Üdvözöljük a

Cél a folyamatos, fenntartható fejlődés | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cél a folyamatos, fenntartható fejlődés

Szerző: N.T. | 2015. február 4.

„Tehetséges munkatársak, nagyszerű ötletek, hatalmas odaadás. Minden munkával töltött pillanatunkat átjárja az újítás iránti vágy.” – így mutatkozik be weblapján a pécsi székhelyű Qualysoft SME Solution Kft., amely a Qualysoft cégcsoport tagjaként internetes technológiákhoz kötődő fejlesztésekkel foglalkozik. 

A hét országban jelenlevő nagyvállalat pécsi irodáját 2011-ben alapították, jelenleg 19 munkatárssal dolgoznak, érdekes momentum, hogy tavaly 10 fővel bővült a csupa fiatalokból álló csapat létszáma. A modern irodai környezet és munkakultúra, a szakmai kihívások csak egy részét képezik annak, hogy miért szeretnek itt dolgozni a munkatársak. Jelentős szerepe van jól-létükben a kft. ügyvezetőjének, Szabó Jánosnak is, aki szerint akkor lehet jó eredményeket elérni, ha a csapat tagjai kiegyensúlyozottak.

 

-  Sok pályakezdő munkatárssal dolgozunk együtt, ezért a legfőbb vezetői feladatom a coacholás, a karriervonaluk pályán tartása és szakmai kompetenciájuk irányított fejlesztése – mondja az ügyvezető. – A szervezetfejlesztésre fordítom a legtöbb energiát, illetve az ügyfélszerzésre, a megrendelések akvirálására. Minden év elején meghatározzuk az egyéni elérendő célokat, amelyekre havonta rátekintünk. Emellett minden héten egy fél órás kerekasztal-beszélgetést tartunk, amikor megvitatjuk az adott hét történéseit, annak munkatársakra való hatását. Ilyenkor kiderülnek olyan apróságok, amiken ha nem változtatunk, problémák születhetnek. Csak nyugodt légkörben lehet magas szintű alkotómunkát végezni.

- Mit jelent a magas szintű alkotómunka, mik azok a tevékenységi körök, amelyek megkülönböztetik a sok IT-cégtől a Qualysoft SME Solution Kft.-t?

 - Fő tevékenységünk az internetes technológiákhoz kötődő fejlesztések: webshopok, webáruházak illetve mobil alkalmazások. Ezek mellett az egyszerű weboldalak készítésétől az online marketingen keresztül az okostévékre fejlesztett alkalmazásokig számos területtel foglalkozunk. Az igen érdekes, okostévékre fejlesztett alkalmazásunkat Pécsett is meg lehet tekinteni a Roma Holocaust kiállításon, a Vasvári Házban. Technológiánk lényege, hogy az okos tv-ken megjelenített tartalomhoz nincs szükség semmilyen eszközre (pendrive, dvd-lejátszó, stb…). A készülékek a digitális tartalmakat - képek, videók - egy távoli felhő alapú szerverről HD-felbontásban egyszerű wifi-kapcsolat segítségével töltik le és jelenítik meg. További előnye, hogy ha egyszerre több készüléket használunk tartalom-megjelenítésre, azok tisztában vannak egymás fizikai helyzetével és képesek a képeket egymás közt szétosztani vagy egyszerre több készüléken megjeleníteni.

 - Akár az internetet, akár a mobilalkalmazásokat tekintem, elmondható, hogy ezek nem helyhez kötöttek, feltételezem, hogy üzleti körük nem korlátozható Baranyára.

 - Van egy kedvenc mondásom: 1% ötlet, 99% megvalósítás, ez igaz az ügyfélkörünkre is: 1% -a helyi, 99%-a távoli. Üzletfeleink jelentős része Budapest és vonzáskörzetéből kerül ki, emellett számos partnerünk német nyelvterületen, Németországban és Ausztriában él. Tapasztalataink szerint nyugati klienseinkkel nagyobb projekteket lehet készíteni, nyitottak a konszenzuson alapuló megoldásokra. Célunk a nyugati ügyfélkör ki szélesítése. Nálunk mindenki nagyon jól beszél minimum angolul, de vannak olyan munkatársaink is, akik anyanyelvi szinten beszélnek németül is, ezért rugalmasan tudunk alkalmazkodni a külföldi partnerekhez.

 - Mit kell figyelemmel kísérnie a magyarországi teljes IT szektor árbevételének 1%-át adó Qualysoft Zrt. pécsi irodavezetőjének ahhoz, hogy cége naprakész legyen, sőt haladjon az új trendekkel?

 - Mindent és semmit. Azért kell figyelni mindent, mert van egy viszonylag erőteljes trend, amit szerintem minden vállalkozónak követnie kell. Ezeket én meghatározom minden évre: az arculattervezés, a programozás-technológia kapcsán mi legyen az erős irányvonal. Munkatársaim folyamatosan figyelik a trendeket, mindenki behoz olyan technológiákat, amik erősségei lehetnek a cégnek. Minden héten valamelyik kollégánk tart egy „előadást”, felkészül egy olyan felületből, amivel találkozott a munkája során. Bemutatja, hogy mire kell figyelni azzal kapcsolatban, miért lenne jó a cégnek, és ha az összes munkatárs úgy ítéli meg, hogy előnyünkre válik, akkor bevezetjük kötelező jelleggel. Ezt az előadássorozatot külső előadókkal szeretnénk bővíteni, sőt, külső helyszínen szándékozunk megrendezni, ahová helyi cégek munkavállalóit, vezetőit is várjuk. Ugyanis úgy érezzük, hogy az a tudás, ami bennünk van, az egy nagyon értékes know-how és szeretnénk átadni más cégeknek is, hiszen mi mindenkire partnerként tekintünk, nem pedig konkurenciaként. Előfordul, hogy más cégnek átadunk megrendeléseket, amiket azért nem végzünk el, mert úgy ítéljük meg, hogy ügyfelünk elégedettebb lesz egy hasonlóan jó színvonalú, ám alacsonyabb árú szolgáltatással. Ezért a jövőben is bizalommal fog megkeresni minket.

 - Amint említette, konkrét célokat határoznak meg minden évben a cég fejlődését illetően. Melyek azok az irányok, amelyek felvázoltak az idei évet tekintve?

 - Üzleti szempontból minden évben megduplázzuk az árbevételeinket, ezt szeretnénk elérni az idei évben is. Erre már most olyan szerződéseink vannak, amelyek alapján várhatóan már májusban elérjük a tavalyi eredményünket. Én személy szerint azt szeretném, hogy munkatársaink csak és kizárólag annyi időt töltsenek az irodában, amennyit a munkaszerződésük alapján kell, emellett pedig anyagilag olyan megbecsülést kapjanak, hogy nyugodt családi körülményeket tudjanak kialakítani – ez a legfontosabb, minden más csak eszköz hozzá. A cég léte, prosperálása, az, hogy előre haladunk, csak egy eszköz ahhoz, hogy a magánéletünkben boldogok legyünk és elérjük: úgy járjanak be a munkatársak dolgozni, hogy otthonról is boldogan jöjjenek be, szeressenek itt lenni és innen is szeressenek hazamenni. A végső cél a folyamatos fejlődés, a fenntartható fejlődés. Egy olyan pályára állni, ahol mind létszámban, mind az ügyfélkört tekintve bővülni tudunk.