Csak az szerezhessen mesterlevelet, aki folyamatosan képzi magát

Szerző: Sz.K. | 2013. november 13.

Az Irgalmasok utcai férfi fodrászat minden székében ül valaki. A sarokban próbafejen egy tanuló gyakorol. Buzás András fodrászmesterrel, a pici öltözőben foglalunk helyet. Ő nem régen érkezett meg egy bemutatóról, amelyet az egyik nagy fodrászkellékeket gyártó cég szervezett.

 - Annak idején más pályán képzeltem el az életem - mondja. - Geológiával szerettem volna foglalkozni, azonban ehhez nem volt elég jó az átlagom. Azonban nagyon ragaszkodtam az elképzelésemhez, ezért Székesfehérvárra, az ottani szakközépiskolába adtam be a jelentkezési lapom. Felvettek, de hamar kiderült, ez a pálya nem nekem való.

 Nem volt más lehetőség, mint az, hogy szakmát válasszon. Ugyan fodrásznak akkor is sokan jelentkeztek, de mindenki női fodrász akart lenni, férfi fodrász szinte senki. A gyakorlati idejét a Fodrászipari Vállalat egyik meszesi üzletében töltötte. A fodrász, akihez került nagyon örült annak, hogy fiú és érdekli a szakma.

  - A tanulás is jól ment, kémiából - ami a fodrászoknál a hajfestés miatt nagyon fontos tantárgy - még az országos döntőbe is bekerültem - folytatja tovább beszélgetésünket. - A szakmunkás-bizonyítvány megszerzését követően kerestem a lehetőséget, hogy a város pereméről beljebb kerülhessek. Akkor hívott az egyik kollégám a Kossuth Lajos utcai üzletbe, ahol külön férfi fodrászat is működött.

  S itt kinyílott előtte a világ, meg a szakma. Ekkor kezdett el versenyezni, s tanulókkal foglalkozni. Az első tanulója ma is együtt dolgozik vele. S ott szembesült azzal is, hogy vannak olyan problémák, amelyre nem tudja a választ. Például egy balkezes tanulónak miként magyarázza el az olló használatát. Aztán lehetőség nyílt arra is, hogy különbözeti vizsga letétele után női fodrász is lehessen. Ezzel megnyílt az út előtte arra, hogy megszerezze a mesterlevelet.

 - Az ember gondolkodásában ott kell legyen a folyamatos megújulás iránti vágy, ezért is vállalkoztam a mestercím megszerzésére - mondja. - S 1992-ben elsők között vettem részt a már három részből álló - vállalkozói és pedagógia ismeretek, szakmai elmélet, gyakorlat - mestervizsgán. Nem volt könnyű, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a tanfolyamot tízen kezdtük, a mester címet hatan szereztük meg.

  Mint mondja, mindig is fontosnak tartotta, hogy fejlessze a tudását, kezdőként a versenyek nyújtotta lehetőségeket igyekezett mind jobban kihasználni. Országon belül ugyanúgy, mint külföldön. Rendszeresen ott volt a legjobbak között.

 - Egy, egy versenyen lehetőség nyílott arra, hogy nemcsak egymástól tanuljunk, de a hozzájuk kapcsolódó szakmai bemutatókon a nagy cégek megismertettek bennünket a legújabb vágási, festési eljárásokkal, trendekkel is - emeli ki Buzás András. - Sajnos azonban az utóbbi években ezek a lehetőségek beszűkültek. A mesterképzés is elvesztette a jelentőségét, hiszen ma már bárki e nélkül is nyithat üzletet, s igazán a tanulóképzésben sincs a helyén. Éppen ezért a mestervizsga rendszerén is változtatni kellene, csak az szerezhessen mesterlevelet, aki évente legalább egy továbbképzésen részt vesz, folyamatosan képzi magát. Hasonló kredit rendszert kellene bevezetni a fodrászoknál is, mint ahogy ezt már több szakmában megtették. 

 Szólt arról is, mindig is igyekezett a tudását továbbadni, volt, amikor három, de legalább egy tanulója mindig volt, ahogy jelenleg is. Kitért arra is, hogy nyolc évvel ezelőtt, Rendeczki Lajossal közösen a felnőttképzésben is vállalt szerepet, volt olyan tanfolyam, amelyen huszonnyolcan voltak. 

 - Most ismét változott a szakképzési rendszer, amelynek vannak jó részei is, például, hogy ezentúl már fodrász is csak érettségi után lehet valaki. Azonban a vizsgáztatási rendszer rossz irányba ment el. Míg korábban, minden egyes vizsgabizottsági tag, egy pontrendszer alapján önállóan értékelte a tanuló teljesítményét, most e helyet százalékban határozzák meg azt, s aki csak alig haladja meg az ötven százalékot, az is fodrász lehet. A másik nagy gond, hogy fodrász képzés égisze alatt a női és férfi fodrászat mellett, manikűr, gyógymasszázs, kozmetikus ismeretek is szerepelnek a tananyagban, s e miatt az alapszakmára kevés idő jut. Mindez a későbbiekben a mesterképzésre is visszaüt, ugyanis az a bizonyítvány amit majd kapnak, nem jogosítja fel őket arra, hogy önállóan dolgozzanak - fejezi be beszélgetésünket, mert közben  megérkezett a vendége.