Az alkatrész csak végtermék

Szerző: Sz.K. | 2015. március 3.

Ma már a vállalkozások, cégek mind nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a saját szakember gárdájukat maguk neveljék ki. Egyre többen foglalkoznak tanulók-képzésével, ahogy a mecseknádasdi Gungl és Franke Kft.-nél is teszik.

 Nem egyszerű feladat Gungl Zoltánnal a családi vállalkozás ügyvezetőjével időpontot egyeztetni. A fémipari cég ugyanis elsősorban exportra termel, főleg német piacra, s hát szorosak a határidők.

 - Az első tanulónk egy véletlen folytán került hozzánk - kezdi beszélgetésünket Gungl Zoltán. - Nyári munkára jelentkezett hozzánk egy fiú a faluból, s olyan jó tapasztalatokat szerzett az ott töltött idő alatt, hogy végül nálunk lett tanuló, ő két évvel ezelőtt végzett. Az egyik barátjának már ő ajánlott bennünket, aki szintén nálunk sajátította el a szakma alapjait.

 Aztán egy ideig nem volt tanulójuk, inkább csak nyári gyakorlatra fogadtak diákokat, jelenleg ismét van egy.  - Ismerősökön keresztül találtak meg bennünket, mindegyik falubeli volt - folytatja. - Az első tanulónk CNC esztergályos lett, a mostani - akit már a kamarán keresztül kerestünk - a fémes szakmákat felölelő, komplex képzésben vesz részt. Még csak néhány hete van nálunk, mert eddig az iskolai tanműhelyben sajátította el az alapokat, de már most látszik érdekli a szakma, folyamatosan kérdez.

 Mint mondja, a tanulóikat a tényleges munkába vonják be, egy munkatársuk felügyelete mellett. Fokozatosan vezetik be a szakma rejtelmeibe, először csak egyszerűbb műveleteket végeztetnek el vele, s miután begyakorolta, már komolyabb, összetettebb munkadarab elkészítésével is megbízzák.

 - Szerencsénk volt eddig a tanulóinkkal, mindegyik érdeklődő volt, igazán meg akarták tanulni a szakmát - folytatja tovább. - Mi pedig igyekszünk a legtöbb tudással felvértezni őket. A munkadarabok elkészítése során egyes műveleteket többféleképpen lehet elvégezni, s mi ennek megtapasztalására nagy hangsúlyt helyezünk, megteremtjük hozzá a feltételeket. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a tanulóink átlássák a szakmát, rendszerben tudjanak gondolkodni. Annak idején az egyik munkatársunkat már azzal a céllal is alkalmaztuk, hogy a későbbiekben a tanulók gyakorlati képzésének irányításával őt bízzuk meg. Jelenleg gépi-forgácsoló mesterképzésben vesz részt, ugyanis ebben a szakmában szeretnénk tanulók gyakorlati képzésével foglalkozni.

 Maga annak idején a Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolában érettségizett gépszerkesztő szakon, majd a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szerzett diplomát. A fémipari cég alapjait az édesapja tette le 1991-ben, aki hűtőgépekhez gyártott az első időben kondenzátorokat. Folyamatosan fejlesztette a vállalkozását. Első lépésben egy német cégnek kezdett el forgácsolt, hegesztett alkatrészeket gyártani. Gungl Zoltán tizenöt éve kapcsolódott be a családi vállalkozásba.

 - Ma már tizenketten dolgozunk a vállalkozásban, s már olyan nagy cégeknek gyártunk alkatrészeket, mint például a Bader Gmbh, vagy a Siemens. Magam elsősorban az  árajánlatokat és a technológiai sort dolgozom ki, s ha úgy adódik meg is tervezem a legyártandó munkadarabot. Nálunk éppen ezért nagyon fontos, hogy, aki hozzánk tanulónak jelentkezik, az használja a fejét, gondolkodjon, legyenek ötletei, ugyanis az alkatrész nálunk csak végtermék, az odáig vezető utat magunknak kell bejárni, kidolgozni. Sokrétű ez a szakma, állandó tanulást igényel. 

 Az általuk végzett minőségi munkának köszönhetően folyamatosan nő a megrendelőik köre, elsősorban német nyelvterületről. S egyáltalán nem jelent hátrányt, hogy Mecseknádasdon van a székhelyük és nem egy nagyobb településen, ugyanis a partnereikkel e-mailben tartják a kapcsolatot, s a műhelyükből kikerülő, a legmagasabb követelményeknek is megfelelő alkatrészek a védjegyük. Annak érdekében, hogy a megrendelőik elvárásainak mind inkább eleget tegyenek, folyamatosan fejlesztenek. Az elmúlt esztendőben pályázati források felhasználásával Hidason az iparterületen raktárt építettek, valamint új gépet vásároltak a mecseknádasdi üzemükbe.