Üdvözöljük a

Az átlagosnál kedvezőbb helyzetben vannak | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az átlagosnál kedvezőbb helyzetben vannak

Szerző: Szalai Kornélia | 2018. szeptember 18.

Komló ötezer lakásában és a város közintézményeinek jelentős részében a fűtési- és használati meleg vizet a Komlói Fűtőmerőmű Zrt. biztosítja. A távhőt szolgáltató cég évek óta döntően biomassza-fűtőműben állítja elő a szükséges hőmennyiséget,ezért a Távhő ökocímkét az első között vehették át. Miközben a városban szinte mindenhol a legnagyobb problémát a szakemberhiány, valamint a szakember-utánpótlás jelenti, addig fűtőerőműben ennél kedvezőbb a helyzet.

 - Nálunk jelenleg nem jelent közvetlen veszélyt a szakemberhiány - mondja Mayerhoff Attila, a Komlói Fűtőerőmű Zrt. vezérigazgatója. - Középtávon egyelőre elegendő szakember áll rendelkezésünkre, valamint hiányszakmákban folyik a tanulók gyakorlati képzése nálunk, víz-, gáz-, és központi fűtésszerelő mester irányítása mellett, egy kollégánk pedig a villamos szakterületen készül a mestervizsga letételére.

 Kitért arra is, hogy e mellett nagy figyelmet fordítanak a dolgozóik továbbképzésére is. Többek között pályázati források felhasználásával a villamossággal kapcsolatos szakmákon belül villám- és érintésvédelmi képesítést szereztek, ezt követően ezeket a feladatokat is már saját hatáskörben  tudják elvégezni. 

 

 Mint mondja, az általuk végzett szolgáltatások jelentős része nem automatizálható, ugyanis alapvetően távhőrendszerek, hőközpontok karbantartását, üzemeltetését végzik, üzemzavar és bármilyen más probléma esetén ki kell menni a helyszínre, a hibát fel kell mérni, s helyben kell orvosolni.

  - A rendszerek felügyeletét az erőmű központjából is el lehet végezni, azonban ehhez legalább technikusi végzettséggel rendelkező szakemberekre van szükség, valamint egy korszerű informatikai hálózatra, ugyanis a rendszert figyelőnek 175 hőközpont adatait kell folyamatosan elemeznie. A cégnél elsősorban, miután karbantartási feladatokat látunk el, villanyszerelők, víz-, gáz- és központi fűtésszerelők, illetve a hőtermelési részlegen kazánkezelők dolgoznak. A munkatársaink jelentős része a középkorosztályhoz tartozik. Öt-hét év múlva jön el várhatóan az a pillanat, hogy a nyugdíjba menők helyére újakat kell keresnünk - emeli ki.

 

 Szólt arról is, hogy igyekeznek előre gondolkodni, a karbantartási részen már most megkezdték az új munkatársak felvételét. Nemrégiben egy fiatal kollégával bővült a csapat, akit szeretnének tovább képezni, a hegesztői képesítés megszerzése a cél. E mellett kettőt pedig kazánkezelői tanfolyamra iskoláztak be, ők a későbbiekben a biomassza-fűtőműben láthatnak el kazángépészi feladatokat.

 Annak a véleményének is hangot adott, hogy a szakemberhiányt inkább a külső vállalkozások bevonásakor érzékelik, amikor speciális feladatok elvégzésére keresnek partnereket.