Üdvözöljük a

A mesterlevél rangot jelent | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A mesterlevél rangot jelent

Szerző: Sz.K. | 2013. december 10.

A mesterképzés a céhek megalakulásával fonódik össze. A kézműves szakmákban mindig is jelen volt a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó szakember. A mai mesterekkel szemben ugyan korunk már más követelményeket állít, azonban egyetlen dolog mára sem vesztett érvényességéből, az e címmel rendelkezők magas szakmai és etikai normák szerint végzik tevékenységüket.

 Pécsett a MÁV bérház egyik első emeleti lakásában található a Harmat Bt. irodája. Apa és fia fogad, most éppen együtt intézik a cég ügyeit.

 - Annak idején azért lettem gázszerelő, mert a bátyám is ezt csinálta - kezdi beszélgetésünket Harmat Tamás gázszerelő mester. - Nagyon szimpatikus volt benne, hogy nem egy helyben kell ülni és emberekkel lehet foglalkozni. Víz-, gázvezeték és készülék szerelőként végeztem. A cégünk épületgépészettel, rendszerek kiépítésével foglalkozik.  

 Mindig is igyekezett ott lenni a legjobbak között, a szakmunkás-bizonyítványát a Szakma Kiváló Tanulója versenyen elért jó eredménye alapján vehette át. Később leérettségizett, valamint elvégezte a gázipari technikumot Nagykanizsán.

 - A szakmunkásképző befejezése után a Gázműnél helyezkedtem el, de egy csábításnak engedve iparosnál is dolgoztam - folytatja tovább. - Aztán mind inkább megfogalmazódott bennem, a saját lábamra állok. A mestervizsgát is egy részt ezért tettem le, mert akkoriban az iparengedély kiváltásának volt a feltétele, valamint a gázközösségnek sem lehetnék tagja e nélkül. Azonban inkább azért, akartam a mesterlevelet megszerezni, mert a szakma csúcsának tartom, s rangot jelent. Mindig is úgy gondoltam, hogy a szakmát, amit választottam a legmagasabb színvonalon és minőségben akarom csinálni.

 Annak idején - 1986-ban - sem volt könnyű megszerezni a mesterlevelet, nagyon sok szempontnak kellett megfelelniük a jelölteknek. Mint mondja, neki annyiban könnyű dolga volt, hogy addig is folyamatosan tanult. A mestervizsgát követően kiváltotta az iparengedélyét, később gmk-át alapított és ezelőtt húsz évvel létrehozta a Harmat Bt.-ét. Elsősorban gáz-, víz- és központi fűtési rendszerek kiépítésével foglalkozik.

  - Az első időben csak gázszereléssel foglalkoztam, ugyanis akkoriban nagyon sokan álltak át erre a fűtési módra - folytatja tovább. - A kezdetektől elsősorban magánszemélyeknek dolgozom, de cégek, önkormányzatok is vannak a megrendelőim között. Amíg az építőipar nem került ilyen mélypontra, és sok társasház épült, akkor azok épületgépészeti munkálatait végeztem el, több alkalmazottam is volt.

  Mint mondja, egyre nehezebb talpon maradni, mind inkább érezhető, hogy az embereknek egyre inkább csak arra futja, ami feltétlenül kell. Éppen ezért igyekeznek egy másik irányba is elmenni, napkollektorok szerelésével is el kezdtek foglalkozni, mert úgy tűnik erre van kereslet. A régi megrendelői közül többen is visszatértek az évek során. Voltak, akik azért keresték meg őket, mert a barátaik, szomszédjaik ajánlották a cégüket nekik. A legtöbben közülük rendszerek felújításával, ritkán kiépítésével bízták meg őket. Számos közös képviselővel is kapcsolatban állnak, az ő felkérésükre végeznek el kisebb, nagyobb javításokat.

 Vallja, folyamatosan fejleszteni kell a tudásukat, mert ez a szakma szinte napról, napra változik, újabb anyagok, rendszerek, technológiák jelennek meg. Állítja, a gáz veszélyes üzem, itt nem lehet hibázni, mert az akár életekbe is kerülhet.  

 - Jelenleg két alkalmazott és három tanuló dolgozik a cégnél. A kezdetek óta vannak tanulóim is. Szeretek fiatalokkal foglalkozni, meg egyben utánpótlást is jelent. Az egykori tanulóim közül van olyan, aki már tizennyolc éve velem dolgozik, de van olyan is, aki vállalkozó lett. Arra nagyon büszke vagyok, hogy a tanulóim közül, sokan maradtak a szakmában. A fiaim is érdeklődnek a szakma iránt, lesz majd, aki átveszi tőlem a stafétabotot - fejezi be beszélgetésünket, mert megszólal a telefonja, mennie kell.