Üdvözöljük a

A minőségi utánpótlás nevelésért | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A minőségi utánpótlás nevelésért

Szerző: Sz.K. | 2015. május 6.

A kamarai Szakképzési Díjat idén is hárman vehették át.

Jövőképet kell adni a fiataloknak

 

Évtizedek óta foglalkozik tanulók képzésével Pál István villanyszerelő-mester, aki tevékenysége elismeréseként Szakképzési Díjat vehetett át a kamarától.

   - Meglepődtem, s nagyon jól esett az elismerés  - mondja. - Nagyon régóta részt veszek a tanulóképzésben, egy évtized úgy is, mint a Szakképzési Bizottság  tagja.  Mindig is fontosnak tartottam az utánpótlás  nevelését, az utóbbi időben azonban  azt kellett tapasztalnom, hogy egyre kevesebben választják ezt a szakmát, egyre nagyobb  szakemberhiány ezen a területe. Kiemelt a szerepe éppen ezért a tanulóképzésnek, ugyanis anélkül ez  a szakma nem marad meg. A villanyszerelést nem lehet  automatizálni, fontos része a kétkezi  munka, amihez kézügyesség kell, e mellett az elméleti háttér pontos ismerete is elengedhetetlen.  A korszerű, intelligens rendszerekkel felszerelt lakások mellett, még nagyon sok a hagyományos módon épített hálózatokkal rendelkező. Ezek üzemeltetésére, fenntartására, valamint javításához sok a szakmáját jól ismerő szakemberre  lenne szükség.

 Mint mondja, úgy látja az utóbbi időben,, amióta a kamarához került  a szakképzés és mind nagyobb teret nyer a duális képzés, változott a helyzet. Fontos mérföldkő az, is hogy szeptembertől már csak mesterek foglalkozhatnak a tanulókkal, valamint, hogy több időt töltenek  el a gyakorlati képzőhelyeken,s a tényleges munkába bevonva sajátítják el a szakmát.

 Pál István, a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolában végzett villamossági szakon, majd főiskolán tanult tovább. A végzést követően a BÉV-hez került, ahol végigjárta a ranglétra összes fokát. Csaknem három évtizeddel ezelőtt tett mestervizsgát, négy évtizedes kivitelezői gyakorlattal rendelkezik, s jelenleg is műszaki ellenőrként tevékenykedik. Vallja, jövőképet kell adni a fiataloknak, ugyanis a kézműves szakmákra mindig szükség lesz, mert vannak olyan tevékenységek, amelyeket nem lehet számítógéppel megcsinálni, falakat csak ember tud felhúzni, vezetéket is csak egy villanyszerelő tud kiépíteni. 

 

 

Fontos számomra, hogy átadjam a tudásomat

 

Hosszú évtizedeken át foglalkozott Rendeczki Lajos mester fodrász a tanulókkal, vállalt szerepet a mesterképzésben és a fodrászok versenyekre történő felkészítésében. Tevékenységét Szakképzési Díjjal ismerte el a kamara.

    - Nagyon meglepett a díj, s nagyon jól esett  - mondja Rendeczki Lajos fodrászmester. -  Mindig is nagyon fontosnak tartottam, hogy  a tudásomat átadjam.  Sok tanulóm volt, közülük többen sikerrel szerepeltek a versenyeken is. A mai napig dolgozom, de úgy döntöttem lassítok egy kicsit,több szabad időt adok magamnak. Télen elmegyek síelni, nyáron meg Orfűn vagyok sokat, vitorlázom a tavon, meg tanítom a gyerekeket.

 Rendeczki Lajos a szülei példáját követve lett fodrász, s választotta azt egy életre szóló hivatásnak. A mestervizsgát pedig az édesapja inspirációjára  tette le, negyven éve. A szülei voltak a mesterei, de nyaranta Budapesten szélesítette tudását, többek között a neves fodrásznál, Tárnoki Lászlónál is tanult. Mesteriskolába járt Németországban is.

  Éveken át versenyzett, majd a versenyzők felkészítésében vállalt aktív szerepet. Tanulói közül sokan ma is fodrászként dolgoznak. A berlini világbajnokságon közülük az egyik, Wéber Viktor a százhúsz versenyzőből álló mezőnyben az első harmincban végzett. Éveken át volt a fodrász-mestervizsgabizottság elnöke.

 Bejárta Európát, mint tréner, jelenleg pedig, mint a nemzetközi fodrászversenyek zsűrijének tagja. Hesz Jánossal karöltve szervezték meg a Pécsett megrendezett országos és nemzetközi versenyeket. Vendégei közül sokan a kezdetek óta hozzá járnak, nagymamáról, anyáról, hagyományozódik tovább a neve.

 

 

Keresettek a náluk végzettek

 

A P-AutóCity Kft.-nél több mint húsz éve foglalkoznak tanulók gyakorlati képzésével, folyamatosan emelkedő tanulói létszám mellett. Tanévenként tizenöt és harminc közötti  azon fiatalok száma, akiknek gyakorlati képzése náluk folyik  jól felkészült szakemberek irányítása mellett. Az idei esztendőben magas színvonalú tevékenységük elismeréseként Szakképzési Díjat vehettek át a kamarától.

    - Az első gondolat az örömé volt - mondja a P-AutóCity ügyvezetője, Liszácz Mihály.  - Régóta foglalkozunk tanulóképzéssel, az  eltelt húsz évben sokan sajátították el nálunk  a szakma alapjait. Jelenleg is van a munkatársaink  között olyan, aki egykor a tanulónk volt. Nem kis büszkeséggel tölt el bennünket az is, hogy más műhelyekben is örömmel fogadják azokat,akik a gyakorlati idejüket nálunk töltötték el.

 Az oktatóik szakmai felkészültsége valamint a cég korszerű tárgyi feltételei jelentik a biztosítékot arra, hogy a tanulóik a kor színvonalának megfelelő kiemelkedő minőségű gyakorlati képzésben részesüljenek. E mellett szerepet vállaltak az autós szakmák duális rendszerben történő oktatásához a helyi tantervek kidolgozásában is.

   Mint mondja, a legnagyobb számban autószerelők  képzésével foglalkoznak, de a többi autósszakmában  - autóvillamossági-szerelő, karosszéria-lakatos,  fényező - is vannak a tanulóik. E mellett  részt vesznek a technikus, valamint a másodszakmás  képzésben is, több tanulójuk is élt ezzel  a lehetőséggel.

  - A tanulóikkal eddig is mesterek foglalkoztak, ugyanis a munkatárasaik közül hétnek van mesterlevele. Örömünkre, azonban a támogatás igénybevételével többen is vállalkoznak rá, hogy ismét iskolapadba üljenek és mestervizsgát tegyenek – emeli ki.

 Az AutóCity Kft. 1995 óta foglalkozik Volkswagenek értékesítésével, s működik annak márkaszervizeként. Komplex szolgáltatást nyújtanak a javítástól a műszaki vizsgáztatáson, a műszeres diagnosztikai beállításokon át egészen  a karosszéria javításig és fényezésig.