Üdvözöljük a

Aki mindent tudott a Volkswagenekről | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Aki mindent tudott a Volkswagenekről

Szerző: K.T. | 2018. május 2.

Több mint ötven évet dolgozott aktív autószerelőként Baranyai Bálint. Fő profilja a Volkswagen autók teljes körű szerelése, szervizelése volt, amelyben olyan szakértelemre tett szert, amivel nemzetközi hírnevet szerzett. Sok éves tapasztalatait felhasználva, energiáit és anyagi erőforrásait nem kímélve élete végéig aktívan részt vett a fiatalok minőségi képzésében, más szakmáknak, vállalkozásoknak is példát mutatva a hivatás iránti elkötelezettségben és a jövő generációinak felkészítésében. Baranyai Bálint munkásságát a kamara Életmű Díjjal ismerte el. A díjat felesége vette át. A díjátadó után nem sokkal Baranyai Bálint 88 éves korában elhunyt.

Baranyai Bálintot különleges kapcsolat fűzte a Volkswagenekhez, mintegy 54 évig javította a márkához tartozó autókat. Sváb családját kitelepítették (talán német származása miatt állt közel hozzá a német márka), majd autószerelőként dolgozott Budapesten, a mentőknél. Ezután Pécsre került és mestervizsgát szerzett. A kor ikonikus autóját, a Volkswagen „Bogarakat” kezdte javítani, ebben professzionális szintet ért el úgy, hogy a szocialista érában nem volt könnyű a nyugati márkájú gépjárművekről műszaki információkra szert tenni, nem beszélve az alkatrészbeszerzési nehézségekről. Az évek alatt szoros kapcsolatot alakított ki az autógyárral, a müncheni központba járt képzésekre. Az ausztriai és németországi márkaszervizekben név szerint ismerték és köszöntötték őt, nagyon jó viszonyban volt az ottani szakemberekkel, akiktől célszerszámokat és műszereket vásárolt. Az autószerelésre ma már nem jellemző gépi munkákat is (pl. hengerfúrásokat) magas színvonalon elvégzett.  „Bogár” specialista volt, ehhez minden műszaki ismerete és irodalma megvolt.

 A németországi tanműhelyekkel kialakított kapcsolatai segítették őt a tanulók képzésében. Baranyai Bálint jelentős mértékben hozzájárult az 500-as sz. Angster József szakképző iskolában folytatott autószerelő-képzés színvonalának emeléséhez. Számos szemléltető eszközt hozott be külföldről és adományozott az iskolának, emellett egy német szakiskolával is összekapcsolta az intézményt, innen szemléltető eszközöket, különböző típusú komplett autókat, motorokat, műszereket, futóműbeállító berendezéseket kapott térítésmentesen az 500-as. Minden évben meghívták a német iskolába a szakmunkásvizsgára Baranyai Bálintot, a 100 fős protokollvendég-seregben tiszteletbeli vendégként külön köszöntötték őt.  

 A rendszerváltást követően, amikor elkezdtek Magyarországra beáramolni a nyugati autók, nagyon sokat segített az autószerelőknek, az autószerelő-képzést végzőknek, mivel igen kevés információ állt rendelkezésre a nyugati típusú autókról. Baranyai Bálint neve fogalom volt Pécsett a szakmában, tisztelték, becsülték szaktudását, hozzáállását, emberségét. Bálint bácsi élete végéig aktív volt, szeretettel adta át tudását a fiatalabbaknak.