Üdvözöljük a

A szakma fennmaradásának a mesterek a letéteményesei | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A szakma fennmaradásának a mesterek a letéteményesei

Szerző: Sz.K. | 2017. május 30.

Ilijin Petár pécsváradi ácsmester házán különlegesen kialakított a tető, de még a virágágyakat övező kerítés is, amelynek minden egyes oszlopa más és más mintával faragott. Ez mind, mind bizonyítéka annak, lakója magas színvonalon műveli a mesterségét.

 - Fontos a mesterképzés és nemcsak a tanulókkal való foglalkozás miatt, hanem azért is, hogy a szakma megmaradjon - vallja Ilijin Petár. - Az ácsmesterek a letéteményesei annak, hogy maga a mesterség megmaradjon, mint kézműves szakma, s a helyét ne az iparilag előállított ácsolatok vegyék át. Sajnos az a sokszínűség, ami Magyarországot jellemezte kezd eltűnni, ezért is fontos a mesterképzés, azonban a gyakorlati órák számát jelentősen fel kellene emelni, mert a rendelkezésre álló hatvan óra még arra sem elegendő, hogy felmérjék, ki mit tud.

  Kitért arra is, ahhoz, hogy a szakma fennmaradjon a mestereknek, meg egyáltalán az ácsoknak folyamatosan tovább kell magukat képezniük, meg kell tanulniuk az új technológiákat, meg kell ismerniük a legújabb technikákat. S azt is tudomásul kell venni, hogy már nemcsak a tetőfedéshez kell érteniük. Az ács szakma több mint a tető, nagyon összetett, ugyanis beletartozik a tetőfedés, a zsaluzás, az állványozás is. Annak ellenére, hogy ma már marógép, kézi szalagfűrész segíti a munkájukat, ahhoz is érteniük kell, hogy a helyszínen az iparilag előállított szerkezetet az adott tetőhöz igazítva újraszabják, méretre vágják a gerendákat, léceket. 

 - Jelenleg azonban nagy kérdés, hogy fennmarad-e az ácsszakma, mert amíg évente legalább két tanuló volt nálam, már több esztendeje egyetlen sincs, senki nem jelentkezett - ad hangot véleményének.

 Vallja, hagyományos módon is tudni kell tetőt készíteni, mert ugyan számítógéppel is meg lehet tervezni egy épület tetőszerkezetét, számítógépes vezérléssel is  méretre lehet szabni a műhelyben a fát, de nem biztos, hogy a bevitt adatok jók, s e miatt nem biztos, hogy pontos és jó is lesz a leszabott anyag. A helyszínen nem egyszer igazítani kell még rajta. 

 - Kiadás előtt áll egy általam összeállított szakkönyv, amelyben a legfontosabb eljárásokat, újonnan piacra került gépeket gyűjtöttem össze - folytatja tovább. - Magam ezen a módon is szeretném segíteni, hogy fennmaradjon az ácsmesterség. A kiadványt nemcsak a szakképzésben, de a mesterképzésben is jól lehetne alkalmazni, ugyanis tartalmazza azt a speciális matematikát - számításokkal, miként kell megszerkeszteni a csapolások helyét, az illesztéseket, a tetőszerkezeteket, a díszítéseket -, de azt is, hogy melyik fafajta mire használható, száradás után miként viselkedik, ami egy ácsnak ahhoz, hogy minőségi munkát tudjon végezni, nagyon fontos tudnia, s amelyek a gyakorlatban jól alkalmazhatók. A nagyipar folyamatosan kiszorítja a kézműves szakmákat, pedig szükség van olyan ácsokra, akik speciális dolgokat tudnak elkészíteni, mint mondjuk székely kaput, egyedi falépcsőt, ezeknek nemcsak művészi értéke van, de a hagyományok fenntartásának is eszközei.