Üdvözöljük a

A napi munka során kiderül, ki mennyit ér | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A napi munka során kiderül, ki mennyit ér

Szerző: Sz.K. | 2014. március 5.

A telephelyen már csak néhányan vannak. A többiek már a 400 ágyas építkezésén, vagy éppen egy másik megyében dolgoznak, víz- és csatornavezeték rendszereket építenek ki. A tanulók közül néhányan bent a műhelyben segédkeznek.

 - Heti váltásban vannak nálunk a tanulók. Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a tényleges munkába vonjuk be őket. Most ráadásul az épületgépészet minden egyes elemét - víz, cső-, fűtésszerelés, hegesztés - gyakorolni tudják, ugyanis a 400 ágyas klinika gépészeti rendszerének felújítását a cégünk végzi el - kezdi beszélgetésünket Udvari Ferenc, a Thermo Pipe Kft. tulajdonosa. Ritka pillanat, hogy éppen nincs úton. Ugyan ez csak véletlen, mert mint kiderül ismét külföldre utazik, ugyanis egy újabb munkalehetőség van kilátásban. Keveset van a cég pécsi telephelyén, folyamatosan tárgyal, szerződéseket köt, ellenőrzi a külső helyszíneken végzett munkákat. Jó gazda módjára mindenre odafigyel.

Mint mondja, nagyon sokrétű a tevékenységük, ezért is vállalkoztak annak idején arra, hogy tanulókat képezzenek, hiszen a kazánház építésétől, a hő-központok kialakításán, a szerelvények felszerelésén át egészen a vezetékhálózat kiépítéséig mindennel foglalkoznak. Igyekeznek betörni a fehér foltnak számító területekre is, miközben a piac újabb és újabb kihívásának kell megfelelniük. A munkaerőpiacról azonban fokozatosan kezdtek eltűnni az épületgépész és mélyépítő szakemberek, ezért úgy gondolták a saját utánpótlásukat maguk nevelik ki. A Mecsek Klíma Kft-nél járva látták, hogy ott miként oldják meg ezt.

 - A látottak szerint fogtunk bele mi is a tanulók képzésébe – mondja. – Jelenleg heten sajátítják el nálunk a szakma alapjait.  Bevonjuk őket a napi munkába, ugyanis ott hamar kiderül, ki mennyit ér közülük. Azoktól, akik nem felelnek meg az elvárásainknak, s nem változtatnak a hozzáállásukon rövid időn belül megválunk. Volt közöttük azonban már nem egy olyan, aki már tanulóként egyenrangú munkát végzett a mi szakembereinkkel. Az elmúlt két évben azonban nagy volt a fluktuáció, sokan máshol keresték a boldogulásukat, vagy mi búcsúztunk el tőlük. Volt tanulóink is voltak közöttük, akik a végzést követően nálunk maradtak. Jelenleg mind a ketten külföldön dolgoznak.

  Miután több évet külföldön élt és dolgozott, s az állami vállalatoknál is eltöltött több esztendőt a megszerzett szakmai tapasztalatokra építve úgy döntött saját céget alapít, amihez társakra is talált. Az első céget, a Thermo-Pipe Kft.-t 2005-ben alapították. A folyamatos és gyors fejlődés következtében ma már a különböző munkafolyamatokat több gazdasági társaságban végezik el, s 2009-ben a mélyépítési ágazatuk bővítésére csatlakozott a csoporthoz a Kiss-Bau Kft. is.

 Az első időkben elsősorban a panellakások - közöttük a 22.000 pécsi jelentős részének - fűtés-korszerűsítését végezték, több helyen komplex módon a külső szigeteléstől egészen a radiátor és nyílászárók cseréjéig. Ennek érdekében konzorciumot hoztak létre, ami ÉMI minősítéssel is rendelkezett, ugyanis ez akkoriban feltétele volt a munkák elnyerésének.

 Az utóbbi években mind nagyobb teret nyer a cég életében az alternatív - kiemelten a térségben legdinamikusabban fejlődő a  napenergiáját hasznosító - rendszerek tervezése, kivitelezése. A támogatásoknak köszönhetően jelentős fejlődésen ment át ez az iparág az elmúlt évtizedben, a napenergiát ma már sokrétűen lehet hasznosítani. Alkalmas használati melegvíz előállítására, medencék vízének fűtésére, valamint fűtésrendszerek kiegészítő energiaellátására. E mellett a hőszivattyús rendszerek után is egyre többen érdeklődnek.

 Mint mondja, a tanulóik közül csak azokat tartják meg a végzést követően, akik magas színvonalon teljesítenek, ugyanis több nagy cég minősített alvállalkozói.

 Annak a véleményének is hangot adott, hogy nem kis problémát jelent, hogy az épületgépész képzésen belül az egyes területek nem kapnak elég nagy hangsúly. Ilyen például a hegesztés, amit igyekeznek a saját lehetőségeikhez mérten pótolni. E mellett az is jó lenne, ha egy kicsit rugalmasabban lehetne a tanulószerződéseket megkötni, ugyanis a munkáik jelentős része a határon kívülre esik. Jó lenne, ha lehetőséget adna arra is, hogy ott is foglalkoztathassák a tanulóikat.

 - A tanulóinkra nagyon büszkék vagyunk, szinte kivétel nélkül jól teljesítenek nemcsak nálunk, de az iskolában is ott vannak a legjobbak között. Ez annak is köszönhető, hogy munkájukat magas minőségben végző szakmunkások irányítása mellett zajlik a gyakorlati képzésük - fejezi be beszélgetésünket, mert megszólal a telefonja, mennie kell.