előállítása. Mint Reitz Gábor tulajdonos-ügyvezető mondja, a fejlesztések nem fejeződtek be, legalább 10 évre való terve van még.

- 1995-ben indult vállalkozásunk jelenleg 4 céget foglal magában, a cégcsoport a piac elvárásait felismerve bővült. Mára a legkisebbtől a legnagyobb klímagépekig és szellőzőrendszerekig, valamint a nagyméretű épületgépészeti rendszerekig mindent saját munkaerővel tudunk megvalósítani – foglalja össze röviden a Klímatrio fejlődését Reitz Gábor. – A legfontosabb a szakértelem, ahhoz, hogy naprakész tudással rendelkezzünk, folyamatosan képezzük magunkat, hiszen meg kell ismernünk az új technikákat, technológiákat, rendszereket, ez szükséges ahhoz, hogy a piaci igényekhez igazodva tudjuk megvalósítani a beruházásokat.

 

- A cég fejlődését egyértelműen a piaci igények határozták meg?

- Igen, a piaci igények indukálták a beruházásainkat, így ma már a legnagyobb épületgépész rendszerekkel kapcsolatos legextrább igényeket is ki tudunk elégíteni, mindezt saját állománnyal.

 Azt gondoltam, hogy a megrendelő kívánságait figyelembe véve akkor jó egy ilyen vállalkozás, ha a tervezéstől a kivitelezésen át a szervizig-üzemeltetésig minden egy kézben van.

Így könnyen össze tudjuk hangolni az egyes fázisokat, és számunkra is sikerélmény, ha visszajönnek az elégedett megrendelők.

 

- Az elmúlt húsz év alatt jelentősen nőtt a vállalkozás, ehhez cégvezetőként is alkalmazkodni kellett.

- Friss diplomásként hárman kezdtük, ma 37-en dolgozunk a cégekben, plusz a szakmai képzésben részt vevő tanulók. Ahogy nőtt a vállalkozás, én is úgy fejlesztettem magam: új dolgokat tanultam, felsőfokú képzéseket végeztem el, hiszen csak az épületgépészeti tudásanyag kevés egy ilyen cégcsoport irányításához. A sok pozitív visszajelzés, amit a megrendelőktől kapunk, arra ösztökél bennünket, hogy mindig új feladatokat tűzzünk ki magunk elé. Jelentős kihívás az utánpótlás-képzés, hiszen égető a szakember-hiány a mi szakmánkban is. Ezért olyan struktúrát alakítottunk ki a cégnél, hogy vonzó legyen a fiataloknak hozzánk jönni tanulni és dolgozni.

 

- Melyek azok a legfontosabb alapelvek, amelyeket a vállalkozás működtetésekor szem előtt tart?

- Nálunk az első az ügyfél. Természetesen nagyon fontosak a kollégák, hiszen jó munkatársak nélkül nincs jó cég. Nagyon fontos a képzett munkatársak megtartása, a jó munkahelyi légkör, mert csak együtt vihetjük sikerre a vállalkozást.