A Trust Hungary új laboratóriumban kutatja bor aromáit

Szerző: Kis Tünde | 2017. október 3.

Rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben a borászati technológia, amelynek egyik eszköze a hordó, valamint azok az eltérő méretű és alakú hőkezelt tölgyfa termékek, amelyeket a borászok a folyamat különböző szakaszaiban használnak. Ez lehet az erjesztés, de az érlelés is. E sajátos szegmensek fejlesztésével, készítésével, és már kutatásával is foglalkozik a szigetvári székhelyű Trust Hungary Zrt.

- A hordó bizalmi termék, hiszen a borász csak évek múlva tudja meg, hogy mit vásárol tőlünk. Több évig is érlelhetik a bort a hordókban, mire az piacra kerül. Hiába tradicionális szakma a hordókészítés, mivel a borászati ágazat nagyon gyors fejlődésen megy keresztül, nekünk is legalább ilyen ütemben kell fejleszteni a technológiánkat – válaszolja arra a felvetésre Mannó Pál, a Trust Hungary Zrt. cégvezetője, hogy mostanában nemigen lehetett új híreket hallani a társaság működéséről.

- Azt utolsó hír, amit megosztottunk a közvéleménnyel, egy kutatás-fejlesztési program volt, az ebben kifejlesztett prototípusok lassan kezdenek beérni. A projekt megnevezése: Irányított aromaanyagú barrique-hordók gyártástechnológiájának kidolgozása, alcíme: hordót a borhoz, bort a hordóhoz. Ebben a címben benne is van a cél. Már évjárathoz, szőlőfajtához, régióhoz, területhez illeszthető hordókat tudunk ajánlani. A borászok évente jobb esetben is csak egyszer vásárolnak hordót. Mi összegyűjtjük az ezekkel szerzett tapasztalataikat, amiket felhasználunk az új termékeink előállításánál. Már most látszik, hogy jó úton járunk, nagyon eredményesnek ítélem ezt a kutatás-fejlesztési programunkat.

 

- A hordó anyaga, gyártási technológiája jelentősen befolyásolja a bor aromáját, minőségét.
Úgy tudom, hogy önök nem csak hordót készítenek a borászoknak.

- Igen, gyártjuk a tölgy szegmenseket is, melyek iránt egyre nagyobb a kereslet, hiszen köztudomású, hogy a tölgyfa tanninjainak rendkívül pozitív tulajdonságait nem csak a hordóval lehet a borokba juttatni, hanem ezekkel a termékekkel is. Nem helyettesítik a hordót, de nagyon sokat tud javítani a borok minőségén! Mi a ’90-es évek közepe óta készítünk ilyen szegmenseket. Korábban a teljes gyártást a szigetvári telephelyen végeztük, most pedig egy bő 300 milliós beruházással építettünk egy új üzemet a becefai hordógyárunk mellé, ahol e termékek hőkezelését végezzük szabályozottabb, korszerűbb körülmények között.

 Ezen kívül cégünk kizárólagos magyarországi képviselőjével közösen létrehoztunk egy laboratóriumot, ahol már objektíven tudjuk mérni azokat a vegyületeket, amelyek a különféle aromákat hordozzák. Egyrészt a borokból, másrészt a fából, a hordókból, ill. a tölgyfa szegmensekből tudunk méréseket végezni, így most már nem csak szubjektív kóstolási eredményekkel rendelkezünk egy-egy termékről, hanem objektív mérési eredményekkel is. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a hordóhoz hasonlóan, pontosan meg tudjuk határozni a majdan ezekkel készített végtermékek-borok végső aroma-összetételét. Természetesen az új üzemben szabályozottabb körülmények között, reprodukálhatóbb módon tudjuk előállítani ezeket a szegmenseket. Elkezdődtek a mérések. Korábban tudtuk azt, hogy ezek a termékek jók, szeretik a vevők, azzal is tisztában vagyunk, hogy milyen eredményeket lehet velük elérni, de most szembesülünk azzal, hogy a fa által kinyerhető aromák hihetetlen széles tárházát hogyan lehet még fokozni, kiaknázni, pontosítani.

 

- A laborban elkezdett mérések miként határozzák meg a cég fejlődését?

- Ezek a kutatások még sok-sok évre adnak munkát nekünk, de még a hordókkal kapcsolatban sem fejeződtek be a feladataink, hiszen annyira sokváltozós „függvény” a hordó és az előbb említett szegmensek gyártása, hogy a lehetséges variációk kipróbálása bizony nagyon sokáig el fog tartani, mire azt mondhatjuk, készen vagyunk.
 Mivel vállalatunk filozófiája az, hogy a végtermékünk nem a hordó, hanem a benne érlelt bor, a pörkölő üzem mellé építettünk egy kis érlelő helyiséget, valamint kóstolóhelyet, ahol végig tudjuk követni a bor fejlődését. Miközben saját termékekkel erjesztünk, érlelünk, majd a végeredményt kóstoljuk, kóstoltatjuk, és minden esetben be is mérjük. Így kapunk egy komplex eredményt a munkánkról. Számos paraméter megváltozhat a bor előállításakor, ha csak egy is eltér a korábbitól, teljesen más lesz a végeredmény. A kísérletekkel ezek hátterét térképezhetjük fel. Ha okosabbak leszünk ebben a témában, akkor célirányosan új termékeket tudunk bevezetni a piacra. Már van is egy, az Egyesült Államokban levédett termékünk az erjesztéshez, amit Ruppert Ignác, a Cellarius Kft. ügyvezetője állított össze, mi gyártjuk és máris szenzációs eredményeket produkál.