Üdvözöljük a

A nyelvismeret előnyt jelent | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A nyelvismeret előnyt jelent

Szerző: Sz.K. | 2014. március 5.

A munka- és tűzvédelmi tanácsadó cégét, a Somfai Kft.-ét  2001-ben alapította Somfai Gábor.  A három főből álló családi vállalkozás számos alvállalkozóval közösen nyújt teljes körű szolgáltatást nagyrészt kis- és közepes méretű vállalkozásoknak, de számos multi cég is megtalálható a megbízóik között. E mellett tanácsadással segítik ügyfeleiket, a tevékenységükhöz szükséges munkaruha és egyéni védőeszközök kiválasztását, valamint be is szerzik azokat.

 - Egy cég akkor igazán sikeres, ha a munkavállalói megfelelő körülmények között végezhetik a mindennapi munkájukat – kezdi beszélgetésünket. - Már a nemzetközi szakirodalom szerint is  igazolt tény, hogy a biztonságos és egészséges munkahely jelentős gazdasági előnyökkel jár, a dolgozók kevesebb időt töltenek táppénzen betegség, vagy munkahelyi baleset miatt. A munka- és tűzvédelem különösen kényes terület, komoly bírságot vonhat maga után, ha valaki nem tartja be a rájuk vonatkozó szabályokat. Napra készen kell ismerni a jogszabályokat, azok változását, napi kapcsolatot kell fenntartani az ügyfelekkel, akiket folyamatosan el kell látni a jogszabályi változásokból adódó feladatokkal. Sokan például nem tudják, ha már egy alkalmazottjuk is van, úgynevezett kockázatelemzést kell készíteniük.

 Somfai Gábor annak idején a Széchenyi Szakközépiskolában végzett gépjármű üzem-technikus szakon, majd az Országos Munkavédelmi Képző- és Továbbképző Intézetben szerezte meg a vállalkozásához szükséges végzettséget. Két évet Amerikában is élt, s mikor hazatért akkor határozta el, önállósítja magát. A nagybátyjának volt egy hasonló tevékenységet folytató cége, nála dolgozott hosszabb ideig.  

- Mindig is tudtam, hogy olyan pályát nem választhatok magamnak, ahol zárt térben kell dolgoznom folyamatosan, mert nem bírom a bezártságot - mondja. - Ennél a munkánál sokat kell menni, hiszen az egész ország területén vannak megbízóink. E mellett nagyon színes ez a tevékenység, állandóan képeznie kell az embernek magát, mert ahhoz, hogy egy szabályzatot el tudjak készíteni az adott tevékenységet, szakmát a legapróbb részletekig meg kell ismernem.

  Mint mondja, nagyon sok érdekes dolgot látott, számos élménnyel lett gazdagabb az eltelt években. Munkája során megtanulta miként épülnek az alagutak, hogyan süti a kenyeret a pék, a filmstúdiókban hogyan készül el egy film, de még egy kisborjú születését is végignézte.

  - Ezen a pályán nagyon sokat számít, hogy mennyire fogadnak el a megbízóim, mennyire bíznak meg bennem - hangsúlyozza. – Az is komoly szerepet játszik, hogy mennyire kompromisszum kész valaki, mert sok esetben néha csak kis apróságokon múlik, hogy a jogszabályok betartása mellett, de élhető legyen a munkahely, ne legyen túl szigorú az ember, de az alapvető szabályok rendben legyenek. Talán ennek is köszönhető, hogy az újabb megbízóim a régiek ajánlásával keresnek meg.  

 Kitért arra is, hogy ebben a ciklusban bekerült kamara ipari tagozatának elnökségébe. Ezt a lehetőséget is igyekszik a megrendelői hasznára is fordítani azzal, hogy felhívja a figyelmüket a kamara nyújtotta lehetőségekre. E mellett a nagy multiknak pedig megpróbálja ajánlani a kisebbeket, mint lehetséges beszállítókat.

 - Szűk ez a piac, de a nyelvismeret, hogy angolul folyékonyan, németül társalgási szinten beszélek előnyt jelent, kevés munka- és tűzvédelmi tanácsadó rendelkezik ezekkel az ismeretekkel. Volt olyan munka, amit ennek köszönhetően nyertem el. Hívtak a Mercedes gyárba Kecskemétre, meg külföldre is egy céghez, ahol az ott dolgozó magyar munkások tűz- és munkavédelmi oktatása lett volna a feladatom. Az, hogy mekkora előnyt jelent a nyelvismeret a jövőben derül ki igazán, akkor, ha egyre több külföldi cég települ meg Baranyában is - ad hangot véleményének zárszóként, mert megszólalt a telefonja, mennie kell.