„A mai napig keresnek a vállalkozók iparjogvédelmi, szabványügyi és környezetvédelmi kérdésekkel”

Szerző: N.T. | 2014. május 7.

Bár a vállalkozások jelentős része még kevés figyelmet fordít a szellemi tulajdon illetve az iparjog védelmére, egyre inkább előtérbe kerülnek ezek a területek is. A baranyai cégek ez irányú ügyeit segíti évek óta a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarában Gelencsér Lajosné, aki jelenleg is a kamara iparjogvédelmi szakértője, évente közel 100 ügyfél számára végez iparjogvédelmi szakértést.

Fontos szerepet játszik a helyi vállalkozások iparjogvédelmi kibocsátásának menedzselésében, az ötletek védelmében. Munkáját az elnökség címzetes kamarai tanácsosi elismerő címmel honorálta. Ezt az elismerést azoknak a személyeknek adományozhatják, akik munkájukkal, szakértelműkkel jelentősen segítették és segítik a kamarát, feladatainak elvégzésében. Gelencsérné 2000-től dolgozik a kamarában az innovációs osztályon.

 - Munkámat nagyban segítette az a 26 éves tapasztalat, amit az iparban szereztem – mondja Zsuzsanna. - Mivel több diplomám van, több területen is dolgoztam. Statikusként az építőiparban töltöttem el kilenc évet, majd a gépiparban fejlesztő mérnökként, technológusként tevékenykedtem. Mikor a kamarában az ipari tagozat, később a közszolgáltató tagozat és a kisvállalkozás-fejlesztési bizottság titkára lettem, azonosulni tudtam a vállalkozók gondjaival, nehézségeivel. Példaként említhetem az unióhoz való csatlakozás kihívását. 2004-ben az akkori Magyar Szabadalmi Hivatal (ma SZTNH) támogatásával létrejöttek a kamaráknál a szellemitulajdon-védelmi információs pontok, azóta segítem a vállalkozásokat szellemitulajdon-védelmi kérdéseikben.

- Mint tanácsadónak, szakértőnek melyek voltak a legfontosabb feladatai, milyen elvek, önmaga által felállított értékrend szerint végezte a munkáját?

 - Munkám során foglalkoztam a K+F források és az innovációs pályázatok menedzselésével, az iparjogvédelem, a szabványügy és a környezetvédelem területén a vállalkozók felkészítésével. A kamarában a kamarai cél- és feladatrendszer figyelembe vételével végeztem a munkámat, ez pedig a vállalkozók érdekein alapul.

 A gazdasági versenyképesség és a tartós növekedés egyik legjelentősebb tényezője az innováció és a tudás. A tudásalapú gazdaságban a szellemi tulajdon az innováció és a kreativitás táptalaja és védőburka, a K+F+I ráfordítások, innovációs befektetések megtérülésének egyik biztosítéka. A hazai vállalkozások a szellemitulajdon-védelem eszközeinek használatával, iparjogvédelmi kultúrájuk fejlesztésével növelhetik versenyképességüket.

 - Mit érez sikernek a kamarai pályafutásában?

 - A 14 éves kamarai munkám során több sikeres projektet tudhatok magam mögött, betekinthettem a vállalkozások életébe, ez az ismertség jelenti azt, hogy a mai napig folyamatosan keresnek a vállalkozók iparjogvédelmi, szabványügyi és környezetvédelmi kérdésekkel. A tavalyi évben két szabadalmi bejelentést menedzseltünk sikeresen, több formatervezési-mintaoltalmi bejelentést és 15 védjegybejelentést nyújtottak be a baranyai vállalkozások támogatásunkkal.

- Arra a területre, amit menedzsel, milyen figyelem, megbecsültség irányul? A vállalkozások részéről milyen az érdeklődés, miben várnak öntől segítséget, támogatást?

 

 

 - Jelenleg is foglalkozom a környezetvédelemmel, szabványügyi kérdésekkel, hiszen ezen a területen folyamatosan változnak a jogszabályok, ami a vállalkozások számára nagy kihívást jelent. A munkám nagy részét az iparjogvédelem teszi ki. A vállalkozók felismerték a szellemitulajdon-védelem fontosságát, hogy a vállalkozói vagyon értékelésében egyre nagyobb jelentőséggel bír a szellemi tulajdon mint vagyonelem.