Üdvözöljük a

A mesterlevél a szakmai előmenetel egyik fontos eleme | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A mesterlevél a szakmai előmenetel egyik fontos eleme

Szerző: Sz.K. | 2013. október 8.

A mesterképzés a céhek megalakulásával fonódik össze. A kézműves szakmákban mindig is jelen volt a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó szakember. A mester cím nemcsak rangot, hanem többlet tudást, egyfajta emberi tartást is jelent. Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a szakma csúcsát jelentő mesterlevél megszerzése.

 Az 1980-as évek végén az egykori BÉV dolgozói közül több mint tízen úgy döntöttek, hogy a saját lábukra állnak, s létrehozták 1989-ben a Brázay Építőipari céget.

  - Az apósom, Brázay János alapította a céget, amelyet 1994 óta a feleségemmel, Brázay Katalinnal, családi vállalkozásban működtetünk - mondja Stecher László, a Brázay és társa Kft. tulajdonos ügyvezetője. - Komplett kivitelezési munkákat végzünk. Önálló tervezést – épületek építési terveinek elkészítését - is vállalunk, ezt a területet ifj. Brázay János építészmérnök, vezető tervező fedi le. Elsődlegesen műemléki jellegű épületek felújításával foglalkoznak, azonban az építőipar jelenlegi helyzete miatt szinte mindennel. Számos nagyobb cég, többek között a Pécsi Építő és Tatarozó Zrt. alvállalkozójaként tevékenykednek. A nevükhöz fűződik a Zsinagóga, a Tejbisztró, a szentegáti kastély, vagy a budapesti  Dohnányi Ernő Zeneiskola felújítása, de a megrendelőik sorában ott található a NAV, a rendőrség is. A sellyei rendőrőrs átalakítására is őket kérték fel.

 A cég mindent megtesz a minőségi munka érdekében. Munkatársaik szinte kivétel nélkül magasan képzett szakemberek. A saját dolgozóik mellett, nyolc - ács, burkoló, kőműves - tanulót is foglalkoztatnak, ugyanis szeretnénk a saját utánpótlásukat kinevelni. A tanulókkal kőműves mester foglalkozik, de az alkalmazottaik közül többen is tervezik, hogy a saját szakmájukban megszerzik ezt a címet.

 - Annak idején egy ismerős által kerültem a céghez - mondja Mihalek Béla kőműves mester. - Azt hogy engem választottak a jelentkezők közül, nagyban szerepet játszott építész-technikus végzettségem, valamint a mesterlevelem.

 Véletlenül került erre a pályára, a szülei ajánlották neki, hogy legyen kőműves. Nagyon szigorú mester mellett, a berkesdi Kati Jánosnál tanulta ki a szakmát, aki megkövetelte a pontosságot, a szép és minőségi munkát. A szakmunkás-bizonyítványát az akkor még az Építők útján lévő 506-os számú Szakmunkásképző Intézetben szerezte. Ezt követően leérettségizett, majd a kis Pollack-ként ismert építőipari szakközépiskolában technikus-vizsgát tett, ahol később szakoktatóként is tevékenykedett. A mestervizsgát  a Hanns Seidel Alapítvány és a kamara által közösen szervezett német rendszerű mestervizsga keretében tette le. 

 - A mesterlevél egy magasabb szakmai szintet jelent - vallja Mihalek Béla. - Egy állomás, a szakmai előmenetel egyik fontos eleme. A technikusi vizsga kevés lett volna például ahhoz, hogy felelős műszaki vezető lehessek egy építkezésen. A mai gyorsan változó világban pedig fontos, hogy az ember folyamatosan képezze magát, kövesse a változásokat, ezért is tartottam fontosnak, hogy megszerezzem a mesterlevelet.

 Mint mondja, a német rendszerű mestervizsga részeként tanulmányúton is részt vettek Németországban, egy ottani képzőközpontban ismerkedtek a legújabb technológiákkal, eljárásokkal. Kitért arra is, számára a felkészítő tanfolyam részét képező pedagógiai és a vállalkozói ismeretek jelentettek többletet, valamint a gyakorlati részben az új technológiák és anyagok, valamint azok az akkoriban nem, de az épületeken egyre inkább visszatérő elemek - boltozat, díszítővakolat, kőburkolat - készítése volt. 

 - Szeretnénk, ha a dolgozóink közül többen is megszereznék a mesterlevelet, lenne is jelentkező, azonban az építőipar jelenlegi állapota miatt, még nem mernek belevágni - veszi vissza a szót Stecher László. - Bízunk abban, hogy egyszer csak kikerül a gödörből ez a gazdasági ágazat,  ezért folyamatosan előremenekülünk. Ennek részeként bemutatótermet hoztuk létre Pécsett a belvárosban a megújuló energiák alkalmazási lehetőségeinek megismertetésére. A beruházás megvalósítására az elmúlt esztendőben a telephely fejlesztésre kiírt pályázaton uniós forrásból kilenc millió forintos támogatást nyertünk el. Várhatóan már ebben az esztendőben fogadni tudjuk itt is az érdeklődőket.