Üdvözöljük a

A sport pontosságra, fegyelemre tanít | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A sport pontosságra, fegyelemre tanít

Szerző: Kis Tünde | 2018. március 7.

Napjai nagyobb része úgy telik, mint a „rendes” vállalkozóké: a társas- és családi házak, valamint középületek építésével, kivitelezésével foglalkozó vállalkozását vezeti, miközben folyamatosan képezi magát és több testületben szakmai munkát is vállal Vörös György, a Vörös Bau Kft. ügyvezetője: többek között a kamarában a kőműves mestervizsga bizottság elnöke. Attól azonban sem a megbízások, sem más nem tántoríthatja el, hogy sportoljon. Ugyan ma már nem napi rendszerességgel, de azért hetente 1-2 alkalommal lemegy a focipályára és beáll a csapatba. Azt mondja, a mozgásra szüksége van.

 

- 1982-től focizom rendszeresen, régebben naponta, mostanában inkább heti 1-2 alkalommal rúgom a bőrt. Nagyon szeretem a labdarúgást, a csapatsportot – foglalja össze röviden Vörös György sporttevékenységét. – A fociban szinte minden jó. Pl. a sportág világméretű szeretete, az egy az egyben való küzdelem, a váratlan taktikai húzások. A csapatsport előnye az, hogy több emberen múlik a siker, illetve ha egyénileg hibázik valaki, azt általában a csapat korrigálni tudja. Állandó „bővített" keretünk van, így ha valakiknek elfoglaltsága van, akkor is vagyunk elegen. Mindig megszokott helyen focizunk, egy főiskola termét béreljük.  

 

- Netán a csapattal részt vesznek valamilyen versenyen is?

-  Csak a saját örömömre és a test „állagmegóvása" miatt sportolok, meg persze azért, mert gyerekkorom óta megszoktam a mozgást.

 

- Mi motiválja a sportolásban?

- A sport az egészség megóvása miatt is fontos, egész napra jó közérzetet biztosít. A sportban még mindig motivál a győzelem, a győzni akarás, illetve az is, hogy nálam idősebbek is űzik.

 

- Miért fontos a győzelem?

- Gyerekkoromban az edzőink belénk nevelték a mindig győzni akarást. Enélkül egy vállalkozónak nincs semmi értelme felkelni nap mint nap és nekiállni a napi feladatoknak. A másik: az életben is nagyon fontos, hogy előre tudjunk gondolkozni és mindig minden pályán messze ellássunk!

 

- Mit tanult meg a sportolás által, ami az élete más területére, pl. a munkájára is kihat?

- A sport megtanít a pontosságra, a precizitásra és a fegyelemre, illetve a minőségi és lehetőleg a maximális teljesítményre. Ezek az élet minden területén nagyon fontosak. Próbálok olyan kapcsolatokat kialakítani, akik ezekben a dolgokban ugyanúgy gondolkodnak, mint én.

 

- Miként egyeztethető össze a munka és a sport, hogyan tud időt szakítani rá?

- Nagyon egyszerűen. Középiskolai tanárom azt mondta: mindenkinek arra van ideje, amire szán. A fontossági sorrendet fel kell állítani, és ha fontos a sport, akkor annak bele kell férnie az időmbe. Be sem kell írnom a naptárba, mert fix hétvégi időpontban találkozunk a többiekkel.

 

- Előfordult-e már, hogy valakit megfertőzött a sportszeretettel?

- A három gyermekem közül mindegyik rendszeresen sportol, még ha nem is fociznak. Mind a hárman teniszeznek, ketten versenyszerűen, a harmadik hobbi szinten. Motivációjuk talán az volt, amit itthon láttak kiskorukban: együtt szoktak mozogni. Például a legnagyobb fiam hivatalosan is edzője a lányomnak, úgyhogy ők napi szinten is órákat töltenek együtt a pályán is. Egyéként pedig visszatérve a focira: mivel a labdarúgás csapatjáték, ezért a barátok folyamatosan egymást fertőzik meg.

 

- Miként támogatja az üzlet- és kapcsolatépítést a sport?

- Számos beszállítónk vezetőivel vagy alkalmazottaival sokáig együtt vagy egymás ellen fociztunk, esetleg más sportot űztünk, például lábteniszeztünk. Az üzleti kapcsolatban tudjuk, hogy az ismeretség aranyat ér. Meghatározza a tárgyalások menetét, az áralkunál is nagyon fontos szerepe van. A sport ehhez nagyon sokat hozzátesz.