Üdvözöljük a

Aki elhozta az üvegfóliát Magyarországra | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Aki elhozta az üvegfóliát Magyarországra

Szerző: K.T. | 2018. május 2.

Bátorságának, vállalkozó és az újdonságra nyitott szemléletének, valamint kitartásának is köszönhető, hogy az évtizedekkel ezelőtt másodállásként végzett gmk-ból mára több embernek megélhetést nyújtó, szakmailag irányadó és elismert cég lett a Solar-Control Napvédelmi Kft. Schunk József nevét az 1980-as években az üvegfóliázás kapcsán ismerték meg országszerte, de ez a tevékenység csak a kezdetet jelentette. Mára azon kevesek közé tartozik, akik szinte mindent tudnak az árnyékolástechnikáról, állandóan keresi a külföldi kiállításokon és vásárokon az új megoldásokat, hogy azokkal a magyarokat is gazdagítsa. Az utóbbi években azért is sokat tett, hogy a közeljövőben elindulhasson egy új szakma, az árnyékolástechnikai-szerelő képzés.

- Az eredeti szakmám gépészmérnök, és kiterjedt német rokonságom révén kaptam indíttatást a vállalkozói léthez. Az egyik rokonomnak az 1980-as években volt egy folyadékos üvegbevonat-, illetve fóliás üvegbevonat-készítő cége Németországban, ő a pénzen kívül minden támogatást megadott ahhoz, hogy én is ezzel foglalkozzak. Mellékállásban alapítottam egy gmk-t. Akkoriban Magyarországon újnak számító marketingmódszerekkel ismertettük meg a terméket, pl. városi buszokon vagy a HVG-ben hirdettünk, így viszonylag hamar felfutott ez a vállalkozás. Ekkor lettem főállású vállalkozó. A védőfóliákat üzletek kirakatán, illetve az autók üvegfelületeire is lehetett használni, később jöttek a betörés elleni biztonsági védőfóliák – foglalja össze néhány mondatban Schunk József vállalkozása indulásának történetét.

 

- Most mégis egy olyan bemutatóteremben ülünk, ahol mindenféle roló, redőny, árnyékoló található. Hogyan jutottak el a védőfóliáktól idáig?

- A fóliák mellett elkezdtünk nyitni a különböző mobil árnyékolók irányába, és talán ez az egyik kulcsa a vállalkozás sikerének, hogy mindig új területeket kerestünk és haladtunk a technikai fejlődéssel. Ebben nagy segítségemre volt a német nyelv-tudásom, ami nemzetközi kitekintésre adott lehetőséget. Szinte a kezdetektől jártam a stuttgarti R+T árnyékolástechnikai világkiállításra, ahol mindig a legújabb fejlesztéseket mutatják be. Ezeken a vásárokon sikerült olyan kapcsolatokat kialakítanom, amelyek által itt, Magyarországon új termékekkel tudtunk megjelenni. A kezdetektől fogva arra törekedtünk, hogy jó minőséget nyújtsunk, jó áron.

 

- Tehát a vállalkozás sikeréhez szükség van jó meglátásokra.

- Olyannyira, hogy pl. a 2000-es évek elején mi vezettük be a hazai piacra a Zsaluzia külső lamellás árnyékolót, ez igazi újdonság volt. Szakmai tudásunk, tapasztalatunk által jelentős versenyelőnyre tettünk szert. A cég sikerében az új termékek mellett nem kis szerepük van a munkavállalóinknak, a szerelők mindegyike több mint 10 éve dolgozik nálunk. Az árnyékolástechnikai-szerelő szakmát nem lehet elsajátítani iskolában, így nekünk kell megtanítanunk nekik.

 

- Az elmondottak alapján nagy potenciál van az árnyékolástechnikában, mégis megmaradt kisvállalkozásnak a Solar-Control.

- Van egy 3-4 hektáros szőlészetem-borászatom Hosszúhetényben, azzal is foglalkozom, ezért is maradtunk meg egy viszonylag kis vállalkozásnak. Jelenleg 6 fővel dolgozunk, ha sok a munka, akkor alvállalkozókat vonunk be. Az árnyékolástechnika szezonális, tavasztól őszig a duplája is kevés lenne ennek a létszámnak, ősztől tavaszig a fele is sok, ezt kell valahogy megoldanunk.

 

- Miként változott a vállalkozás tevékenysége az eltelt 30 év alatt?

- Bővült a termékkínálatunk, emellett a bonyolultabb termékeket képviseletként szereljük és forgalmazzuk, viszonteladók számára is. Ez a kapcsolat műszaki támogatással is kiegészül. Vannak olyan egyszerűbb árnyékolók, amelyeket mi magunk gyártunk a saját műhelyünkben. A fóliabevonat-készítést továbbra is csináljuk, mert a mai napig sokan keresnek meg bennünket ezzel az igénnyel.

 

- Mit tart a legfontosabb értéknek, elvnek, amely mentén működik a Solar-Control?

- Az egyik legfontosabb, hogy korrektek legyünk. Az igényeket elégítsük ki, orvosoljuk a jogos panaszokat, minden ügyfelünket ugyanúgy szolgáljuk ki – ez jelenti a siker alapját. Az, hogy viszonylag kevés reklamációt kapunk, a nagy tapasztalattal rendelkező és igényes munkát végző szerelő kollégáknak is köszönhető. Ilyen szakemberek nélkül nem működne a vállalkozás. Egy cég igazából nem a berendezések, járművek, épületek összessége, hanem az emberek.

 

- Mi a célravezetőbb a vállalkozás boldogulását tekintve: egyedül dolgozni vagy összefogni más cégekkel?

- Mindenképpen együttműködve másokkal, hiszen sokszor vannak olyan közös érdekek, amelyeket csak közösen lehet képviselni. Régi szándékunk az árnyékolástechnikai-szerelő képzés elindítása, néhány éve össze is állt egy OKJ-s tanfolyam anyaga, ami nem jött volna létre, ha az érintett cégek –amelyek egyébként konkurensek – nem fognak össze és nem képviselik az érdeküket a minisztérium felé. Ugyanígy a kamarával is elindult egy érdekérvényesítő folyamat: pl. azért is lobbizunk, hogy ne csak villamosmérnök lehessen felelős műszaki vezető az e-napló köteles építkezéseknél azokban az esetekben, amikor elektromos motoros árnyékolót kell szerelni. Ezt a kérést most görgeti a kamra és remélem, lesz megoldás, hiszen jelenleg minden elektronikus építési naplónál egy külsös villamosmérnököt kell alkalmaznunk, aki ugyan ért a villamossághoz, de az árnyékolástechnikához kevésbé.