Üdvözöljük a

Az alma nem esett messze a fájától | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az alma nem esett messze a fájától

Szerző: Sz.K. | 2015. június 3.

A mágocsi Radnai Péter ácsmester esetében elmondható, hogy az alma nem esett messze a fájától, miután egy kisebb kitérőt követően, édesapja nyomdokaiba lépve evvel a szakmával jegyezte el magát. S, ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy mindegyik testvére az építőiparban tevékenykedik, a nagyobbiknak saját építőipari cége van, s tőle kapja a megrendelései jelentős részét, a kisebbik pedig szintén ácsnak tanult.  

- Már gyerekkoromban, a nyári szünetekben együtt jártam dolgozni édesapámmal, aki ácsmester - kezdi beszélgetésünket. - Aztán az élet úgy hozta, hogy egy teljesen más területen kezdtem el a tanulmányaimat, s érettségiztem le. Azonban az a szakma egyáltalán nem tetszett, mindig is ács szerettem volna lenni.

 

 Az érettségi után, amint lehetőség nyílt rá beiratkozott Pécsett, a regionális képző központ OKJ-és képzésére, ahol a gyerekkorában megszerzett tudását Ilijin Petár ácsmester keze alatt bővítette, mélyítette el. Ezzel párhuzamosan elvégzett egy vállalkozói tanfolyamot is, nagyon fiatalon, húsz évesen egyéni vállalkozó lett.  

 

 - Mindig szerettem volna a magam ura lenni, ezért, az OKJ-s vizsga letételét követően úgy döntöttem kiváltom az egyéni vállalkozói engedélyemet - folytatja tovább. - Munkám szinte az első pillanattól kezdve volt, az édesapámat ismerték a környéken, s tudták azt is, hogy éveken át segítettem neki.

 

 Aztán szép lassan kialakult a saját megrendelőköre, egyre több, s egyre összetettebb feladattal bízták meg. Jelenleg is Alsómocsoládon egy 18 és fél méter magas kilátót épít, ami, mint mondja, nem kis kihívást jelent. Korábban szintén ezen a településen a Praktikák Házához tartozó csillagvizsgáló ácsolatát készítette el.

 

  - Nagyon szeretem a szakmámat, mindig is igyekeztem a legújabb eljárásokat elsajátítani, a mestervizsgát is ezért tettem le, ahogy meglett az ahhoz szükséges kötelező öt évem - emeli ki. - Már akkor szerepelt a terveim között, hogy tanulókkal foglalkozom, akiknek átadhatom a tudásomat, mert fontosnak számomra, hogy ne haljon ki, legyen, aki továbbvigye. A kisebbik öcsém is nálam tanulta ki a szakma alapjait, ugyan egy baleset miatt jelenleg csak a munkákat felügyeli.

 

 Kitért arra is, hogy az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egyre több munkával bízzák meg, amihez elkelne a segítség. S, hát szeretné a magam szájíze szerint a leendő munkatársait kinevelni.

 - Az utóbbi időben különösen nagy hasznát veszem, hogy már akkor a mestervizsga-tanfolyam része volt a pedagógia, mert egyre nehezebb feladat eredményesen együtt dolgozni azokkal az alkalmazottainkkal is, akik nem a kezdetek óta vannak velünk - ad hangot véleményének. - A mestervizsgára történő felkészülés során szakmailag is sok újat kaptam, nemcsak a már meglévő ismereteimet frissíthettem fel, hanem korszerű eljárásokkal is megismerkedhettem. S, hát a mesterdarabról nem beszélve, ami igazi kihívás volt számomra, ugyanis csapolásokkal teli kútkorona elkészítése volt a feladat.

 

  Mint mondja, az építőipar folyamatosan változik újabb technológiák, anyagok és gépek jelennek meg a piacon, éppen ezért rendszeresen részt vesz a cégek által szervezett szakmai napokon, mert nem szeretne lemaradni, fontosnak tartja a folyamatos megújulást. Szólt arról is, hogy támogatások felhasználásával igyekszik a gépparkját a legkorszerűbb berendezésekkel bővíteni nemrégiben pályázati úton elnyert források segítségével telephelyet vásárolt, ahol egyebek mellett egy műhely is helyet kap majd. Néhány éve már kft. formájában működteti a cégét, amelyben hatan dolgoznak két ács és négy segéd.

  - Szeretem a fa illatát, s nagyon jó érzés látni, amikor elégedetten szemléli a megrendelő a szép tetőt. Azonban az utóbbi időben miután kevés új ház épül évente, ha egyet, kettőt készítünk, inkább csak felújításokra kapunk megbízást. Néhány szép munka is megtalál bennünket, többek között felkérnek arra, hogy egy templom tetejét készítsük el. Soha nem kellett hirdetnem még azért, hogy munkám legyen. Szájhagyomány útján terjed a hírünk, a kezünk alól kikerülő munka reklámoz bennünket - fejezi be beszélgetésünket, mert mennie kell, várják már egy következő megbeszélésen.