Üdvözöljük a

„Az embernek elemi szükséglete a mozgás” | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

„Az embernek elemi szükséglete a mozgás”

Szerző: Kis Tünde | 2017. október 3.

Fiatalabb korában jól ment neki a futballozás, az NB III-ban is szerepelt, és még válogatott mez is volt Arnold Antalon, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelemfejlesztési és általános alelnökén. Eredetileg német-testnevelés szakos tanárnak készült, de a kereskedelem felé sodorta az élet, évtizedeken keresztül a Mecsek Füszért kereskedelmi igazgatójaként dolgozott. Mint mondja, mindig is sportolt, még a katonaság alatt is részt vett minden alkalommal a reggeli tornán és sikeresen szerepelt a versenyeken.

- Rendszeresen kispályáztam, teniszeztem, és ha nem volt meg az elmúlt 6-8 évvel ezelőttig (azóta sajnos többször műtötték a térdemet) a heti 3 mozgásom teniszben vagy futballban, akkor vasárnap futottam le az elmaradt távokat – mondja Arnold Antal. - Roppant fontosnak tartom a mozgást, mert ha fizikailag rendben van az ember, akkor szellemileg is sokkal frissebb, tisztább. Azért is sportoltam, hogy a munkámat jobban el tudjam végezni.

 Ma is mozgok, annak ellenére, hogy térdprotézisem van, hetente kétszer kint vagyok a futballpályán, beállok a kapuba vagy passzolom a labdát. Sajnos a teniszezésről le kellett mondanom a műtét után.

 

- Ha jól értem, elsősorban a feszültség levezetése miatt fontos az ön számára a mozgás.

- Amiatt is, de nagyon sok gondolatom jött futás közben a munkával, a családdal kapcsolatban. Ez a sport magányos tevékenység, nagyon jól lehet közben gondolkodni. Amikor pedig csapatsportot űz az ember, akkor teljesen kikapcsolja az agyát a hétköznapi problémákból, és az önfeledt, igazi játékra összpontosít. Azt gondolom, hogy az embernek elemi szükséglete a mozgás, az nem normális, hogy ma olyan sokat ülünk a számítógép és a tévé előtt.

 

- Mire tanította meg önt a sport?

- Fegyelemre, kitartásra. Azt vettem észre, hogy könnyebben kommunikál az ember, ha csapatjátékot játszik, nagyobb az önbizalma, hiszen közösségben él. Emellett a sportnak nagy szerepe van az egészség megőrzésében, hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzem magam, frissebb és üdébb legyek. Hogy legyen erőm megoldani, ha valami történik.

 

- Előfordult-e, hogy valakit megfertőzött a sport szeretetével?

- A korábbi munkahelyemen minden évben szerveztünk egy sportrendezvényt a cégnél, amikor az egyes telepek, üzletközpontok, nagyker raktárak dolgozói egymással versengtek. Talán ez annak is köszönhető, hogy tudták rólam: sportolok. Emellett, azt gondolom, nem voltam soha „igazi” teniszező, én élvezetből űztem ezt a sportot. Többeket meg tudtam győzni a futballpályán, hogy a tenisz a későbbi időszakban jó kiegészítő mozgás lehet. A mai baráti körömben is vannak olyanok, akikkel én szerettettem meg a teniszt.

 

- Van, aki azt mondja, hogy azért nem sportol, mert nincs rá ideje. Hogyan lehet mégis időt szakítani a mozgásra?

- Ezt rossz kifogásnak, lustaságnak tartom. Persze, kényelmesebb vasárnap reggel még egy kicsit lustálkodni, mint felkelni és elmenni kocogni. Azt gondolom, hogy mindenképpen kell időt szakítani a mozgásra, legalább egy héten három órát rá kell szánni. Ma divatos edzőterembe járni, ezeken a helyeken nagyon gyorsan le tudja vezetni az ember a stresszt, a feszültséget, fizikailag rendbe tudja tenni magát. Számomra az volt a legegyszerűbb, hogy munka után futok egyek. Erre pedig mindenhol megvan a lehetőség és egy óra elég hozzá. 30-40-50 éves koromban sokszor még reggel, munka előtt is elmentem futni, és akkor üdén, frissen kezdtem dolgozni. Kicsit át kell alakítani az embernek a napját, este időben le kell feküdni, nem éjfélig nézni a tévét, kipihenni magunkat, és akkor a sportolás is belefér.