Üdvözöljük a

Az Önindító egy létra, ami segít a magabiztosabb indulásban | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az Önindító egy létra, ami segít a magabiztosabb indulásban

Szerző: Sz.K. | 2016. június 1.

Különleges munkahely-teremtési, képzési program zajlik immár harmadik esztendeje Pécsett. Az Önindító nevet viselő projekt egyedülálló lehetőséget kínál a kreatív iparban vállalkozást indítóknak. A Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya a program gazdája, amelynek szellemi hátterét a KIKK Egyesülettel és a Pécs–Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával közösen dolgozta ki, s a Baranya Megyei Vállalkozói Központtal és a Dél-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Nonprofit Kft.-vel együttműködve valósít meg. A tanfolyamnak a KIKK Egyesület székhelye, a KOHÓ ad helyet.

  Vége felé közeledik a projekthez kapcsolódó vállalkozói ismereteket nyújtó tanfolyam. A résztvevők az üzleti terveiken dolgoznak, egyre nagyobb szerepet kapnak az egyéni konzultációk. Egy ilyen alkalommal találkoztam a fotós Csorba Simon Dalmával, a különleges kerámiadíszeket készítő Kató Mónival és a hangszerész Paller Géza Péterrel.

  - A zene mindig is része volt az életemnek, számos pécsi zenekarban játszottam, másfél évtizeden át gitároztam, s több évig doboltam is - kezdi beszélgetésünket Paller Géza Péter, aki hangszerkészítéssel és -javítással foglalkozik.

 Annak idején Pécsett a kis Pollackon végzett műemlék és építész szakon, a technikusi vizsgát is letette, dolgozott is egy ideig ezen a területen. Mindig is szeretett fával foglalkozni, aztán amikor 2010-ben a Zenész Ifjúsági Otthon önkéntese lett, mint zenész és építész-technikus, s, mint mindenes mindennel foglalkozott, még a hangszerek javításával is, akkor ébredt rá, számára az igazi élethivatást ez utóbbi jelenti. S akkor döntötte el, felhagy az építészettel, kitanulja a hangszerész szakmát. 

 - A példaképem Sasvári Géza hangszerész volt, mindig is tetszett, amit csinált, szívesen figyeltem, ahogy dolgozik - folytatja tovább. - Aztán amikor megtudtam, hogy a Zeneakadémián folyik hangszerkészítő képzés, jelentkeztem, felvettek, a szakmunkás-vizsgát vonós-pengetős szakon 2015-ben tettem le.

 A végzést követően visszaköltözött Pécsre, s nem sokkal ezután az egykori zionosok, meg a testvére hívták fel a figyelmét az Önindító programra. Megpályázta, s nagy örömére sikerrel vette az akadályokat.

  - Az különösen tetszik, hogy a képzést arra hegyezték ki, amire egy vállalkozás elindításához szükség van - ad hangot véleményének. - E mellett kapcsolati tőkét is jelent, mert a Pasztorek Zoli és a Soós Márti olyan területen tevékenykednek, amit én közvetlenül be tudok építeni a saját profilomba. A Márti például intarziákhoz való elemeket tud vágni nekem, a Zoli pedig az alapanyag előkészítésekben tud segíteni. 

 

 S éppen itt tartunk, amikor megérkezik Csorba-Simon Dalma, aki a fotózást választotta élethivatásának.

 - Tinédzser koromban, 14 éves lehettem, amikor egy fotózással és sminkeléssel kapcsolatos műsort láttam, s akkor határoztam el, én is ezzel fogok foglalkozni - idézi fel a kezdeteket, amikor a fotózás az életének egyik fontos része lett. - A PTE Babits Mihály Gimnáziumában érettségiztem logisztika szakon, majd fényképésznek tanultam. Azóta a hobbim a hivatásom lett. Mindig is szerettem emberekkel foglalkozni, a képeimen is a bennük rejlő szépséget szeretném megmutatni.

 Mint mondja, öt éve foglalkozik komolyabban fotózással. A szakmunkásvizsgát követően a korábbi gyakorlati helyén a Fotoplusban dolgozott tovább, azonban mellette már a barátoknak, ismerősöknek készített műtermi fotókat is a lakásuk nappalijában berendezett stúdióban.

