Art business, avagy a kézzel készült alkotások értéke

Szerző: Kis Tünde | 2017. november 7.

Akár egy vörösbor molekula, a kis herceg, vagy éppen egy gyerekrajz is megjelenhet ékszer formájában Gajcsi Blanka pécsi ékszertervező műhelyében. De készített már taplóból is medált a fiatal művész, és az sem szokatlan számára, ha egy eljegyzési gyűrű nem karika formájú, hanem szív vagy háromszög. Blanka saját tervezésű és kivitelezésű tárgyait is árulja, de egyre többen keresik meg őt sajátos elképzelésekkel, hogy aztán az ötvösműhelyben egyedi ékszerekben öltsön testet az ezüst és az arany. Ahhoz azonban, hogy új ékszerek születhessenek, vissza kell forgatni az eladottakból származó bevétel egy részét, hirdetni, marketingelni, azaz működtetni a vállalkozást. Ez utóbbi területeken Blanka szerint van még teendő.

- Szobrászként végeztem a pécsi egyetemen, korábban pedig ötvösnek tanultam, és hét éve foglalkozom ékszerkészítéssel – mondja a fiatal művész. - Ez idő alatt kialakult egy állandó vevőköröm. Még az elején fedeztem fel Budapesten egy bejáratott dizájnvásárt, ahová azóta is rendszeresen viszem az ékszereimet. Már az első alkalommal sikeres volt a jelenlétem, ennek a helynek köszönhetem, hogy megtaláltam a vásárlóközönségemet. A vásáron zsűrizett áruk vehetnek részt, a fashion design képviselői vannak jelen, így az erre kíváncsi vásárlói kör jelenik meg. Ők azok, akik értékelik az általam készített dizájn ékszereket. Erre a programra sok olyan kereskedő is eljön, akik dizájnboltot vagy webshopot működtetnek, többen megkerestek, hogy szívesen árulnák a termékeimet, így már több budapesti boltban kaphatók az ékszereim. Ez a vásár Bécsbe is megy, ezen a kapcsolaton keresztül szereztem néhány bécsi boltlehetőséget is. Emellett saját webshopot és Facebook-oldalt hoztam létre, és amennyire az időmből, illetve saját marketingtudásomból telik, saját magam publikálom a termékeimet.

 Az FB-oldalamon tájékoztatom a vevőimet, a követőimet, hogy melyik vásáron veszek részt, pl. a közelmúltban egy esküvőkiállításon mutattam be az eljegyzési gyűrűimet és a jegygyűrűimet, ezt a vonalat szeretném erősíteni a jövőben, mert igazán közel áll hozzám. Egyedi, saját tervezésű ékszereket készítek, ez az erősségem, éppen ezért sok ilyen megkeresést kapok.

 

- Az ékszerek dizájnjával, csomagolásával kapcsolatban milyen elvárásai vannak a vevőinek, illetve saját magának?

- Mivel ezüst és arany ékszerekről beszélünk, úgy érzem, fontos valamilyen módon prezentálnom a vevőim felé az értéküket. Egyébként ezt ők is elvárják. Így például saját logóval ellátott kis dobozokba csomagolom az alkotásaimat, már a kezdetektől odafigyelek a megjelenésre. Ugyanígy igényes, szép a szórólapom is, ezzel is megtisztelem a vásárlóimat.

 

- Az ékszereket javarészt fiatalok vásárolják. Hogyan kommunikál feléjük, milyen csatornákon?

-  A marketingben, a kommunikációban, az értékesítésben még fejlődnöm kell, úgy érzem, lehetnék sokkal tudatosabb e tekintetben. Jelenleg nincs is sok időm foglalkozni ezekkel a területekkel, szerencsére annyi megrendelésem van, hogy az időm nagyobb részét azok teljesítése teszi ki. Próbálkoztam céges ajándékok készítésével is, de ez nem igazán volt sikeres. A megrendelőim sok esetben úgy találnak meg, hogy valaki ajánlott nekik, vagy látták a FB-on a munkáimat, illetve a személyes találkozások is hoznak megrendeléseket, akár a vásárokon, akár más alkalmakon, például az általam tartott workshopokon beszélgetünk.

 

- A művészeti alkotásokkal kapcsolatban mit érdemes kommunikálni a vevők felé, amire felkapják a fejüket, ami érdekes lehet a számukra?

- Sokat számít, ha elmeséljük, hogy milyen anyagból vagy milyen eljárással készült az ékszer. A „civil” embereknek nincs fogalmuk arról, hogy mennyi munkát igényel egy-egy tárgy elkészítése. Hobbiboltokban rengeteg kész ékszer-alkatrészt lehet vásárolni, ezzel szemben én az ékszer minden elemét magam csinálom, még a fülbevalók vékony huzalát is. Ezért az FB-oldalamon már többször közzétettem olyan fotókat, amelyek az ékszerkészítés folyamatát mutatják be, hogy látható legyen: ezek az ékszerek tényleg kézi megmunkálással születnek. Így talán jobban fogják értékelni őket. Egyébként nem gondolom, hogy drágák az ékszereim, Budapesten az enyéimhez hasonló, kézzel készült ékszerek ára sokkal magasabb. Aki nem foglalkozik ezzel, fogalma sincs arról, hogy hányszor nyúlok hozzá egy gyűrűhöz, mire elkészül.

 

- Mi inspirálja az új termékek megszületését?

- Sokszor kapok ötleteket a megrendeléseknél, van, hogy továbbgondolnak egy már meglévő modellt. Vannak például állatos gyűrűim, de megkérdezték, hogy miért nincs kisegeres, és akkor csináltam. Vagy például úgy lettek a gyerekrajzos ékszereim, hogy érkezett egy megrendelés -  nekem nem is jutott volna eszembe, hogy ilyet készítsek -: egy kisgyerek rajzát gravírozzam bele egy ezüstlapba. Nekem is nagyon megtetszett, és örülök, ha ilyen ötletek is felbukkannak. Egyértelműen inspirálnak a vevőim.