A villanyszerelőnek komplex tudással kell rendelkeznie

Szerző: Sz.K. | 2015. október 7.

A siklósi In-go Kft. a város ipari parkjában a telephelyükön tanműhely létrehozását tervezi, ahol hiányszakmákban folyna a tanulók gyakorlati képzése.

 - A cégnek 1993-ban, mint In-go Bt. lettünk a tulajdonosai, ami 2008 óta kft. formában működik, én 17 éves korom óta vagyok a tagja, ugyanis megörököltem az édesanyám helyét, aki sajnos nagyon korán meghalt - kezdi beszélgetésünket Sipos Tamás. - A tevékenységünk ugyan sokrétű, de elsősorban a lejárt villanyórák cseréjével foglalkozunk, e mellett dolgozunk magánszemélyeknek, önkormányzatoknak, de csarnokok villanyszerelési munkálatainak elvégzésére is felkértek már bennünket. Jelenleg Máriagyűdön a Bethánia Rehabilitációs Otthon villamoshálózatának felújítását végezzük, mint alvállalkozók.

  Mint mondja, mindig is tetszett neki a villanyszerelő szakma, amikor csak lehetett az édesapjával tartott, igyekezett ellesni tőle a szakma alapjait. Azonban az édesanyjának arra tett ígéretet, hogy más pályát választ, amit be is tartott, azonban a sors úgy hozta, végül mégis villanyszerelő lett.

 

  - Az érettségit követően tanultam ki a villanyszerelő szakmát, azóta a családi vállalkozásunkban dolgozom, s igyekszem az édesapámtól látottaknak szellemében továbbvinni azt, aki a háttérből irányítja jelenleg a céget - folytatja tovább. - Számos a villanyszereléssel kapcsolatos tevékenység elvégzéséhez megszereztem az eltelt években a szükséges engedélyeket, egyebek mellett jómagam regisztrál szerelő is vagyok. Nagyon szeretem a szakmámat, mert szerintem annál jobb érzés nincs is, mint amikor elkészülünk a villamoshálózat cseréjével, vagy megtaláljuk a zárlatot kiváltó vezetékszakaszt, vagy azt kiváltó okot, s újra felgyulladnak a fények, vagy elindulnak a villamos-energiával működő berendezések.

 Az utóbbi időben tanulók képzésével is el kezdtek foglalkozni, s a terveik között szerepel, hogy az ipari parkban található ötszáz négyzetméter alapterületű épületük mellé egy alapítványi tanműhelyt hoznak létre, ahol nemcsak a hiányszakmának számító villanyszerelő, de a már szintén ebbe a körbe tartozó pék és cukrász tanulók képzése is folyna.

 

 - Már megkezdtük erről az egyeztetéseket az egyik siklósi pékséggel - ad hangot annak, hogy komolyan gondolják a tervüket. - Jelenleg egy tanulónk van, akinek a gyakorlati képzése nálunk folyik. Ismerősök kerestek meg bennünket azzal, hogy vállalnánk-e. Az édesapám foglalkozik vele, aki villanyszerelő mester.

 Mint mondja, ugyan arra nincs lehetőség, hogy a tanulót mielőtt felvennék megismerjék, megnézzék alkalmas-e a pályára, de szinte az első pillanatban kiderül, amikor fél felmenni a létrára, vagy nagyon szétszórt, fegyelmezetlen, hogy más szakmát kell választania. 

 

 - Amit csak lehet, mindenre megtanítjuk a tanulóinkat, az építőipari szakmák komplex tudást igényelnek - hangsúlyozza. - A villanyszerelőnek nemcsak azt kell tudnia, hogy miként megy a drót a falban, hogyan kell a kapcsolókat elhelyezni, hanem azt is, szükség esetén hol kell a falból a téglát kiütni úgy, hogy az ne dőljön le. E mellett falat vésni, s arra, hogy miként kell az elosztó dobozt a fal síkjával megegyezően elhelyezni, s addig csináltatjuk, amíg az nem lesz tökéletes. Az áram veszélyes dolog, félig kész állapotban nem lehet ott hagyni, a hálózatcserét be kell fejezni, a kapcsolókat fel kell szerelni. Maga a villanyszerelés szerteágazó szakma, nemcsak azokat a fémeket kell megismerni, amiből a villámhárítók készülnek, de alapfokon hegeszteni is tudni kell. S természetesen arra is nagy gondot fordítunk, hogy biztonsággal tanuljanak meg szerelni, akár feszültség alatt is. Az ipari parkban található telephelyünkön gyakorolják ezt elsősorban, ahol ehhez egy speciális áramkört állítottunk össze, ami nem veszélyezteti az életüket, de rádöbbenti őket arra, az elektromosság nem játék. Egy rossz mozdulat elegendő ahhoz, hogy áramütést szenvedjenek, s egy kis hiba is zárlatot okozhat, ami súlyos következményekkel is járhat, akár leéghet miatta egy ház is.