Üdvözöljük a

Az alma nem esett messze a fájától | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az alma nem esett messze a fájától

Szerző: Sz.K. | 2016. december 6.

A folyamatosan fejlődő bólyi ipari parkban hozta létre évekkel ezelőtt telephelyét a vaskereskedelemmel és lakatosipari szolgáltatást végző Mar-Mul Kft., ami szennyvíztelepek korlátjától, a vaskapukon, kerítéseken, tetőelemeken át komplett csarnokok készítését is vállalja. Az üzemcsarnokukat is maguk tervezték és építették, a vázszerkezetét saját maguk készítették el. Éveken át alvállalkozóként külföldi cégeknek is dolgoztak, jelenleg a legnagyobb megrendelőik a villányi borászatok, nekik többek között tartályokat gyártanak.

  A vállalkozás egyik alapítójának Maul Józsefnek a fia, Zoltán szintén a cégnél dolgozik. A munkája mellett évek óta ő az, aki a tanulókkal foglalkozik.

  - Az édesapám is lakatos, s számomra természetes volt, hogy én is az leszek - kezdi beszélgetésünket az üzemcsarnok feletti irodában. - Gyerekként, amikor csak tehettem figyeltem miként dolgozik, s ha tehettem segítettem is neki. A vállalkozás is annak idején nálunk az udvarban kialakított műhelyben indult útjára, ott is, amikor csak lehetett segédkeztem. Mire tanuló lettem, már tudtam hegeszteni, meg is lepődtek a gyakorlati helyemen, Bóly Rt.-nél, ahol a mesterem Maros Ferenc volt, akivel édesapám közösen alapította meg a Mar-Mul Kft.-ét.

 

 Mint mondja, a Bóly Rt. gépjavító-üzemében eltöltött tanuló évek nagyon hasznosak voltak, ugyanis a hagyományos lakatos munkák mellett ajtókat, tartályokat is készítettek, s számos szerelési feladatot is kapott. 

 - Változatos ez a szakma, a magam részéről nem tudnám elképzelni, hogy egész nap egy gép mögött álljak - folytatja tovább beszélgetésünket. - Itt nemcsak a műhelyben dolgozunk, hanem sokat megyünk ki helyszínre is. Az évek alatt folyamatosan fejlődött a cég, s akkor jött a lehetőség, hogy az ipari parkban telephelyet hozzunk létre. Jelenleg kilencen dolgozunk a cégben, s három tanulónk is van. Az utánpótlás nevelése miatt vállalkoztunk arra annak idején, hogy tanulókat fogadunk, mert nagy a hiány a jól képzett ipari-gépészekből. A nálunk végzettek közül volt, aki néhány hónapig ugyan maradt, de aztán úgy döntött külföldön folytatja tovább. 

 

 S miután a tanulókkal való foglalkozás feltétele lett a mesterlevél, ezért úgy határozott, hogy egy régi álmát megvalósítja, mestervizsgát tesz.

  - A mestervizsgára való felkészülés ugyan sok időt vett igénybe, de megérte - hangsúlyozza Maul Zoltán. - Különösen a pedagógiai rész tetszett, sok segítséget kaptam ahhoz, hogy mire kell odafigyelnem a tanulókkal való foglalkozás során. Például arra, hogy van akit folyamatosan irányítani kell, míg más inkább önállóan szereti megoldani a feladatokat. A vállalkozói ismeretek közül is sok mindent tudok majd a későbbiekben hasznosítani, mert az édesapámtól majd én veszem át az ügyvezetői feladatokat, ha nyugdíjba megy.

 

 Kitért arra is, hogy a mestervizsgára történő felkészítés során különösen hasznosnak tartotta, hogy több céghez is ellátogattak. Egyebek mellett jártak a Hauniban, de Budapesten a Lindénél. A szakmai elméletből is kapott új ismereteket, például a szakrajz területén, de a gyakorlati rész során is, ahol a céglátogatás során lehetősége nyílt a lánghegesztés folyamatának megfigyelésére. Ezt a tudást a napi munkája során is jól tudja hasznosítani. 

 - Hát nem volt egyszerű feladat tíz év után ismét iskolapadba ülni, tanulni és vizsgázni. Azonban érdemes volt mindezt vállalni, mert nemcsak a tudásomat frissítettem fel, de valóra váltottam egy régi álmomat is, hogy megszerzem a mesterlevelet, ami a szakmában elismerést jelent. A családom is nagyon büszke rám, a menyasszonyom és az édesapám is - zárja beszélgetésünket, mert már szól a telefonja, egy megrendelőjük keresi.