Üdvözöljük a

A nyitással egy időben fogadták első tanulóikat | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A nyitással egy időben fogadták első tanulóikat

Szerző: Szalai Kornélia | 2017. április 4.

Hosszú évek után véget ért az egykor szebb napokat látott Sopianae Söröző hányattatása. Az eltelt évek során volt már benne kávéház, különleges étterem is, de mindegyik csak rövid ideig. Az ólomüveg ablakainak is lába kelt, de a faragott padjai, asztalai, a kovácsoltvas lámpái szerencsére megmaradtak. 

 Nemrégiben Neked csak Szofi! néven, mint étterem ismét fogadja a vendégeket. Egy fiatal pár keze nyomán megújult, és egyre többen keresik fel. Elsősorban a közelben dolgozók, az  egyetem professzorai és diákjai reggeliznek, ebédelnek náluk, vagy térnek be egy kávéra, teára, vagy éppen vacsorára. 

 

 - Tavaly szeptemberben nyitottuk meg éttermünket, s már akkor szerettünk volna tanulókat is fogadni, de miután nem volt még meg az akkreditációnk, ezért a felnőttképzésbe kapcsolódtunk be - kezdi beszélgetésünket az étterem vezetője Tihanyi István szakács-mester. 

 Mint mondja, vendéglátós családból származik, mindig tanulók vették körül, s amióta befejezte az iskolát ő is bekapcsolódott az utánpótlás képzésébe. Hosszú éveken át tanított Kadarkúton a Jálics Ernő Vendéglátó-ipari Szakközép- és Szakiskolában, ami ma már a Kaposvári Szakképzési Centrum keretei között működik.  

 

 - A jelenlegi tanulóink gyakorlati helyet kerestek, úgy kerültek hozzánk - folytatja tovább. - Négy szakács és három pincér tölti nálunk a gyakorlati idejét. Mindannyiuknak van már egy alapszakmája, éppen ezért attól függően vannak nálunk, ahogy a munkahelyük elengedi őket, leginkább délután.

  A tanulóik között van, aki érettségi után döntött úgy, szakmát tanul, de van diplomával rendelkező és olyan is, aki pincérként szakács, vagy fordítva szeretne másodszakmát szerezni, azzal a nem titkolt céllal, hogy a szakmunkás-bizonyítvány megszerzését követően külföldön vállaljon munkát.

 Kitért arra is, nem mondtak le arról a tervükről sem, hogy a következő tanévben már az iskolarendszeren belül folyó szakképzésben részt vevők közül fogadnak tanulókat. 

 

  - Eddig elsősorban az iskolarendszerű szakképzésben vettem részt, számomra a felnőttképzés teljesen új terület - folytatja tovább. - Azt tapasztalom, hogy a másodszakma megszerzésére vállalkozók sokkal érettebbek, komolyabban veszik a tanulást, tudják, mit akarnak, milyen irányba szeretnének továbbmenni. Ennek köszönhetően közülük sokkal kevesebben hagyják abba menet közben, vagy nem teszik le a szakmunkás-vizsgát, mint azok, akik 9.-10. osztály után lesznek tanulók.

 Tihanyi István csaknem negyedszázada végzett Kaposváron a Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakképző Iskolában, mint szakács. A mestervizsgát is az elsők között tette le a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarában. Jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Karára jár, utolsó éves a szakoktató szakon. Emellett a régióban rendszeresen részt vesz a szakmunkástanulók szintvizsgáztatásában is. 

 

 - A szakdolgozatom témájául is a szakképzés jelenlegi helyzetét választottam - folytatja tovább. - Nagyon szeretek tanítani és szeretném a tudásomat minél magasabb szinten és minél jobb feltételek mellett átadni. Véleményem szerint ugyanis a mostani rendszer sok kívánnivalót hagy maga után. A tanulók egy évig vannak a tankonyhán, ez idő alatt kell három év anyagát elsajátítaniuk. Miután kikerülnek a gyakorlati helyekre már csak szakmunkás-vizsgára mennek ismét vissza. A korábbi kettő plusz kettes rendszer jobb volt, de még az is, amikor a gyakorlati idő alatt legalább kéthetente egy napot a tankonyhán töltöttek, jobban nyomon lehetett követni a fejlődésüket.

  A náluk gyakorlaton lévő szakács tanulókat elsősorban a napi menüsor főzésébe vonják be, mert abból lehet az alapokat leginkább megtanulni, míg a pincérek elsőként az étlappal ismerkednek meg, emellett konyhatechnikai ismereteket is kapnak, ha a vendég megkérdezi tőlük, melyik étel miből készül, azt el tudják mondani. Az éttermükben többfajta menüsort kínálnak, s van közöttük olyan is, amelyet kimondottan a laktóz- és gluténérzékenyek részére állítottak össze.

 

 Annak a véleményének is hangot adott, hogy a maga részéről nagyon fontosnak tartja, hogy a megalapozott szakmai tudás mellett a tanulókban kialakuljon egyfajta szakmai alázat is, megtanuljanak bánni a vendégekkel.

  Vallja, a szakképzés akkor válna igazán sikeressé, ha a szakmunkás-bizonyítvány megszerzését követően a frissen végzett szakácsoknak, pincéreknek lehetőségük lenne arra, hogy kisebb és nagyobb éttermekben, vagy akár panziókban, szállodákban dolgozhassanak itthon és külföldön egyaránt, s az így megszerzett tapasztalatokkal felvértezve állapodnának meg hosszabb időre egy helyen.