Üdvözöljük a

„Ahogy egy bölcs embernek, a bornak is mindig van valami mondanivalója” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Ahogy egy bölcs embernek, a bornak is mindig van valami mondanivalója”

Szerző: N.T. | 2015. június 3.

Amíg beszélgettünk a villányi Polgár Pincészet egyik alapítójával, a borba máig szerelmes Polgár Katalinnal, közben érkezett a hír, hogy Bordeaux-ban, a 39. alkalommal megrendezett Challenge International du Vin borversenyen ötezer bor közül a pincészet  2011-es évjáratú ELIXÍR  bora ezüstérmet szerzett. Ennél jobb bizonyíték nem is kell ahhoz, hogy Polgár Katalint A hónap üzletembereként mutassuk be.

 

A Polgár Pincészet neve immár 25 éve jelent egyet a minőségi borok termelésével. A Polgár család hitvallásának legfontosabb eleme a tradíciók tisztelete a szőlőfajták kiválasztásától a borkészítésig. A Pécsi Tudományegyetem analízisei tanúsítják, hogy a Polgár borok előállítása során semmiféle, élő szervezetre káros anyagot nem alkalmaznak, a nemes italok klinikailag bizonyítottan pozitív hatással bírnak az élő szervezetre. Az optimális termőhely kiválasztásával, terméskorlátozással, gondos szürettel és a legkorszerűbb feldolgozással a pincészet kimagasló minőséget ér el. Ennek elismeréseként Polgár Zoltánt 1996-ban az „Év Bortermelőjévé” választotta a Magyar Bor Akadémia és a szakmai közvélemény.

- Mindenki jó bort készít Villányban és aki konyhát vezet, jó ételeket főz. De ennél sokkal többet kell adni a vendégeknek: családias hangulatot – foglalja össze röviden Katalin, mi az egyik legfőbb sajátossága a Polgár Pincészetnek. - Nálunk a vendégek mindig találkozhatnak valakivel a családból, mert mindig a panzióban van valamelyikőnk, így tudunk közeli kapcsolatot kiépíteni.  Fontos a személyes törődés, ezt az is igazolja, hogy vendégeink kb. 60%-a visszatér hozzánk. Férjem, Zoltán általában heti két alkalommal tart bemutatót szerte az országban valamint Erdélyben és a Felvidéken, ezek felkeltik borunk iránt az érdeklődést. De nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy ételeink helyi alapanyagból készüljenek, hogy helyi ízeket varázsoljunk a vendégek asztalára.
Nálunk a borbemutatás nemcsak abból áll, hogy kitöltjük a bort és 3 mondatot mondunk róla, hanem részletesen, játékosan, vidáman, ha kell, anekdotázva mesélünk, hogy rávezessük a kóstolókat a bor szeretetére, a bor igazi ízére és értékére.

 

- Mik a sajátosságai a Polgár-boroknak?

- Nagyon sokat építünk a tradíciókra. Fontos a hagyományaink ápolása, és a borainkban benne van a szakértelmünk. Az utánunk jövő generáció is mindenféle szakmai tudással fel van vértezve: fiunk Ifj. Polgár Zoltán ugyanazon az egyetemen diplomázott szakmérnökként, ahol mi, az egykori Kertészeti Egyetem jogutódján, a vőm, Kapronczai Balázs szintén elvégezte a szakmérnöki szakot a Corvinus Egyetemen, a lányunk pedig a Budapesti Gazdasági Főiskola után marketinget tanul a PTE közgazdasági karán. Tehát folyamatosan tanulni és tanítani. A kollégáinkat is állandóan képezzük, hogy minél magasabb színvonalon tudják ellátni a feladataikat. Emellett számos programot kínálunk a vendégeinknek: már az első délután szakmai vezetést kapnak a pincében. De lehetőség van traktorral, terepjáróval vagy gyalog bejárni bizonyos dűlőket szakmai vezetéssel, mindeközben bemutatjuk a borvidék történetét, történelmét is.

