Üdvözöljük a

Az unióban már rangot jelent a mestercím | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Az unióban már rangot jelent a mestercím

Szerző: Szalai Kornélia | 2018. szeptember 18.

Tanulókkal ma már csak mesterek foglalkozhatnak. Balogh Péter, a Völgység Szakmunkásképző Ipari Szolgáltató Kft. ügyvezetője mesterlevelét 2015-ben szerezte meg, majd 2016-ban megválasztották a mestervizsga-bizottság elnökének is, amely posztot azóta is betölti.  

 - A tanulóim korábban is mesterként tekintettek rám, lassan jubilálni fogok, ugyanis 1994-től foglalkozom tanulóképzéssel - kezdi beszélgetésünket. - Már évek óta a saját vállalkozásunkon belül képezzük a tanulókat. Hidas határában, az ottani ipari parkban találtunk rá arra az épületre, amelyben kialakítottuk a műhelyeinket, ahol több szakmában - szerkezetlakatos, ipari gépész, hegesztő, gépi forgácsoló, valamint épület- és bútorasztalos - folyik a gyakorlati képzés, e mellett ipari szolgáltató tevékenységet is végzünk. Ennek köszönhetően a tanulóink valódi munkakörülmények között sajátítják el a szakmák alapjait, az általuk készített munkadarabok értékesítésre kerülnek. E mellett azzal, hogy a termelésben vesznek részt - ajtókat, ablakokat, lépcsőket, konyhabútorokat készítenek eladásra - nemcsak megízlelhetik a jól végzett munka örömét, hanem széleskörű ismeretet szerezhetnek az általuk választott szakmában. S miután egyre nagyobb gond a szakemberhiány, egyre több megrendelésük. Magam bútorasztalosként tettem mestervizsgát, én is készítek kisbútorokat. Jelenleg a tanulókkal közösen egy régi komódot újítunk fel.

 

  A sikeres mestervizsgát követően úgy döntött, megpályázza a mestervizsga-elnöki címet. Sikerrel vette az akadályokat, s 2016 óta vesz részt a leendő mesterek vizsgáztatásában.

  - Már két alkalommal vezettem le mestervizsgát, 2016-ban és 2017-ben - folytatja tovább beszélgetésünket. - Vegyes tapasztalatokat szereztem. A jelöltek nagy része komolyan vette, különleges mesterremeket készített a hozzátartozó dokumentációval, de volt olyan is, aki félvállról vette az egészet. Nem vett részt a felkészítő tanfolyamon, felkészületlenül érkezett a vizsgára, s nem adta be a munkadarabját sem, s amikor végre elkészítette, kiderült, hogy az nem is a saját terméke. Ő úgy gondolta, neki alanyi jogon jár a mesterlevél. Egy év kihagyás után ebben az esztendőben ismét lesz asztalos mestervizsga. Idén szeretnék még a vizsga előtt találkozni a résztvevőkkel, hogy megbeszéljem velük, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy mesterremeknek, hogyan kell elkészíteni a hozzátartozó dokumentációkat.

 

  Kitért arra is, a maga bőrén is megtapasztalt, nem könnyű újra beülni az iskolapadba, mert hiába van benne az ember nap, mint nap a szakmába, vannak olyan dolgok, amelyekkel a szakmunkás-bizonyítvány megszerzése óta nem találkozik. Maga is sok új ismerettel lett gazdagabb, mint például a szoftveres bútortervezés, vagy a logisztikán belül a raktározási rendszerek. Számos érdekes újdonsággal is találkozott, nem csak a vállalkozással kapcsolatosan, de a gyerekekkel való foglalkozás területén is. Például, milyen módszerek alkalmazásával szerettethető meg egy szakma, vitás helyzeteket miként lehet megoldani. A mesterdarab elkészítése pedig kimondottan nagy örömöt okozott neki.   

 Szólt arról is, hogy neki már hosszú ideje a tervei között szerepelt, hogy mestervizsgát tesz, ugyanis amikor elkezdett tanulókkal foglalkozni még nem volt feltétel a mesterlevél, csak az érettségi és a gyakorlatban eltöltött öt év. A maga részéről fontosnak tartja, hogy legyen mestervizsgája azoknak, akik tanulókkal foglalkoznak, ugyanis a felkészítés során számos olyan, a mindennapok során alkalmazható tudással gazdagodhatnak, mint például a pedagógiai ismeretek. Újabb és újabb a generációk - Z, Y - lépnek be a rendszerbe, nem mindenki ismeri fel, hogy kivel, hogyan kell bánni, s miután a tanulókkal naponta napi hat hét órát vannak együtt, ismerniük kell a családi hátterüket is, ehhez fontos, hogy folyamatosan kapcsolatban álljanak a szülőkkel is. E mellett a mestercímnek egyre nő a rangja, az unióban egyre inkább mesterlevéllel rendelkező szakembereket keresik.