Üdvözöljük a

A sport megkönnyíti a felek közötti kommunikációt | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A sport megkönnyíti a felek közötti kommunikációt

Szerző: Kis Tünde | 2018. február 7.

Míg gyermekkorában a csapatsportokat részesítette előnyben, felnőtt korára az egyedül végzett mozgás is fontos szerepet kapott Boros Gergely, EXIM Bank Zrt. regionális képviseletvezetőjének életében. A sport kisgyermek kora óta jelen van mindennapjaiban, a mozgás szeretetét talán futballozó édesapja ültette el benne. Ma már a foci mellett rendszeresen fut, télen síel, a nyári nap pedig többször a vitorláshajón találja. Nem múlik el hét mozgás nélkül.

 

- Csoportosan és egyedül is szívesen sportolok, hiszen mindkét mozgásformának megvan az előnye. A csapatsportok közösségépítő erővel bírnak, összetartanak, én magam is életre szóló barátságokat köszönhetek nekik. Ugyanakkor ha egy nehéz, stresszes időszak közepén vagyok, a legjobb, ha futócipőt húzok vagy előveszem a kerékpáromat, és kihajtom magamból a maximumot – érvel mindkét forma mellett Boros Gergely.

 

- Versenyző típus vagy csak önmaga örömére mozog?

- Inkább úgy mondanám, önmagam legyőzése a cél. Soha nem mértem magamat például a maratoni futóversenyek győzteseihez, az Ironman dobogós vasembereihez, sokkal inkább a saját, korábban mért teljesítményemhez. Mindig örömmel tölt el, ha látom, érzem, fejlődöm, gyorsabb, ügyesebb vagyok egy-egy sportágban.

 

- Milyen szerepet játszik a sport az életében?

- A sport számomra létszükséglet. Az EXIM regionális képviseletvezetőjeként száz százalékon pörgök, rengeteget autózom. Azért is van szükségem a sportolásra, hogy levezessem a feszültséget, kikapcsolódjak, energiával töltődjek fel. A mindennapi munkavégzés során állandóan mozgásban vagyok, sok emberrel találkozom, több helyszínen tárgyalok. Az ehhez szükséges fittség, lendület, proaktivitás megőrzéséhez is elengedhetetlennek érzem a rendszeres mozgást.

 

- Miért fontos a sport, milyen többletet ad az ön számára? Mi motiválja a sportolásban?

- A sport rengeteg mindenre megtanított és tanít ma is: kitartásra, céltudatosságra, együttműködésre, a testem tiszteletére. De a sport – legyen szó egyéni vagy csapatsportokról – közelebb is hoz a sporttársakhoz. Nagyon szeretem például a futóversenyek hangulatát. Mindenki egyénileg küzd a fáradtsággal, a távolsággal, az esővel vagy a széllel, ugyanakkor folyamatosan érezni a többi futó támogatását. Semmihez nem hasonlítható, erőt adó pillanatok azok, amikor vadidegen emberek drukkolnak a pálya széléről, biztatnak, adnak egy-egy hasznos tanácsot vagy egyszerűen csak egy bátorító mosolyt. Valahogy megsokszorozódik bennem ilyenkor az erő és a küzdeni akarás.

 

- Mit tanult meg a sportolás által, ami az élete más területére, pl. a munkájára is kihat?

- A csapatsport nagy előnye, hogy együttműködésre tanít. Felismered általa, hogy mindenki jó és különleges valamiben. Van, aki lassabb, mint a többiek, de a kapuban annál inkább megállja a helyét, más nem tud jól cselezni, de hihetetlen erővel és pontossággal lövi el a labdát. Ha minden csapattag egyéni játékot folytatna – nem passzolna, nem adna esélyt a másiknak –, a kudarc borítékolható lenne. Ám ha ezek a játékosok együttműködnek, segítik és támogatják egymást, sokkal nagyobb az esély a győzelemre.

 Én a munka világában is ebben hiszek. Nem lehet mindenki mindenben jó. Mindenkinek más az erőssége. De ha egy munkahelyen vagy egy projektben összefogunk, és a tudásunk, képességeink legjavát adjuk, hatalmas sikerek születhetnek.

 

- Van esetleg valamilyen jó módszere arra, hogy miként egyeztethető össze a munka és a sport?

- Nehezen megy, bár minden tőlem telhetőt megteszek, hogy a munka és a család mellett erre is jusson idő. Vannak fix időpontban, minden héten ugyanakkor megtartott sportprogramjaim. Ezekkel könnyebb tervezni. A futást szerencsére nem kell előre beírni a naptáromba. Mindig van egy futócipő az autó csomagtartójában, és ha munka után, este vagy hétvégén akad egy szabad félórám, hát futok néhány kilométert.

 

- Miként támogatja az üzlet- és kapcsolatépítést a sport?

- A sport és annak szeretete összeköti az embereket. Számtalanszor kanyarodik egy-egy üzleti beszélgetés a sportolás, a sportoláshoz kapcsolódó élmények felé, amely könnyedebbé teszi a felek közötti kommunikációt. Sőt, nem egyszer egy focimeccset vagy futóversenyt követő beszélgetés során derült ki, valakinek épp az EXIM szolgáltatására van szüksége. Az EXIM egyik helyi partnerével, aki jelenleg már a világbank által indított projektekben is érdekelt, például először csak teniszmeccseket vívtunk, de volt több olyan ügyfél is, akikkel a futballpályán ismerkedtem meg. A sportesemények remek hangulata, az ott jellemző közvetlenség már számos sikeres üzleti kapcsolatot eredményezett a dél-dunántúli régió területén.