 

- Mire kíváncsiak a vendégek?

- Mindenre! Roppant nyitottak és szerencsére több generáció jön el hozzánk. Nagy figyelmet fordítunk a családokra, a gyerekekre. A legkisebbeket játszótér, játszósarok várja, külön tv DVD-kkel rossz idő esetére, emellett kisállatokat simogathatnak, régi magyar háziállatokkal  ismerkedhetnek, családi napokon mézeskalácsot süthetnek, régi kézműves mesterséget tanulhatnak, hogy a szülők is nyugodtan kikapcsolódhassanak.

 

- Milyen feladatok hárulnak önre ebben a vállalkozásban, miként érzi magát mint nő ezen a férfias szakterületen? Egyáltalán milyen a kapcsolata magával a borral?

- Én nagyon szeretem a bort! Mint italt tisztelem, hisz több ezer éves kultúrához kötődik, megjelenik az ember minden pillanatában, a születéstől az életből való távozásáig, végigkísérve az egész emberi életet. Én egy bigott bor- és szőlőhívő ember vagyok. Nagyon fontosnak tartom, hogy megosszam és tovább adjam másoknak ezt a hitet. Lehet, hogy nagyképűen hangzik, de a mi családunkban egyfajta küldetéstudat uralkodik a borral kapcsolatban, mi is úgy voltunk nevelve, hogy a szőlő egy roppant fontos növény a számunkra. Ha csak arra gondolunk, hányféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz a szőlő és a bor.

  Nem tartom férfias foglalkozásnak a borászkodást, amikor én ebbe belecsöppentem, többen diplomáztunk lányok. Korábban a férfiak nehezen tűrték meg a nőket ezen a területen, de ma már egyre több a hölgy, aminek nagyon örülök. Én most már tulajdonosként veszek részt a vállalkozásunkban és egyfajta senior szaktanácsadóként. Próbálom terelgetni a fiatalabb kollégákat és természetesen a gyermekeimet is. Három és fél évvel ezelőtt átadtuk a vezetést a következő generációnak, természetesen nem vonultunk ki az üzletből, mindenféle támogatással ott vagyunk a hátuk mögött.

 

- Lehet még tanulni valamit a borról?

- Amíg élünk, mindig lehet új dolgokat tanulni róla. Legalább annyira komplex, mint maga az ember, az élet. Mindig mást mond és ahogy egy bölcs embernek, a bornak is mindig van valami mondanivalója, amit érdemes meghallgatni, csak meg kell tanulni odafigyelni rá, ugyanúgy, ahogy a társunkra vagy más emberekre.

 

- Miért csinálja, mi hajtja még?

- Ez egy nagy-nagy szerelem. Szeretni kell a bort, mert ez egy izgalmas dolog. Jó dolog jó bort csinálni és jó dolog megosztani másokkal, hiszen a bor nem egy egyszemélyes ital, a bor barátságokat hoz létre és összeköt. Rengeteg barátunk lett azáltal, hogy borbemutatókat, borkóstolókat, előadásokat tartunk. 

 

- Időről időre megmérettetik magukat különböző versenyeken. Éppen most kapta a jó hírt, hogy Bordeaux-ban második helyezést értek el egy világversenyen, de nemrégiben egy Szent György-napi borversenyen is nagy aranyérmet nyertek. Miért fontosak ezek a versenyek?

 - Egy kicsit önigazolás is, hogy jó úton járunk. Nagyon fontos számunkra, hogy ezt tudjuk. Egyébként az mindig lutri, hogy a legjobb bort vittem-e el, azzal a borral neveztem-e,
amelyik egyezik a zsűri döntésével, ízlésével? Minden borverseny egy kicsit szubjektív, megméretjük magunkat, hogy szeretik-e a borunkat. A bírálók szakemberek, és ha ott vagyunk az élmezőnyben, az nagy öröm számunkra.