Az EEN növeli az üzleti lehetőségek esélyét

Szerző: Kis Tünde | 2017. május 30.

Vállalkozásuk építése során mindig is fontosnak tartották, hogy olyan szervezetekkel építsenek ki kapcsolatokat, amelyek a célja a „kicsik" fejlődésének támogatása. Az EU által életre hívott Enterprise Europe Network (EEN) projekt és annak rendszere, szervezete pontosan egy olyan eszköz a vállalkozások életében, amely támogatni tudja a kicsik növekedési céljait – vélekedik Orosz Norbert, a műszaki fejlesztéssel, mérnöki tevékenységgel foglalkozó pécsi RPT InnoteQ Kft. ügyvezetője.

- Nagyon sok ok miatt érdemes egy vállalkozásnak csatlakozni az EEN-hez. Amikor a barátommal 2006-ban megalapítottuk az RPT InnoteQ Kft.-t, mi voltunk a második cég az országban, amely ipari szintű 3D nyomtatót állított az ipar „szolgálatába". Néhányan komolytalannak gondoltak minket és azt mondták: olyan nincs, hogy valamit univerzálisan mindenre lehessen használni. Ma azt láthatják, hogy a technológia tényleg szinte mindenre alkalmazható.

 Folyamatosan használjuk az EEN partnerkereső rendszerét a külföldi versenytársak „monitorozására", és próbáljuk ellesni a fejlődési/növekedési lehetőségeket. Természetesen regisztráltunk a rendszerbe, hogy minket is megtaláljanak. A partnerkereső adatbázisban több (akár 5-10) profillal is ingyen meg tudunk jelenni, ami növeli az üzleti lehetőségek esélyét. Állandó résztvevői vagyunk az EEN által szervezett B2B rendezvényeknek, ez szintén segítség számunkra, mivel a külföldi rendezvényeken akár több száz eurós regisztrációs díjat is elkérnek. A rendszer egyik előnye, hogy szűrt információt továbbít mindkét fél felé, így csökken egy külföldi üzlet kockázata.

 - Milyen felkészültséggel, kompetenciákkal kell rendelkeznie egy vállalkozásnak, hogy ezt a rendszert megfelelően tudja használni?

- Nem ajánlom minden vállalkozásnak a rendszert. Az a tapasztalatom, hogy csak azok tudják sikeresen használni, akik elhatározták, hogy a szaktudásukat, terméküket, szolgáltatásukat kicsiny hazánk határain túl is szeretnék eladni. Ez az elején tanulással jár. Meg kell tanulni, hogy más kultúrákban mi növeli a bizalmat a tárgyalópartnerünkben. Ebben a EEN munkatársai nagyon jól tudnak segíteni, mivel már több tapasztalatuk van (mint egy külföldre induló magyar kkv-nak) az egyes országokban hatékony tárgyalástechnikát vagy a kulturális különbségeket illetően.

 - Az EEN nagykövetként mi a feladata?

- Nem nevezném feladatnak a tevékenységemet. Az egyik célom megosztani az arra nyitott vállalkozó kollégáimmal azokat az eseteket, amikor segítséget kaptam a „rendszertől". Ezek során többször felmerül a kétely a kollégákban, hogy valóban nem kell fizetniük ezekért a szolgáltatásokért. Ez is például egy nagy előnye az EEN-nek.