Üdvözöljük a

A vállalkozás elindításának alapfeltétele a mesterlevél | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

A vállalkozás elindításának alapfeltétele a mesterlevél

Szerző: Sz.K. | 2015. április 1.

Az Intertherm Kft. telephelyén Pécsett a Táltos utcában a déli órákban is zajlik az élet, nagy a sürgés forgás. A csaknem két és fél évtizede alakult cég fűtés-, saniter- és klímatechnikai  komplex szolgáltatásokat nyújt a tervezéstől, a kivitelezésen át egészen a gázkészülékek szerelésén, garanciális és azon túli javításáig. A társaság két teljes jogú ügyvezetője Mészáros József és Bernula Károly.

 A húsz alkalmazott közül négyen épületgépész mérnökök, ketten épületgépész technikusi végzettséggel rendelkeznek. Alapkövetelmény, hogy minden munkatársuk  ismerje a legújabb fejlesztéseket, s elvárás, hogy mind a tervezők, mind a kivitelezők a munkájuk során a legújabb technikákat alkalmazzák, mert tartják jó minőséget csak így lehet folyamatosan nyújtani. Tevékenységük elsősorban Pécsre és környékére terjed ki, de az ország egész területén végeznek teljes körű épületgépészeti tervezési, kivitelezési munkákat.

 - A főiskola elvégzését követően néhány évig dolgoztam csak cégnél, mint művezető, majd kiváltottam az ipart, s csaknem másfél évtizede annak, hogy Mészáros Józseffel közösen létre hoztuk az épületgépészeti cégünket. A munkatársaink jelentős része pedig egykor a nálunk sajátította el a szakma alapjait – kezdi beszélgetésünket Bernula Károly, a cég társtulajdonosa, a gázszerelő mestervizsga-bizottság elnöke.

  Mint mondja, a magas minőségi színvonalú technológiák alkalmazása folyamatos tanulást igényel egy gázszerelőtől. Naprakész tudás nélkül akár versenyhátrányba is kerülhet. Ebben a szakmákban különösen nagy a jelentősége  annak, hogy valaki magas szinten művelje. A gázrendszerek kiépítése során nemcsak a kivitelezésre kell odafigyelni, de a tervek gyakorlati szempontokból történő átnézése is fontos része ennek a munkának, ezért is fontos lenne, hogy minél többen vállalkozzanak arra, hogy mestervizsgát tegyenek. Emellett ez a feltétele a gázszerelő igazolvány kiváltásának, valamint a készülékek felszerelésének és beüzemelésének, tesz jogosulttá a gázszerelésre és annak az E.ON felé történő átadására, továbbá arra, hogy beléphessen a Gázközösségbe. Mire az ehhez szükséges összes tanfolyamot valaki elvégzi, a minősítést megszerzi ahhoz, hogy teljes körű szolgáltatást nyújthassanak, jogában álljon a gázmérő- és nyomásszabályozó felszerelése és nyomás alá helyezésére is, addigra több mint egy millió forintot kell kifizetnie.

  Kitért arra is, bízik abban e nehézségek ellenére most többen vállalkoznak arra, hogy megszerezzék a mesterlevelet, ugyanis  ősztől tanulókkal csak mesterek foglalkozhatnak, s most az is nagy könnyebbséget jelent, támogatás igénybevételével tehetik ezt meg. E mellett az is előnyt jelent, hogy míg eddig mindenkinek magának kellett a szükséges anyagokat a vizsgára hoznia, ezt a pályázati keretből most a kamara vásárolja meg.

 - Eddig közel tíz alkalommal vezettem le mestervizsgát - folytatja. – A magam részéről az új rendszerben történő esetében  nem értek egyet azzal, hogy az írásbeli rész már nem része a vizsgának. Ez ugyanis egyetlen faladatból állt, egy szerelési tervrajzból. Ez nagyon fontos része volt a vizsgának, ugyanis ahhoz, hogy valaki egy egyszerű szerelési rajzot elkészítsen, ahhoz mindent tudnia kellett a gáztörvényektől kezdve egészen addig, hogy a gázvezetékeket hol lehet átvezetni, a gázkészülékek hol helyezhetők el. Nagyon fontos, hogy a gázszerelők  olvasni és értelmezni tudják ezeket a tervrajzokat, annak pedig feltétele, hogy maguk is képesek legyenek megrajzolni azt. A vizsga gyakorlati feladatait korábban átalakítottuk, kibővítettük a mindennapi gyakorlatban alkalmazott elemekkel, például a rézcsőszerelés is része lett, meg azt is bevettük, hogy miként kell a fekete és rézcsövet illeszteni.

 A tulajdonos-társával, Mészáros Józseffel mind a ketten rendelkeznek mestervizsgával - Bernula Károly mind a három szakmában - víz-, gáz- és fűtésszerelés -, valamint épületgépész üzemmérnök diplomával is. A cégnél rajtuk kívül az egyik munkatársuknak van gázszerelő mester levele van, ketten pedig két szakmában is - gáz-, valamint víz-és központifűtés-szerelő - mestervizsgát tettek.