Üdvözöljük a

A modern pécsi cukrászda megteremtője | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A modern pécsi cukrászda megteremtője

Szerző: N.T. | 2015. április 1.

Még csak 25 éves Märcz Éva, még egy éve sincs, hogy megnyitott az általa vezetett pécsi Jókai Cukrászda, de már híre van a városban és a megyében prémium kategóriás édességeinek, már megkapta a Made in Pécs magazin „Az év vendéglátóhelye” címet és átvehette a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara első ízben megszavazott „Az Év Fiatal Üzletembere Díjat”.

Ezt az elismerést annak a természetes személynek adományozhatják, aki nem idősebb 35 évnél, vállalkozása kiemelkedő szakmai eredményeket tud felmutatni, üzletileg eredményes, de legalább ígéretes és példaértékű a fiatal vállalkozók előtt. 2014-ben a cím kitüntetettje Märcz Éva lett, aki – az indoklás szerint - mintegy nyolc éve kiemelkedő műhelyekben tanulja a cukrászmesterséget. Itthoni tanulmányai után dolgozott cukrász-séfként a fővárosban és külföldön is több, a Michelin-kalauz által ajánlott, vagy Michelin-csillag várományos helyen. Szakmai műhelye erős, szigorú francia iskolára alapul, amit komoly technológiai háttér segít. A fél éve nyílt Jókai Cukrászda szakmai vezetőjeként nagy hangsúlyt fektet a helyi alapanyagok használatára és a helyi munkaerőre.

- Nem tudom, hogyan kerülhettem be a jelöltek közé, azt gondolom, hogy ez egy megelőlegezett bizalom volt a kamara részéről – válaszolja Az Év Fiatal Üzletembere arra a kérdésre, hogy vajon miért őt választhatták erre az elismerésre, mi a sikerének a titka. – Talán az is közrejátszott a döntésben, hogy sok tanulóval foglalkozunk, ezért szorosan együttműködünk a kamarával, és el kell mondanom, hogy nagyon szeretünk tanulókkal dolgozni, de úgy látom, hogy ez az érzés kölcsönös, mert ők is jól érzik magukat nálunk. Bizonyára az üzlet sikerének is köszönhető ez az elismerés, hiszen a nyitástól kezdve folyamatos és nagy az érdeklődés a termékeink iránt. A sikerhez talán hozzájárult az is, hogy állandóan azon gondolkodom, mivel lehetne még magasabb színvonalúvá tenni a cukrászdát. Az elképzeléseim, hogy mitől jó egy üzlet: a sok kis, apró részlet, ami kívülről lehet, hogy nem tűnik fel elsőre, vagy feltűnik, de nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget, már megvalósultak, maga a vendégtér, a vendégekkel való foglalkozás, az üzletpolitika rengeteget számít a sikerességet illetően.

- Milyen elvek szerint irányítja a cukrászdát?

- Számomra fontos a higgadtság, a nyugalom és a szerénység, amivel jelenleg is vezetjük az üzletet. Mi csendben szeretnénk működtetni egy olyan cukrászdát, ami tetszik a vendégeinknek és a magunk számára is megfelel. Nyilván mindig a tökéletesség a cél. Fontosnak tartom azt a fajta reklámmentességet, hogy ne folyjon a csapból is a cukrászda, azt szeretem, ha a termék és az üzlet eladja önmagát.

  Märcz Évi – ahogy mindenki nevezi - egy szakmai körökből érkező ajánláson keresztül került vissza Pécsre, ahol korábban is élt, a cukrászda tulajdonosa megfelelő embert keresett az üzlet vezetésére. Évi munkájából adódóan sokfelé járt a világban, dolgozott külföldön és itthon, olyan séfektől leshette el a cukrászat apró fogásait, a mesterséget, akik szakmájuk elismert művelői. És hogy mégis miért tért vissza Pécsre?

- Nagy álmom volt, hogy itt, Pécsett hozzak létre egy olyan cukrászdát, ami túlmutat a város gasztronómiai életén és mondjuk országos viszonylatban, sőt, még azon túl is része lehetünk ennek a körforgásnak. Én mindig azt gondoltam, hogy a gasztronómia már rég nem csak Budapestet jelenti, mindenképpen fontos kiemelni a vidék értékeit.

- Mivel jellemezhető a pécsi Jókai Cukrászda, miben különbözik más műhelyektől? A bejáratnál például az áll a táblán, hogy modern pécsi cukrászda.

- Azért gondoltunk erre a megnevezésre, mert ez viszonylag kézzelfogható az emberek számára, véleményünk szerint ez a kifejezés barátságos hangvételű. Valójában egy francia műhelyt vezetünk a cukrászdában, ami megkülönböztet bennünket más pécsi üzletektől. Itt, helyben készül minden. Elsősorban nem a magyar klasszikus édességekben gondolkodunk, illetve ha abban, azt is megpróbáljuk úgy elkészíteni, ahogy szerintünk kitűnő lehet. Az egyik legfontosabb számunkra az alapanyagok minősége, amit prémiumkategóriásként határoznék meg. Amit lehet, helyben szerzünk be, így a gyümölcsöket, a tojást is. Maga a technológia pedig, amivel dolgozunk, szintén különbözik a hagyományos magyar cukrászattól.

- Ízvilágát tekintve hová sorolható a Jókai Cukrászda?

- Az ízvilágban is visszaköszön az alapanyag minősége, ha valaki megkóstol nálunk egy süteményt, érezni lehet, hogy az ténylegesen gyümölcsből, vajból, tejszínből, tojásból készült. Emellett ismeretlen ízeket is hoztunk a városba. Persze, nem találtunk fel semmi különlegeset, csak egy jó színvonalú cukrászdát szerettünk volna megteremteni, amit a pécsiek nagyon jól fogadtak. Kicsit tartottam attól, hogy nem elég nyitott a pécsi közönség erre az újdonságra, de azért bíztam benne. Azt gondolom, hogy teljes mértékben rácáfolt Pécs minden félelemre, a cukrászda nyitása óta folyamatos az érdeklődés a süteményeink iránt.

- Hogyan tovább, miként rajzolható meg a Jókai Cukrászda jövője?

- Jellememből adódóan mindig szeretnék jobbat, többet, szebbet, ez vonatkozik az üzletre és a termékekre is. Azt gondolom, hogy előbb-utóbb ki fogjuk nőni ezt a helyet, az már a nyitás utáni első héten kiderült, hogy szerencsére lehetünk nagyobbak. Már elkezdtem gondolkodni a hogyan tovább-on, amiben mindenképpen szerepel az utánpótlás-nevelés, tudásomat szeretném átadni az utánunk jövő cukrászoknak.

Kapcsolódó anyagok: