Üdvözöljük a

A tanulóképzés egy újabb szakmai kihívás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A tanulóképzés egy újabb szakmai kihívás

Szerző: Sz.K. | 2016. március 30.
Cimkék: szakképzés

A hét dombra épült Komlón nemcsak a fémiparhoz kötődő szakmák voltak népszerűek, hanem a könnyűipariak is. Míg a férfiak a bányában és az ahhoz kapcsolódó szakmákban találtak maguknak munkát, addig a lányok, asszonyok a varrodákban.

 E hagyományokra építve telepedett le városban a Pi-Er Kft. negyedszázaddal ezelőtt, jött létre, s alakított ki varrodát Anna-aknán a Hess & Partners Kft. néhány éve. Azonban azzal is szembe kellett nézniük, hogy a könnyűipari szakmákban a jó szakemberek fogyóban vannak, ezért úgy döntöttek a két cég tulajdonosai, hogy saját maguk képezik ki a munkaerő utánpótlásukat.

 

- Egyre nehezebben találtunk az elvárásainknak megfelelő varrónőket, ezért a legnagyobb megrendelőnkkel, a szintén komlói Pi-Er Technical Kft.-vel közösen arra a döntésre jutottunk, hogy tanulóképzéssel mi magunk kezdünk el foglalkozni - avat be a kezdetekbe Sabján László, a Hess & Partners Kft. ügyvezetője. - Az utolsó pillanatban vagyunk, mert, lassan nem lesznek olyan szakemberek, akik még tudnak a tervezők által papírra vetett termék alapján szabásmintát készíteni, magas színvonalon szabni, varrni. Egyre inkább érződik annak a hatása is, hogy az utóbbi években nem indult varrónő képzés a szakiskolákban. E mellett az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a dolgozóink átlag életkora 45 és 55 év között van, közülük sokan rövidesen nyugdíjba mennek.

 

 Utánanézett, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelniük annak érdekében, hogy bekapcsolódhassanak a duális szakképzésbe, gyakorlati képzőhelyként működhessenek. A kamara segítségével, útmutatása mellett a tanulók oktatásra alkalmas helyet - egy külön szalagot - hoztak létre. S, az akkreditációt követően, idén februárban már indulhatott is a képzés. Jelenleg öten vesznek részt náluk a gyakorlati képzésben, közülük mindenkivel tanulószerződést kötöttek.

 

- Első lépésben felnőttképzés keretében folyik majd náluk a tanulók gyakorlati oktatása - folytatja tovább Sabján László. - Két év alatt szereznek szakmunkás-bizonyítványt a résztvevők. Hetente három napon át folyik a képzésük, ebből kettőt az üzemben töltenek, míg az elméletet a Pécsi Szakképzési Centrum Kökönyösi Szakközép- és Szakiskolájában sajátítják el a szakma alapjaival egyetemben, amire az intézmény tanműhelyében kerül sor. Ezt követően, a második félévtől már a cég Anna-aknán létrehozott üzemében, a gyártócsarnok közvetlen közelében kialakított tanuló-szalagon, ipari körülmények között folyik tovább a képzésük. Itt ugyanazokon a modern varrógépeken sajátítják el a szakmát, melyeket a termelésben is használnak. A gyakorlati oktatást a több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező, Keszthelyi Tiborné irányítja, aki korábban a Türr István Képző és Kutató Intézetben volt szakoktató. A végzettek közül mindenkit továbbfoglalkoztatunk, sőt arra is van lehetőség, hogy azok, akik hamarabb megfelelnek az általunk támasztott minőségi követelményeket, már a képzés ideje alatt ténylegesen munkába állhatnak.

 

 A cég a jövőben még inkább szeretné felhívni a könnyűipari szakmák, ezen belül is a biztos megélhetést jelentő varrodai munka szépségeire. A pályaorientációs program keretében az elkövetkezendő időben felkeresik a környékbeli iskolákat, ahol az osztályfőnöki órák keretében bemutatják a cégük tevékenységét. Videót is készítettek, amelyen bemutatják, hogy az általuk gyártott ruhadarabok jelentős hozzáadott értékkel, nagy szakértelemmel készülnek. Üzemlátogatásokat is szerveznek, hogy a diákok személyes tapasztalatokat szerezhessenek a teljesen megújult szakmáról. Ezen a módon is szeretnék a régi sztereotípiákat lebontani, ami a varrodákban dolgozók munkáját jelenleg körülveszi. Már az is megfordult a fejükben ötletként, hogy a szakma megnevezésén is változtatni kellene, igazodva a kor követelményeihez, a férfi és női szabók helyett egyöntetűen textilipari operátor megnevezést kellene használni.