Üdvözöljük a

Az épületgépészet három szakma egyben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az épületgépészet három szakma egyben

Szerző: Szalai Kornélia | 2018. március 7.

Egyre nehezebben találnak jól képzett szakmunkásokat az épületgépész vállalkozások, cégek. A pécsi CH Épületgépész Kft. ügyvezető tulajdonosa, Czvitkovics Gábor sincs könnyű helyzetben, de még eddig nem kellett munkát visszamondania azért, mert nem volt, aki elvégezze azt.

 Nem könnyű vele időpontot egyeztetni, mert egy személyben viszi a cég adminisztratív ügyeit, tárgyal és felügyeli az elvégzett munka minőségét.

 - A cég 1997-es megalakulása óta a régi munkatársaink közül ketten egy évtizede dolgoznak nálunk, s vannak olyanok is, akik már több éve, igyekszünk megtartani őket - kezdi beszélgetésünket. - Aki tíz éve dolgozik a cégnél, egykor a tanulónk volt, s volt olyan is, aki nálunk tanulta ki a szakmát, aztán máshol helyezkedett el, de később visszajött. S olyan is van, aki egy általunk feladott hirdetésre jelentkezett. Szerencsénk volt, ő is már évek óta velünk dolgozik.

  Mint mondja, tanulók képzésével továbbra is foglalkoztak. Jelenleg ketten vannak, de nem nagy a valószínűsége, hogy maradnak, mert másképp képzelik el az életüket a végzést követően. Van, amelyik külföldre szeretne menni.

 - Víz-, gáz- és fűtésszereléssel foglalkozik elsődlegesen a cégünk, amelyet az édesapám alapított - folytatja tovább beszélgetésünket. - Már a kezdtek óta tagjai vagyunk a Gázközösségnek - amelynek az édesapám volt az egyik alapítója -,valamint az E-on szerződött partnerei vagyunk, így a tervezéstől a rendszer átadásán át, a nyomáspróbáig mindent el tudunk végezni. Magam 2009-ben kapcsolódtam be a családi cégünk munkájába, az ügyviteli részt vittem, az édesapám pedig a szakmai részt. Teljesen önállóan 2016 óta vezetem a vállalkozásunkat.  

 Szólt arról is, hogy mindig is érdekelte az épületgépész szakma, korábban is, egész fiatal korától kezdve segített az édesapjának. A szakma alapjait, már szinte gyerekként elsajátította. Az útja azonban más irányba vitte, majd ismét visszavezetett a családi cégbe.

 - Mindig is közel állt hozzám a kétkezi munka, s éppen ezért tartom fontosnak, hogy ismét visszakerüljön a megérdemelt helyére, rangja legyen, újra többen jelentkezzenek tanulónak.  Éppen ezért, amikor mód van rá, felkeresem az iskolákat, s a pályaválasztással kapcsolatos órák keretében bemutatom a cégüket, azokat a víz-, gáz- és fűtésszerelő szakmák szépségeit, nehézségeit. Egy-egy ilyen alkalom után, azt figyeltem meg, hogy többen is jelentkeztek hozzánk tanulónak, de amikor kivittük őket a munkaterületre és ott szembesültek azzal, hogy nemcsak az épületen belül kell csövet szerelni, készülékeket üzembe helyezni, hanem a csőhálózat kiépítéséhez árkot is ki kell ásni, akkor sokaknak egyből elment a kedve az épületgépész szakmától. Pedig, azok, akik minden nehézsége ellenére elvégzik az iskolát, elsajátítják ezen szakmák alapjait, hosszú távon meg tudnak majd belőle élni. Bizonyíték erre a saját családi cégünk, amelyik több, mint két évtizede sikeresen működik- ad hangot véleményének.