„Az iparűzési bevételt mindig visszaforgattuk új beruházásokba”

Szerző: N.T. | 2015. március 3.

Ezúttal nem egy gazdasági szereplő, egy vállalat első embere, hanem egy önkormányzat irányítója, Bóly város polgármestere, Hárs József részesült a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara legrangosabb elismerésében.  A kamara „Baranya Gazdaságáért Díj” kitüntetést adományozhat évente annak a természetes személynek, aki egy-egy gazdálkodó szervezet vagy szakma érdekeit meghaladó, a megye gazdaságának egészét szolgáló kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

A kitüntetett munkája nyomán értékelhetően javult a megye gazdasági teljesítőképessége, a gazdaság számára fontos fejlesztési program valósult meg, vagy a gazdaság működési feltételeiben következett be jelentős javulás a megelőző évben. A díjat adományozók a következőkkel indokolták döntésüket: Hárs József több évtizedes lendületes, vállalkozó szellemű városvezetésének, következetes munkájának eredményeként fejlődik Bóly város valamint annak ipari parkja. A város üzemeltetése során a fenntartható fejlődés gyakorlatát honosították meg. A vállalkozások igényeinek, érdekeinek megfelelő, rugalmas intézkedéseknek köszönhetően folyamatosan nő a beruházások száma, fejlődik a város infrastruktúrája és gazdasága. Hárs Józsefet feltétlen tisztelet övezi szűkebb és tágabb környezetében. Ismeretei széleskörűek, melyeket a konkrét projektek menedzselése során partnerei maximálisan értékelnek és elismernek.

 - Nagyon meglepődtem, hogy rám gondoltak ezzel az elismeréssel kapcsolatban, úgy vélem, a díj igazából a bólyi ipari parknak szól – mondta a díjátadón megilletődve Hárs József. - A mi ipari parkunk a maga nemében egy különlegesség, hiszen egy önkormányzat hozta létre, az is működteti és folyamatosan bővíti a területét. Jelenleg 55 hektár területen fekszik a park, ebből már 40 hektárt foglalnak el a benne működő vállalkozások. Lehet, hogy ez a terület nem tűnik túlságosan nagynak, de a városunk sem az, hiszen Bóly is csak 3800 lakosú, de több mint 800-an dolgoznak az ipari parkban. Tavaly három új csarnok épült, amelyekben 30-40-50 új munkahely létesült. Jelenleg is építkezünk és további elképzeléseink vannak a folytatásra. Önkormányzatunk abban is egyedi, hogy mi építjük a csarnokokat, a leendő bérlők igényeit figyelembe véve, akik aztán az épületeket hosszú távon veszik bérbe. Folyamatosan pályázunk. Mindig azt tartottuk szem előtt, hogy az ipari parkban keletkezett iparűzési bevételt visszaforgassuk az új beruházásokba. 1990 óta, tehát 25 éve folyamatosan fejlesztünk és minden évben befektettük az ipari parkba a befolyó 30-50, néha 150 millió forintot azért, hogy legyen a térségben élőknek munkalehetősége. Természetesen ez az önkormányzat számára is számos előnnyel jár, hiszen ha van munka, akkor biztosított a foglalkoztatás és az egzisztencia is.

  Alapvetően a helybeli, a térségi vállalkozásoknak szeretnénk kedvezni, de több olyan család is működtet céget a parkban, amelyek visszajöttek Bólyba. Valaha elköltöztek innen, máshol dolgoztak, majd visszajöttek az egész családdal, itt vettek ingatlanokat, a gyerekek itt járnak óvodába, iskolába, valószínűleg ezek a fiatalok már itt maradnak. Azért települtek vissza, mert jobb körülményeket tudunk számukra biztosítani, mint ahol korábban laktak. Például óriási előny, hogy optikai hálózat van minden csarnokban, így akár otthonról is vezérelhetik a gyártási technológiát. De megemlíthetem azt is, hogy az itt működő vállalkozások közösen pályáznak a villamos-energiára, az így megtakarított összeget szívesebben ajánlják fel a vállalkozások, mondjuk, rendezvények támogatására.

 - Ha önnek ilyen üzleti vénája van, akkor miért nem a gazdaságban méretteti meg magát és miért egy „Bólyi Önkormányzat” nevű vállalkozást vezet?

 - A rendszerváltozás óta állok a város élén, a 90-es években nagy gondot jelentett számomra, hogy meg kell tanulnom a közigazgatást. Az önkormányzat a versenyszférától teljesen eltérő szemlélettel kell, hogy rendelkezzen és én nem is nagyon tudtam ezt átvenni. Hála Istennek találtam egy ipari parkot, termálvizet, stb., ami gazdasági szempontok alapján működik, a kettőt pedig megpróbáltam ötvözni magamban. Az a baj, hogy már 60 éves vagyok és nem valószínű, hogy elindulok a vállalkozói úton. Azért nekem is van egy kisvállalkozásom, ami a mezőgazdasághoz és a pincészethez kötődik, a bátyámmal együtt „nagyon zöldek” vagyunk, azaz biogazdálkodást folytatunk. Ezt a mezőgazdasági termékfeldolgozást szeretnénk bevinni az ipari parkba, ahol már készen van és termel egy fűszerkeverő üzem. Most egy szárító-, gyümölcs-zöldség feldolgozó üzemet építünk, amivel szeretnénk a kisebb helyi termelőket is lendületbe hozni, hiszen Bólyban több mint 400 zártkert van, az öntözésükkel bírnánk rá a tulajdonosokat, hogy helyi terméket állítsanak elő. Például chilipaprikát, zöldségféléket, amelyet feldolgozunk a szárítóban és eladjuk a fűszerüzemnek helyi termékként. amelyet a fűszerüzemünkben tudunk feldolgozni. Jelenleg tájékoztatókat, ismertető előadásokat tartunk, nagy az érdeklődés, bízom benne, hogy a bólyiakat is elkapja a lendület és sikerre vihetjük ezt a vállalkozást is.

 - Az Ön véleménye szerint Baranya gazdaságába miként illeszthető bele a bólyi gazdaság?

- Azt gondolom, hogy mi elég racionálisan és helyhez kötötten gondolkodtunk. Természetesen látjuk az ország és benne Baranya helyzetét, számunkra óriási előnyt jelentett a megépült autópálya,bár nagyon későn épült meg és ez Baranya számára jelentős hátrány. Szeretném, ha a megyénk le tudná dolgozni ezt a lemaradást. Mindig azt szoktam mondani, ha befektetők jönnek tájékozódni hozzánk, hogy nem baj, ha nem Bólyban fektetnek be, csak maradjanak Baranyában, mert nagyon fontos, hogy a megye gazdasága működni tudjon. Nálunk az ipari parkok kapcsán látszik, hogy a jó munkaerő egyrészt elmegy külföldre, a fiatalok egy része Budapestre, és így nem biztos, hogy meg tudunk felelni a mai követelményeknek. A bólyi gazdaság Baranya gazdaságának csak egy pici, de úgy vélem, fontos szelete.