Üdvözöljük a

Baranya megyei érték lett a Tenkes csárda | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Baranya megyei érték lett a Tenkes csárda

Szerző: Kis Tünde | 2017. április 4.

A Baranya Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága felvette a megyei értékek sorába az ősi hagyományokat tisztelő, azokat tovább örökítő, de mégis a modern kor elvárásainak megfelelő Tenkes csárdát. Köszönhető ez annak, hogy az ország, de legalábbis a Dél-Dunántúl egyik legismertebb csárdájában sokan dolgoznak azon, hogy felélesszék a múlt emlékeit, felkutassák a régmúlt ízeit, hiszen azok nem érdemlik meg, hogy a feledés homálya takarja őket. Kovács Gábor és csapata a mai kor eszközeivel éleszti újjá a hagyományokat, fűszerezve természetes életszemlélettel, megálljt parancsolva a rohanó időnek.

- Egykori magyar szakácskönyvekből és családi receptekből készítjük a hagyományos ízekre épülő ételeinket, a csárda a régi kort idéző berendezésével, piros-fehér színvilágával, paprikafüzéres díszítésével is hozzájárul ezek élvezetéhez – mondja a Tenkes-Hegy Kft.  ügyvezetője, Kovács Gábor. – Olyan, a kultúrára, turizmusra és kiemelkedő minőségű gasztronómiára alapuló élménykúria megteremtése a célunk, amely a régi baranyai háztáji gazdaságok élethű megidézésével élményszerűen mutatja be a hajdani derék baranyai emberek mindennapjait – ez a maga nemében egyedülálló hazánkban. Hiszen jelenleg rendkívül kevés olyan, tradíciókra épülő gasztronómiai potenciál van, amely kizárólag valódi organikus alap- és nyersanyagokból hoz létre csúcsgasztronómiát. A Tenkes csárda már évtizedek óta így működik. Nemzetközi szinten is jegyzett minőséget produkál, és szakembergárdája is elismert a szakmában. Ezt is értékelte a Baranya Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága, amikor 2016 őszén felvette a megyei értékek sorába a Tenkes csárdát.

 

- Ez egyfajta elismerése is lehet annak a több mint másfél évtizednek, amely óta ön üzemelteti a csárdát. Miért látott fantáziát az akkor már évek óta zárva tartó étteremben?

- Nálunk, a családban mindenki kiválóan főzött, a keresztanyám, a nagyanyám, a nevelőapám is igen finom ételeket készített, így a fűszerek, a markáns ízek jelen voltak a mindennapjainkban. Szerettem volna visszaidézni, másokkal is megismertetni ezt a világot, emellett igényem volt a fegyelmezett, tisztelettudó felszolgálásra, a régi korokat megidéző autentikus belső terekre. Ehhez például elengedhetetlen a kandalló és a kemence, ami keresztanyám bissei háromosztatú parasztházában is megvolt. A Tenkes csárda ugyanolyan módon működik, ahogyan régen is, ennek a vendéglátóhelynek múltja és történelme van. Egyfajta küldetésnek tekintem, hogy megmaradjon az utókor számára a magyar vendéglátás egyik legrégebbi, legendás intézménye.

 

- Mivel tudják folyamatosan fenntartani a vendégek figyelmét?

- Véleményem szerint a csárda a nemzeti gasztronómia legfőbb színtere, egyedi módon fejezi ki a magyar ételkészítést. A tradíciót és az innovációt ötvözzük: megmaradunk a hagyományoknál, de a mai kor követelményeihez igazodunk. Például a parasztos libamáj negyven éve szerepel az étlapon, ezt átvettem, megújítottam, tökéletesítettem, így a paprikás, hagymás szaftban készült hízott libamáj a vendégek nagy kedvence.

 Nagyon fontos az alapanyagok minősége. A saját nevünk alatt készített termékeinkkel támogatjuk az egészséges táplálkozás hatékonyságát. Az alapanyagok egy részét 40 km-es körzetből szerezzük be vagy magunk termeljük. Például a zöldfűszer keverékeket, a krémeket, az olajokat, de említhetem a lekvárokat, a fűszersókat, a füstölt húsokat, a sonkákat, a stifoldereket – mind házi készítésűek. Amit mi nem tudunk, azt tudják a helyi és az ormánsági kistermelők, nem kell sokáig gondolkodnunk, hogy kihez menjünk, ha szükségünk van valamire. Az ételek mellett pedig elengedhetetlen az a miliő, élőzenével, amely megteremti a régi korok csárdahangulatát.

 

- Az utóbbi hónapokban már a Tenkes Kamra is várja az ide betérőket. Gyönyörű régi tálalószekrényekben sorakoznak a kamra kincsei.

- A Tenkes Kamra létrehozásának az volt a célja, hogy minőségi magyar termékeket kínáljon, jól ismert forrásból. A nálunk kapható produktumoknak egytől egyig személyes vonzata van. A készítőkkel való folyamatos kapcsolattartás lehetővé teszi, hogy vendégeink igényeinek megfelelően fejlesszük a kínálatot. Választékunk folyamatosan bővül, szeretnénk még több minőségi magyar ízélménnyel meglepni a hozzánk ellátogatókat.

 A Tenkes csárda csapata tudja, hogy a vendégek érdeklődésének fenntartásához szükség van az újdonságokra, ezért nem állnak meg a fejlesztések. A gazdaságon belül helyet kap egy fedett lovasudvar, ahol bemutatják az egykor tartott háziállatokat is. A meglévő Tenkes csárdát kibővítik, így lehetőség lesz arra, hogy szinte tökéletesen visszaidézzék a korabeli ételkészítési módszereket, természetesen a mai élelmiszerhigiéniai és biztonsági követelményeknek megfelelően. Elindult a szálláshely építése is, hiszen a régi betérő csárdában is megpihenhetett a megfáradt vándor.