Az eddigi munkám koronája a mesterlevél

Szerző: Szalai Kornélia | 2018. február 7.

Egykoron az iparengedély kiváltásának feltétele volt a mestervizsga megléte. A céhek megalakulásával fonódik össze a mesterségét magas színvonalon művelő, tudását nemzedékről nemzedékre továbbadó mesterek képzése, akik mindig is jelentős szerepet töltöttek be a szakember-utánpótlás kinevelésében. Ma már csak e cím birtokosai vehetnek benne részt, s ennek köszönhetően már mester nem csak a kézműves szakmákban tevékenykedők lehetnek. Vörös Bernadett kereskedő-mester e lehetőséggel élve szerezte meg a mesterlevelét. 

 - Az édesanyám is kereskedő volt, dekorosként dolgozott az Aidinger utcai egykori Csemegében. Gyerekként gyakran jártam be hozzá - kezdi beszélgetésünket. - Különösen a kiszolgáló pult tetszett, az hogy ott közvetlenül a vevőkkel lehetett találkozni. Nem is volt kérdés, hogy nyolcadik után élelmiszer-eladónak jelentkezem.

 Mint mondja, abban az időben sokat voltak kint a boltokban, s azok mindennapi életében vettek részt. Bonbont, desszertet csomagoltak, élesztőt szeleteltek, vevőkkel foglalkoztak. A szakmunkás-bizonyítvány megszerzését követően először a Penny Marketnél helyezkedett el, majd onnan a Profi Magyarországhoz került, ahol ő volt az első eladó, akit egy év után már helyettes-vezetőként is tevékenykedett. A kislánya megszületését követően is itt folytathatta tovább, de akkor már mint boltvezető. 

 - Arra nagyon büszke vagyok, hogy ezen idő alatt egy országos szakmai versenyen a harmadik helyen végeztem - folytatja tovább. - A bolthálózatot azonban 2013-ban megvásárolta a Mecsek Füszért. Egy teljesen más üzleti filozófiát képviselő kereskedelmi céghez kerültünk. A Profira a diszkont áruházláncokra jellemző rendszer volt érvényben, míg a Mecsek Füszért inkább sokféle árucikket forgalmazó, sok partnerrel kapcsolatot tartó kereskedelmi cég. A helyettesemmel együtt a Búza téri üzletbe kerültem, annak vezetésével bíztak meg.

  Már ennek ötödik éve, s azóta sikerült egy stabil törzsgárdát kialakítania. Azonban, azt nagyon sajnálja, hogy egyre kevesebben jelentkeznek kereskedőnek, jelenleg egy tanulójuk sincs. Mára ez a szakma is bekerült a hiányszakmák közé.

  - A Profinál nem foglalkoztak tanulóképzéssel, a Mecsek Füszértnél azonban ennek nagy hagyományai vannak, azonban ma már velük csak mesterek foglalkozhatnak - emeli ki. - Az elmúlt években végzett munkám elismeréseként lehetőséget kaptam arra, hogy mestervizsgát tegyek. Az első időszak nem volt könnyű, hiszen hosszú évek után ültem be ismét az iskolapadba, kicsit meg is rettentem tőle, de a hosszú évek alatt szerzett gyakorlati tudás átsegített a kezdeti nehézségeken. Nagyon jó csapat jött össze. A felkészítő tanfolyam során sokat beszélgettünk, megosztottuk a tapasztalatainkat, ötleteket cseréltünk. A mestermunkaként szakdolgozatot írtunk, amiből prezentációt kellett készítenünk, ezt adtuk a vizsgán elő. A gyakorlati rész nem volt nehéz, olyan feladatokat kellett megoldani, ami a mindennapi munkánk részét képezi. Egyébként nagy szerencsém is volt, ugyanis a mesterlevél megszerzése előtt fogyasztóvédelmi referensi képzésen vettem részt, a szakdolgozatomat is e tárgykörből írtam.

  Szólt arról is, hogy a családja - a lánya és a párja - is sokat segített neki abban, hogy sikerrel vegye az akadályokat. Kitért arra is, hogy azokkal akikkel együtt szerezte meg a mesterlevelet a mai napig tartja a kapcsolatot. A facebookon is létrehoztak egy csoportot, amelyen folyamatosan cserélik ki a tapasztalataikat, vitatják meg a felmerülő problémákat.  E mellett nagyon várják a kamara által ígért Mesterklub megalakulását, ahol bizonyos időközönként összeülhetnek, a változásokról értesülhetnek, képezhetik magunkat.