Üdvözöljük a

Betekintést akartam adni a kávékészítésbe | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Betekintést akartam adni a kávékészítésbe

Szerző: Gűth Ervin | 2017. január 31.

A jó kávé szerencsére már tényleg nem ritkaság a régióban. A minőségi kávézók sorát az Ifjúság útján található Block Coffee Room nyitotta Pécsett, majdnem két évvel ezelőtt, és azóta már a Gault Millau étteremkalauz is felvette az ajánlott vendéglátóhelyek közé. A tulajdonos-barista Sefcsik Tamással beszélgettünk.

- Miért nyitottál kávézót?

- Eredetileg szegedi vagyok, pszichológus. A szakmában és oktatóként eltöltött tíz év után szükségem volt egy nagy váltásra. Mindig is szerettem volna egy nyugisabb helyet csinálni, ami a személyes terem kiterjesztéseként is felfogható. A minőségi kávé szeretete csak később jött és az otthoni technikák, technológiák folyamatos fejlesztéséből nőtte ki magát. Az emberek többségének ez csak egy élénkítő szer, pedig olyan élvezeti értékei, felfedezhető rétegei vannak, mint például a bornak.

 

- Miért pont ide tervezted a Blockot?

- A helyszínen nagyon sokáig gondolkodtam. Nem akartam nagy helyet és sok alkalmazottat. Az egyetem környéki sétáinkon fedeztük fel, korábban ez egy könyvelőiroda volt. Az átalakítást teljesen egészében a párommal csináltuk és az egész a brandépítéssel kezdődött. Átgondoltam, hogy mit sugalljon a hely. Valószínűleg a pszichológusi mivoltomból adódóan mindenképpen nyitott pultot akartam. Tudom, hogy nem mindenkinek jön be ez, de betekintést akartam adni az egész kávékészítési folyamatba. A törzsközönség szereti. Persze voltak gyakorlati okai is a kialakításnak, mert például nagyobb így a vendégtér.

 

- Előzetesen mennyire gondoltad át az üzleti koncepciót?

- Minden lehetséges kalkulációt előre megcsináltunk, de persze volt bennem egy félsz. Az emberi tényező nyilván elsősorban én vagyok.

 

- A pszichológia mennyire maradt meg az életedben?

- Most már csak tanácsadást vállalok, de eleinte még oktattam csütörtökön és péntekenként Szegeden. Ilyenkor alkalmi munkavállalóim voltak az üzletben. Fél év alatt kiderült, hogy tud ez magában is működni, így most már csak szerdán van helyettesítésem. Olyankor pörkölünk.

 

- Kávépörkölőt is indítottál?

- Nagyjából egy éve kísérleteztem már otthon a pörköléssel. Nemrég pedig Kiss Tibor, a Danetti kft. vezetője, akitől nagyon sokat tanultam a kávékészítésről, és aki nagyon jó barátom lett, bevett a kávépörkölésbe. Régóta megvoltak az eszközei hozzá, de most rászánta magát és ez tényleg legalább kétemberes feladat. Már meg is van minden engedélyünk és hamarosan interneten keresztül is rendelhetőek lesznek a saját pörkölésű kávéink.

 

Gűth E.