Üdvözöljük a

Az informatikát hívták segítségül | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az informatikát hívták segítségül

Szerző: Szalai Kornélia | 2017. november 7.

Kicsit várnom kell, mert az M4-Tech Kft. egyik tulajdonos, ügyvezetője Varga Zoltán a beérkezett alapanyagokat teszi a helyére targoncával a raktárban. Amikor végez, végigjárjuk az üzemet, ami az elmúlt években jelentős fejlődésen ment át. Egyetlen gép sem áll, kettőn - nem kis meglepetésemre - hölgyek állnak, míg a CNC-esztergát egy volt tanítványuk kezeli. Speciális, a fémforgácsoláshoz szükséges egyedi szerszámokat- és alkatrészeket gyártanak, jelenleg német, valamint hazai vállalkozások részére.

 - Kis szériában gyártunk egyedi és professzionális forgácsolószerszámokat, gépegység-elemeket, de foglalkozunk alkatrészek sorozatgyártásával is, azonban itt sem vállalunk nagy mennyiséget, mert a mennyiség nem mehet a minőség rovására - mondja Varga Zoltán. - A megrendelőink által elvárt magas minőséget, azonban csak magasan képzett szakmunkások garantálják, s egyre nehezebb éppen ezért az elvárásainknak megfelelőt találni a munkaerőpiacon. Mind inkább azzal kell szembe néznünk, hogy aki magas színvonalon végzi a munkáját annak van munkahelye, ahol megbecsülik, vagy már külföldön dolgozik.

 Emiatt is kezdtek el évekkel ezelőtt tanulókkal foglalkozni. Az eddig végzettek közül mindig volt, aki náluk maradt, azonban ennek ellenére egyre nagyobb gondot jelent a szakemberhiány, s ez azért is jelent mind nagyobb problémát, mert egy osztrák partnerrel bővült a megrendelőik köre, akivel egyedi alkatrészek gyártásáról kezdtek tárgyalásokat.

 

 - Ahhoz, hogy valakiből jó gépi forgácsoló legyen, egyfajta műszaki érzékkel kell rendelkezni és szeretnie kell a szakmát, amihez elengedhetetlen egyfajta szakmai alázat is - ad hangot véleményének. - Nem könnyű ilyen szakemberre lelni, ezért is hívtuk segítségül az informatikát. A tulajdonostársammal, Pernecker Józseffel ezért láttunk ebben fantáziát, mert ez lehetőséget teremt arra, hogy az iskolapadból éppen kikerült, vagy még kellő gyakorlattal nem rendelkező szakmunkások is képessé váljanak a precíziós alkatrészek gyártására.

 A munkadarabokról CAD-CAM program segítségével 3D-és modelleket készítenek, amelyet ezt követően lefordítanak a CNC-megmunkáló nyelvére, s ezt táplálják be annak számítógépébe. Azonban ehhez szükség van fémipari és informatikai ismeretekre egyaránt, mert gazdaságosan csak ennek birtokában lehet alkalmazni, a gépkezelőnek ugyanis pontosan kell meghatároznia a munkadarab méretét, helyét a megmunkálógépben, hogy az a megrendelő által elvárt minőségben készüljön el. 

 

 Kitért arra is, hogy segítséget jelent a szakember-utánpótlásuk megteremtéséhez az is, hogy mint gyakorlati képzőhely részt vesznek a duális-képzésben. E mellett a kamara közvetítésével önéletrajzok is érkeznek hozzájuk, és annak érdekében, hogy a fiatalok betekintést kapjanak abba, hogy egy gépi-forgácsoló mit is csinál, s, hogy a CNC technológia mit is jelent, mi mindent kell tudnia egy CNC-gépkezelőnek, részt vesznek a Nyitott Műhely programban is.