 - Azonban egyre többen kértek fel arra, hogy készítsem el a portfóliójukat, lassan kinőttem a nappaliban kialakított stúdiót - mondja hangjában nem kis büszkeséggel. - Szívesen fotózok szabadban és műteremben egyaránt, mindig a készítendő kép határozza meg a helyet. A modellek felkérésére készülő portfóliók képei mind a két lehetőséget kihasználva készülnek. Az új stúdiómat úgy szeretném kialakítani, hogy természetes fénnyel is tudjak dolgozni. Ahhoz, pedig hogy a terveimet valóra válthassam, jó lehetőséget jelent az Önindító program, amire egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet, a legjobb pillanatban, ugyanis nem sokkal előtte szűnt meg a munkahelyem, s a vállalkozásomat, önerőből nem tudtam volna felépíteni. Ugyan nagyon kevés volt az időm, hogy beadjam a pályázatomat, de tudtam, mit szeretnék csinálni, ezért könnyű volt elkészíteni.

 Mint mondja, az Önindító arra is jó, hogy van idő végiggondolni a lehetőségeket. Ugyan az édesanyja vállalkozó, azt nagyjából tudta, mire kell odafigyelnie, azonban a képzés során mindez a tudás rendszerbe állt össze. E mellett a többiektől is sok ötletet kapott.

 - A képzés keretében megszerzett tudás nélkül kevésbé magabiztosan tudnék a saját vállalkozásomba belevágni - emeli ki. - S, hát a kapcsolati tőke is sokat jelent. E mellett a terveim között szerepel, hogy a támogatást is igénybe veszem, amiből lámpákat, tárgyasztalt és háttereket, meg a portfólió, családi és babafotózáshoz szükséges kiegészítőket veszek. 

 

 Az utolsó mondatok közben érkezik meg Kató Móni, aki igazán gazdag életutat tudhat már maga mögött. Varrónőnek tanult, több éven át Amerikában élt, ahol egyebek mellett kerámiakészítéssel is foglalkozott.

 - Az édesapám igazi ezermester volt, s engem is érdekelt minden olyan dolog, ami kézügyességet igényelt, ezért is lettem varrónő - indítja beszélgetésünket. - Minden olyant ki akartam próbálni, ahol varrni, fűzni, vágni lehetett, azonban az is fontos volt, hogy ne kelljen egy helyben ülnöm. Így kerültem egy múzeumba is, ott találkoztam fazekasokkal és így kerültem hozzájuk a fazekas suliba. Aztán egy véletlen folytán Amerikába kerültem, ahol a kerámiakészítés egy nálunk kevésbé ismert technikáját ismertem meg. Az agyagból ugyanis nem korongozással hoztunk létre tárgyakat, hanem falapokon nyújtottuk ki, s ezekre az agyaglapokra tettük rá a díszítéseket. Nagyon kreatív munka volt, szabadon engedhettük a fantáziánkat. Még mozaik falakat is készíthettem ezzel a technikával.

 Aztán, amikor hazajött egy fogyatékosokat foglalkoztató kerámia-műhely vezetésével bízták meg, majd onnan Mohácsra vezetett az útja, a Búsóudvarban lett saját műhelye, de dolgozott Erzsébeten a Pécsi Egyházmegyei Karitásznál, jelenleg Bólyban él, ott van a műhelye is.

  - Jelenleg elsősorban lakberendezési kerámia tárgyakat - ajtó- és egyedi kapcsolódíszeket, fali-csempéket - készítek - folytatja tovább. - Az Önindító, mint lehetőség éppen jókor jött, ugyanis munkanélküli lettem, s a munkaügyi központba mentem regisztráltatni magam, ott láttam meg a pályázati felhívást. Nem bántam meg, hogy akkor így döntöttem, jó csapat jött össze, sokat tanulunk egymástól, s sok olyan információt is kaptam, ami segít a vállalkozásom sikeresebbé tételében. Köbli Szilvivel, aki az agyféltekés írástanítással foglalkozik közösen szeretnénk a jövőben programokat szervezni, s egy kisebb művésztelep létrehozásában gondolkodunk, ugyanis Bólyban az önkormányzat egy művészeti házat szeretne létrehozni, mi is ott kapnánk helyet.